Co2 Tüp Hakkinda Bilgi İhtiyacim Var


ethemy0689Çevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 338
ethemy0689Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2018 18:47
Arkadaslar hepinize selam.

2 Hafta once 500 litre hacimli bir akvaryum kurdum amacim bitkilendirmek. 400 watt t5 floresan ile isik sistemim mevcut. Hagen lav kirigi ve bazalt kum karisik kullniyorum. Reeflowers Sıvı Bitki Gübresi 250 Ml (Aquaplants All Inclusive) ve ayni marklnin potasyumunu kullaniyorum. Tek eksigim co2 set.

Kafami karistiran bir kac nokta var. 3- 5- 8 lt lik tupler var ve sanayi tipi tupler. Patlama riskinden bahsedenler öncelikle bu konuda bana yardimci olacak aciklama yapacak arakdas var mi ?

Regülatör tek gosterge ve cift gosterge oluyor pratikte veya guvenlik acisindan bir fark var mi ?

Bir de selenoid valf olmazsa olmaz midir ?

Simdiden yardimci olan arkadaslsra tesekkur ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gattar5050Çevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1038
gattar5050Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2018 20:15
Saniyi tipi bir tüpü patlama riskini göze alamadığım için hiç kullanmadım sürekli aliminyum tüplerden temin edip bunları kullanıyorum. Eve soktuğumuz her tüp patlıyacak diye bi kaide yok sonuçta ancak ben bütün ev halkını böyle bir şey için tehlikeye atmayı göze alamadım açıkcası bu konuda sizede aliminyum tüpleri öneririm.
Regulatördeki göstergelerin biri tüpün içindeki basıncı yani tüpün içerisinde ne kadar Co2 kaldığını gösterir. Diğer gösterge ise hortumun içerisindeki basıncı gösterir. Bana göre tüpün içinde ne kadar gaz kaldığı pek önemli değil ancak hortumun içindeki basınç miktarı daha önemli. Selenoid bir zorunluluk değildir. Ancak akvaryuma geceleri verilen Co2 nin hiçbir anlamı yoktur. Bitkiler geceleri Co2 yi kullanmaz bu yüzden ışıklar kapandıktan sonra Co2 yi suyun ha içine vermişsiniz ha dışına hiç bir farkı olmaz. 1-3 litrelik bir tüp kullanıcaksanız dolum sürenizi uzatmanız için bence kullanmanız gereken bir aparat.

Teşekkür Edenler: [T]140678,ethemy0689[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ethemy0689Çevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 338
ethemy0689Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2018 02:48
[QUOTE=gattar5050]Saniyi tipi bir tüpü patlama riskini göze alamadığım için hiç kullanmadım sürekli aliminyum tüplerden temin edip bunları kullanıyorum. Eve soktuğumuz her tüp patlıyacak diye bi kaide yok sonuçta ancak ben bütün ev halkını böyle bir şey için tehlikeye atmayı göze alamadım açıkcası bu konuda sizede aliminyum tüpleri öneririm.
Regulatördeki göstergelerin biri tüpün içindeki basıncı yani tüpün içerisinde ne kadar Co2 kaldığını gösterir. Diğer gösterge ise hortumun içerisindeki basıncı gösterir. Bana göre tüpün içinde ne kadar gaz kaldığı pek önemli değil ancak hortumun içindeki basınç miktarı daha önemli. Selenoid bir zorunluluk değildir. Ancak akvaryuma geceleri verilen Co2 nin hiçbir anlamı yoktur. Bitkiler geceleri Co2 yi kullanmaz bu yüzden ışıklar kapandıktan sonra Co2 yi suyun ha içine vermişsiniz ha dışına hiç bir farkı olmaz. 1-3 litrelik bir tüp kullanıcaksanız dolum sürenizi uzatmanız için bence kullanmanız gereken bir aparat.[/QUOTE]

Neden patlama riski olduğunu düşünüyorsunuz peki. Bu sistemleri binlerce kişi kullanıyor ayrıca sanayi de kullanılan tüpler çelik ve alimünyumdan daha güçlü bir malzeme. Sanayi için yapılıyor sonucta orda dahi bir sorun yaratmıyor. Çok arastırdım bu risk var mı diye ama hiç örneği ile karşılaşmadım hobicilerden bir tanesi de patladı demedi henüz.

Peki sizce hortumdaki basıncı gösteren gösterde 6 bar civarlarında oluyor ama damla sayacına 1 damla 2 damla verilebiliyor. O basınçtaki bir hortumdan o kadar az co2 nasıl verilebiliyor ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gattar5050Çevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1038
gattar5050Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2018 21:38
Benim Co2 tüpüm elimde patladı diyeni bende hiç duymadım. Ancak sarsılma yangız darbe vb. Durumlarda patlama riski benim gözümü korkuttu daha güvenli bir alternatifi varken çelik tüpü tercih etmedim kendimce. Çelik tüp aliminyum tüpten ne kadar sağlam olursa olsun herhangi bir patlama durumunda aliminyum tüpler güm diye değil pıs diye yırtılarak hortum patlaması gibi patlar bu hususta aliminyum tüp benim için öndedir. Hortum içindeki basınç difizörün etkisiyle oluşuyor. Her difizörün çalıştığı basınç farklı, tüpten çıkan gaz difizör ve tüp arasında sıkışıyor 6 barlık basınçtan sonra difizör gazı yavaş yavaş dışarı vermeye başlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ethemy0689Çevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 338
ethemy0689Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2018 02:53
Hayırlısı diyelim o zaman bitkili akvaryum sahiplerinin bir çoğu gibi tüpümüzü alacaz sağlıklı bir şekilde bitkilerimizi besliycez. Umarım bir problemle de karşılaşmayız

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

esensmlÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 204
esensmlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2018 03:34
Tüp konusu aslında birçok hobici için soru işareti, kullanmamış olanlar da sıklıkla bu düşünceler oluyor.
Tüplerde patlama olayı farklı bir konu şöyle ki eğer tüp üzerinde bir yırtık oluşumu varsa, deforme olma veya darbe varsa bu tüp tehlikedir ve sağlıklı bir dolum olsa dahi patlama ihtimali yüksektir. Bu tarz hasarlı tüpler havanın ısınmasıyla sıcaklığa bağlı olarak genleşiyor ve basınç artıyor dolasıyla hasar görmüş kısımdan patlıyor. Şunun garantisini verebilirim patlama konusunda çelik yada alüminyum tüpün bir farkı olmayacaktır. Dolum işlemi ve bar konusunda çelik tüpler çok daha iyidir, dolum yapan firmalar alüminyum tüpleri doldurmaya yanaşmıyor bile. Bugün kullandığımız tüpler sanayilerde kullanıyor ve kullanıldıkları işlemlerden doğan sıcaklık ilaveten ortam sıcaklığı eklendiği halde herhangi bir sorun teşkil etmiyor.
Özetle kullanacağınız ekipmana özen gösterdiğiniz sürece herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Ülkemizde maalesef O2 tüplerine Co2 basıp kullanan, yırtıkları onarılmış tüpleri, ya da kullanılıp doldurulmuş tüpleri kullanılmamış gibi satmaya çalışan insanlar var. Bu tarz insanlardan alışveriş yapmadığınız sürece gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Beğenenler: [T]140678,ethemy0689[/T]
Teşekkür Edenler: [T]140678,ethemy0689[/T]
+1: [T]140678,ethemy0689[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

braweheartÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 335
braweheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2018 09:23
Merhaba, Co2 tüplerde kritik olan, aşırı ısı ve tüp vanasının darbeye maruz kalmasıdır.Çelik ve alüminyum tüpler uygun saklama koşullarında muhafaza edilerek ilk 10 yılı müteakip 5 yılda bir kontrolü ile kullanılır.Bu kontrolde hidrostatik ve diğer unsurlar gözden geçirilerek test raporu düzenlenir.Çelik tüplerin muayenesi habaşta yapılıyor, Alüminyum tüplerin muayenesi ise İzmirde faaliyet gösteren Güneş gaz tarafından. Alüminyum korozyona karşı üstün olmakla birlikte onunda saklama koşulları kullanım ömrünü etkiler.Bazen bilinçsiz dolum yapılması (olması gerekenden fazla gaz basılması) emniyet ventillerinin açılmasıyla sonuçlanır, insanı tedirgin etse de korkulacak bir durum değildir. Hem alüminyum,hem çelik çekme hemde gazlı içecek tüplerini halen kullanan biri olarak son dönemde gazlı içecek ve alkol sektöründen gelen [B]çıkma [/B] tüplere dikkat etmek ve alıp satarken bilinçli olmak gerektiğini vurgulamak isterim.Hurda bir tüpün boyanarak tekrar piyasaya sürülmesi cidden olası tehlikelere kapı açıyor,ifade ettiğim gibi saklama koşulları tüpün üretim tarihi kadar önemli bir konudur.Temel doğruları bilerek içecek tüpü de, çelik çekme de, alüminyumda kullanmakta bir sakınca yoktur.
Alüminyum tüplerin muayenesi konusunda hizmet veren firma bilgileri: [URL]http://www.gunes-gaz.com/[/URL]


[B]Alüminyum Tüplerin Avantajları[/B]

Aluminyum Alaşım Tüpler çelik tüplere oranla tüpün boyutuna göre %25 ila %40 arasında daha hafiftir.
Nakliye ve kullanım aşamasında darbeye maruz kalan, tezgah altlarında nemli ortamlarda bulunan çelik tüplerin boyası dökülen kısmının hava ile temas etmesine müteakip paslanma ve korozyona uğraması kaçınılmazdır. Bu da hem görüntü kirliliğine hem de yeniden boyatma masrafına yol açmaktadır. Aluminyum Alaşım tüplerde iç ve dış paslanma söz konusu değildir. İç ve dış korozyon direnci çelik tüp ile kıyaslanmayacak düzeyde yüksektir, yeniden boyatılmasına gerek yoktur.
Herhangi bir patlama esnasında çelik tüp, parça tesirinden dolayı insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturarak ölümcül kazalara sebep olmaktadır. Aluminyum Alaşım tüpler patlama esnasında bir kenarından sadece 10 cm uzunluğunda, yarım cm genişliğinde kağıt gibi yırtılır ve içindeki gazı dışarı atar. Parça kopması söz konusu değildir.
Yüksek nem ve yüksek sıcaklık farklılıklarında güvenle çalışır. (-30 C, +60 C). Ani sıcaklık değişimlerinde meydana gelen terlemeden dolayı çelik tüplerin iç kısmında paslanmalar olabilmekte iken Aluminyum Alaşım tüplerde böyle bir durum söz konusu değildir. Manyetik özelliği yoktur.
Malzemenin yapısından dolayı çelik tüplere oranla çok daha dekoratif bir görünüme sahiptir.
Üretim sonrası her bir tüpün içi basınçlı buharla yıkandığından, kullanım esnasında metal kokusu salgılamamaktadır.
Alaşımın özelliğinden dolayı (6061 Aluminium Alloy) çelik tüpler ile aynı test ve çalışma basıncına sahiptir.
Alüminyum tüpler EN 1975 tasarım standardı ve 99/36/EC direktiflerine uygun olarak üretilmektedir.[EDIT]braweheart,2018-04-11 19:49:39[/EDIT]

Beğenenler: [T]140678,ethemy0689[/T][T]187047,mrah[/T]
Teşekkür Edenler: [T]140678,ethemy0689[/T]
+1: [T]140678,ethemy0689[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

braweheartÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 335
braweheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2018 14:59
Yazmaktan çok yazmamanın erdemini bildiğim halde yazmışım yine...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ethemy0689Çevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 338
ethemy0689Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2018 17:27
[QUOTE=braweheart]Yazmaktan çok yazmamanın erdemini bildiğim halde yazmışım yine...[/QUOTE]

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler

Teşekkür Edenler: [T]121139,braweheart[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CNYTYLMZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 473
CNYTYLMZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2018 17:32
bende var 1 yildir kullaniyorum mikromatik regulator var ince ayar vanasi kendi uzerinde gram sasma yok bitkili akvaryum konumda var resmi suan satilik bilgin olsun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cameroon06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 339
cameroon06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2018 20:34
500 litre hacimli bir akvaryuma marka gübreleri zor yetiştirirsiniz. O hacimdeki bir akvaryum için ev yapımı gübre kullanmanız daha ekonomik olur.

+1: [T]180090,eryan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ethemy0689Çevrim Dışı

Kayıt: 13/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 338
ethemy0689Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 01:47
[QUOTE=CNYTYLMZ]bende var 1 yildir kullaniyorum mikromatik regulator var ince ayar vanasi kendi uzerinde gram sasma yok bitkili akvaryum konumda var resmi suan satilik bilgin olsun[/QUOTE]

Hocam ben satin aldim. Hos ne kadar memnun kaldim tartisilir. Ozelden yaziyorum yine de

[QUOTE=cameroon06]500 litre hacimli bir akvaryuma marka gübreleri zor yetiştirirsiniz. O hacimdeki bir akvaryum için ev yapımı gübre kullanmanız daha ekonomik olur.[/QUOTE]

Var mi forumda bu isin piri bildiginiz el yapimi kaliteli gubre olan

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sirholyÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2018
İl: Sivas
Mesaj: 294
sirholyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2018 07:54
Fertiges.com dan göktürk beyden alışveriş yapabilirsiniz.
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/sivi_gubreler_ph_kontrol_sistemi_visa_gecerlidir_i12263.asp[/URL][EDIT]sirholy,2018-04-17 07:55:56[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir