HASTALIK İSİMLERİ VE TANILARI
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 21:30
BELİRTİLERİ: Balığın deri kısmı ve yüzgeçlerinde gözle görülen beyaz nokta nokta bir örtüyle kaplanır, solungaçlarını hızlı hızlı hareket ettirir.
TEDAVİSİ: Isıyı yükseltiniz 28 dereceye çıkarınız ve beyaz benek ilacı kullanınız ( metine mavisi ) filitreyi yıkayınız
Bunlar genelde bakteri ve mantarların oluşturdukları hastalıklardır. Kuyruk ve yüzgeçlerin kenarlarında beyazlanmayla başlar ve vücuda doğru yayılır. Erken fark edilmesi tedaviyi kolaylaştırır.
BELİRTİLERİ: Balığın derisinde ince tüylü pamuk görüntüsü oluşur. TEDAVİSİ : Mantar ilacı bırakınız mümkün mertebe tanınmış firmaların kaliteli ilaçlarını tercih ediniz. Aksi taktirde öldüreceğiniz balık fiyatı ilacın fiyatından çok üstüne çıkar . Akvaryuma tuz atınız tuz iyotlu olan tuz olmalıdır ( kalın tuz turşu , peynir veya zeytinlerde kullanılan tuzdur ) akvaryumdan 1 tas yardımıyla aldığınız suyla tuzu eritiniz çünkü eritilmeden direk atılan tuzu balık yer ve iç organlarını parçalar tuz . Tuz oranı ise 25 lt.ye 1 çorba kaşığı kadardır. Balığın temiz ortamda olması hastalıktan korunmanın en önemli şartıdır .
Balığın baş kısmında, özellikle yanak ve ağzında mantara benzer bir görünümde beyaz bir tabaka oluşur. Balığın ağzında bir bozulma görülür. Hastalığın ilerlemesi durumunda ağız çevresi bakteri tarafından kemirilerek hayvanın ölümüne sebep olur.
Bu hastalıkta gözlerden biri veya her ikisi de göz yuvasına sığmayacak şekilde büyür, daha sonra şişerek patlar ve sonuçta balığın kör olmasına yol açar. Daha çok japon balıklarında görülen bir hastalıktır.
Genelde balıklarda bir zayıflama ve iştahsızlık ile kendini belli eder. Hasta balıkların refleksi zayıflar, dolaşamaz ve durgunlaşır. Tedavi edilmediği zaman toplu ölümlere sebep olur.
Beyaz benek hastalığına çok benzer. Ondan çok daha küçük olup balığın üzerinde ince bir toz bulutunu andırır. Tedavi edilmezse ölümlere sebep olur.
Balık üzerinde siyah noktalar halinde görülen ve balıklara zarar veren bir parazittir. Bu küçük parazit kurtlarının yumurtaları, balık yiyen kuşların dışkılarıyla suya bırakılır. Yumurtadan çıkan larvalar salyangozlarda büyüyüp gelişerek, buradan balıklara saldırır. Deri içine girerek siyah kistlere sebep olur.
Micro bakterilerin sebep olduğu bu hastalıkta, balıklar suyun yüzeyinde yüzer, yem yemez, solunum hızlanır ve solungaç kapağı normalden fazla açılarak kenarlarında beyazlık oluşur. Yüksek oranda ölümlere yol açan bir hastalıktır.
SOLUNGAÇ PARAZİTLERİ
ACTHERES AMBLOPTİTİS SALMİNCOLA EDWARDSİ
Bu iki parazit birbirine çok benzer. Yumurtaları ve larvaları uzun müddet açıkta yaşayamazlar. Balıkların solungaçlarına hareketli ayaklarıyla iyice yapışırlar. Solungaçlara yaptıkları tahribat yüzünden ölümlere sebep olurlar.
ACTHERES AMBLOPTİTİS SALMİNCOLA EDWARDSİ
Bu iki parazit birbirine çok benzer. Yumurtaları ve larvaları uzun müddet açıkta yaşayamazlar. Balıkların solungaçlarına hareketli ayaklarıyla iyice yapışırlar. Solungaçlara yaptıkları tahribat yüzünden ölümlere sebep olurlar.
Bir çift çapası ve 16 yan çengeli vardır. Uygun durumlarda çıplak gözle görülebilirler. Bu dış parazit balıklarda halsizlik, yüzgeçlerde yıpranma, deride matlık, yer yer kızarmış bölgeler oluşturur. Deri ve solungaçlara yerleşerek balığın ölümüne sebep olur.
Hastalık balığın sindirim sisteminde veya dıştan tahriş olan bölgelerde ortaya çıkar. Deri şişer, kabarcıklar meydana gelir. İçleri pembemsi veya kırmızımtırak sıvı ile doludur. Hastalık balığın solungaçlarında renk solmasına sebep olur. Eğer hasta balığın solungaçlarına bastırılırsa kan geldiği görülür.
Balığın ince bağırsağında yaşayan ufak, 8 kamçılı, hareketli bir parazittir. Bilhassa diskus balıklarında tipik bir hastalığa sebep olur. Balıkta zayıflama, iştahsızlık, ani yüzme hareketleri görülür.
Bu hastalığı oluşturan bakterilerin yapışkan özellikleri vardır. Bu bakteriler vücutta yuvarlak delikler açarlar. Bu deliklerin kenarlarında sarımsı yapışkan bir madde görülür. Yüksek sıcaklıkta fazla, düşük sıcaklıkta daha az görülür. Eğer solungaçlara musallat olmuşsa kılcal damarları etkileyerek balıkların boğulup ölmesine sebep olur.
Not: Yukarıdaki adı geçen balık hastalıklarının bazılarının tedavisi olmasına rağmen bazılarının ise hala tedavisi bilinmemektedir.
Bir dış parazit olup iri bir su piresi büyüklüğündedir. İlk bakışta pula benzer iki tane iri göz ve emicisi vardır. Balığın derisine yapışarak kan emer. Yumurtaları ve larvaları açıkta uzun müddet yaşayamaz. Parazit balığın üzerinden bir cımbız vasıtasıyla alınır.
Deride ve solungaçta hastalık oluşturan bir parazittir. Serbest yüzer uzun kamçılarıyla hareket eder. İlerlemiş durumlarda balığın üzeri sümükümsü bir hal alır. Balığın hareket ve beslenmesinde isteksizlik görülür. Tedavi edilmezse ölümlere sebep olur.
daha önce açıldıysa k.bkmayın aceleyle açılan bir konu devamını ekleyeceğim hastalıklarla karşılaşan acemi ardaşlarımızın işine yarayacagını düşünüyorum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir