Değişik Bir Canlı Yem(GAMMARUS)


mevlutacarÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2009
İl: Manisa
Mesaj: 93
mevlutacarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2009 21:55
GAMMARUS NEDİR?

Arhropoda grubundan  Malacostraca sınıfına aittir. Birkaç milimetreden, birkaç cm boya kadar olanlara akvaryumlarda rastlamak mümkündür. Kafa ve vücut yapıları türe göre değişir. Yüzme kabiliyetleri yoktur. Karın altlarında bulunan mikronik kirpikler bir nevi ayak işlevini yerine getirir. Sindirim sistemleri bildik yapıdan oldukça farklıdır.

Boyları 6 cm kadar olan Tubificidae ailesinin akarsu ve göllerde yaşayan boru tipli olup küçük halkalı solucan türlerinden biridir. Bunlar kırmızı renkli olup korku halinde topak halini alırlar. Çamurlu tabanda ve çok kirli sularda yaşarlar. Yüz yıldan fazla bir süredir akvaryum balıklarının beslenmesinde kullanılırlar fakat akvaryumlara da hastalık taşırlar. Bu nedenle kaynatılmış ya da kuru dondurulmuş kurtlar taze yem olarak verilenden daha güvenlidir. Oksijensiz ortamda metabolizmalarını yavaşlatarak ya da sist oluşturarak aylarca yaşayabilirler. Tubifex türlerinin birbirinden ayırt edilmesi zordur.

Halk arasında hızlı koşucu veya hızlı yüzücüler olarak da çağrılırlar. Birçoğu denizlerde yaşamalarına rağmen bazı türleri de göl, gölcük, havuz, çay ve dere gibi tatlı suları tercih ederler. Vücutları yanlardan basıktır. Cephalothorax baş ve göğüs olmak üzere iki kısımdan meydana gelmiştir. Altı segmentli karın ve küçük bir telson olmak üzere yedi segmente sahiptirler. Yürüme ve yüzmeye uyum sağlamış yedi çift bacakları vardır. Gözleri iyi gelişmiştir. Doğadaki çevresel tercihleri koyu alanlardır. Çöpçü canlılar olarak bilinirler. Çürümüş materyal ve mikro hayvanlar üzerinden beslenirler. Su sıcaklığına bağlı olarak şubat ve ekim aylarında yavrularlar.


FAYDALARI

Çok besleyici olan gammarusu canlı olarak bulma ve üretme yollarını öğreneceğiz. Üretimi ve bulması gayet kolay.
Bu canlı yem daha çok kurutulmuş halde satılan balık yemi olarak tanınır. Oysa bu kadar besleyici olan 'Gammarus'lar kurutulmuş halde iken besin değerini %70oranında kaybeder. Protein ve vitamin açısından çok zengindir. Özellikle eş balıklar için ciddi performans artışı sağlar. Balıklarda devamlı kuru yemden kaynaklanan kronik kabızlığı,  'daha ilk yemlemelerde giderir' Gammaruslarda hayat döngüsü dişi Gammarusun yapacağı 50 kadar yumurta ile başlar. Gammaruslar bitki ağırlıklı beslenirken, buldukları organik maddeleri ayakları arsına kıstırarak da yerler. Doğadan toplanan Gammaruslarda diğer canlı yemler gibi riskli olabilir. Doğada akar su kenarlarında taşların altlarında ve zaman zaman çeşme kenarlarındaki su birikintilerinde kolayca görülebilir.




NASIL ÜRETİLİR?


30-40lt bir akvaryuma çok iyi bir filtre sistemi koyulur, bu filfte Gammarusları çekip toplamayacak şekilde ayarlanmalı. (Sıkı süngerli iç filtre, şelale filtre) Su temiz ve soğuğa yakın tutulmalı. Altını iyice iri taşlarla döşeyin ve ara ara küçük kuyucuklar açın. Bitkileride bu kuyucuklar etrafına sıralayın. Zamanla bu akvaryuma saldığınız 6-7 Gammarusun bir ay içerisinde çoğalıp yüzlerce olduğunu göreceksiniz. Gammarus yavruları çok hızlı büyürler ve Gammarusları kuru pul yemler ile besleyebilirsiniz. Balıklara vermeden önce tuzlu suda 1-2 dakika bekletmek tüm endişeleri giderecektir. Yavruların gelişimine önemli oranda katkıda bulunacaktır. Bu canlı sadece tamamen otçul olan türlere (tropheus vs) verilmez.


GAMMARUS ÜRETENLERDEN ALINTI:

Macera Murat Hocam'la Acıgöl gezisi sonrası başladı.
Bitki numuneleriyle bir akvaryum kurdum. Bir nevi biyotop akvaryumu idi. Tabi bitkilerin içinde görünen 5-10 adet gammarusta vardı. Olsun dedim ve kurdum tankı...

İleleyen zamanlarda mevcut bitkilerin bir tanesi dışında akvaryuma uyum sağlayamadı ve çürüdüler. O bitki moss türüydü. Akvaryumda sadece moss, gammaruslar ve salyangozlar vardı. İlerleyen zamanlarda çoğaldıklarını farkettim. Araştırdım ve üremesi için bazı koşulları sağlamaya karar verdim.

-Genç birey-




-Yetişkin birey-


-Hydra-


Akvaryuma herhangi bir müdahale yapmadım. Dip çekimi yapmadım. Sadece akvaryumda gammarus ve salyangozlarım var derken tubifex, planarya ve hydra da katıldı aileye... Ha bir tanede videoda görürsünüz küçük bir böcek, muhtemelen yusufçuk olduğunu tahmin ediyorum. İlerleyen zamanlarda kendini belli edecektir. Gammarusları tetra diskus yemi ile besliyorum. Bu yemi severek yiyorlar.

GAMMARUS VİDEOSU

http://vimeo.com/5097376



YORUMLARI BEKLİYORUM...

vuslat2013-01-07 16:57:49

Beğenenler: [T]176112,Abksn[/T]
Teşekkür Edenler: [T]176112,Abksn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BornovaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 311
BornovaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2009 21:57
İlginç, karides ve hamam böceği karışımı gibi...Kafasi%20KarismisBornova2009-09-23 22:03:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ertu6774Çevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2009
İl: Zonguldak
Mesaj: 166
ertu6774Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2010 10:53
Siz bunları nereden buldunuz ürettiniz mi topladınız topladıysanız yaşadığı ortamı anlatında belki bizde buluruz.

Teşekkür Edenler: [T]205542,1m1ehmet[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ViejaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2106
ViejaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2010 11:53

Bilgiler için teşekkür ederim.Deniz akvaryumum varken denizden gammarus yakalayıp balıklara veriyordum,acaba denizdeki gammarusları tatlı su balıklarına versem sorun olurmu diye düşünüyorum deneyen varmıdır. acaba?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

closerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/06/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 761
closerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 08:41
[QUOTE=ertu6774]Siz bunları nereden buldunuz ürettiniz mi topladınız topladıysanız yaşadığı ortamı anlatında belki bizde buluruz.[/QUOTE]
Ben burda bir köyde çeşme başında buldum ve evimdeki 10 lt lik akvaryumda kiraz karides,1 vatoz ve birkaç salyangozla besliyorum.Bir de 2 adet midye var.Başlangıçta 20 kadardı sayıları ama dün baktığımda 4-5 tane kalmış.İlk getirdiğimde yavrulu olanlar da vardı,ama nereye kayboldular bilmiyorum.Sıcaklık 21 C. Akvaryumda java moss,burgulu saz ve dev gül var.20 w lık bir ampul kullanıyorum ve 6-7 saat ışıklandırıyorum.Akvaryum küçük olduğu için ampul suyu ısıtıyor olabilir belki ama neden bu gammarusları üretemiyorum sizden yardım bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ukilavuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Antalya
Mesaj: 3890
ukilavuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2010 11:03
Ben bulamadım kurutulmuşunu kullanıyorum ama canlısının yerini tutmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biyolog42Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2008
İl: Konya
Mesaj: 1506
biyolog42Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2010 11:11
[QUOTE=closer][QUOTE=ertu6774]Siz bunları nereden buldunuz ürettiniz mi topladınız topladıysanız yaşadığı ortamı anlatında belki bizde buluruz.[/QUOTE]
Ben burda bir köyde çeşme başında buldum ve evimdeki 10 lt lik akvaryumda kiraz karides,1 vatoz ve birkaç salyangozla besliyorum.Bir de 2 adet midye var.Başlangıçta 20 kadardı sayıları ama dün baktığımda 4-5 tane kalmış.İlk getirdiğimde yavrulu olanlar da vardı,ama nereye kayboldular bilmiyorum.Sıcaklık 21 C. Akvaryumda java moss,burgulu saz ve dev gül var.20 w lık bir ampul kullanıyorum ve 6-7 saat ışıklandırıyorum.Akvaryum küçük olduğu için ampul suyu ısıtıyor olabilir belki ama neden bu gammarusları üretemiyorum sizden yardım bekliyorum.[/QUOTE]

Eğer çeşme başında bulduysanız muhtemelen suyunuz onlara çok sıcak gelmiştir.Daha soğuk suda üretilebilir diye düşünüyorum.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

closerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/06/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 761
closerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2010 11:03
Bana da öyle geliyor ama suyun derecesini kaç dereceye kadar çekmeliyim.Çünkü kiraz karidesler de var yanlarında.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nightmareoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/05/2006
İl: Balikesir
Mesaj: 664
nightmareoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2010 21:10

Bugün bir sürü gammarus topladım dereden.33 litrelik akvaryuma 20 litre su doldurdum.Yine dereden getirdiğin bir birkiyi koydum.Hava motoru ile havalandırıyorum.Bolcada tetra bits yem attım umarım yaşarlar.Hastalık riskine karşı nasıl dezenfekte etmeliyim.Leleupilerime veriyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aldemirÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 39
aldemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2012 22:30
Eskiden anneannemin evinin su deposunda olurdu bunlardan bolbol, hatta su içeceğimiz zaman çeşmeden bardakların içine düştümü diye kontrol edip öyle içerdik:)) bu böcüklerin ismi yanis dir trabzonda.


Beğenenler: [T]225094,Hacanak[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dravvenÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2011
İl: Bursa
Mesaj: 23
dravvenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2012 23:09
Geçen hafta İznik gölünde balık avlamaya gitmiştik. Tam toparlanırken fark ettim gölde kıyıda taşların altında bol bol varlardı. ellerimi yıkamak için kıyıda eğilince kafamda ki lambanın ışığından kaçıştılar o zaman fark ettim. Acaba balıklarım yerlermi diyerek bir kavanoza 5 6 tane topladım. Balıktan geç döndüğümüz için ışıkları açıp vermek istemedim zaten o zamanlarda çok şaşkın oluyorlar. Sabahta gece geç yatmam yüzünden telaşla kalktım işe geç kalıyordum :) sadece normal yemlerinden verdim gammarus aklıma bile gelmedi. İşten geldiğimde ilk işim kavanoza bakmak oldu. Gölde yakalarken çok sıçradıkları için kavanozdan da eve zıplamasınlar diye kapağı kapatmıştım. herhalde havasızlıktan olsa gerek topladıklarımın hepsi ölmüşlerdi. Balıklara verip vermemek arasında gittim geldim. Sonra bir tane atayım bakalım ne olacak dedim.
Ölü gammarusu ( ozamanlar adını, canlı yem olduğunu felan bilmiyordum ) akvaryuma attığım gibi en yakındaki balık hop diye bütün bütün yuttu. Sonra kavanozda kalan diğer ölü gammarusları versem mi dedim ama ne olur ne olmaz deyip vazgeçtim. Nede olsa göl 3 km mesafede balıkların afiyetle yediklerinide öğrendik. canlı canlı getirip yediririm.
Bulma ve üretme imkanı olanlar için gerçekten mükemmel yem. Ben üretmeyi düşünmüyorum şuan. Uygun bir zamanda gidip bayağı bir toplayıp evde sterilize edip balıklarıma ziyafet çektirmeyi düşünüyorum. Ama yakalaması zor canlılar suda kıpır kıpırlar hemen en yakında ki taşın altına kaçıyorlar. kolay bir yakalama yöntemi geliştirmem lazım. tek tek zor iş.Eğer kolay bir yakalama yolu bulabilirsem  bol bol yakalayıp evde dondurucuda saklayabilirim donmuş yemde fena olmaz herhalde :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Atölye AkvaryumÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 176
Atölye AkvaryumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2012 00:36
Konuyu yeni okudum acaba üretmeyi başarırsak da anaçlardan gelebilecek hastalık riskini nasıl yok edebilriz. Yada balıklara vermeden önce 1-2 dk. tuzlu suda bekletmek yeterli olacakmı acaba? Discus beslediğimi hesaba katarsak... Deneyim ve bilgisi olan konuyu takip ederse sevinirim... Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ank_gfbÇevrim Dışı

Kayıt: 08/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 535
ank_gfbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 13:36
Hatalı bilgi olmuş.

Gammorus yassı solucanlar grubunda değildir

Arhropoda grubundan  Malacostraca sınıfına aittir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shark2727Çevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2012
İl: Gaziantep
Mesaj: 463
shark2727Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 13:49
Ben bahçeden top böcegi,solucan,salyangoz gibi canlılar topluyarak balıklara veriyorum buda güzelmiş  teşekkür ederim bilgi için 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir