Güneş Işığı Tehlikesi
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 12:23
Arkadaşlar cüce vatoz yavrularımı ve damızlıklarımı balkondaki boş duran 100'lük bombeli akvartyuma koydum. Güneş ışığını direk aldığı için balkonumuz, suda yosun oluşur, vatozlarda onu yer diye düşünüyordum. Ama biraz önce gördüğüm manzara korkunçtu. Balıklardan 5 aylık olan 40 kadar yavru ile damızlıklarım suda askıda ölü vaziyette yüzüyordu. Suyun o kadar ısınacağını hayal bile edemezdim. Hemen akvaryumun üzerine büyük şemsiye açtım. Üst kapağı çıkardım ve 10 lt. dinlenmiş su ile bol miktarda buz takviyesi yaptım. Balıklar çok şükür yaşıyorlar ama su sıcaklığı 34 derecenin üzerine çıkmış. Kaş yapayım derken göz çıkarıyordum.
Akvaryumu direk güneş gören arkadaşlar bu konuda Lütfen Daha Dikkatli Olsunlar.
Akvaryumu direk güneş gören arkadaşlar bu konuda Lütfen Daha Dikkatli Olsunlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 12:28
Bunun yerine balkona akvaryumunuzun suyu ile dolu bir akvaryum koyup içine az bir miktarda yem atarsanız içinde canlı olmayan akvaryumdaki suda bolca yosunlanacaktır.Oluşan yosunlarıda rahatlıkla verebilirsiniz.Ama canlıyı balkona koymak tehlikeli.Özellikle ankarada gece ısının çok düştüğünü hesap edersek gece ve gündüz arasında rahatlıkla 10 dereceye yakın fark olacaktır.Buda balıklar için ölüm demek.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 12:29
Havalar bugünlerde Ankara'da çok beter dikkatli olmak lazım.Dün akşam saatinde eve giderken yüzüme vuran güneş yaktı kavurdu desem yeridir.Bilgi için teşekkürler tekrar geçmiş olsun.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 12:30
Çok geçmiş olsun,insan bazen istemeden hataya düşebiliyor.Yosun olsun dogal beslensin derken,ışığın ısıtabileceğini gözden kaçırabiliyor.Tekrar geçmiş olsun,kalanları sağlıkla büyütün inşallah.Sevgiler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 13:01
Akşam sıcaklık farkından dolayı zarar görmesinler diyerek ısıtıcı takmıştım. Ama öğlenden önce suyun o kadar çok ısınacağını hesap etmemiştim. 1 aylık yavrulardan kayıplar verdim ama umarım daha fazla kayıp yaşamam.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2009 22:36
Zaten akvaryum güneş ışığı almamalı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2009 07:19
Yeni konu açmadan bende burada bir soru sorayım; sabah güneş doğunca akvaryumum 30,40 dakika güneş alıyor, ben zararlı olur diye akvaryumun yerini değiştirme ihtiyacı duyuyordum fakat o 30 dkkada balıklarım yani tetrazonlar sürekli güneşin geldiği kısımda oynaşıyorlar enteresan geldi ve paylaşmak istedim... Sizce ne yapmalıyım akvaryumun yerini değiştirmeli miyim yoksa 30 dakikanın bir zararı olmaz mı? Leopar vatozumda var,yosunlanma olur mu?
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2009 15:00
Merhaba Doğan Bey. Benim şuan akvaryumlarım sabah yaklaşık 2 saat güneş alıyorlar. Isı problemi dışında bir sıkıntı olmaz. 50'lik yavru akvaryumumun (içinde calvus yavruları var) camlarından su görünmez olmuştu. Her taraf yosun kaplıydı. Balıklar ufak olduğu için biraz büyümelerini bekledim. Sonrasında 6 aylık cüce vatoz yavrularından bir tanesini bu akvaryuma koydum. 1 hafta içinde camlarda yosun kalmadı. Vatoz yediğini yedi , yiyemediği ise akvaryumun tabanında toplandı. Dip çekimi ile onları alınca sorun kalmadı.....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2009 15:08
[QUOTE=doan54]Yeni konu açmadan bende burada bir soru sorayım; sabah güneş doğunca akvaryumum 30,40 dakika güneş alıyor, ben zararlı olur diye akvaryumun yerini değiştirme ihtiyacı duyuyordum fakat o 30 dkkada balıklarım yani tetrazonlar sürekli güneşin geldiği kısımda oynaşıyorlar enteresan geldi ve paylaşmak istedim... Sizce ne yapmalıyım akvaryumun yerini değiştirmeli miyim yoksa 30 dakikanın bir zararı olmaz mı? Leopar vatozumda var,yosunlanma olur mu.Saygılar...[/QUOTE]
Ne zaman güneşle akvaryum bahse konu olsa nerdeyse herkes akvaryumunu sırtına alıp güneşten kaçıracak gibi.Ben her zaman akvaryumumu güneş alan bir yere kurarım aksine.on günde onbeş günde süngerle camı silerim hepsi o kadar.Balıklar daha canlı,bitkiler daha bir forumlu oluyorlar.Burda söz konusu olan japon ve canlı doğuranlar,başka tür balık beslemedim,bitkilerde genelde kolay uyumlu bitkilerdir.
Şu anki akvaryumu bile eve ilk gelen misafir erkek kadın,"aaa,akvaryumu güneşe kurmuşsun,kaldırın yoksa yosun yapar" nidaları ile ile gelirler.gülüp geçiyorum cevap vermekten bıktığım için.
Forumdan uzun saz satın aldım,hepsinin üstünde sakal yosunu kaplıydı,8 adet SAE dedikleri balık ve Tunç beyin gübresinden başka bir şey yapmadım şimdi sakal yosunu bile kalmadı.Güneye bakan pencerenin önünde duran akvaryumda güneşin direk teması olduğundan camlarda garip yosunumsu,inatçı olmayan bir şeyler oluşur,on günde bir bulaşık süngeri ile silerim o kadar.
Aklıma gelen ayrıntı ;Aralıkları çıkarırsak 15 yıl kadar evimde akvaryum bulunmuştur,tek özen gösterdiğim,taviz vermediğim filtrenin gücüdür.Çoğunlukla iki filtre kullanırım,tavsiye edilen üç kere tankı devir daim yapsın fikrinde ben bunu en az üç kat arttırmaz isem rahat edemem.
Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir