Bu Hobiye Gerçekten Başlanır Mı?


CappadoÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2024
İl: Nevsehir
Mesaj: 2
CappadoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2024 21:35
Merhaba,

Yaklaşık 1 haftadır boş zamanlarımda forumda zaman geçiriyorum. Uzun yıllardır akvaryumlara uzak kaldım ancak çocukluk zamanımda evimde ve yakın çevremde her zaman akvaryum vardı. Bu konuya ilgim o zamanlara dayanır. Astronot olsun japon balıkları olsun ve chiclidler olsun birçok türü izleme ve tanıma fırsatım vardı. Hiç yakından tecrübe etmesem de Koi balıklarına ayrı bir hayranlığım ve sevgim var. [:3] Geçenlerde aklıma bir konu takıldı ve araştırma yaparken bu foruma rastladım. [:)] Akşam saatlerinde başladığım forum konuları okuma maceram gecenin geç saatlerine kadar vakit geçirmek ve sabahında işe geç kalmamla sonuçlandı [:)))]

Forum beni hobiye başlama konusunda içimde eskiden kalan bir şeyleri harekete geçirdi ve motive etti. Forumda gerçekten çok güzel akvaryumlar var. Sahibi olan ve emek veren tüm akvaristleri tebrik ederim. Sonra araştırmaya başladım. Dış filtrelerle alakalı sayfalar dolusu yorum ve tecrübe olan konuyu saatlerce okudum. Azot döngüsü, bakteri döngüsü ve ilk akvaryum kurulumu konularında gerçekten çok şey öğrendim. Filtre temizliğini bile bilmiyormuşum. [:)))] Daha sonra tamam dedim. Ben bu hobiye tekrar ve daha bilinçli şekilde başlamalıyım.

Araştırmalarıma öncelikle akvaryum fiyatlarını araştırarak başladım. 100- 120 litre low tech bitkili Tetra türleri bakabileceğim bir akvaryum istiyorum. Çünkü küçük akvaryumda balık beslemek hem benim hem de balıklar için eziyet. Fiyatlarlar pahalı ancak bunu karşılayabilirim diye düşündüm. Lakin çevremde böyle bir akvaryum alabileceğim bir yer yok maalesef. Genelde küçük akvaryumlar, fanuslar vs. satılıyor. İnternetten almalıyım ve güvenebilir miyim bilmiyorum doğrusu. Çünkü en yakındaki kayseriye gitsem ve bir akvaryum alsam nakliye benim için problem olacaktır. Sonra bir diğer konu kafama dank etti. Ben bu akvaryumu aldım diyelim sonra bu akvaryumu nereye koyacaktım. [:?] Bana bir masa yada dolap gerekiyordu ve fiyatlarını gördüğümde çok pahalı oldukları için bir şok geçirdim ayrıca hazır akvaryumlu setlerin fiyatlarını görünce kapatmam ani oldu.

Pes etmeye niyetim yoktu ve ne yapabileceğimi düşündüm. Kendi kendime ben bunu 2 boy 30 a 30 profil alır keser kaynatır ve akvaryum için masa yaparım sonra 2 kat boyarım üstüne de mdf ve araya bir mat yada elyaf olur biter dedim. Hem zaten satılan hazır dolaplar bu kadar çok ağırlık için sağlam görünmüyordu. Sadece masası ve akvaryumu için iyi bir bütçe ayırmam gerekiyordu ( kendimce). Tamam dedim ben bu zevk için bu masrafa katlanırım. Sonra ikinci şoku dış filtrelerin fiyatlarını görünce yaşadım. Akvaryumdan daha pahalıya geliyordu. İç filtre ve pipo filtrelerle yaşadığım sıkıntıları hatırlıyorum ( belki de bilgisizlikten bilmiyorum). Ucuz modelleri alıp gerçekten eziyet çekmek istemiyorum. Akvaryumu koyacağım salon kışın yanmadığı için çok soğuk oluyor. Salonu yakmam ve yüksek wattlı bir ısıtıcı tercih etmem gerekiyor. Isıtma için giderlerim beni ayrıca düşündürüyor.

Ama masraflar bitmiyor. Bunun termometresi var kumu, taşı, bitkisi, bakteri başlatıcısı, ilaçları, yemleri, test kitleri, su düzenleyicileri ve sonra ozmoz sitemi gerekiyor yaşadığım yerin şebeke suyu çok kötü çünkü. Ayrıca sürekli arabayla gidip litrelerce kaynak suyunu düzenli bir şekilde eve taşımam pek sürdürülebilir değil. Bir kaç gün bu düşünceler beni hobiden uzaklaştırıyor ve forumdaki başarılı akvaryumlar beni motive ediyor şekilde düşünceler içinde geçirdim.

Tetra beslemek istiyorum. Nispeten zor olmasalar da suyun kalitesi, ppm değeri, ph değeri vb. konuları takip etmem gerekecek.

6-8 ay gibi bir sürede bu projemi gerçekleştirmeyi planlıyorum. Ancak yapabilir miyim henüz emin değilim.

Biraz dertleşmek ve üstatlardan fikir almak istedim. [:)] Değerli yorum ve önerilerinizi esirgemezseniz sevinirim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CarcharodonÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 154
CarcharodonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2024 00:10
Çok fazla sayıda balık istemiyorsanız aslında kurulum zor değil. 100 litrelik bir akvaryumun ağırlığı camı ile beraber 130 kilo civarındadır. Yani iki kişinin üzerinde durabileceği herhangi bir masa veya sehpa uygundur, özel kurulumlar genellikle daha yüksek hacimler için söz konusu oluyor.

Sadece bir tetra sürüsü bakmak istiyorsanız yavaş gidip Walstad benzeri bir kurulum yaparak düşük kuvvetli bir filtreyle (ya da tamamen filtresiz) iş görebilirsiniz. Ortamı lepistes otu, tilki kuyruğu, kabomba, su mercimeği gibi hızlı üreyen bitkilerle doldurursanız zaten bir süre sonra denge oluşacaktır. Mikrofauna için yakındaki bir gölden bir bardak su aşılama da yapabilirsiniz, bu şekilde doğadaki ostrakodlar, kopepodlar, detritus kurtları gibi canlılar akvaryum ekosistemine katılacaktır. Sistem oturduktan sonra 8-10 tetra ekleyip çok az besleme yaparak (bu kısım önemli çünkü bu tür bir akvaryumun kaldırabileceği biyolojik atık miktarı azdır) dengeyi koruyabilirsiniz. Yüksek güçlü filtreler ve high-tech sistemler büyük veya fazla sayıda balık besleyenler içindir.

YouTube'da bu konseptte çalışan "tanks for nothin" diye bir adam var, mesela [URL=https://www.youtube.com/watch?v=at-kyYI2avM&t=2s]bu vidyoya[/URL] benzer bir kurulum yapabilirsiniz.

Beğenenler: [T]245049,webcamsiz[/T][T]246667,Cappado[/T]
+1: [T]243932,ugurkanarya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LaterthanbeforeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/07/2023
İl: Afyon
Mesaj: 862
LaterthanbeforeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2024 01:59
Bu hobide maddiyat konusu çok ama çok kapsamlı bir konu, taleplerinize bağlı olarak 120 tl ye de akvaryum kurabilirsiniz veya sadece ışık için 33 bin tl gibi rakamlar ödeyebilirsiniz, bu hobinin amacını etkilemez.

Akvaryum ve malzemeleri 2. El temin edebilirsiniz, yakınlarınızda hobiyi bırakmış ve uygun fiyattan akvaryumlarını elden çıkarmak isteyen kişiler olabilir.

Uygun ölçülerde cam kestirip kendiniz yapabilirsiniz.
Akvaryum yapmayı düşünürseniz tavsiyem cam kestireceğiniz yere akvaryum yapacağınızı belirtmemeniz.

Dolap için gene 2. El herhangi bir dolap işinizi görür üzerine çıkın oturun sağlamsa alın boyayıp kullanın :D

Filtre olarak sump sistemi kullanabilirsiniz uygun fiyatlı bir filtrasyon seçeneğidir.
[EDIT]Laterthanbefore,2024-06-02 02:01:39[/EDIT]

Beğenenler: [T]246667,Cappado[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugurkanaryaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 25
ugurkanaryaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2024 02:57
Ustam selamlar, ben de uzun bir süre uzak kalmıştım bu hobiden ve döndüğüm anda ben de senin gibi aydınlanmalar yaşayarak daha iyisini yapayım fikri beni aldı götürdü.
İlk olarak 100 lt bir akvaryum düşünüyorsan ve düşük bütçe diyorsan mutlaka akvaryumu ve masasını kendin yapmalısın derim.
Hobiye dönüşüm 2 tatlı su ve 1 tuzlu su ile oldu ki başıma bela mı açtım bilmiyorum 😃
Tuzlu su dişında diğer iki akvaryumu da kendim sağdan soldan bulduğum cam parçaları ve ön camı da camcıdan kestirerek (görsellik açısından) çok ucuza kapattım. Sonra işimi görecek pipo olsun dış filtre olsun ısıtıcı olsun malum ikinci el sitelerinden ikinci el alarak tamamladım ki hobici dostlarımız bu durumlarda hiç bir zaman dolandırma gibi bir durumda olmadılar ve ne aldıysam sağlam çıktı.
İstediğim kıvama geldikten sonra ise ben de ürünlerin sıfırını gerekliyse alarak sistemi çevirdim diyebilirim.
Sonrasında elimde fazla olan ürünleri de bu sefer makul fiyatlardan ben satarak sistemime yeni ürün ya da balık ekleyerek ekonomiyi sürdürmüş oldum.
Şu konusunda kaynak suyunun olmazsa olmaz olduğunu düşünmüyorum.
Canlı olmayan akvaryumu Çeşme suyu ile doldurup her akvaryumcuda bulunan su düzenleyici, klor önleyici de ekleyip bi kaç gün bekledikten sonra ufak ufak canlı girişi yapabilirsiniz
Low tech akvaryumu uygun bir ışık (ikinci el sitelerinde uygun fiyatlara da mevcut) ve hagen gibi bir kum ile çevirebilirsiniz.
Masa konusunda da yine ikinci el sitelerinde tv masaları çekmeceli ofis masaları vs uygun fiyata ayarlanabilir ki ben öyle yapmıştım. Sonrasında ise rengini bauhaustan aldığım kaplama folyosu ile ceviz görünüme çevirdim bana göre çok da estetik oldu ve eski gibi görünmüyor.
Tuzlu su için ise (90lt) ölçülerimi kendim alıp bauhausta mobilya parçalarını kestirip kendim vidaladım çok uygun bir fiyata gelmiş oldu ki bu da bi seçenek.
Aslında maliyetler zorlamasa bir kere yatırım yapıp uzun yıllar yatırımsız dönecek sistemler ister gönül ama malum ekonomi hepimizi buna ister istemez sokuyor.
Yine de ne harcanırsa harcansın sonunda çıkan görüntü hoşunuza gittiğinde maddiyat umrumuzda olmuyor.
Umarım zevkinize göre sağlıklı bir tank ile dönüş yaparsınız. 🙂

Beğenenler: [T]246667,Cappado[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CappadoÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2024
İl: Nevsehir
Mesaj: 2
CappadoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2024 16:15
[QUOTE=Carcharodon]Çok fazla sayıda balık istemiyorsanız aslında kurulum zor değil. 100 litrelik bir akvaryumun ağırlığı camı ile beraber 130 kilo civarındadır. Yani iki kişinin üzerinde durabileceği herhangi bir masa veya sehpa uygundur, özel kurulumlar genellikle daha yüksek hacimler için söz konusu oluyor.

Sadece bir tetra sürüsü bakmak istiyorsanız yavaş gidip Walstad benzeri bir kurulum yaparak düşük kuvvetli bir filtreyle (ya da tamamen filtresiz) iş görebilirsiniz. Ortamı lepistes otu, tilki kuyruğu, kabomba, su mercimeği gibi hızlı üreyen bitkilerle doldurursanız zaten bir süre sonra denge oluşacaktır. Mikrofauna için yakındaki bir gölden bir bardak su aşılama da yapabilirsiniz, bu şekilde doğadaki ostrakodlar, kopepodlar, detritus kurtları gibi canlılar akvaryum ekosistemine katılacaktır. Sistem oturduktan sonra 8-10 tetra ekleyip çok az besleme yaparak (bu kısım önemli çünkü bu tür bir akvaryumun kaldırabileceği biyolojik atık miktarı azdır) dengeyi koruyabilirsiniz. Yüksek güçlü filtreler ve high-tech sistemler büyük veya fazla sayıda balık besleyenler içindir.

YouTube'da bu konseptte çalışan "tanks for nothin" diye bir adam var, mesela [URL=https://www.youtube.com/watch?v=at-kyYI2avM&t=2s]bu vidyoya[/URL] benzer bir kurulum yapabilirsiniz.[/QUOTE]

Walstad gibi bir kurulum yapmak benim tecrübemde pek kolay olmaz sanırım [:)))] Ancak diğer arkadaşlarında dediği gibi 2.el konusunda biraz daha araştırma yapmayı düşünüyorum. Kalabalık bir popülasyonum olmayacağı için filtrasyon konusunda daha çok araştırma yapacağım.

[QUOTE=Laterthanbefore]Bu hobide maddiyat konusu çok ama çok kapsamlı bir konu, taleplerinize bağlı olarak 120 tl ye de akvaryum kurabilirsiniz veya sadece ışık için 33 bin tl gibi rakamlar ödeyebilirsiniz, bu hobinin amacını etkilemez.

Akvaryum ve malzemeleri 2. El temin edebilirsiniz, yakınlarınızda hobiyi bırakmış ve uygun fiyattan akvaryumlarını elden çıkarmak isteyen kişiler olabilir.

Uygun ölçülerde cam kestirip kendiniz yapabilirsiniz.
Akvaryum yapmayı düşünürseniz tavsiyem cam kestireceğiniz yere akvaryum yapacağınızı belirtmemeniz.

Dolap için gene 2. El herhangi bir dolap işinizi görür üzerine çıkın oturun sağlamsa alın boyayıp kullanın :D

Filtre olarak sump sistemi kullanabilirsiniz uygun fiyatlı bir filtrasyon seçeneğidir.
[/QUOTE]

Gerçekten biraz araştırma yaptım ve yakınlarımda uygun fiyatlı akvaryumlar buldum. Ayrıca masa yada dolap gibi ürünlerde de 2.el seçeneğini değerlendireceğim. Elektronik malzemelerde 2.ele yönelmeyi düşünmüyorum. Ayrıca maliyeti daha düşük olduğu için sump sistemi düşünebilirim ki bunu daha iyi araştıracağım. Muhtemelen peyderpey malzemeleri zaman içerisinde toplayacağım.

[QUOTE=ugurkanarya]Ustam selamlar, ben de uzun bir süre uzak kalmıştım bu hobiden ve döndüğüm anda ben de senin gibi aydınlanmalar yaşayarak daha iyisini yapayım fikri beni aldı götürdü.
İlk olarak 100 lt bir akvaryum düşünüyorsan ve düşük bütçe diyorsan mutlaka akvaryumu ve masasını kendin yapmalısın derim.
Hobiye dönüşüm 2 tatlı su ve 1 tuzlu su ile oldu ki başıma bela mı açtım bilmiyorum 😃
Tuzlu su dişında diğer iki akvaryumu da kendim sağdan soldan bulduğum cam parçaları ve ön camı da camcıdan kestirerek (görsellik açısından) çok ucuza kapattım. Sonra işimi görecek pipo olsun dış filtre olsun ısıtıcı olsun malum ikinci el sitelerinden ikinci el alarak tamamladım ki hobici dostlarımız bu durumlarda hiç bir zaman dolandırma gibi bir durumda olmadılar ve ne aldıysam sağlam çıktı.
İstediğim kıvama geldikten sonra ise ben de ürünlerin sıfırını gerekliyse alarak sistemi çevirdim diyebilirim.
Sonrasında elimde fazla olan ürünleri de bu sefer makul fiyatlardan ben satarak sistemime yeni ürün ya da balık ekleyerek ekonomiyi sürdürmüş oldum.
Şu konusunda kaynak suyunun olmazsa olmaz olduğunu düşünmüyorum.
Canlı olmayan akvaryumu Çeşme suyu ile doldurup her akvaryumcuda bulunan su düzenleyici, klor önleyici de ekleyip bi kaç gün bekledikten sonra ufak ufak canlı girişi yapabilirsiniz
Low tech akvaryumu uygun bir ışık (ikinci el sitelerinde uygun fiyatlara da mevcut) ve hagen gibi bir kum ile çevirebilirsiniz.
Masa konusunda da yine ikinci el sitelerinde tv masaları çekmeceli ofis masaları vs uygun fiyata ayarlanabilir ki ben öyle yapmıştım. Sonrasında ise rengini bauhaustan aldığım kaplama folyosu ile ceviz görünüme çevirdim bana göre çok da estetik oldu ve eski gibi görünmüyor.
Tuzlu su için ise (90lt) ölçülerimi kendim alıp bauhausta mobilya parçalarını kestirip kendim vidaladım çok uygun bir fiyata gelmiş oldu ki bu da bi seçenek.
Aslında maliyetler zorlamasa bir kere yatırım yapıp uzun yıllar yatırımsız dönecek sistemler ister gönül ama malum ekonomi hepimizi buna ister istemez sokuyor.
Yine de ne harcanırsa harcansın sonunda çıkan görüntü hoşunuza gittiğinde maddiyat umrumuzda olmuyor.
Umarım zevkinize göre sağlıklı bir tank ile dönüş yaparsınız. 🙂[/QUOTE]

Akvaryumu kendim yapmak yerine bana uygun 2.el akvaryum aramaya devam edeceğim. Çünkü yıllar önce kendim yapmaya çalıştığımda pek başarılı olamadım. Tavsiyenize uyup ışıklandırma için 2.el tercihlerine bakacağım ve sıfır ürünlerle kıyaslayıp karar vereceğim. Eğer o aşamaya gelebilirsem suyu düzenleyici ürünlerle düzenleyip test edeceğim bakalım ne olacak. Bende kendi akvaryumumda Hagen kum kullanmak istiyorum. Çünkü hem bitkilerin hem de balıkların renklerini ön plana çıkarıyor. Dediğiniz gibi maddiyat, sonucu gördükten sonra pek umrumuzda olmuyor.

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Bana çok şey kattınız.

Sonuç olarak 2. el ürünleri değerlendirmek ve süreci zamana yayarak parça parça toplamayı düşünüyorum. Geriye 2 sorun kalıyor. 1.si ki bu en maliyetli konu filtrasyon ve filtrasyon iç malzeme konusu. Balık yüküm az olacağı için farklı seçenekler değerlendirebilirim. Sump sistemine tekrar bakacağım. 2. konu ise kışın ısıtma maliyetleri. Watt cinsinden muhtemelen ihtiyacımın 2 katı bir ısıtıcı kullanmam gerekecek. Nokta atışı olmasa bile ısıl iletkenlik üzerinden bir ısıtma hesabı yapıp kabaca ihtiyacımı ve giderimi hesaplamayı deneyeceğim.

Beğenenler: [T]240275,Laterthanbefore[/T]
Teşekkür Edenler: [T]243932,ugurkanarya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EhtiyarÇevrimiçi

Kayıt: 05/10/2023
İl: Kocaeli
Mesaj: 977
EhtiyarÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2024 21:13
Merhaba, kolaylıklar dilerim.
Arkadaşların yazdıkları ve yanıtlarınız güzelliklerin müjdecisi; çorbada tuzum olsun diyerek aydınlatma için, eğer yüksek destekli bir tank olmayacaksa kendinizin yapmanızı önereceğim. Artık her çeşit ve güçte ledlere ulaşmak kolay ve maliyeti çok aşağıya çekecektir. Bir araştırın dilerseniz.
Hobimizde varacağınız yerden ziyade yolda yaşananların verdiği haz, becerebilme duygusu, başarmanın keyfi, sonunda seyrettiğiniz akvaryumdan daha kıymetli olacaktır. En azından benim bakışım bu. Keyifli hobiler dilerim.

+1: [T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ugurkanaryaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2024
İl: Istanbul
Mesaj: 25
ugurkanaryaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2024 21:29
Yanç herhangi bir hesaplamadan tecrübe ile söylüyorum 200w bir ısıtıcı çalışma süresi göz önüne alınınca gayet hesaplı olacağı düşüncesindeyim. Kışın ise başvurduğum yöntem akvaryumun görünmeyen kenarlarını ısı yalıtım malzemesi ile kapatmak oluyor. Dediğim gibi bir hesaplama yapmadım ancak deniz akvaryumunda yalıtım kullanmadan önce soğutucu sık sık aktif olurken yalıtım sonrası çalışma sıklığı yarı yarıya farketti diyebilirim.
Bauhausta radyatör yalıtım malzemesi adında bir üründen almıştım gayet hoş işimi gördü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hidro DinamikÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/10/2023
İl: Sakarya
Mesaj: 1097
Hidro DinamikÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2024 01:46
Akvaryumu camcıda yaptırmak veya kesilmiş cam alıp birleştirmek veya 2. El almak gibi fikirlerle maddi olarak kendinizi biraz rahatlatabilirsiniz.
Kum, kaya, ağaç kökü, bitki vs bir çok dekora bir kereliğine para vereceksiniz. İleride akvaryumu dağıtmak istediğinizde bile çoğu saklanabilir ürün.

Ufak bir maddi sıkıntı içerisindeyken uygun fiyatlı ürünlerle bu hobiye başladım. Yaptığım masrafı hesaplayamaz oldum desem yeri. Filtresinden akvaryumuna, kumundan kayasına her şeyimi değiştirdim. Uygun diye aldığım çoğu ürün ya memnun etmedi ya elimde kaldı desem yeridir. Bence almışken uzun ömürlü olacağına inanılan ürünler alınmalı. Özellikle dış filtre, co2 tüpü, ısıtıcı gibi ürünlerdeki fiyat artışları yüzünden bir kaç ay veya senede bir alınabilecek ürünler olarak görmüyorum.

Maddi olarak sizi çok zorlayacaksa başka hobilere yönelmek daha mantıklı olabilir.
Kedi köpek beslemek her halükarda çok daha maliyetli hele ev ortamında beslenecekse işkenceye dönebilir.

Kuş, hamster, guineapig, iguana, kaplumbağa gibi türlere yönelmek bir çok konuda daha avantajlı olur.


Sponsorluk almış gibi farklı bir türü biraz anlatayım belki ilginizi çeker. [:)))]
Guineapig besleyerek ülkemiz için sıradışı sayılabilecek bir hobiye başlayabilirsiniz. Çoğu sebze ve meyveyi rahatlıkla kabuğu, dalı, çekirdeği demeden yiyebiliyorlar. Evde yemek yaparken veya meyve yerken az bir şey önüne koymanız karnını doyurması için yeterli. 1 Yetişkinin ayda yiyeceği kuru mama 1kg var yok 50-70 tl arası değişiyor. Kafesin altına kullanılacak talaşı marangozlardan alarak çok uyguna veya ücretsiz temin edebilirsiniz. C&C Cage olarak tabir edilen kafeslerden temin etmeniz hem size hem canlılara rahatlık sağlıyor. Ahşaptan 1 2 katlı kafes yapanlarda var. C&C cage fiyatları şuan 1500-2000 arasına rahat bulunuyor.

İlk aldığım guineapigim 27 günlüktü şuan 7 yaşında. İlk zamanlar tek baktığım için kedi/köpek taşıma çantasındaydı tabii günün büyük kısmında insan kucağında olduğundan alan darlığı onu etkilemedi bile.
Uzun zamandır C&C kafeste 3 guineapig rahat rahat koşturuyorlar. (1. kat 105x70cm² 2. kat 70x35cm² taban alanına sahip)

Şimdi birazda şaşırtacak bir cümle kurayım. Guineapigler ile balıkları birbirine çok benzetiyorum, özellikle hastalıklar konusunda. İkisininde tedavisinden çoğu veteriner anlamıyor, internetten tedavi yöntemini bulsak bile ilaçlar ülkemizde yok. Alternatiflerle çözüm bulmaya çalışıyoruz. [:)))][EDIT]Hidro Dinamik,2024-06-03 01:52:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]240275,Laterthanbefore[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuhammedcayÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 388
MuhammedcayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2024 08:28
[QUOTE=Cappado]Merhaba,

Yaklaşık 1 haftadır boş zamanlarımda forumda zaman geçiriyorum. Uzun yıllardır akvaryumlara uzak kaldım ancak çocukluk zamanımda evimde ve yakın çevremde her zaman akvaryum vardı. Bu konuya ilgim o zamanlara dayanır. Astronot olsun japon balıkları olsun ve chiclidler olsun birçok türü izleme ve tanıma fırsatım vardı. Hiç yakından tecrübe etmesem de Koi balıklarına ayrı bir hayranlığım ve sevgim var. [:3] Geçenlerde aklıma bir konu takıldı ve araştırma yaparken bu foruma rastladım. [:)] Akşam saatlerinde başladığım forum konuları okuma maceram gecenin geç saatlerine kadar vakit geçirmek ve sabahında işe geç kalmamla sonuçlandı [:)))]

Forum beni hobiye başlama konusunda içimde eskiden kalan bir şeyleri harekete geçirdi ve motive etti. Forumda gerçekten çok güzel akvaryumlar var. Sahibi olan ve emek veren tüm akvaristleri tebrik ederim. Sonra araştırmaya başladım. Dış filtrelerle alakalı sayfalar dolusu yorum ve tecrübe olan konuyu saatlerce okudum. Azot döngüsü, bakteri döngüsü ve ilk akvaryum kurulumu konularında gerçekten çok şey öğrendim. Filtre temizliğini bile bilmiyormuşum. [:)))] Daha sonra tamam dedim. Ben bu hobiye tekrar ve daha bilinçli şekilde başlamalıyım.

Araştırmalarıma öncelikle akvaryum fiyatlarını araştırarak başladım. 100- 120 litre low tech bitkili Tetra türleri bakabileceğim bir akvaryum istiyorum. Çünkü küçük akvaryumda balık beslemek hem benim hem de balıklar için eziyet. Fiyatlarlar pahalı ancak bunu karşılayabilirim diye düşündüm. Lakin çevremde böyle bir akvaryum alabileceğim bir yer yok maalesef. Genelde küçük akvaryumlar, fanuslar vs. satılıyor. İnternetten almalıyım ve güvenebilir miyim bilmiyorum doğrusu. Çünkü en yakındaki kayseriye gitsem ve bir akvaryum alsam nakliye benim için problem olacaktır. Sonra bir diğer konu kafama dank etti. Ben bu akvaryumu aldım diyelim sonra bu akvaryumu nereye koyacaktım. [:?] Bana bir masa yada dolap gerekiyordu ve fiyatlarını gördüğümde çok pahalı oldukları için bir şok geçirdim ayrıca hazır akvaryumlu setlerin fiyatlarını görünce kapatmam ani oldu.

Pes etmeye niyetim yoktu ve ne yapabileceğimi düşündüm. Kendi kendime ben bunu 2 boy 30 a 30 profil alır keser kaynatır ve akvaryum için masa yaparım sonra 2 kat boyarım üstüne de mdf ve araya bir mat yada elyaf olur biter dedim. Hem zaten satılan hazır dolaplar bu kadar çok ağırlık için sağlam görünmüyordu. Sadece masası ve akvaryumu için iyi bir bütçe ayırmam gerekiyordu ( kendimce). Tamam dedim ben bu zevk için bu masrafa katlanırım. Sonra ikinci şoku dış filtrelerin fiyatlarını görünce yaşadım. Akvaryumdan daha pahalıya geliyordu. İç filtre ve pipo filtrelerle yaşadığım sıkıntıları hatırlıyorum ( belki de bilgisizlikten bilmiyorum). Ucuz modelleri alıp gerçekten eziyet çekmek istemiyorum. Akvaryumu koyacağım salon kışın yanmadığı için çok soğuk oluyor. Salonu yakmam ve yüksek wattlı bir ısıtıcı tercih etmem gerekiyor. Isıtma için giderlerim beni ayrıca düşündürüyor.

Ama masraflar bitmiyor. Bunun termometresi var kumu, taşı, bitkisi, bakteri başlatıcısı, ilaçları, yemleri, test kitleri, su düzenleyicileri ve sonra ozmoz sitemi gerekiyor yaşadığım yerin şebeke suyu çok kötü çünkü. Ayrıca sürekli arabayla gidip litrelerce kaynak suyunu düzenli bir şekilde eve taşımam pek sürdürülebilir değil. Bir kaç gün bu düşünceler beni hobiden uzaklaştırıyor ve forumdaki başarılı akvaryumlar beni motive ediyor şekilde düşünceler içinde geçirdim.

Tetra beslemek istiyorum. Nispeten zor olmasalar da suyun kalitesi, ppm değeri, ph değeri vb. konuları takip etmem gerekecek.

6-8 ay gibi bir sürede bu projemi gerçekleştirmeyi planlıyorum. Ancak yapabilir miyim henüz emin değilim.

Biraz dertleşmek ve üstatlardan fikir almak istedim. [:)] Değerli yorum ve önerilerinizi esirgemezseniz sevinirim.

[/QUOTE]

Şimdi eğri oturup doğru konuşmak lazım arkadaşların dedikleri doğru ve katılıyorum. Akvaryumu masası 2.el olarak uyguna temin edebilirsin ben o şekilde yaptım 250lt akvaryum dolabı dış filtresi 1,5 sene önce 700 TL ye aldım internetten de lav kırığı aldım çok uyguna ilk aşama tamamladı bir nebze ama şu gerçeği unutmayalım kışın akvaryumun bulunduğu odada bir şey yanmıyorsa sıkıntı düşünsene dışarısı 5 derece sen akvaryumu 28 dereceye çıkartmaya uğraşıyorsun faturan en az 1e 3 artacak nereden mi biliyorum benimde akv. olduğu odada bir şey yanmıyor fatura çok yüksek gelince balıkları ufak akvaryuma koyup yatak odasına aldım bu günlerde büyük akv. taşıyacağım tekrar
Olmayacak diye bir şey yok bu da başıma geldi. Diyelim ki ben bu faturayı karşılayabilirim dedin akv. kurdun aralık ocak ayları Barış Manço'nun dediği gibi dışarısı buz gibi lapa lapa kar yağıyor akşam yatmadan üstüne montunu giydin akvaryumun olduğu odaya girdin son bir kontrol edip yattın sabah işe gitmek için uyandın balıklara yem verip gideyim dedin bir baktın gece ısıtıcı bozulmuş balıklar ölmüş 15 cichlid , yavruları ,20 cm 2 vatoz ve 2 çöpçü. Sonrasında akv. ilgili malzemelerin hepsini yarı fiyata sattım Bizzaat başıma geldi sonrasında 3 sene akvaryum kurmadım 1,5 sene oldu tekrar başladım. Biraz başını ağrıttım kusura bakma niyatim hobiden soğutmak değil aklının bir kenarında bulunsun istedim.[EDIT]Muhammedcay,2024-06-03 08:29:45[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir