bloat tedavisi


musacavdar57Çevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 23
musacavdar57Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2013 21:31

Sağlıklı Tropheuslar İçin Bloat Tedavisi

 

Türkçe forumlarda yazmaya başladığımdan beri ve kendim tropheus besleyen arkadaşlara daha faydalı olabilmek amacı ile oluşturduğum ve Türkiye`nin tek aktif tropheus forumu olan tropheus tank.com ile birlikte yaklaşık bir yıl dir bu konu üzerinde çalışıyorum.

İlaç kullanmayı düşünmekten önce arkadaşlarımızın, tropheusları çok iyi tanımaları, bloat hastalığını ve nasıl oluştuğunu, nelerin tetiklediğini çok iyi bilmeleri, hastalığın teşhis ve ilerleme süreçlerini, belirtileri ve eğer hastalık gercekleşirse neler yapmaları gerektiğini çok iyi bilmeleri ve buna hazırlıklı olmaları gerekir.

 

Halk dilindeki adıyla ``BLOAD`` , ``Malawi bloat`` hastalığı; balıkların bağırsaklarında her zaman var olan protozoa adli bakterilerden kaynaklanmaktadır. Doğal yasam ortamlarındaki su şartları balıkların vahşi hayatta bu hastalığa yakalanmalarına imkân vermez. (ph. kh. gh, azot oranlarının 0 olması yani suyun temiz olması, sürekli bir agresyon olmaması)

 

Ancak tropheuslar akvaryum ortamında bu hastalığa yakalanmaya çok müsaittir.

 

Çeşitli sebeplerden dolayı ( su şartlarındaki bozulma, yanlış beslenme, akvaryum içi agresyon, dar yasam alanı, akvaryum koşullarının çok kotu olması, seyahat vb) gibi durumlarda balıkların bağışıklık sistemi zayıflar ve bağırsaklarındaki protozoalar kontrolsüz olarak çoğalmaya baslar. Bunun sonucunda stres altındaki baliğin bağışıklık sistemi bakteriler ile savaşamaz ve balık hastalanmaya baslar.

 

(*)İlk belirtiler, baliğin yemi alıp tükürmesi, kararması, saklanma ya da asiri agresifleşmesidir.

 

(**)İkincil belirtiler baliğin anüsünden sallanan ipliksi beyaz diski ve yemden tamamen kesilmesi ile takip eder.

 

(***)Son aşamada ise hayvanin bağırsaklarındaki bakteri nüfusunun aşırı artmasından dolayı bağırsaklarda oluşan tıkanmalar baliğin gazini arttırır ve bağırsaklarda küçük delikler oluşur, bu deliklerden baliğin vücuduna yayılan bakteriler baliğin iç organlarının iltahaplanmasina ve ikincil enfeksiyonlar oluşmasına neden olur. Super enfeksiyon durumuna geçmiş olan hastalığın belirtileri artik baliğin vücudunun şişmesi, karin alt bölgesinde gözle görülür bir büyüme, gözlerin yuvalarından fırlaması ve pullarının kabarmasıdır. Uçuncu evre ne yazık ki tedavi sansının %50`nin altına düştüğü ve tedavi için çok geç kalınan aşamadır.

 

 

Bloat tedavisi ülkemizde benim ve bazı arkadaşların çabaları ile tekrardan şekillenmektedir.

 

Ne yazık ki uzun yıllar kimse yabancı forumlarda araştırma yapmamış, yaklaşık 14-15 yıl kadar önce yayınlanmış bir makale o forumdan bu foruma , su forumdan o foruma hep copy paste edilerek aktarılmış ve bloat konusundaki tedavi ve önleme rejimleri aktarılamamış.

 

Bloat hastalığı en az 10 yıldır yurt dışındaki bilinçli tropheus severler için bir problem olmaktan çıkmıştır.

 

Bloat tedavisinde kullanılan tedavi rejimleri bu hastalığı korkulan ve tropheus beslemekten soğutun bir etken olmaktan uzaklaşmıştır. (tabii ki erken evrede teşhis edilip doğru şekilde önlem alındığı takdirde)

 

 

Size öncelikle balıkları bloat` a hazırlayan faktörlerin elenmesi konusunda bilgi vermek isterim:

 

1- Büyük akvaryumlarda su geç bozulacağı için ne kadar büyük bir akvaryumunuz varsa o kadar iyi olur

2- Akvaryumdaki balık sayısı en az 15 olmalıdır, balık sayısı arttıkça erkekler arasındaki agresyon balıklar üzerine dağılacak ayni balığın sürekli rahatsız edilmesi durumu ortadan kalkacak, stres bloat`i tetikler

3- Filitrasyonu kuvvetli olmalı tropheuslar çok temiz su sever

4- Su değişimleri düzenli haftada %25–30 seklinde olmalıdır

5- Su değişimleri yanlış yapıldığı takdirde bloat`i tetikleyen temel sebeplerdendir. Musluk suyu kullanın (kuyu sularında bakteri oranı çok yüksek olur ve balıklarınız bir suru hastalığa yakalanır). Musluk suyunu dinlendirme tankında, varil ya da bidonda olur 3 gün dinlendirin, dinlenen suya ayni zamanda hava motoru ile hava verin, bu sayede klor daha rahat uçar, eğer 3 gün bekletemiyorsanız, klor giderici ekleyin. Suyu akvaryum suyu ile ayni ph seviyesine getirin ve ısıyı eşitleyin. Bu şekilde su değişimlerinin balıklarınız için bir risk olma ihtimalini elemiş olursunuz

6- Az yem verin 3 o günden fazla yem vermeyin

7- son yemleme akvaryum ışıkları kapatılmadan 2–3 saat önce verilmeli

8- Akvaryum ışıklarını her gün ayni saatlerde açılıp kapanacak şekilde ayarlatın, zamanlayıcı takın (günde en fazla 10 saat)

9- Sadece bitkisel yemlerle besleyin, pul yem ağırlıklı ya da mikro granül tarzı yemler verin.

10- Akvaryumun dekorunda kafanıza Gore sürekli değişiklik yapmayın balıkları strese sokar

11- Akvaryuma müdahale yapacaksanız akvaryum ışığı kapalı oda ışığı mümkün olduğunca az olsun

12- Ph tropheus akvaryumunda çok önemlidir günde 0,2-o.3`ten fazla değişirse balıklar strese girer, ph ölçmek için dijital kalem tipi ph metre alın bu sayede kesin olcum yaparsınız

13- Akvaryumun su kalitesini haftada bir denetleyin amonyak nitrat nitrat olcumu yapın.

 

 

Son olarak ta tedavi rejimlerini anlatmak isterim:

 

(*) 10 Balıklarınızı ilk evrede iken tespit ederseniz hastalığı atlatmak çok kolaydır, bağışıklık sistemi iflas etmeye başlayan balık henüz ikincil enfeksiyonlara maruz kalmamıştır. Hastalık bağırsaklarındadır ve protozoalar aşırı çoğalmış, bağırsaklar tıkanmaya başlamış ve bu yüzden hayvan yem yemek ister ancak yemi ağzına alıp tükürür.

 

Bu aşamada balığa ağızdan metronidazole verilir (1 fincan su içerisine eczaneden alacağınız tablet formundaki Flagyl adli ilacın karıştırılması ve ilaçlı suyun bir şırınga yardımı ile baliğin büyüklüğüne Gore 1–2 mg seklinde enjekte edilmesi)

 

Ya da yem ile Flagyl ilacının bir kapta karıştırılması ve balığa ilaçlı yem verilmesi, yemi ağzına alıp tükürdüğünde, ilaç baliğin sistemine girer.

 

 

(**) İkinci evre olan anüsten sarkan ipliksi diski durumundayken ise daha etkili bir ilaç ve daha saldırgan bir tedavi yöntemi uygulamak gerekir çünkü balık artik yeme ilgi göstermez ilaçlı yem vermenin bir anlamı kalmamıştır.

 

Protozoa`lara karsı endikse olan Clout adli ilacın 4 gün buyunca su değişiklikleri ile kullanılması ile hastalık tedavi edilir. Clout benim 1999 yılından beri kullandığım ve Jessica Miller, Javier Suarez adli iki yabancı araştırmacıdan öğrendiğim bir ilaçtır. İlaç yapısı itibari ile tablet formundadır ve malasit yeşili, metilen mavisi ve dimet içerir. İlk iki madde diş parazitlerin tedavisinde etkili olurken dimet adli madde metronidazole`un aksine balık oral yoldan alamsa da deri emilimi ile etkili olduğu için bu aşamada mucize etki gösterir.

 

Birçok arkadaşımız bilgi eksikliğinden dolayı, yani bloat`in nasıl oluştuğu ve hangi bakteri/parazit vs`den kaynaklandığını bilmediği için sunu söyleyebilir. ``ilacı araştırdım endikasyonlari arasında ``bloat`` yazmıyor. Yazmaz tabi çünkü bloat hastalığın halk arasındaki adı olan ``şişme`` durumunu ifade eden son aşamasıdır. Medikal anlamda ilaçlar endikasyon alırken etken maddeleri ile endike oldukları bakteri/virüs/parazit ya da semptomlara Göre alırlar ve prospektüslerinde de bu yazar.

 

Clout protozoa tedaisinde endikasyonu olan yani bloat tedavisinde endike olan ilaçlardan biridir, kullanımı çok kolay olduğu içinde basta Amerika olmak üzere bütün dünyada yıllardır kullanılmaktadır.

 

(***) Uçuncu aşamada ise hastalık artik super enfeksiyon durumundadır, bagisrsaklarda delikler oluşmuş iltihap vücuda yayılmış, gram negatif ve gram pozitif bakteriler iç organlara vücut sıvıları yoluyla yayılmıştır.

 

Bu durumda geniş spektrumlu antibiyotik kullanmak gerekir. Antibiyotikler günümüzde bakteriyel enfeksiyonların tedavisindeki tek silahtır. Bu aşamada tropheuslarda Furan 2, tetracyline ve erythromycine adli ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar arasında iç hastalıklara en etkili olan furanizole içeren Furan 2 adli ilaçtır. Ancak bu asamaya ulasan hastalığın iyileşmesi %50 ya da daha azdır çünkü bakterilerin iç organlara verdiği hasar kritik noktaya gelmiş ve bazı organların iflası muhtemelen gercekleşmişi ya da gerçeklemek üzeredir.

 

 

Son 6 ay içerisinde 50`den fazla arkadaşımız clout kullanmıştır. Aralarında hastalığı erken fark etmiş olan (yem alıp tükürme-anüsten sarkan ipliksi diski durumu) ve clout tedavisi uygulamış olanların çok büyük bir kısmi hastalığı yenmiş olup, 3. asamaya yaklaşmış olan ya da 3. aşamada olanlar balıklarını kaybetmiştir. Yabancı forumları incelerseniz bloat tedavisinde clout, Furan 2, metronidazole, Epsom tuzunun sürekli kullanıldığı ve doğru zamanda doğru şekilde kullanıldığında hiç balık kaybedilmediğini göreceksiniz.

 

Durumu kotu olan balıkların kaybedilmesinden ziyade burada dikkat edilmesi gereken baska bir husus vardır. Bloat bulaşıcıdır bir balık bloat olduktan sonra sırayla hepsi bloata yakalanır ve kısa bir sure içerisinde bütün koloni kaybedilebilir, Tedavi sonucunda durumu ağır olan yani hastalığa ilk yakalanmış olan balıkların kaybedilmesi ancak koloninin geri kalanının kurtulması sizin hastalığı yendiğiniz ve balıkların geri kalanını kurtardığınız anlamına gelir.

 

Ne yazık ki bu sorduğunuz soru ve önleminiz yeterli olmaz: ``Balıklarımızı akvaryuma koyduktan sonra bloat olup ilaç kullanacağımıza, Bloat olmadan önce nakil sırasında ki poşetlerin içine ya da poşetlenmeden önce geldikleri yerdeki bir akvaryumda( bloat olmadan), bloat için kullanılan etkili ilaçlar uygulansa daha iyi olmaz mı?

Tropheusa başlayacaklar ve daha önceden trop besleyip halen yeni balık alırken, kaybeden hobicilerin merak ettiği soruyu forumumuzda açıklayalım ``

 

Çünkü bloat`in sebebi nakil esnasındaki zayıf düşme ya da akvaryumculardaki kotu bekleme koşulları kadar, su ve mekan değişikliğidir. Yani balıklar ilk sahibinde iken hasta olmasalar da, akvaryumcu ya da size balıkları satan hobici çok iyi bakmış olsa da, balıklar akvaryumdan akvaryuma aktarıldıklarında yine strese girecekler yine bağışıklık sistemleri zayıflayacak ve yine hastalanacaklardır. Ayrıca henüz hasta olmayan bir balığa önleme tedavisinden ziyade (ilaçlı yem vermek ve metronidazole maddesini sisteme sokmak) baska bir ilaç vermenin ya da ilaçlamanın bir anlamı yoktur. Boşu boşuna hayvanin karaciğerini yorarsınız. Karaciğer mucizevi bir organdır. Kendi kendini yeniler ancak yine de gereksiz yere yormamak gerekir.

 

Elinizin altında bu ecza dolabını bulundurursanız:

Bloat erken evre için: Flagyl tablet (metronidazole) + Epsom tuzu (magnezyum sülfat)

Bloat ikincil asama için: clout tablet + Epsom tuzu

Bloat üçüncü asama için: Furan 2 vb. gram - / + bakteriyel enfeksiyonlarda etkili antibiyotik,

 

Akvaryum koşullarınızı yeterli ise, su uygunsa, rutinleri doğru yapıyor iseniz balık kaybetmezsiniz.

 

Bloat` karsı savaş çok kolay sadece balıklarınızı iyi gözlemleyin ve bloat`a hazırlıklı olun.

Akvaryum ve su koşullarını iyi hazırlayın, elinizde gercekten bu hastalığa etkili olan ama farklı aşamalarında farklı etki gösteren ilaçları bulundurun. Bu konuda yeteri kadar tecrübesi olmayan ve asla olamayacak olan akvaryumcu vs gibi kişilere inanmayın. Çünkü hiçbir akvaryumcu evinde tropheus beslemiyorsa bilemez. Haftada bi balıkların gidip geldiği ve 1 haftadan fazla kalan balıkların genelde olduğu akvaryumcu ortamlarında hiç bir şey öğrenemezler.

 

Mehmet arkadaşımız da bu konuda tecrübesi olan bir kişidir, kendisinin de belirttiği gibi gönderim öncesi Flagyl içeren yem yedirilmesinden ziyade baska bir ilaç verilmesi ya da kullanılmasının bir anlamı yoktur.

 

Ben 1999 yılından beri tropheus besliyorum, balıklarıma olan ilgim bilgim ve bloat`a kave diğer bütün hastalıklara karsı doğru ilaçları bulundurup gerektiğinde anında tedavi ederek ilk kolonimdeki 2 yavru Dubaisi dışında 11 yıldır tek balık kaybetmedim.

 

Uzun yıllar Roche ilaç firmasında bakteriyel ve viral enfeksiyonlar alanında biyoteknoloji departmanında çalıştım ve mikrobiyoloji ve viral/ bakteriyel enfeksiyonlar ve super enfeksiyonlar konusunda eğitim aldım/verdim. Türkçe, İngilizce ve İspanyolca yayınlanan tüm kaynakları ve yazıları okudum ve her turlu kitabi da okuyarak tropheuslar ile ilgili bütün puf noktaları keşfettim. Kasım ayında tropheuslar ile ilgili bir kitap yazdım ve su anda hukuki kısımların tamamlanması işi, numarası alınması vs gibi son detayların tamamlanmasını bekliyorum, inşallah kısa bir zaman sonra tropheuslarla ilgili ilk Türkçe kitabi yayınlayacağım. Bütün arkadaşlara tavsiyem araştırma yapmaları, Türkçe sitelerle sinirli kalmamaları ve yabancı kaynakları okumaları yabancı dil bilmiyorlarsa bile goggle çevirmen kullanarak bu sitelerde yazılanları okumaya çalışmaları olur. Çünkü ne yazık ki bizim insanimizin doğasında olan başkasının sözüyle is yapma, baska bir kişinin sözünü doğru kabul ederek araştırmadan ve yeterince bilmeden yanlış aktarımlar ile bilgi kirliliği yaratmaktır.

 

Yazı alıntıdır arkadaşlar



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ebubekir ATARÇevrim Dışı

Yönetici
[C]4,1,122868[/C] [B]8424,2[/B] [B]8162,3[/B]
Kayıt: 23/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1134
Ebubekir ATARÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2013 22:39
Musa Bey Bloat Tedavisi hakkında, hatta balıklarımızın Bloata yakalanmaması için tüm akvarist arkadaşlarımızın yapması gereken basit ama çok gerekli uygulamaları çok güzel bir şekilde yazıya dökmüşsünüz.
 
Bloat neredeyse tüm arkadaşlarımızın balıklarının başına gelmiş moral bozucu, hatta birçok akvaristin balıklarını kaybetmesiyle hobiyi bırakma noktasına getirecek kadarda illet bir hastalıktır.
Burada en basitinden bazen birçoğumuzun üşengeçlik yapıp su değişimlerini geciktirmesiyle dahi, artık bozulan su değerlerinden dolayı ortaya çıkabilecek bir hastalıktan bahsediyoruz.
Bir hobicinin en zevk aldığı zamanlardan biri balıklarını yemlediği ve onların heyecanla yediklerini izlediği zamandır. Fakat bazen bir çok kişi balıkların aşırı iştahına aldanıp, aşırı yemleme yaparakta bu illet hastalığa yakalanmasına sebep olmaktadır.
Tabi yine en büyük nedenlerden biride stres faktörü.
Her hastalıkta olduğu gibi erken tedavi herzaman hayat kurtarır.
Burada biz akvaristlere büyük rol düşüyor. Bütün iş beslemekte olduğumuz balıkları akvaryuma atıp karşısına geçip onları seyir etmek değil.
Asıl önemli olan her balığımızı ayrı ayrı tanıyabilmek. Her balığımızın hareketini çok iyi gözlemleyebilmektir.
İyi gözlemleyemediğimiz ve bir çok arkadaşımızın balık hastalığın son evresinde gözler kocaman, vücut şişmiş ve pullar kabarmış halde anca farkediyor balığını ve iş işten geçmiş oluyor.
Erken farkedilen Bloata yakalanmış bir balığın kurtulma şansı %85 dir.
Bu sebeple diyorumki balıklarınızı çok iyi tanıyın ve çok iyi gözlemleyin.
Saygı ve Selamlarımla.

Beğenenler: [T]140216,musacavdar57[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abc4462006Çevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2013
İl: Kocaeli
Mesaj: 40
abc4462006Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2013 21:22
Çok güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler.

Beğenenler: [T]140216,musacavdar57[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir