El Fab’ın Piko Akvaryum Rehberi (Fotoğraf eklendi)


mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 16:07
Merhaba,
Son günlerdeki Piko tank meraklı üyelerimize ve diğer tüm akvaryum.com üyelerine rehber olarak bu konuyu açtım. Umarım faydalı olur. 
Tüm metin,Nano-Reef.com forumları moderatörü "El fabuloso" 'nun izni ile çevrilmiş ve yayımlanmıştır. Tüm yazılar, tavsiyeler ve fotoğraflar http://www.nano-reef.com dan alıntıdır. Orjinal forum başlığı aşağıdan okunabilir.
Yeni başlayanlara ve profesyonellere faydalı olması dileklerimle.
Saygılarımla,
Çeviren:Murat ÖNER
 
El Fab’ın Piko Akvaryum Rehberi


"Sandeep isimli üyenin 10 litrelik cama cam picosu, ek olarak içine refigium konulmuş"
Her gün çoğalan Piko resif meraklılarından gelen benzer sorular üzerine, yeni başlayan herkesin işine yarayacak basit bilgileri içeren bu rehberi hazırlamaya karar verdim.
İster hevesli bir acemi veya ikinci üçüncü tankını kurmakta olan ileri seviyede resif meraklısı olun, bu rehber olmazsa olmaz denilen genel geçer bilgilerden ziyade bu sitedeki piko akvaryum sahiplerinin denenip onaylanmış tecrübelerine dayanan, başarılı olmanıza yönelik basit ve anlaşılması kolay bir kaynak olacaktır.
"Bonsai isimli üyenin 12 litreilk ofis tankı, üzeri cam ile kapatılmış"
İçerik
1.Giriş
2.Akvaryum ve doğru donanım seçimi
3.Işık, Filtreleme ve Akıntı
4.Şelale filtrenizin tadilatı (Burada Aquaclear marka şelale filtre refigium haline getiriliyor)
5.Pikonuzun kurulumu
6.Nitrat Döngüsü
"Tinyreef isimli üyenin 5 litrelik güneş ışığından faydalanan ilginç kurulumu"
Bölüm1:Giriş
Piko resif nedir? Pek çok insan tarafından değişik tanımlansa da “Piko”lar genelde 20 litreden ufak olan tanklardır. Bu akvaryumların çoğunluğu – ve genellikle en başarılı olanları- genellikle 10-16 litre arasında değişmektedir.
Hacim ne olursa olsun, doğru kurulmuş ve uygun/düzenli bakılan bir piko, içinde uzun süreler pek çok farklı deniz canlısını barındıran, gelişen minik bir ekosistem haline gelebilir.
Piko tanklar her hobici için uygun değildir. Tecrübeli resif meraklılarının çoğu haklı olarak yeni başlayanları “ufak hacimlerin hata affetmeyeceği” konusunda uyarmaktadır, fakat bu acemi birinin tuzlu suya piko ile başlayamayacağı anlamına gelmez. Öğrenmeye meraklı ve gayretli biri olduğu sürece herkes bir piko tankı başarı ile kurup bakabilir. Aşağıdaki maddelerden her biri piko tankların sizin için uygun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır.
*Akvaryuma birden fazla balık koymayı düşünüyorsanız,
*Sık ve uzun süreler tankın yanından ayrı kalacaksanız (iş, tatil vs.),
*Sabırsız biriyseniz,
Kesinlikle piko tank bakmamalısınız.
Diğer yandan;
*Ufak hacmin getirdiği kısıtlamalar konusunda bilinçliyseniz,
*Tankın bakım ve onarımına yeterli zaman ve maddiyat ayırabilecekseniz,
*Öğrenmeye hazır ve biraz sabır sahibiyseniz,
Pikolar sizin için uygun olabilir.
İnsanlar piko akvaryumları belirli sebeplerden tercih edebilirler; az yer kaplamaları nedeni ile özellikle yerinizin dar olduğu ufak yatak odalarında, mutfaklarda, çatı aralarında, ofislerde, yurt odaları dâhil,  istenilen herhangi bir yere kurulabilir olmaları bunlardan biridir. En çok yapılan varsayımsa ufak tankların maliyetinin de az olacağı yönündedir. Ancak pikolar için ilk kurulum faturası büyük tanklarınkinden daha ucuz olsa da, uzun vadede canlı yükleme ve bakım maliyetleri açısından fark yoktur.
Sonuçta insanların ilgisini çeken başlıca etmen, büyüleyici resiflerden ufak bir parçayı minik bir hacimde geliştirebilme arzusudur.
Bölüm2: Akvaryum ve doğru donanım seçimi
Çoğu hobici piko kurmak için çeşitli kaplar kullanmıştır( Betta tankları, Japon balığı fanusları, turşu kavanozları, karınca çiftlikleri), tüm bunlar deneysel amaçlı kurulan ve kısa sürede başarısızlıkla sonuçlanan sistemler olduğundan, işe en çok tercih edilen 10-16 litre aralığındaki hâlihazır akvaryumları incelemekle başlayabiliriz.
JBJ PICOTOPE
12 litrelik JBJ Picotope, doğru donanıma sahip popüler piko sistemlerinden biridir. Tamamen camdan, çizilmeye dayanıklı, düzgün hatlara sahip, sağlam bir mini tanktır. Buna karşılık üzerinde gelen 9W lambası pek tatmin edici değildir, bu şekilde dayanıklı mercanların bakımına uygun olsa da hobiciler bakmak istedikleri mercan türlerine göre lambayı değiştirme/geliştirme ihtiyacı duyabilirler.
DECO KIT AKVARYUM
12 ve 8 litrelik Deco kitler uzun süreler JBJ ‘lere alternatif olarak kullanılmıştır. 18W lambası ve güçlü filtresi çeşitli mercanların bakımına olanak sağlamaktadır. En büyük dezavantajı ise armatürdeki lambanın değiştirilemez olmasıdır, her lamba değişiminde yeni bir armatür alınması gerekmektedir. Ayrıca akrilik olan bu tank kolayca çizilmektedir, temizliği de zordur.
FINNEX16 LITRE
Fazla popüler olmamasına rağmen harika bir piko tankı olabilir. JBJ gibi camdır ve 13W lamba ile gelmektedir. Fakat diğer tanklara nazaran derin olması ve garip oranları, yanında gelen lambanın gücünü olumsuz etkilemektedir, bu da doğal olarak ışık sisteminin yenilenmesi ihtiyacını doğurmaktadır. Basit bir ışık modifiyesi ile bu tank tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.
"Wheel isimli üyenin 16 litrelik Finnex seti"
10 LITRE KOMPLE CAM AKVARYUM (AGA)
10 litrelik basit bir cama cam akvaryum piko için en ucuz seçimlerden biridir. Diğer hazır setler gibi albenisi olmasa da düşük maliyeti, ışık ve filtreleme açısından seçenekler sunması bakımından pratiktir. Bir diğer tutulan yöntem ise 22 litrelik bir cama cam tankı ikiye bölüp; bir kısmını ana tank, diğerini ise refigium olarak modifiye etmektir. Ana tank kısmı 12 litreden az bırakılsa da, toplam hacmin 20 litreden fazla olması sistem değerlerinin sabit kalması açısından önemlidir. Özellikle Kendin-yap(DIY) işlerinde başarılı olanlar bu seçeneği düşünebilirler.
"Sandeep isimli üyenin 22 litrelik sump ve refigiumlu camacam pikosu"
Kişisel beğenileriniz doğrultusunda istenilen tank seçilebilir, buradaki açıklamaların yanı sıra kafanızda oluşturacağınız bütçe de önemlidir. Cama cam tanklara karşılık hazır gelen setler birkaç donanım desteği ile işinizi kolaylaştırsa da, hazır setçilerin çoğu ışık sistemlerini değiştirmek zorunda kalmaktadır. Değişik aydınlatma seçeneklerini bir sonraki bölümde inceleyeceğiz.
Piyasada çok sayıda değişik ürün olmasına rağmen bu rehberin amacı işleri basite indirgemek olduğundan piko için kullanılacak temel donanım kısaca aşağıda belirtilmiştir;
 
*Isıtıcı ve Derece
*Refraktometre
*Güvenilir test kitleri
*Zamanlayıcılı priz
*Bakım araç gereçleri
 
Isıtıcı ve Derece
İyi bir ısıtıcı ve derece ısı aralığını 25,5-26,5 değerleri arasında tutabilmelidir. Uzun vadede başarılı bir piko için ilk kural “istikrar” dır, ve ısıyı da kararlı şekilde korumak elzemdir. Daha da önemlisi yapmanız gereken belli bir değere odaklanıp onu tutturmaya çalışmak yerine, gün içinde değerlerin çok fazla değişmemesini sağlamaktır.
Akvaryumun içinde bulunduğu oda/ortam hangi tip ısıtıcıya ihtiyacınız olduğunu da belirler. Eğer odanız klimalı veya otomatik iklimlendirmeye sahipse ufak sabit ayarlı bir ısıtıcı yeterli olacaktır. Eğer ortam ısısı yaz/kış, gündüz/gece normal değerler içinde kalıyorsa ısıtıcıya ihtiyacınız olmayabilirde. Öte yandan oda ısınız gün içinde değişiyorsa kaliteli bir ısıtıcı ve dereceniz olmalıdır. Pikolar için önerilebilecek güvenilir ufak ısıtıcılar arasında; Hydor Theo veya Visi-term Stealth önerilebilir.
Bir ısıtıcı ancak iyi bir derece kadar kalitelidir. Piyasada ucuz yüzen klasik derecelerden dijital göstergeli olanlara kadar çeşitli dereceler bulunmakta, pikolarda yerimiz fazla olmadığı için dereceyi tankın dışında tutmanız iyi olur. Ufak, güvenilir, kolay okunan dijital derecelerden istediğinizi seçebilirsiniz.
Refraktometre
Refraktomatre pikolar için olmazsa olmaz tek ekipmandır. Önceden belirttiğimiz ve defalarca tekrar edeceğimiz gibi “istikrar” tuzluluk değeri içinde geçerlidir. Resif tankları için ideal değer 1023-1025 aralığıdır. Bu değerler gün içinde ne kadar az değişirse o kadar iyidir. Diğer tuz ölçerler refraktometreye göre ucuzdur, fakat her zaman doğru değerleri vermeyebilirler.
Refraktometrenin vereceği hızlı, kolay ve tam doğru değerlerin yanında, pikolarda büyük boyutları olan hantal hidrometreleri kullanmak gereksiz yere baş ağrıtıp endişe yaşamanıza neden olabilir. Yüksek fiyatıyla ilk alınacaklar listenizde yer almasa bile ileriki yatırımlarınızda kesinlikle düşünmeniz gereken ekipmandır.
 
Testler
Piyasada seçebileceğiniz çeşitli testler bulunmaktadır. Bazıları son derece doğru ölçerken bazıları yanlış değerler vermekte, bazıları ekonomik bazıları da inanılmaz pahalı olabilmektedir.
Fiyat-güvenilirlik açısından avantajlı testleri bulmak en iyi yoldur. Salifert ve Elos testleri en güvenilir setlerdir fakat fiyatları yüksektir. Red Sea testleri güvenilir değildir ve vereceğiniz paraya değmez. API testleri ise hem güvenilir hem de ekonomik olduğundan çoğu kişi tarafından tercih edilmektedir.
Başlangıçta PH, Alkalinite, Amonyak, Nitrit ve Nitrat testleri gerekecektir. API ‘nin bu değerler için toplanmış bir seti bulunmaktadır (API Saltwater Master Test Kit). Akvaryumda nitrat döngüsü tamamlandığında Amonyak ve Nitrit testleri ile daha az vakit harcayıp, canlı ekledikçe Kalsiyum ve Fosfat ölçmeye başlayacaksınız. Bu testleri ayrı alabileceğiniz gibi, içinde Nitrat ve alkalinite testini de içeren API ‘nin “Reef Master Test Kit”  setini alabilirsiniz.
Zamanlayıcılı priz
Otomatik zamanlayıcılı priz, tankınızın aydınlanma süresini düzenli şekilde ayarlamak için kullanacağınız cihazdır. Piyasada basitten-dijitale, ucuzdan-pahalısına giden zamanlayıcı çeşitleri mevcuttur. Hazır setle gelen lambaları kullanacaksanız basit prizli zamanlayıcılar yeterlidir. Işık sisteminizi geliştirecekseniz ve işinizin kolaylaştırmak, tank bakımında daha az sorumluluk almak istiyorsanız, ışık otomasyonu dışında; ısıtıcı ve dalga motorlarını da günün her saatinde dilediğiniz gibi kontrol edebilen kontrol sistemleri de bulunmaktadır (Coralife Power Center).
Bakım araç gereçleri
Kullanacağınız diğer faydalı aletleri mutfak malzemesi ve zücaciye dükkânlarında kolaylıkla bulabilirsiniz.
2.5-5 litrelik kovalar; su değişimleri, mercan iklimlendirme/dezenfeksiyonunda(dip) ve genel kullanımda işe yararlar.
Damlalık (yurt dışında Turkey baster olarak geçen, bizim bildiğimiz damlalıkların büyük olanları); hem kayalardan ve kumlardan zararlı algleri/parazitleri temizlemekte, hem de mercanların doğrudan beslenmesinde çok kullanışlıdır.
 Paslanmaz çelik veya plastik maşalar; mercan beslemek, kayaların/ fragların/mercanların yerini değiştirmek, tutmak, karıştırmak, kısacası tanka giren çıkan her şeyi bunları kullanarak yapacaksınız.  
Silikon Hava hortumu; tanktan su çekmek veya canlıları iklimlendirmek için kullanılacak.
Mıknatıslı cam silici; Mag-Float ‘lar her yerde bulunabilen makul fiyatlı silicilerdir, Nimble Nano ‘lar ise daha verimli ve kolay kullanılan bir diğer markadır, el yapımıdır ve piyasada her zaman bulunmaz, yine de beklemeye değer bir mıknatıslı silicidir.
Tavsiye: Kafanızda belirlediğiniz en uygun tankı seçin. Seçiminiz ne olursa olsun, tedarik edeceğiniz diğer temel yardımcı aletler doğru yolda ilerlemenize yardımcı olacaklardır. Hazır setler kolay kurulum imkânı sunarken, kendinizin yapacağı cama cam tank biraz daha uğraş gerektirecektir. Forumlardaki örnek kurulumları ve başlıkları okumaya gayret edin.
"Evilc66 isimli üyenin LED armatürlü 12 litrelik tankı"
3.Işık, Filtreleme ve Devir daim
Kullanacağınız ışık sistemi bakıp bakamayacağınız canlı türlerini de belirleyeceğinden ışık seçiminiz işin en önemli kısmıdır. Nanolar için kullanılan ışık türlerinin çoğu pikolar içinde kullanılabilir, sadece ufak hacim ve yer nedeni ile değişik ışık sistemlerinin tank üzerindeki etkilerine dikkat edilmelidir. Litre başı watt hesaplamalarından çok, sistemde hangi canlıların barındırılacağı dikkate alınmalıdır. Eğer acemiyseniz öncelikle forumlardaki ışık sistemi seçenekleri hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir.
Piko sistemlerinde başarılı şekilde Metal Halide kullanan kişiler olmasına karşın, beraberinde getirdiği ısı ve buharlaşma problemleri nedeniyle, bu ışık tipi yalnızca bu konularda tecrübeli ileri seviye kişilere önerilebilir.
"Cong isimli üyenin 70W Metal halide aydınlatmalı 12 litrelik tankı"
Günümüzde popüler olmaya başlayan LED sistemleri de pikolar için bir diğer alternatiftir. Metal Halidelerle karşılaştırıldığında ısı ve yüksek elektrik sarfiyatı olmaksızın yine yaklaşık ışık verimi alınabilmektedir. Fakat LED teknolojisi henüz yeni olduğundan hazır sistemlerin fiyatları yüksektir, yine de Kendin-Yap sistemlere eli yatkın olanlar kolaylıkla ucuz maliyetli LED armatür sistemleri yapabilirler.

Şu anda pikolar için en basit ve kullanışlı sistemler, pek çok canlının sağlıklı gelişimine imkân sağlayan Power compact armatürlerdir. Değişik mercan türlerinin ışık ihtiyaçları farklı olduğundan besleyeceğiniz türleri daha işin başında belirlemeniz çok önemlidir. PC lambalı sistemlerde Soft’lar düşük ve orta seviyedeki ışıkla idare edebilirler, LPS ‘lerse belirli ölçüde orta ve yüksek ışık isterler, SPS lerse yüksek miktarda ışığa ihtiyaç duyarlar. 
"El Fab 'ın 36 watt Power compact armatürlü 12 litrelik tankı"
Bakacağınız mercan türlerine göre ışık sisteminizde yenilemeye gidip gitmeyeceğinize karar vermelisiniz. Eğer cama cam sistemle yola çıkacaksanız, başlangıçta iyi bir ışık sistemi seçmelisiniz. 10-16 litre sistemler için piyasada hazır bulunan Power compact setlere bir göz atalım.
18W Coralife Mini Aqualight
Bazı LPS türleri ve Soft türlerinin çoğuna yeterli olan bir armatürdür. 9W-10000K ve 9W-Aktinik03 olmak üzere toplamda 18W lambalarla gelmektedir.
18W Current Satellite
Çoğu Piko akvaryumun ihtiyacını karşılayan; enerji sarfiyatlı, elektronik balastlı18W 10000K/460nm Aktinik lamba ile çalışan düşük maliyetli bir armatürdür. Üzerinde gece görüntüsü için bir adet ay ışığı da bulunmaktadır.
36W Current Dual Satellite
Bu set herhangi bir piko tank için en üst seviyede ışık verimini sağlayan 18W6700/10000K günışığı, 18W 420/460nm Aktinik lambalara ve ayrıca ay ışığına sahiptir. Çift çıkışlı olması ayrı zamanlayıcılar tarafından kontrol edilebilmesine olanak tanır. Bu armatürle LPS lerin çoğuna ve bakımı kolay olan bazı SPS türlerine bakabilirsiniz.
Filtreleme
Canlı kayalar, tıpkı nanolardaki gibi pikolarda da doğal biyolojik filtrelemede kritik rol oynayan temel yapıtaşlarıdır. Sisteminizin omurgası olarak temel canlı desteğini sağlayacak canlı kaya seçimini hafife almamanız ve bu hususta özenli davranmanız çok önemlidir. Pikolarda yüksek miktarlarda canlı kayaya ihtiyacınız olmayacağından, en kaliteli kayaları seçmeniz bütçenizi fazla sarsmayacaktır. Genel olarak 4 litreye 0.5 kg kuralı uygulanır, yani 12 litrelik bir tank için 1.5-2 kilo canlı kaya yeterli olacaktır. Diğer mercanlar ve canlılar için yeterli alan bırakmanız gerektiğini de unutmayın.
Tavsiye: Tek bir parça büyük kaya seçmek yerine ufak parçaları bir ayara getirmek daha uygundur. Bu hem sualtı peyzaj tasarımınızda daha yaratıcı olmanızı sağlar, hem de tanka eklenecek canlılarla birlikte daha sonradan peyzajda değişiklik yapmanıza imkân tanır. Forumlardaki “Canlı kaya Seçimi” konularını okumanızda fayda var.
Protein toplayıcılar nano tanklarda kullanılan başlıca mekanik filtreleme sistemleridir, fakat pikolarda bu sistemlere ihtiyaç yoktur. Zararlı organik atıkların yanı sıra mercanlar ve yumuşakçalar için önemli temel besin kaynaklarını da topladıklarından dolayı zaten az olan su hacimlerinde tam tersine zararlı sonuçlar doğurabilirler. Pikolarda zararlı organik atık transferi ve azalan besinleri tamamlamanın en iyi yolu, aksatılmayan “düzenli su değişimi”dir.
Bir diğer doğal filtreleme yöntemi de makro yosunların kullanılmasıdır. Bizim spagetti yosunu olarak bildiğimiz “Chaetomorpha” kolayca çoğaltılabilmesi ve diğerleri gibi istilacı bir tür olmadığı için pikolarda kullanıma en elverişli makro yosundur. Sudan büyümesi için gerekli olan nitrat ve fosfatı alır ve düzenli olarak hasat edilerek organik atıklar böylece sistem dışına alınmış olur.
Genellikle Aktif karbon kullanılarak yapılan kimyasal filtreleme sonucunda da zararlı organik bileşiklerin sudan uzaklaştırılması sağlanabilir. Bunun yanında Purigen gibi  ürünler sudan amonyak, nitrit ve nitratın kendi bünyesinde özümsenmesini sağlarken, Chemi-Pure Elite gibi daha ileri ürünler silikat, fosfat ve diğer organik parçacıkları da üzerinde toplarlar. Bazı Karbon ürünlerinin suya fosfat geri salınımı yaptığını hatırlatarak, kullandığınız herhangi bir kimyasal medyanın işe yaraması için temiz tutulması ve düzenli olarak değiştirilmesi gerektiğini de belirtelim.
Son olarak daha az kullanılan bir mekanik filtreleme yöntemi de elyaf veya çorap benzeri malzemelerle sudaki katı atıkları toplamak ve uzaklaştırmaktır. Bu tür çok tutulan ucuz filtre malzemelerini akvaryumcularda rahatlıkla bulabilirsiniz.
İstikrarlı giden bir piko için yukarıda belirtilen farklı yöntemler arasında iyi bir denge sağlayabilmeniz gerekmektedir. Daha büyük tanklarda bu filtreleme yöntemlerinin tümü aynı anda ayrı sump, refigium vs. hazırlanarak rahatlıkla kullanılırken, Pikoların zaten dar olan hacminde hepsini bir araya sıkıştırabilmek gerçekten zordur.
 Bazen sistemlere ana tanktan çok daha büyük sump sistemleri eklenmektedir. Bu uygulama pikolara sağladığı geniş ek su hacmi ile daha kararlı bir kurulum gibi görünse de, piko kurulumlarının genel (minimal sistem) konseptine uymamaktadır.
Piko kurulumlarında işe yarar gibi görünse de ilk bakımsız kaldığında başınızı ağrıtacak dış filtre çözümlerinden kaçınmanız gerekmektedir. En çok tercih edilen filtreleme çözümü bir şelale filtre edinmek ve yapılacak tadilatlarla filtrenizi minik bir refigium’ a dönüştürmektir.
Aquaclear marka şelale filtreler bu yöntem için tercih edilebilir. Cama cam kuracak hobiciler bu yöntemin yanı sıra tanklarını tasarlarken refigium olarak kullanılacak bölmeler oluşturabilirler. 10-16 litre piko tanklarda başarıyı verimli olan denenmiş AquaClear şelale filtre tadilatına ileriki bölümlerde değinilecektir.
"Büyük tanklarda uygulanan refigiumlu sumplar minik ölçekte pikolara da uygulanabilir"
Devir daim
Su devir daimi ve akıntı pikolardaki üçüncü önemli husustur. Tüm resif kurulumlarında olduğu gibi pikoların da gelişimi için sistemde uygun su hareketini sağlamak elzemdir. Akıntılar oksijen, yem ve besinlerin suda dolaşımını sağlarken, aynı anda zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına da yardımcı olur. Ayrıca; Mercanların büyümesi, yeni mercan kolonilerinin oluşumu, problem olacak yosunların gelişimi, omurgasız canlıların genel bakım ve sağlığı üzerine direkt etkisi vardır.
Akıntı sisteminizin gücünü, aynı ışık sisteminizde olduğu gibi bakacağınız mercanların ve canlıların ihtiyaçları belirleyecektir. Genel olarak uygulanan kural, toplam su hacminizin 10-20 katı devir daim sağlamaktır. Tankta ne kadar fazla akıntı olursa o kadar iyidir diyebiliriz.
Hazır setlerle gelen filtreler genellikle güçsüz kalmakta ve zararlı yosunların gelişimine neden olmaktadır, bu nedenle kurulumunuzu daha iyi bir kafa motoru ile desteklemeniz iyi olacaktır. Yine yer darlığımız nedeni ile pikolarda en çok kullanılan verimli ve ufak kafa motorları arasında; Rio50, Mini-Jet 404 markalarını sayabiliriz. Tadilattan geçmiş (Aquaclear/  refigium tadilatı) şelale filtremiz de çoğu kurulum için tek başına yeterli akıntıyı sağlayabilmektedir.
Tavsiye: Kafa motorunuzun gücü kadar nereye yerleştirildiği de önemlidir. Kaya tasarımınızla birlikte akıntınızın yönü ve gücü de mercan yerleşimlerinizi etkiler, ayrıca su yüzeyini hareketlendirerek daha düzenli gaz alışverişini de sağlamak gerekir.
Pikonuzun genel başarısı ve canlılarınızın sağlığı için çok önemli olan öğeleri gözden geçirmiş olduk. Tüm bunlar mutlaka özümsemeniz gereken faydalı bilgiler olmasına rağmen bir piko kurulumu için hepsi tek başına olmazsa olmaz değildir(eğer cama cam kurulumu yapmayacaksanız). Dolayısı ile (hazır setlerle başlayanlar)kendinizi hemen daha iyi bir kurulum için yeni bir yatırıma ihtiyacınız varmış gibi (ışık, filtre, kimyasal) hissetmeyin, sadece işin başında dikkatlice planlama yapın ve gerisi kendiliğinden gelecektir.

4.Şelale filtrenizin tadilatı (Burada Aquaclear marka şelale filtre refigium haline getiriliyor)
Buraya kadar istikrarlı bir piko kurulumunda önemli olan; ısı, tuzluluk ve genel su kalitesinden bahsettik. Büyük hacimli hantal sumplar kullanmak yerine, çoğu pikocu şelale filtre tadilatı yaparak, bunları refigium gibi kullanmaktadır. Aqua-clear marka filtreler basit tasarımı, geniş hacimleri ve tadilata uygun yapılarıyla ile en çok tercih edilen şelale filtrelerdir. İyi modifiye edilmiş bir Aqua-clear refigium; sağladığı ekstra su hacmi, ideal devir daim/akıntı ve ek filtre malzemelerine uygun yeterli hacmi ile pikonuzun istikrarını korumaya yardımcı olacaktır.
10-16 litre pikolar için en fazla tercih edilen filtreler Aqua-clear 50 ve 70 modelleridir. Kullanılan prosedürler genelde basit ve aynı olmasına rağmen özel ihtiyaçlarınıza yönelik bazı değişiklikler yapılabilir (hacimler, akıntının ayarlanması). Bu anlatımda AC70 tip filtre kullanılmasında rağmen diğer modeller için de aynı yollar izlenmektedir. Filtre ile gelen tüm parçaları kullanarak en yaratıcı ve verimli tadilatı yapmaya çalışacağız.
Malzemeler;
-Aqua-Clear şelale filtre
-Akvaryum silikonu
-Kağıt bant
-Makas
-Dişli bıçak veya mini testere
-Maket bıçağı veya bistüri
-Kürdan
Başlayalım
1.Paketi açın ve tüm parçaları hata ve çatlaklar için kontrol edin.
2. Sepeti maket bıçağı veya testere kullanarak üç parçaya kesin(iki yan yüz ve taban olmak üzere).
3.Sepetin alt parçasını alın ve geri dönüş haznesinin çıkışına dik olarak koyacağınız yere yerleştirin, bu çıkış için bir nevi ızgara/set görevi görerek yerleştireceğiniz malzemenin filtre içinde kalmasını, tanka girmemesini sağlayacaktır. Arka tarafta refigium için ihtiyacınız olan alanı hesaplarken diğer koyacağınız malzeme ve donanım için yeterli alan bırakmayı unutmayın.
4.Şimdi bu ızgara parçanın (sepetin alt parçası) arkasında kalan iki şerit plastik üzerinde, maket bıçağı ile arka hazneyi ikiye bölecek olan dik bölmenin oturacağı çentikleri açın, çentiklerin yerini hesapladığınız bölme büyüklüklerine göre sağa ve sola kaydırabilirsiniz. Çentiklerin bölme parçasının (sepetin sol yan yüzü) içine girecek kadar büyük olmasına ve dik durması için paralel olmalarına dikkat edin.
5.Izgara ve bölme duvarının yerlerine yerleşip yerleşmediklerini deneyin.
6. Izgaranın su çıkış haznesinin ne kadar üzerinde kalacağını belirleyin. Eğer yükseklik az olursa spagetti alg ve diğer malzemeler buradan ana tanka kolayca geçebilir, bu nedenle su akıntısını engellemeyecek kadar yüksek olmasına çalışın.
7.Sepetin sol yan yüzünü hazırladığınız çentiklerden dik şekilde ızgaraya geçirerek yapıştırmaya ihtiyacınız olmadan yerinde durup durmadıklarını kontrol edin.
8.Eğer filtrenin arka kısmı çok esneme yaparsa, çentikleri biraz daha derinleştirmeniz gerekecek. Her şey yerli yerine oturuyorsa ve ortaya çıkan bölmelerin oranlarından memnunsanız yapıştırma işlemine geçebilirsiniz, daha önce filtreyi değişik açılardan incelemenizi öneririz.
9.Akvaryum silikonunu set olarak kullanacağımız ızgaranın ön tarafına alt ve yan kenarlarına uygulayın, iyice bastırarak sabitleyin.
10.Yerine oturduktan sonra bu sefer filtrenin içinden (delikler için kürdan kullanarak) ızgarayı alt ve yan köşelerinden hazneye sabitleyin.  Kurumaya bırakın.
11.Bu arada su giriş (U şeklinde)borusunun tadilatına geçebiliriz. Filtrelerin giriş borularının ana tankta kalan kısmı çoğu piko tank için uzun kalmaktadır, bu yüzden bu boruların (U parçasını)tank içinde kalan tarafının üst kısmından 3-4 cm kadar bırakarak bantlayın ve bant hizasından testere veya tırtıklı bıçak yardımı ile boruyu keserek kısaltın(DİKKAT: Yanlışlıkla filtrenin içinde kalacak tarafını kısaltmayın).
12.Bandı çıkartıp parçayı yıkadıktan sonra çekiş borusunu modifiye ettiğimiz U boruya ekleyebilirsiniz.
13.Filtrenin debisini düşürmek için pervane kapağındaki çekiş borusunun dönmesini engelleyen çentiği kesebilir (su çekiş borusunu sağa tam döndürerek debiyi daha fazla düşürmenizi sağlar), Mildeki pervaneleri kısaltabilir veya daha ufak bir modelin milini edinerek kullanabilirsiniz.
14.Bölmenin (sepetin 2 yan yüzünden biri) üst kıvrılan parçasını keserek, artık sabit olan ızgaranızda daha önce açılan çentiklerden (düz yüzeyli tarafı refigium tarafında kalacak şekilde) yerleştirin, bu şekilde spagetti alg oraya buraya takılıp dağılarak sorun oluşturmayacaktır.
15.Izgaranın tamamen kuru ve sağlam olduğunu kontrol ettikten sonra bölmeyi de artık silikonla sabitleyebilirsiniz.
16. Her şey tamamlandıktan ve silikon kuruduktan sonra su ile test yaparak kaçak ve sızıntıları kontrol etmelisiniz.
Kalan diğer bölmeyi de diğer tarafta sıkıştırıp ısıtıcıyı(tutacak tarafından geçirerek) veya diğer elyaf tarzı mekanik malzemeyi tutacak şekilde kullanabilirsiniz.
File içinde kullanacağınız kimyasal filtre malzemesini de giriş borularından hemen sonraki bölmede kullanabilirsiniz, tabi ki sizin kişisel tercihleriniz ve kullanacağınız hacimler bu kararlarda etkendir.
17.Refigiumdaki Spagetti yosununun büyümesi için ışığa ihtiyacı vardır. Hazır setlerle gelen ışıklar hâlihazırda bu iş için uygun olacaktır, herhangi ufak bir Power-compact lambayı da kullanabilirsiniz. Yalnız bu lambalar, ışıkları ana tanka sızmayacak şekilde dikkatlice yerleştirilmelidir. Gün içindeki Ph dalgalanmalarını önlemek ve ana tankın ışıkları ile yarışmaması/karışmaması için refigium aydınlatmasının günaşırı saatlerde yapılması uygundur.
Genel kullanıcı şikâyetlerinin başında tankta aşırı derecede artan akıntı gelmektedir. Unutmayın ki filtre kullanıldıkça organik atık ve parçalarla tıkanacak ve su debisi gittikçe düşecektir. Düzenli aralıklarla bakımının yapılması ve temiz tutulması bu açıdan önemlidir.
Refigium geliştikçe ve düzeni oturdukça, kendi mikro-fauna sına sahip minik bir ekosisteme dönüşecektir. Zamanla refigium içinde podlar, kurtlar, kayıp mercanlar ve suyu filtre ederek beslenen canlılar görebilirsiniz. Su dönüşündeki ızgara üzerinde zamanla değişik yosunlar oluşacak ve minik bir yosun turf filtresi gibi çalışarak sudaki fazla besinleri toplayıp tank için besin kaynağı haline geleceklerdir.


TAVSİYE VE UYARILAR
1.Filtreyi dikine bölmek, sadece ekipmanları birbirinden ayırmak için değil, daha düzenli, bağımsız, temizlenebilir, takılıp çıkartılabilir bir sistem oluşturmak içindir.
2.Su taşmalarını engellemek için filtrenin su düzey ayarının her zaman doğru konumda olduğundan emin olun.
3.Herhangi bir elektrik kesintisinde veya fişi çekmek zorunda olduğunuz durumlarda yaklaşık 2 litre suyun (AC70 için) ana tankınıza boşalacağını ve tankınızın taşabileceğini önceden düşünerek önleminizi almalısınız. Bunu yapmanın en iyi yolu, filtreyi çalıştırmadan önce tankınızı maksimum seviyede doldurmak, daha sonra filtreyi doldurup çalıştırarak ana tanktaki seviyeyi bir çizgiyle belirlemek ve su eklemelerinde bu seviyeyi asla geçmemektir.
4. Refigiumda canlı kaya kullanmak hala tartışılan bir konudur. Kullanılır alanın dar olmasından dolayı koyulacak kayalar da ufak olacağından, kaya içlerindeki nitrit/nitrat bakterilerinin görevlerini tam olarak yapıp yapamayacakları tartışılır. Yine de kullanacak olanların kayalar üzerinde organik atıkların birikmemesi için dikkatli olmaları gerekmektedir, aksi takdirde biriken kirler ve atıklar nitrat kaynağına dönüşebilir.
5.Pikonuzun kurulumu
Piko kurulumu şaşırtıcı şekilde basit ve hızlıdır. Önceki üç bölümde listelenen uzun malzeme ve ekipmanlar -kişisel sistem seçiminize bağlı olarak- ilk kurulumda gerekmeyecektir. Cama cam kurmaya karar veren arkadaşlarsa kendin-yap işlerini, filtre ve ışık tadilatlarının çoğunu bu ilk kurulum aşamasında yapmalıdır.
Eğer hazır set kullanacaksanız tankınızın kutusundan sağlam ve eksiksiz çıktığına emin olmalısınız. Fakat yine de ışıklandırma ve diğer donanımınız için geleceği düşünerek sağlam planlar yapmalısınız. Bu örnekte JBJ ‘nin hazır setinin kurulumu anlatılacaktır. Çoğu hazır sistemin kurulumu aşağı yukarı aynı şekildedir.
Başlamak için aşağıdaki listenin hazır olması gerekmektedir,
*Işık ve filtre sistemi olan akvaryum
*Tuzlu su
*Canlı Kaya
*Canlı Kum
*ısıtıcı
*Kafa motoru
*Dilerseniz(Sprey Boya)
Akvaryumu, filtreyi ve tankın içine girecek her türlü donanımı yıkayarak temizleyin. Arka fonu sprey boya ile boyayacaksanız bu aşamada boyayın, daha sonra tankı su ile doldurup sızıntı ve çatlak olmadığından emin olun.
Canlı kayalarınızı nereden temin ederseniz edin “temiz ve taze” kokmasına veya kötü kokmamasına dikkat edin, kayaları dikkatlice fırçalarken üzerinde davetsiz misafir ve pislik olmaması için tekrar gözden geçirin.
Kayaların kurumaması amacı ile akvaryuma yarıya kadar tuzlu su doldurup peyzaj düzenlemenizi yapın, bu arada ısıtıcı ve filtrenin yerlerini belirleyin. Kaya tasarımına son şeklini vermeniz biraz zaman alabilir, tankı farklı açılardan incelemeyi unutmayın, kayaların sağlam şekilde oturduğundan emin olun.
Canlı kumu ekleyin, bu aşamada tank biraz kirli ve bulanık olacaktır, neler yaptığınızı sık sık tankın dışından kontrol edin. Kumu her defa az miktarda ekleyin ve her tarafa eşit yayılmasına dikkat edin, istediğiniz derinlikte kum koyabilirsiniz, normalde her taraftan görülen 2.5 -4 cm lik kum tabakası yeterli olacaktır.
Tankın tamamını doldurun ve cihazları çalıştırın. Sudaki bulanıklık normaldir ve birkaç saat içinde geçecektir. Suyun üzerinde oluşan köpükleri isterseniz elle alabilirsiniz. Kimyasal filtreleme ekipmanını tankınızın nitrat döngüsü tamamlandıktan sonra eklemelisiniz. Tankınız tamamen berraklaşana kadar yalnızca elyaf vs. gibi filtrede toplanan pislikleri, artıkları uzaklaştırmanız ve malzemeyi sık sık değiştirmeniz gerekecektir.
Her şey oturduğunda kafa/dalga motorunuzu yerleştirebilirsiniz. Akıntının artması diatom ve istenmeyen diğer yosun patlamalarını minimum seviyeye indirgeyecektir. Şanslı kayalarınızla gelen fotosentetik mercanlarınız olmadıkça, yosun oluşumunu minimum seviyede tutmak için bu aşamada düzenli aydınlatma yapmanıza da gerek yoktur.
Tavsiye: Tankınızın arka camını boyamak tamamen kişisel zevkinize göre minik bir müdahale olarak görünse de, boyanan arka planın akvaryuma yaptığı ışık yansımalarının etkisi forumlarda tartışılmaktadır. Boyama kararınızı vermeden önce bu konuları okumanız tavsiye ederiz.
Sistem kurulumunuz bittikten sonra zamanla testlere başlayıp Nitrat döngüsünün aşamalarını takip etmek zorundasınız. Bu süreç tanktan tanka değişiklik gösterir, canlı kayanızın kalitesi bile bu aşamada önemli bir etkendir.
6.Nitrat Döngüsü
Hazırlık aşamasında; “Nitrat döngüsü” için tüm forumların konu hakkındaki başlıklarını okuyup bilgi dağarcığınızı genişletmelisiniz.
 
 Nano-Reef.com forumları moderatörü "El fabuloso" 'nun izni ile çevrilmiş ve yayımlanmıştır.Tüm yazılar, tavsiyeler ve fotoğraflar http://www.nano-reef.com dan alıntıdır. Orjinal forum başlığı aşağıdan okunabilir.
Yeni başlayanlara ve profesyonellere faydalı olması dileklerimle.
Saygılarımla,
Çeviren:Murat ÖNER
 
 
mmoner2010-09-10 23:45:52

Teşekkür Edenler: [T]220206,kvancozkan[/T][T]240260,BETA.4[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

popokioÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 207
popokioÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 16:22
Teşekkürler,tam aradığım konu oldu Emeğinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 16:47
Murat abi'cim mükemmel bir paylaşım :) Ellerin dert görmesin tüm pico tank kurmak isteyen arkadaşlar için mükemmel bir bilgi :) Yanlız su şelale filtreden refiqium işi benim her zaman aklımda olan birşeydi :) Şimdi ilk işim öyle bir şelale refiqium kurmak :):) 

Teşekkür ederim . Saygılar . Hayırlı Bayramlar :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 16:50
Emeğinize sağlık Murat Bey, son dönemde artan piko tankların sayısında büyük bir gelişme göstereceğine inandığım bir konu olmuş. Her şey makaleye sadık kalınarak uygulandığında sorunsuz ve oldukça güzel tankların çıkmaması için hiç bir sebep yok. Konunun devamında kurulan pikoları görmek oldukça güzel olacak.
 
Yönetici arkadaşlar umarım konuyu sabit başlıklara taşırlar. Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wizardÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2008
İl: Manisa
Mesaj: 145
wizardÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 19:39
Ülkemizde aşırı derece abartılan bir konu,görüyorsunuzki yurt dışında oldukça basitleştirilmiş,mesela türkiyede birisi pico fotoğrafı görüyor ve özeniyor ama sorduğunda abartılıyor ve tavsiye edilmiyor işte fark bu bunun için yurt dışından bu kadar güzel picolar çıkarken bizim ülkemizden sayılı pico çıkabiliyor.25 lt lik bir tank yaklaşık 160 tl tutuyor ve bu bence fazlasıyla değer,düşünün piconuzu kuruyorsunuz ve yaklaşık 3 ay sonra içinde gerek yararlı gerek zararlı canlılar türüyor buda size tamamen capcanlı bir akvaryuma sahip olduğunuzu gösteriyor bunun zevki hiç bir şeyde yok bence...
(Tabiki herkesin zevki ayrıdır.)Bu arada konu sabitlenmeli..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

popokioÇevrim Dışı

Kayıt: 18/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 207
popokioÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 21:01

Hagenin AquaClear modelli şelale filtrelerini türkiyede nerede bulabiliriz??İnternette bulamadım bir türlü hep Elite modeli var o da refigium yapmaya müsait değil.Buna benzer bir şelale filtre önerisi olacak olan var mı ?

Emincan pico tankların abartılması konusunda sana katılıyorum ve inşallah ben de bir tane kurup forumda tanıtacağım...
 
Edit:Herkes konu sabitlenmesi konusunda hemfikir galiba(Yöneticilere duyrulur)
popokio2010-09-11 10:50:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 23:19
[QUOTE=popokio]

Hagenin AquaClear modelli şelale filtrelerini türkiyede nerede bulabiliriz??İnternette bulamadım bir türlü hep Elite modeli var o da refigium yapmaya müsait değil.Buna benzer bir şelale filtre önerisi olacak olan var mı ?

Emincan pico tankların abartılması konusunda sana katılıyorum ve inşallah ben de bir tane kurup forumda tanıtacağım...
[/QUOTE]



Bekir . Gap X Şelale Filtre'lere bir bak derim :) Onlarında hazneleri geniş :) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wizardÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2008
İl: Manisa
Mesaj: 145
wizardÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2010 23:27
Evet gap lar çok güzel yurt dışında pico akvaryumlarda kullanılanlara oldukça benziyor.
anırım (oxide)kerem de ondan kullanıyordu.bende ondan kullanmayı düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OxideÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 555
OxideÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2010 01:08
Evet bende ondan kullanıyorum memnunum :) İnşallah bi tane daha bulursam refiqium için ayarlıyacam onuda :)  Oxide2010-09-11 11:20:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArtaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 783
ArtaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2010 10:34
Çok iyi bir çalışma olmuş elinize sağlık. Ancak piko tank kurmayı düşünenler dikkat etsin hiç balık yok akvaryumlarda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmonerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2008
İl: Bursa
Mesaj: 708
mmonerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2010 10:57
 Bu rehberde altı çizilmesi gereken, fakat okuyucuya bırakılmış yerler var; 
*Öncelikle her tankta olduğu gibi anlatılan metodları kullanarak kararlı,oturmuş bir sistem oluşturmak ve bu düzeni sürdürebilmek gerekiyor.
*Ufak hacimler daha fazla ilgi ve bakım  ister,hata tolere etmez ve birdenbire çökebilir.
*Balık sayısı 1'den fazla olmamalıdır ve ancak ufak gobby türleri ile sınırlıdır.
*Yatırım masrafının ucuz olması bizleri yanıltmamalı, uzun vadede bakım masrafları büyük tanklara yakın.
*Bu işin testler ve sabır olmadan yapılamayacağı.
 
Buharlaşma,soğutma ve su tamamlama konularına değinilmemiş, herhalde herkesin bu konuda temel bilgilere ve pratiğe sahip olduğunu düşünülmüş.
 
Forumlarda bol bol gezinip örneklere bakmak insanın ufkunu genişletiyor, gerçekten çok ilginç sistemler var.
 
Ve  profesyonellerin bile çekindiği piko macerasına girecek arkadaşlara "piko size göre mi değil mi ?" maddelerini gözden geçirmelerini öneririm.
 
Saygılarımla,
 
 
mmoner2010-09-11 20:37:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2423
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 09:31
Murat bey elinize sağlık gerçekten çok yararlı bir çeviri olmuş. Şelale filtreden yapılan refigium'a bayıldım. Piko kurmak isteyenler için çok güzel bir rehber. Hatta benim de canım çekti müsait yerim olsa belki ben bile bu bilgiler doğrultusunda kurabilirdim :) Bence sabitlenmesi gereken konulardan birisi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokuÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 230
gokuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 14:01
Kardeşim bu başlık yüzünden 200 lt lik tankı bozdurcan bana :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2423
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2010 10:05
Konuyu gördüğümden beri sürekli kafamda küp bir pico şekli belirip duruyor :) Gap 10 şelale filtre ile o tip birşey kurmak gerçekten hayli zevkli olsa gerek. Neyse artık şu ufaklık bir gelsin'de hatun evdekini bozdurursa bende böyle birşey kurarım Tey%20Tey

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir