Dış Filtrenin Tam Görevi


PerformansKeremÇevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 173
PerformansKeremÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2015 16:28
Başlıkta da belirttiğim gibi dış filtre, bir akvaryumdaki temizlik ve oksijeni tam olarak sağlar mı? Daha doğrusu bir akvaryumda sadece dış filtre balıkların yaşayabilmesi için yeterli olur mu ayrı olarak bir iç filtre veya pipo filtre vs. gerekir mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3999
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2015 16:43
Akvaryumdaki canlı yüküne, akvaryumun litresine, bitkili olup olmamasına, filrenin gücüne göre değişir.

Beğenenler: [T]151275,Nefer[/T][T]21364,umitlee[/T][T]176226,Selanikli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umitleeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1507
umitleeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2015 17:10
Dış filtreler kaba tabiri ile biyolojik döngü için birçok akvaryumun ihtiyacı olan temel filtre sistemidir.
Bununla birlikte tankınızın ölçülerine göre dış filtrenin kullanılamayacağı (fazla ya da yetersiz kaldığı) yerler de vardır. Mesela çok küçük ölçülerde bir tanka dış filtre fazla gelebileceği gibi büyük tanklarda da tek başına yeterli gelemeyebilir. Büyük tanklarda imkan dahilinde sump sistemi kurulması daha yarar sağlar. Ya da 2 adet dış filtre kullanılabilir.
Gelelim biyolojik döngü ve dış filtrelerin temel kullanım amaçlarına. Dış filtreler emme basma sistemiyle çalışırlar ve geniş iç hacimlere sahiptirler. Bu hacimlerde türe özgü materyaller kullanılarak hem suyun biyolojik olarak temizliği sağlanırken hem de istenilen su değerlerini oluşturmak için kolaylık sağlarlar. Biyolojik döngüsü oturmuş tanklarda mekanik çözünüm de kararında olacağından dolaylı yoldan mekanik temizliğe de katkı sağlarlar. 3 temel konuda yarar sağlar.

• Biyolojik filtrasyon
• Kimyasal filtrasyon
• Ekstra su hacmi ve kararlı su değerleri (Hacimli kapalı sistemde ısı dağılımı da dış filtrelerin kullanıldığı tanklarda daha eşit olur.)

Ancak mekanik filtrasyon için katkı sağlıyor olsa da yetersiz kalır. Bunun yanı sıra tankın durumuna uygun bir iç filtre (motorlu ya da pipo) veya şelale filtre de kullanılması gerekebilir. Ki mekanik filtrasyon ya da kısa süreli değişik filtre materyallerinin bu filtrelerde kullanılması imkanı daha sağlanabilsin. Dış filtrelerin yüksek temizleme gücünde çalışabilmeleri için en az 3 ay gibi bir süre açılmadan çalışmaları gerekir. Dolayısıyla geçici olarak kullanılacak karbon gibi ya da başka özellikli geçici filtre malzemeleri için iç filtreler daha pratiktir ve sağlıklıdır. Ayrıca iç filtreler suya daha fazla akıntı sağlarlar. (Tabi bu durum türe ve bitkili olma durumuna göre değişir.

Dış filtreler oksijen sağlar mı? Kapalı sistem oldukları için suya yeteri oksijenleme sağlayamzlar pratikte ancak suyun çıkışı akvaryumun tam yüzeyine yatık vaziyette dalga yapacak şekilde verilirse zaten oksijenlenme açısından da katkı sağlanmış olur.
Dış filtre seçimi tankın hacmine, bitkili bitkisiz olmasına, balık hacmine göre yapılabileceği gibi temel olan toplam hacminizi saatte 3-4 kere çevirebilecek devirde olması gerektiği yönündedir.
[EDIT]umitlee,2015-07-23 17:14:22[/EDIT]

Beğenenler: [T]176226,Selanikli[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir