Ender görülen rahatsızlıklar ve tedavi yöntemleri
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2007 11:39
Kara Benek (Siyah Benek ) hastalığı
Belirtileri : Balıkta kist halinde, koyu renkte benekler görülür. Bu benekler özellikle açık renk balıklarda gayet seçiktir. Esasen kist şeklinde görülen bu koyu renk lekenin altında, yuvalanmış bir parazit bulunmaktadır.Tedavisi : İlk iş olarak akvaryum varsa salyangozlardan arındırılmalıdır. Çünkü parazit ara hayvan olarak salyangozlardda yaşar. Bundan sonra paraziti taşıyan balık, dört litre suya %1 lik asit pikrik ilavesiyle hazırlanmış solisyonda, 30-40 dakika kadar bırakılmalıdır. Balık, parazitlerden kurtuluncaya kadar banyoya devam edilir. Balıkta aksi bir reaksiyon görüldüğünde tedaviye ara verilebilir.
Hidrokoride ve Libellula
Belirtileri : Balığın cildi üzerinde kirli sarı bir renkte lekelerle kendisini belli eder. Parazitsel bir hastalıktır. Daha çok solungaçlara yakın yerlerde yuvalanırlar. Bunlar, balıklara vantuzlarıyla yapışarak çoğalırlar. Kısa zamanda önü alınmazsa, bilhassa yavru balıklarda toplu ölümlere neden olurlar.
Tedavisi : Birkaç şekilde tedavi edilebilir.
1- %5 lik metylen mavisi solüsyonundan, 10 litre suya 5 damla hesabıyla akvaryum ilaçlandırılır. Beş günlük tedaviden sonra akvaryumun suyu tamamen değiştirilir. Varsa bitkiler potasyum permanganat ile sterilize edilir ve bu tedavi bir kez daha tekrarlanır.
2- Daha pratik bir metod olarak aşağıdaki formül uygulanabilir. 10 günlük bir süreç için, akvaryum bir örtü ile ışık almayacak şekilde kapatılır. Ufak bir açıklık bırakılarak, akvaryumun sadece oradan ışık alması sağlanır. Bütün parazitler bu ışığa doğru yöneleceklerinden, buraya konacak bir cam parçasının üzerine yapışacaklardır. Camın çıkartılmasıyla akvaryum tamamen parazitlerden arınmış olacaktır.
Pul Dökülmesi
Belirtileri : Balık, daha çok su yüzeyine yakın yerlerde yüzerek ve sık sık nefes alarak, oksijen yetersizliğinin var olduğu kanısını uyandırır. Hareketleri ağır ve cansızdır. Pulları yer yer dökülmüştür. Hastalığın ileri devrelerinde balığın pullarının tümü dökülür. Yüzgeçlerde kırmızı lekeler ve yırtılmalar görülür.
Tedavisi : Hasta balığın akvaryumdan çıkartılarak diğer balıklardan ayrılması ve akvaryumun bir dezenfentan yardımıyla dezenfekte edildikten sonra suyunun tamamen değiştirilmesi diğer balıkların sağlığı açısından şarttır. Erken teşhis tedavinin ilk şartıdır. Chloromycetin ile tedavisi mümkündür. 10 litre suya 600 miligram Chloromycetin hesap edilerek hastalık bulunan tanka uygulanır.
Balık veremi
Belirtileri : Balıkta genel bir tembellik haliyle başlar. Fazla dolaşmaz, iştahı yoktur, refleksleri zayıftır ve devamlı bir zayıflama hali göze çarpar.
Tedavisi : Hastalık gerçek verem mikrobunun eseri olduğu için verem tedavisinde uygulanan ilaçlar kullanılır. 100 litre suya 2 gram Streptomycin veya Para-Amina Salisic Acide hesaplanarak tank ilaçlanır. Diğer balıklarda verem belirtisi görünmüyorsa, hasta balığı diğerlerinden ayırarak akvaryumun bir dezenfektan tarafından dezenfekte edilmesi yerinde bir davranış olacaktır.
Zaman buldukça ekleme yapacağım.
Tuncel Akköprü isimli zat'ın akvaryum dünyası isimli kitabından alıntılar yaptım. Bazı kısımlar tarafımdan yazılmıştır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 18:20
Hyphessobricorn İnnesi ( Neon Hastalığı )
Belirtileri : Bu hastalık sadece neon balıklarında görüldüğü için aynı ismi almıştır. Balığın fosforlu yan çizgisine dik doğrultuda açık renkli şeritler halinde ve özellikle kuyruk başlangıcında iki nokta halinde lekeler görülür. Bu lekeler ilerleyerek balığın ölümüne sebep olur.
Tedavisi : Kesin bir tedavisi yoktur. Ancak bazı durumlarda yüksek dozda metylen mavisi kullanımının olumlu sonuç verdiği görülmüştür. Balık bitkisiz bir akvaryuma alınarak, yüz litre suya 1 gram hesabıyla mtylen mavisi ile ilaçlanır. 3. günde iyilişme belirtileri görülebilmektedir...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 18:27
Göz Fungusu
Belirtileri : Çok tehlikeli olan bu hastalıkta, göz beyaz bir tabaka ile kaplanır. Hastalık gözlerden kolayca beyine ilerleyebileceğinden öldürücü olabilir.
Tedavisi : Balık bir kepçe ile alınarak, binde 5 lik bir metylen mavisi solüsyonuyla pansuman yapılarak akvaryuma konulur. Balık iyileşinceye kadar pansuman devam ettirilir. Pansumanların gün aşırı olması önerilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2007 20:04
Sağolun arkadaşlar. Beyaz benek, mantar, balık sülüğü, balık yengeçi gibi rahatsızlıklara ilişkin bilgi istendiği takdirde listeye eklenecektir...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir