EV YAPIMI KARİDESLİ YEM (YAPILIŞ VE KULLANIMI)


ashabikehfÇevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 277
ashabikehfÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2012 17:47
Güven helal olsun sana Albino Longfinlerde ve L81 lerde de kullanabilir miyiz. Bir de yunuslar da yer mi acaba bu yemden. Ama öncelik olarak Vatozlarım tabi ki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2012 08:20
[QUOTE=ashabikehf]Güven helal olsun sana Albino Longfinlerde ve L81 lerde de kullanabilir miyiz. Bir de yunuslar da yer mi acaba bu yemden. Ama öncelik olarak Vatozlarım tabi ki. [/QUOTE]

Bu yemi otcul balıklar dahil her balıkta kullanabilirsiniz. Otcul balıklarda farklı malzemeler katarak protein değerini ayarlamanız yeterli. Hiç bir yeme bu kadar vahşi ve iştahlı saldırmayacaklar hiç bir yemi bu kadar sevmeyecekler diğer yemlerin yüzüne bakmayacaklardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2012 15:55
Güven bey;
Cyclop-Eeze ve Astaxanthin isimli katkı  maddeleri hem çok pahalı hemde zor bulunuyor.Bu maddelere alternatif olarak kullanabileceğimiz birşeyler varmıdır?
Mesela bunların yerine sebze türleri koyulabilir mi?
Vatozlara hangi sıklıkla vermemizi tavsiye edersiniz?
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ADNADNANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 280
ADNADNANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2012 09:47
[QUOTE=GÜVEN]Gelen mesajlar üzerine eklemeyi uygun buldum. Ben bu yemi ana yem olarak kullanıyorum. Diğer kuru yemleri de yardımcı olarak kullanıyorum.
Ayrıca nitrat artışı üzerine gelen sorulara da şöyle cevap vermek istiyorum. Kuru yemler ne kadar kaliteli ne kadar paahalı olurlarsa olsunlar sonuçta işlemden geçmiş ve kurutularak (fırınlama) Bazı katkı maddeleri ile uzun süre dayanmaları sağlamıştır. Balıklar bu yemleri metobolizmalarından mesela %10 kullanıp kalan %90 lık kısmını sindirim sistemlerinden atıyorlar ise ev yapımı taze tabir ettiğimiz yemlerin ise % 35'ini kullanıp kalanını sindirimden atarlar. Sonuçta nitratı daha çok arttıran kuru yemler olur.

Not: % olarak tahmini değerler girdim. İlgili makaleyi bulursam- bulursak netleştiririz.

[/QUOTE]

Güven bey çok güzel bir konu. Çok çok teşekkür ederim. Müsadenizle size bir kaç soru sormak istiyorum. 

- Karides yerine yada ek olarak somon kullanılmasını öneriyormusunuz? Somon etinin renklendirmede işe yaradığını okumuştum.
-  Cyclop-Eeze kullandığımız zaman Astaxanthin kullanmamıza gerek kalmıyor mu? (İçinde olduğunu yazmışsınız.)
- Bu yaptığımız yemi no-frost dolaplarda ne kadar süre ile saklayabiliriz. 
- Karideslerimize ya da balıklarımıza tamamen donmuş halde vereceğimiz yem onlar için problem oluşturma ihtimali var mı?
ADNADNAN2012-04-11 09:48:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2012 16:53
[QUOTE=ibrahim hk] Güven bey;
Cyclop-Eeze ve Astaxanthin isimli katkı  maddeleri hem çok pahalı hemde zor bulunuyor.Bu maddelere alternatif olarak kullanabileceğimiz birşeyler varmıdır?
Mesela bunların yerine sebze türleri koyulabilir mi?
Vatozlara hangi sıklıkla vermemizi tavsiye edersiniz?
 
[/QUOTE]

Balığınızın türüne göre sebze miktarını arttırabilirsiniz. Yanlız miksere atmadan önce 5 dakika haşlayın.
Cyclop-Eeze  aslında pahalı değil ticari ilanlarda 50 gr 40 tl ye toz şeklinde gördüm. Ve bu miktar bana 1 yıl yetiyor.
Astaxanthin pahalı evet ama 25 gr lık bir miktarı bana 1 yıl yetiyor. Aslına bakarsınız bu malzemelerle yaptığınız ev yapımı yemin maliyeti aldığınız kuru yemlerin maliyetinden düşük olacaktır. Emin olun

Ben vatozlara tablet vermiyorum sebze ve bu yemden sadece
GÜVEN2012-04-13 16:54:21

[QUOTE=ADNADNAN] [QUOTE=GÜVEN]Gelen mesajlar üzerine eklemeyi uygun buldum. Ben bu yemi ana yem olarak kullanıyorum. Diğer kuru yemleri de yardımcı olarak kullanıyorum.
Ayrıca nitrat artışı üzerine gelen sorulara da şöyle cevap vermek istiyorum. Kuru yemler ne kadar kaliteli ne kadar paahalı olurlarsa olsunlar sonuçta işlemden geçmiş ve kurutularak (fırınlama) Bazı katkı maddeleri ile uzun süre dayanmaları sağlamıştır. Balıklar bu yemleri metobolizmalarından mesela %10 kullanıp kalan %90 lık kısmını sindirim sistemlerinden atıyorlar ise ev yapımı taze tabir ettiğimiz yemlerin ise % 35'ini kullanıp kalanını sindirimden atarlar. Sonuçta nitratı daha çok arttıran kuru yemler olur.

Not: % olarak tahmini değerler girdim. İlgili makaleyi bulursam- bulursak netleştiririz.

[/QUOTE]

Güven bey çok güzel bir konu. Çok çok teşekkür ederim. Müsadenizle size bir kaç soru sormak istiyorum. 

- Karides yerine yada ek olarak somon kullanılmasını öneriyormusunuz? Somon etinin renklendirmede işe yaradığını okumuştum.
-  Cyclop-Eeze kullandığımız zaman Astaxanthin kullanmamıza gerek kalmıyor mu? (İçinde olduğunu yazmışsınız.)
- Bu yaptığımız yemi no-frost dolaplarda ne kadar süre ile saklayabiliriz. 
- Karideslerimize ya da balıklarımıza tamamen donmuş halde vereceğimiz yem onlar için problem oluşturma ihtimali var mı?
[/QUOTE]

-Norveç somonu tavsiye ederim renklere ve bağışıklık sistemine inanılmaz etkisi var.
Kısaca en ucuz hangisiyse ben onu alıyorum. Bu aralar karides fiyatları kg 10 tl lere düştü somon pahalı
-Ben derin dondurucuda 4 ayda bitecek şekilde saklayarak kullanıyorum.
-küçük parçalar halinde kırıp attığınızda çok çabuk çözüleceklerdir problem oluşturmaz rahat olun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scorpion26Çevrimiçi

Özel Üye
[B]1039,1[/B] [B]2873,2[/B] [B]2549,3[/B]
Kayıt: 04/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1655
scorpion26Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2012 11:57
2 gün önce tüm malzemeleri temin ederek mutfağa girdim ve Güven beyin tarifine uyarak sonunda bende bu yemi yaptım. Yem yapımından birkaç foto ve balıkların yemi yerken 1-2 videosu var. Aşağıda bunları paylaşacağım.

İlk fotomuzda malzemelerimiz var. Karides, spurilana, Astaxanthin ve Cyclop Eeze. Burda sarımsaklar ve Agar agar kadraja girememiş.

Bu da malzemelerin kaptaki hali.


Ben hazır ayıklanmış karides kullandım bu seferlik. O da tahmin ettiğimden biraz az çıktı. 300 gr. kadar. Normalde 1 kg. karidesten ayıklanmış olarak 400-450 gr. iç karides çıkar. Ben buna rağmen diğer malzemeleri tarifteki kadar kullandım. Balıklarım bu yeme bayıldılar. Özellikle leleupi yavruları çatlayana kadar yedi. Onun haricinde L144 lerim yavru ve yetişkinler yeme adeta yapıştılar. Büyük tankımda L144lerin yerken dağıttığı parçaları leptosomalarım ve leleupi yetişkinledimde havada kapıştılar. Bi furciferler bu yeme fazla ilgi göstemedi. Bu da iyi oldu. Onlar bu kadar karidesi sindirmekte zorlanabilirler. Kısacası ben çok beğendim. Tek kötü yanı biraz ağır kokması. Bu arada ben tarifime biraz agar agar yani bitkisel jelatinde koymak istedim ama bunda pek başarılı olamadım. Sıcak su ile jelleştirdiğim malzeme kısa sürede ben daha malzemeye ilave edemeden donuyor. Bu konuda bilgisi önerisi olan varsa merakla bekliyorum. Bir dahaki sefer ya hiç koymayacağım yada belki toz halinde biraz koymayı denerim.

Bu ilk videoda yemin ilk yapıldıktan sonraki dondurulmadan önceki halini görüyorsunuz. Bu şeklide çok ince toz şeklinde bir dağılma gözlemledim fakat bir kirlilik yaratmıyor.

[VID]https://vimeo.com/42322755[/VID]

Bu videoda ise dondurulmuş yemden kırılan bir parçanın ilk denemesi var. Neredeyse artemiaya verdikleri tepkiden daha hızlı tepki veriyorlar. Yem düşer düşmez üşüşüyorlar başına.

[VID]https://vimeo.com/42387325[/VID]

Son videoda ise 5-6 dakika sonra balıkları karınları şiş halde gezerken görüyoruz.

[VID]https://vimeo.com/42387373[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ersin35Çevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2009
İl: Izmir
Mesaj: 61
Ersin35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2012 00:02
Tüm dünyada bilinen ve asyalı üreticilerin sır gibi tuttuğu Akvaryum balıklarının renkelndirilmesinde ve ayrıca somon balığı çiftliklerinde balıkların pigmentlerine en hızlı renklendirmeyi sağlayan dünyadaki en etkili karatoneid katkıların başında gelir.Ayrıca şunu bilmenizi isterimki sadece renklendirme olarak düşünmek yanlış olur. Çünkü çok güçlü antioksidan olarak bilinmektedir. Somon balıklarında yapılan araştırma makalesini okuyanlarınız bilirler. Sentetik Astaxanthin ile beslenen somon yavrularının kayıpları
%5 iken, Astaxanthin katısız yem ile beslenen somon yavru kayıpları %50-55 olarak tespit edilmiştir.
Bundan da anlıyoruzki, renklendirmenin yanında, ne kadar güçlü bir antioksidan olduğunu, bağışıklık sistemlerini ne kaddar güçlendirdiğini

Teşekkür Edenler: [T]120552,blackmarried[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2012 22:25
[QUOTE=Ersin35]Tüm dünyada bilinen ve asyalı üreticilerin sır gibi tuttuğu Akvaryum balıklarının renkelndirilmesinde ve ayrıca somon balığı çiftliklerinde balıkların pigmentlerine en hızlı renklendirmeyi sağlayan dünyadaki en etkili karatoneid katkıların başında gelir.Ayrıca şunu bilmenizi isterimki sadece renklendirme olarak düşünmek yanlış olur. Çünkü çok güçlü antioksidan olarak bilinmektedir. Somon balıklarında yapılan araştırma makalesini okuyanlarınız bilirler. Sentetik Astaxanthin ile beslenen somon yavrularının kayıpları
%5 iken, Astaxanthin katısız yem ile beslenen somon yavru kayıpları %50-55 olarak tespit edilmiştir.
Bundan da anlıyoruzki, renklendirmenin yanında, ne kadar güçlü bir antioksidan olduğunu, bağışıklık sistemlerini ne kaddar güçlendirdiğini
[/QUOTE]

Dediğiniz gibi Ersin bey biraz pahalı bir katkı maddesi ama büyük etkiye sahip. Ev yapımı yeme katılmasını şiddetle tavsiye ediyorum.

Teşekkür Edenler: [T]120552,blackmarried[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 16:34
Güven bey,verdiğiniz tarife bir miktar norveç somonu ilave ederek uyguladım.Mikserde karıştırma esnasında bir süre sonra mikserin arızalanmaması ve yemin iyice püre hale gelebilmesi için yeme bir miktar su ilavesinde bulundumUmarım sıkıntılı birşey yapmamışımdır.
Tarifte geçen sarmısakları birdahaki sefere rendeleyerek miksere koyacağım.Çünkü diş sarmısaklar küçük olduklarından dolayı istenilen derecede küçülmüyorlar,bir miktarları yemin içerisinde bütün halde kalabiliyor.
Astaxanthin bulamadığımdan dolayı Cyclop-Eeze yi bir miktar fazla koydum.Astaxanthin etkisini verebilmek adına da norveç somonuna yöneldim.Sebze olarak sarmısak dışında birşey koymadım,fakat keşke bir miktar ıspanak koysaydım diye düşünmüyorum değil...
Bilgi ve paylaşım için tekrar teş.ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaSiVaÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 294
MaSiVaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2013 23:40
Merhaba bahsettiğiniz tarife spirulina içerikli yem ile yapsak hernekadar daha az etkili olsada yinede makbule geçer mi?Tabi sizin cevabınız balıkların damak tadına kalmış olabilir

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanistanbulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1793
sinanistanbulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 00:20
Güzel bir paylaşım, teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AksaçlıÇevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 950
AksaçlıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 01:12
Merhaba,şöyle bir durum var bende önceden bu şekilde yem hazırlıyordum evet balıklar bayılıyordu sonra bir iç parazit nerdeyse bütün balıklar gitti sebep:Güven kardeşim ve ANKARA'da yaşayanlar bilirler SAKARYA caddesindeki balıkçıları ordaki abim karidesin taze olduğunu söylemişti oysa buzhaneden gelmiş soğuk zincir bozulduğu için(karidesin donu çözülüp yemi yaptıktan sonra tekrar buzluğa konup balıklara verirken donu çözülürken oluşan bakterilerden) iç parazit oldular onun için karidesin mutlaka buzhane değil taze olması gerekli bunu bir dip not olarak hatırlatmak istedim benim başıma gelenin kimsenin başına gelmesini istemem,selam ve saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 09:32
[QUOTE=ibrahim hk] Güven bey,verdiğiniz tarife bir miktar norveç somonu ilave ederek uyguladım.Mikserde karıştırma esnasında bir süre sonra mikserin arızalanmaması ve yemin iyice püre hale gelebilmesi için yeme bir miktar su ilavesinde bulundumUmarım sıkıntılı birşey yapmamışımdır.
Tarifte geçen sarmısakları birdahaki sefere rendeleyerek miksere koyacağım.Çünkü diş sarmısaklar küçük olduklarından dolayı istenilen derecede küçülmüyorlar,bir miktarları yemin içerisinde bütün halde kalabiliyor.
Astaxanthin bulamadığımdan dolayı Cyclop-Eeze yi bir miktar fazla koydum.Astaxanthin etkisini verebilmek adına da norveç somonuna yöneldim.Sebze olarak sarmısak dışında birşey koymadım,fakat keşke bir miktar ıspanak koysaydım diye düşünmüyorum değil...
Bilgi ve paylaşım için tekrar teş.ederim.
[/QUOTE]

Güzel tesbitler. Ben de astaxanthini yarım çay bardağı sıcak suda eriterek koyuyorum. Sarımsakları rendelemek te kurtarmaz sarımsak ezecek aparatlardan kullanmak lazım. Cyclop-eezenin içinde astaxanthin doğal olarak bulunduğu için doğru adım. Norveç somununu ucuz bulursam bende koyuyorum yanlız kılçıklarını iyice ayıklamak lazım. Küçük balıkları yeminize karıştırmayın kılçıkları balıklarınızın ölümüne sebep olabilir.
 Sebze meselesine gelirsek birkaç gün önce kendime tekrar taze yem yaptım. Buzdolabına baktım mantar,ıspanak,maydonoz gördüm onları aynen alıp yeme kattım. Kısaca evde ne olursa onu kullanın gitsin fazla düşünmeye gerek yok.

Ha şu ayrıntıyı da vereyim sebzeleri miksere atmadan önce kaynar suda 1 dakika bekletin. Sonra bıçakla ince ince kıyın sonra miksere atın.

Bu arada ilk defa bir tane mantar da karıştırdım yeme iyi mi
Balıklar gayet severek tüketiyorlar.


[QUOTE=massive]Merhaba bahsettiğiniz tarife spirulina içerikli yem ile yapsak hernekadar daha az etkili olsada yinede makbule geçer mi?Tabi sizin cevabınız balıkların damak tadına kalmış olabilir [/QUOTE]

Karışımın içine her türlü malzeme konulabilir. Bu kişisel tercihlere ve o anda elde olana bağlı.
Amaaa ben kuru yemi kesinlikle önermiyorum. Kuru yem işlemden geçmiş fırınlanmış yem demektir. Başka malzemelerle karıştırmak, ıslatmak, eritmek son derece tehlikeli vahim sonuçlara neden olur.




[QUOTE=halil_38]Merhaba,şöyle bir durum var bende önceden bu şekilde yem hazırlıyordum evet balıklar bayılıyordu sonra bir iç parazit nerdeyse bütün balıklar gitti sebep:Güven kardeşim ve ANKARA'da yaşayanlar bilirler SAKARYA caddesindeki balıkçıları ordaki abim karidesin taze olduğunu söylemişti oysa buzhaneden gelmiş soğuk zincir bozulduğu için(karidesin donu çözülüp yemi yaptıktan sonra tekrar buzluğa konup balıklara verirken donu çözülürken oluşan bakterilerden) iç parazit oldular onun için karidesin mutlaka buzhane değil taze olması gerekli bunu bir dip not olarak hatırlatmak istedim benim başıma gelenin kimsenin başına gelmesini istemem,selam ve saygılarımla..[/QUOTE]

Valla Halil abi kimsenin başına gelmeyenler senin başına geliyor. Benim hiç başıma gelmedi o olay. Karides buzhaneden gelmiş bile olsa bayatlayacak çürütecek kadar ısıya maruz kalmış olması gerek ki o derece bozulsun. İç parazit olduğunu sanmam bozulan üründe bakteri vs. çoğalır iç parazit zaten balıklarda mevcut olabilir uyuyan aslan misali sağlam balıkta bile aniden hortlayabiliyorlar.

Bu arada biz ankaralılar özellikle yazın genelde buzhane balığı yeriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahim hkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1177
ibrahim hkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 10:47
[QUOTE=GÜVEN]
Güzel tesbitler. Ben de astaxanthini yarım çay bardağı sıcak suda eriterek koyuyorum. Sarımsakları rendelemek te kurtarmaz sarımsak ezecek aparatlardan kullanmak lazım. Cyclop-eezenin içinde astaxanthin doğal olarak bulunduğu için doğru adım. Norveç somununu ucuz bulursam bende koyuyorum yanlız kılçıklarını iyice ayıklamak lazım. Küçük balıkları yeminize karıştırmayın kılçıkları balıklarınızın ölümüne sebep olabilir.
 Sebze meselesine gelirsek birkaç gün önce kendime tekrar taze yem yaptım. Buzdolabına baktım mantar,ıspanak,maydonoz gördüm onları aynen alıp yeme kattım. Kısaca evde ne olursa onu kullanın gitsin fazla düşünmeye gerek yok.

Ha şu ayrıntıyı da vereyim sebzeleri miksere atmadan önce kaynar suda 1 dakika bekletin. Sonra bıçakla ince ince kıyın sonra miksere atın.

Bu arada ilk defa bir tane mantar da karıştırdım yeme iyi mi
Balıklar gayet severek tüketiyorlar.

[/QUOTE]
Evet,ben sarımsağı rendelemeyi düşünürken sarımsak ezen aparatı hatırlatmanız çok iyi oldu Astaxanthini bulmak bir dert,ona istenilen parayı vermek ayrı bir dert...bunun yerine Norveç Somonu
Ben bir parça Norveç somonu aldım,yanılmıyorsam 5 TL lik almıştım,epeyide gelmiştiAynı zamanda kılçıksızdı Karidesin kilosunu da 8 TL den almıştımanlayacağınız bizim burdaki semt pazarlarında fiyatlar gayet uygun diyebilirimama karidesi temizlemek epeyi bir zahmetliymiş,hatta kokusuda epeyi bir ağırmışGerçi ben karidesi eski bir balık lokantası çalışanı olan yakınıma ayıklattım,karideslerde biraz küçük olunca,ayıklayan kişinin epeyi bir zamanını aldı.Onun içi iri karidesleri almakta fayda var
Maydonoz ve mantar koymanız beni epeyi bir şaşırttı.İyi cesaret
Sebzeleri koymadan evvel kaynar suda bekletmeyi hatırlatmanız iyi oldu,çünkü birçok arkadaş sebzeleri direkt olarak koyuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir