Bitkiler ve kökleri


Ümit BirkolÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 12/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1533
Ümit BirkolÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2014 10:59
Bitkilerin köklerinin başlıca 2 ana görevi vardır:
1. Bitkiyi toprağa bağlamak
2. Bitkinin beslenmesini ve bitki için gerekli bazı element, vitamin, enzim ve hormonların depolanmasını sağlamak

Köklerin bu görevlerinin önem derecesi bitkiden bitkiye değişmektedir. Yani bazı bitkiler köklerini neredeyse yalnızca toprağa tutunmak amacıyla kullanırken, bazı bitkiler içinse kök yoksunluğu bitkinin ölümüne bile sebep olabilir.

Hangi bitki için kök ne kadar önemli ya da hangi bitki kökü yalnızca bir yerlere tutunmak için, hangi bitki kökü beslenmek ve depo alanı olarak kullandığını anlamak aslında çok basit.

Kendi ana gövdesine oranla kısa ve cılız kökleri olan bitkiler bu kökleri yalnızca toprağa tutunmak amacıyla kullanırlar. Akvaryum ortamında bu bitkiler yaprakları aracılığı ile besinlerini temin edebilirler. Eledoa, Ludwigia gibi stem türleri örnek olarak verebiliriz. Bu bitkilere ne yaparsanız yapın kökleri birkaç santimden fazla olmayacaktır. Bu bitkileri akvaryum ortamına koyduğunuzda hemen boy atmaya başlarlar. Boylanmada herhangi bir duraklama pek olmaz. Bu bitkiler için sıvı gübre kullanımı gereklidir.

Kendi ana gövdesine oranla gelişmiş diyebileceğimiz kök yapısına sahip olan bitkiler ise hem beslenmelerinin ana kaynağı olarak hem de ana besin deposu olarak köklerini kullanırlar. Bu bitkilerin köklerini komple kesmeniz ya da yanlışlıkla kök ve gövdenin birleşim yerinden kırmanız bitkinin ölümüyle sonuçlanabilir. Bu bitkilere örnek olarak Hygrophila gibi stem türlerin yanında Cryptocoryne, Echinodorus, Anubias gibi gövdeli bitkileri verebiliriz. Bu bitkilerin kök yapıları genellikle uzun, kalın ve saçaklıdır. Akvaryuma dikerken köklerin bir kısmını kesmek bitkinin sizin akvaryumunuzda yeni kök çıkarmasını teşvik etmek için faydalı olacaktır. Köklerin ucundan bir miktar keserek dikim yaptığınızda bitki hızlıca yeni köklerini geliştirecektir. Ancak bu süreçte elbette bitkinin boylanması, yeni yaprak çıkarması biraz duraklayacaktır. Ancak bitkinin kendi normal gelişim hızına göre çok uzun olmayan bu sürecin sonunda bitki gayet güzel şekilde gelişmeye başlayacaktır. Bu bitkilerde daha çok misket veya tablet gübre kullanmak ve akvaryumu kurmadan önce kumun altında gübreli topraklardan kullanılması oldukça faydalı olacaktır.

Özetle; normalde kök yapısı gelişmiş olmayan bitkileri budama olarak, gelişmiş kök yapısına sahip bitkileri ise köklü, mümkünse büyük köklü olarak almanız önemlidir.

Beğenenler: [T]173796,themrt[/T][T]194383,Oğuzhan_ÇEPNİ[/T][T]44449,Uzay[/T]
Teşekkür Edenler: [T]194383,Oğuzhan_ÇEPNİ[/T]
+1: [T]194383,Oğuzhan_ÇEPNİ[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HunnicKhanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 444
HunnicKhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2020 13:28
Bilgiler için sağ olun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir