Bitki içeren akvaryumlarda akıntının etkisi


ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2009 12:00
Merhaba arkadaşlar son bir kaç gündür sürekli bu konu üzerine yapılan çalışmaları araştırıyorum, ve gördüğüm örneklemelerden faydalanarak bu testi kendimde denemeye açıyorum, üniversite bitirme tezlerinde akarsularda yaşayan bitkilerin akıntı hızının değişkenliği ile büyümeleri ve en önemlisi filizlenmeleri gözlem altında tutulmuş ve bazı bitkilerin akıntıyı çok sevdiği bazılarının ise kesinlikle akıntı istemediği (yapılarının zayıflığından ötürü) tespit edilmiş. Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz, bitki akvaryumlarınızda tankın uzunluğu hacmi ve akvaryumlarınızda oluşturuğunuz iç filtre yada motor vs. gibi ekipmanların sirkülasyon güçleri nedir, ne gibi sonuçlar görüyorsunuz, tespitlerinizi paylaşır mısınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2009 15:35
 Ben ön plandaki lilaeopsislerin üzerinde yosun oluşmasını engellemek amacıyla sanırım 450 litre hacimli bir kafa motorunu yarıdan düşük devirde kullanıyorum. Kafa motoru çalışmadığı zamanlarda bitkiler üzerinde yosun oluşmaya başlıyor çalıştığı zamanlarda ise bitkiler bazen yerlerinden sökülebiliyor yada nadiren şekil bozukluğuna uğrayabiliyorlar. Derin ve yüksek bir tanka sahip olduğumdan maalesef akıntı problemi yaşıyorum. Her noktada var olmayan akıntı bazen işimi zora sokuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2009 12:17

Benimde okuduğum tezlerde görünen en önemli tespit akıntının yönüne göre bitkilerin eğimlenmesi idi. Tabi bu durumun böyle olacağını hepimiz tahmin ederiz zaten


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ooz7Çevrim Dışı

Kayıt: 30/06/2007
İl: Konya
Mesaj: 244
ooz7Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2009 12:32
Gerçekten merak ettiğim bir konuydu.Kendimce tahmin yürütüyordum saz türleri ve balansae yapıları itibariyle sanki akıntılı sulara uygunmuş gibi bir görünüm sergiliyor.Cevapları merakla takip edeceğim.Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bluesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/01/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 794
bluesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2011 10:43
Yeni konu açmak yerine burdan tecrübelerimi paylaşayım.
 
Uzunca bir süre akvaryumda akıntının olmamasının daha iyi olduğunu düşünerek dış filtre musluklarını kısık kullandım bunun sebebi tabandaki dışkı,yem artığı vs. havlanmasın ve akıntı az olunca fotosentezi daha rahat görebilmek içindi bu süre içinde akvaryum tabanında değişikliklere gidince yada tabana müdahale edip tabandaki suyun hareketlenmesini sağlayınca bitkilerde fotosentezin arttığını görüyordum ama önem vermiyordum daha sonraları akıntının az olduğu bölgelerdeki bitki yaprakları üzerinde tozumsu partiküller dikkatimi çekmeye başladı ve yosun sorunları devamında geldi ogün anladım akıntının önemini
 
Şimdi dış filtre musluklarını sonuna kadar açtım ve filtre içine sıkıştırdığım fazladan elyafları çıkardım bitkilerin keyfi yerinde bahsettiğim yosun oluşumu yok.Tahminime göre akvaryuma verdiğimiz gübreler,balık dışkıları ve bitkiler için gerekli bazı mineraller akıntı azlığında dibe çöküyor bunları akvaryuma homojen olarak dağıtmanın yolu akvaryumda yeterli akıntıyı sağlamak tabi bu demek değil ki bitkileri yerinden sökecek kadar bir akıntı oluşturmak ama tabana doğru verilmiş yeterli bir akıntı ile bitkiler daha sağlıklı oluyor.
 
Dış Filtre çıkış ucuna yağmurlama aparatını takmadan ön camın ortasına ve mümkünse birazda tabana doğru verilebilen akıntı en ideali tabandan bir miktar dışkı hareketlenebilir ama akıntı yönü dış filtre emiş hortumuna doğru olduğu için sorun olmaz artık haftada birkaç kez akvaryum tabanındaki dışkıları yaprakları kum düzleştirme çubuğuyla kumu kaldırmadan dış filtre emişine suylan birlikte hareketlendiriyorum ve bitkilerde hemen bir fotosentez artışı görüyorum haftasonunda da tabanda biriken dışkıları dip çekimi ile sistemden uzaklaştırıyorum.
 
Sizinde böyle tecrübeleriniz varsa paylaşmanızı rica ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir