büyük akvaryum ve tropheus
arkadaşlar tropheusların büyük akvaryuma ihtiyaç duyduklarını neredeyse bu sitede okumayanımız yoktur,fakat ben bu fikre artık hiç katılmıyorum akvaryumcuların çoğunu gezdiğimde tropheusların küçücük(80/100 lt civarı) akvaryumlarda satıldığını görüyorum ve özellikle en sık gittiğim ege akvaryumda sürekli tropheuslardan yavru alıyorlar.yavru tropheuları ve onların anaçlarının durduğu akvaryumların boyutlarına dikkat ederseniz bunun doğru olduğunu anlıycaksınız,bence önemli olanan akvaryumun boyutu değil önemli olan dizaynı ve suyun temeziliği,sizinde görüşlerinizi bekliyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Selamlar,
Tek tür beslenecekse neden 200-300 lt akvaryuma ihtiyaç duyulsun.
Tek tür beslenmediği için burada böyle söyleniyor.
Akvaryumcu satış amaçlı balıkları oraya koyduğu için genelde 40-100 lt arasında balık satarlar bunlar onlar için rahatlıktır.
Biz hobiciyiz ,balık nasıl rahat ederse onu uygulamalıyız.
Genel anlamda bakarsak tek tür beslemeyiz onun için akvaryumlarımız 40 lt'nin üstündedir.100 lt tek türde Tropheusta yavru alınabilir.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Serdar Bey.
Dedikleriniz kısmen doğru ancak ben şunu farkettim ki küçük bir akvaryumda beslenen tropheuslar daha küçük kalıyorlar ve alınan yavrular da o oranla daha küçük olabiliyor. Akvaryumcularda anaç olarak 7-8 cm tropheuslara zaman zaman rastladım. Örnek verecek olursak benim büyük hacimli akvaryumda beslediğim tropheus anaçlarının neredeyse tamamı 12 cm den daha büyük. Bu da neredeyse iki katına yakın fark demek. Anaçlarımdan aldığım yavrular da o kadar büyük oluyor ve çabuk gelişiyor. Ayrıca akvaryumcuların dükkanlarında (üretimhanelerinde değil) bulunan tropheusları üretmekten çok satmayı hedeflediklerini bizde biliyoruz. Bu işi ticaret olarak yapan kişiler tabiki dükkanında bol miktarda mobilyalı akvaryum ve satmak için içlerine balık koymayacaktır. Ayrıca evinde amatör olarak bu hobiye gönül vermiş kaç kişinin büyük hacimli akvaryumu var ki. Tabi ki bu işin ticaretini yapan insanlar satmak için bi takim kelime oyunlarına başvuracaklardır. Bu benim şahsi kanaatimdir. Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Balıklar kötü şartlarda yavru verebilir. Balıktan yavru alıyor olmak, onların çok iyi şartlarda yaşıyor olduğunun bir göstergesi değildir.
Tropheus hareketli ve bölgeci bir türdür.Bu iki özellikten herhangi birini taşıyan balık geniş yaşam alanlarına ihtiyaç duyar.Kaldı ki tropheus bu söylediğim her iki özelliği de üst seviye olan bir balıktır.En hareketli balıklardan biridir, yine en bölgeci balıklardan biridir.Agresif balıklar olmaları koloni olarak beslenmeleri gerekliliğini ortaya çıkarır ki, balık sayısının artması doğal olarak tank hacminin de artması anlamına gelir.
Akvaryumcuları bu sohbetin içinde tutmak yanlış olur. Bu işten para kazanan kişi de balıkların yaşayabileceği minimum şartları sağlar, böylece maliyetlerini minimuma çeker. Bu bahsettiğiniz hususta onların yaptıklarının bir doğruluk payı yok.
Amacınız tropheustan yavru almaksa 100 lt akvaryum da yeterlidir, eğer amacınız balıklara fazla eziyet etmeden bunun yanında daha doğal yöntemlerle yavru almaksa ( hobici mantığı ) bu forumda sürekli olarak duyduğunuz şeyleri dinlemeye devam etmelisiniz. Ben bir hobici olduğum için ikinci yöntemden vazgeçmem.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Alp Bey.
+1 Hislerime tercüman olmuşsunuz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
1. si unutmayalım akvaryumcular her gün su değiştirir.
2. si akvaryumcular bu işin profesyonelleridir. 50 lt akvaryuma deniz akvaryumu kurabilirler.
3. sü akvaryumculardaki balıklara dikkat edersiniz 7-8 cm ama hala rengini almamış tropheuslar görürsünüz.
yani arkadaşlar kısa bir süre kalıp satılması için bakılan bir tankla balığın yetişip, üremesi için tutulduğu bir tank arasında fark vardır.
ve bir anekdot akvaryumcularda, dieğr cichlid türleri her zamna parlak renkli, hareketli görünürken, tanganika türleri hep rengi solmuş halde bulunurlar dimi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Alp Bey'in söyledikleri çok doğru. Bizlerin amacı ticari değil. Hangimiz, akvaryumculara gittiğimizde, küçücük tanklara doldurulmuş yüzlerce balığı görünce üzülmüyoruz? Onlar, en ez maliyetle en fazla balığı ellerinde tutmak ve satmak durumundalar. Siz ise, amatör bir akvaryumsever olarak balığınıza en iyi, en rahat ortamı sağlamakla yükümlüsünüz.
Tropheuslar gibi son derece hareketli ve koloni halinde beslenmesi gereken bir balığın mutlu bir şekilde yaşaması için gereken alan fazladır. Bunu da balıkları ancak büyük boyutlu akvaryumlarda besleyerek sağlayabilirsiniz. Hulusi Bey'in söylediğine katılmıyorum. Tropheuslar tek tür olarak da yetiştirilseler, yine geniş akvaryumlara ihtiyaçları vardır. Yavru almak demek, onların çok mutlu oldukları anlamına gelmez. Madem ki onlar için elimezden geldiğince doğal ortam yaratmaya çalışıyoruz, öyleyse ihtiyaçlarına uygun bir tank büyüklüğü ile bunu sağlamalıyız.
Lütfen, akvaryumcularda gördüğünüz bu tür olumsuz koşulları işinize öyle geliyor diye kendinize örnek almayın. Bu tarz akvaryum dünyası ile ilgili forumlar, bu işi en iyi nasıl yapabileceğimizi öğreneceğimiz bilgi hazineleridir. En iyi şekilde yararlanmalıyız.
Sağlıklı balıklar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir