Hava Motorunun Yararları Nelerdir?


Ciklet*Çevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 147
Ciklet*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2008 10:45

Yazılardan okuduğum kadarıyla kendime şu kanaati çıkarttım hiçbir hava kabarcığı olmasa dahi suyun üst yüzeyinde iyi bir sirkilasyon ile balıklarmız mutlu yaşar.Big%20smile


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2008 10:46
Yinede ben yaptım oldu demeyelim . Isıda çok önemli . Erkan beyin tecrübelerine göre yüksek ısıda işe yaramıyor

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ciklet*Çevrim Dışı

Kayıt: 31/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 147
Ciklet*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2008 11:10
Yüksek ısıda işte sonuç belli arkadaşımız balıklarını kaybetmiş , neyseki bu tartışma herkeze yararlı olucaktır.
 
Saygılar ,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5229
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2008 11:46
Nail Bey, neyse ki Erkan balıklarını kaybetmemiş.. Kaybetmenin eşiğinden dönmüş.. Sanırım bir yanlış anlaşılma oldu.Tebessüm
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2008 14:31
Suyun ısısı ile suda çözünen gaz miktarı ters orantılıdır. Yani suyun ısısı yükseldikçe içinde çözünen gaz azalır. Hatırlayınız gazlı içeceklerin üzerinde SOĞUK İÇİNİZ yazar nedeni de budur.
 
 
Örneğin deniz kenarında normal bir havada, 1 L suda
0°C ‘ta 21.5 mL çözünebilen H2 gazı,
20°C’de 18.2 mL;
100°C ‘ta 16 mL çözünebilir.
 
Yine 1 atm basınç altında 20C’de 100 ml suda 0.17 g karbon dioksit çözünürken sıcaklık 50°C’ye çıkarıldığında suda çözünebilen karbon dioksit miktarı 0.076 g olur.

N2, H2, O2 gibi gazlar suda tepkime vermeden, sıvıdaki boşluklara yerleşerek çözünür. Yani akvaryumunuzun hacmi arttıkça içerisinde bulunan toplam erimiş oksijen miktarı da artar.

30 litrelik bir akvaryumun yüzey alanı yaklaşık 0,12m2'lik bir alanır. 150 litrelik akvaryumdaki yüzey alanı ise yaklaşık 0,4 m2' dir ve ikisi arasında 3 kattan fazla fark vardır.
 
Bir diğer husus balıkların kütlesi ile akvaryum boyutu arasındaki orandır.
 
Balık kütle/litre oranı ne kadar düşükse o kadar iyidir. Zira atmosferdeki %21'lik O2 oranına karşılık suda eriyik halde bulunan oksijen miktarı %2-3 civarındadır. Balıklar solungaçlarındaki kılcal damarların akış yönü suyun yönüne zıt bir şekilde gerçekleşir. Ters akım prensibi denilen bu yöntem ile suda bulunan oksijenden %80 oranında faydalanabilirler.  Akvarumunuzda içeri baloncuklu hava verin ya da vermeyin su içi sirkulasyonu bu nedenle sağlamanız balıklarınızın O2 daha iyi kullanmasını sağlayacaktır.
 
Normal akvaryumlarda balık birim kütlesi/litre yani her bir 1 cm balık için 1 litre (1 cm / 1 litre) su, deniz canlıları için balık adeti için 10 litre sınırı korunmalıdır. 
 
Ne kadar test edebilirsiniz bilmiyorum ama balıkların oksijen ihtiyaçları aşağıdaki gibidir:
 
Sıcak Su Balıkları           : 5.0 mg / Litre (5 ppm)
Soğuk Su Balıkları          : 6.0 mg / Litre (6 ppm)
Koi                                : 8.0 mg / Litre (8 ppm)
Deniz Balıkları                : 5.0 mg / Litre (5 ppm)
 
Akvaryum hacmi, Balık kütlesi / Litre, Su sıcaklığı ve hatta akvaryumun bulunduğu ortam (ortamın oksijen miktarı) göz önünde bulundurularak hava verilip verilmeyeceği değerlendirilmelidir. 1cm başına 1 litre sınırını koruyorsanız ektra hava vermek görüntü olur yalnızca.  Balıklar strese girmiyorsa gerek duymayabilirsiniz. cm/litre oranını geçiyorsanız ekstra hava hatta ticari amaçla satılan eriyik oksijen tabletlerinden de kullanabilirsiniz.
 
_______
Dayanaklar:
 i http://www.palomar.edu

  ii Sally Morgan, Pauline Lalor, Ocean Life, PRC Publishing, 2001, London, s. 9.

  iii http://en.wikipedia.org/wiki/Seawater
 
  iv. Tubitak
 
  v. Su Kimyası; 2000
Torik2008-12-15 15:00:44

Beğenenler: [T]116579,tvlknb[/T]
Teşekkür Edenler: [T]116579,tvlknb[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YunusÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2008
İl: Afyon
Mesaj: 237
YunusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2008 17:59
160 litrelik canlı doğuran bitkili akvaryumumda 35 balığım var.Suyun sıcaklığı 26.5 derece.
Dört gün önce eve gittiğimde hava motorumun çalışmadığını gördüm balıklarımdan 2 tanesi ölmüş diğerleri sabit sabit duruyorlardı.
Hemen yedekte olan hava motorumu taktım,dış fitrenin çıkışı cama doğru bakıyordu akvaryumumun yüzeyine doğru çevirdim.
Zamanında belki lazım olur diye aldığım Sera Oxypur oksijen takviyesini ekledim ve yaklaşık 3,4 saat sonra balıklarım kendine gelmeye başladı.
Benim akvaryumumun yüksekliği 70 cm belki bu yükseklikten dolayı sudaki oksijen seviyesi düşüyor.
Bence hava motoru şart hava motoru olmadan balıklarım yaşamıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kanyon2002Çevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2008
İl: Ordu
Mesaj: 90
kanyon2002Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2009 09:24
Benimde oksijen ile su arasında bilmediğim çok şeyler var ama benimde değişik gözlemlerim var. Mesela göllerde ve denizlerde balıklar su yüzünde gezinmezler. Suyun derinlikleri daha soğuktur ve oksijen buralarda daha fazladır. Birde balıklar göllerde kenara yakın yerlerde daha fazla bulunurlar. Bunun sebebinin kenarlarda dalga sonucu oksijenlenmenin fazla olması nedeniyle yem olarak nitelendirilebilecek canlıların daha fazla bulunması. Yani doğada döngünün aksamadan çalıştığı yerlerde popülasyon daha fazla bulunmakta. Göllerin yüzeyinde de bir akıntı, dalgalanma ve oksijen parçalanması söz konusu. Ama bu kıyı şeritlerinde daha fazla. Bu nedenle döngü kıyılarda daha iyi dönüyor. Akvaryumda ise gözlemlediğim sonuç ise şu. Chiclid türleri genelde akıntıyı ve oksijeni seviyor. Bunların bir tanesinin eksikliği gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Yunus balıklarında oksijen ve akıntı vazgeçilmez unsur. Hava motoru ve hava taşı gereksizdir sadece görüntüdür diyen arkadaşlarıma malesef katılmıyorum. Çünkü akarsu balıklarının tankda nakli sırasında tanka saf veya safa yakın oksijen verilir. Aksi takdirde ölürler. Buda su yüzeyinden yeterli miktarda oksijen çözünümünün alabalıklar için yeterli olmadığı sonucunu çıkartır. 2 litrelik bir fanusda da 2 tane japon balığı hatta 1 bardak suda 1 tane beta yaşayabilir. Buda durgun bir yüzeyden oksijen emiliminin yeterli olduğunu gösterir. Hava taşı veya iç filtre veya dış filtrenin sağladığı oksijenin balık türüne göre yeterli olup olmaması tamamen sizin akvaryumunuzun şartlarına ve balıklarınıza bağlı olduğunun sonucu ortaya çıkmakta. Hava taşının fonksiyonu ise havayı inceltip oksijenin çözünebileceği daha fazla alan oluşturmak.
kanyon20022009-01-02 09:26:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ancestralÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 82
ancestralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 21:55
Oksijen suya difüzyon yoluyla karışır. Ne kadar fazla su hava ile temas ederse suya o kadar fazla oksijen almış oluruz. Doğadaki suyun yani balıkların doğal yaşam alanları olan göllerin oksijene doygunluk oranı %90 ile %110 arasındadır. Suyun havaya doyması için içerdiği hidrojenin oksijen atomuyla temas etmesi yeterlidir, gerisini doğa kendisi halleder.

Litrede 4 miligram oksijenin altındaki değerlerde balıklar hareket edemezler, bu oran 2mg/litre'nin altında düşerse solungaç yoluyla solunum durur ve balık ölür.
 
Hava motorunun amacı görsellik değil, suyun çok noktadan daha fazla oksijenle temas etmesini sağlamaktır. Sizin yukarı çıkıyor ne güzel diye baktığınız kabarcıklar yukarı çıkış esnasında karşılaştıkları tüm hidrojen moleküllerine oksijen yüklerler.  Su yüzeyinde akıntı olmasa bile çok noktadan saat başına yüksek debiyle yeterli hava verilen herhangi bir tankta oksijen seviyesi yüksek tutulabilir.

Dikkat edilmesi gereken nokta, akvaryumun kalabalıklığı ve suyun sıcaklığıdır. Balıkların belirli derecelerde rahat yaşaması sadece sıcağı veya soğuğu sevdikleri için değil, aynı zamanda farklı sıcaklıklarda suyun tuttuğu oksijen seviyesinin farklılık göstermesidir. Kalabalıklığa gelince, ortalama 7-8 santim her balık başına 14-15 litre su kuralının dayandığı esas 14-15 litre suyun tutabileceği oksijen miktarından gelir. 20-30 derece arası suyun tutabildiği oksijen miktarını hesaplarsak bunun ortalaması bize zaten balığın ihtiyacı olan oksijen rakamının güvenlik payıyla birlikte çok daha fazlasını verir.

Tam tersi, hava motoru bulunmayan bir akvaryumda ise, suyu çok iyi çevirmek, tüm suyun yüzeyle temas ederekk oksijen yüklenmesini sağlamak gerekir, eğer filtrasyonunuza ve pompalarınızın debisine güveniyorsanız, akvaryumunuzda gözle görülür bir akıntı varsa hava motoru sadece göze hitap için gereklidir.

Aranıza yeni katılmış, hobide eski, yeniden tank kurmuş bir akvarist olarak hepinize saygılarımı sunuyorum. Tamamen kendi bilgimdir, faydam dokunduysa ne mutlu bana.

Düzenleme: Difüzyon dedik, bari tanımınıda verelim, bilmeyen kalmasın;

Maddelerin çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçişidir. Bizim konumuzda çok yoğun ortam atmosfer, az yoğun ortam tankımız oluyor. Difüze olan maddede oksijenin ta kendisi, atmosferde yoğun miktarda bulunan oksijen daha az yoğunlukta bulunduğu suda çözünüyor.

Akvarist diğer arkadaşlarında tanıdığı "osmoz" terimi de buradan gelir, eğer difüzyon sıvı maddeler arasında oluyorsa ve/veya arada yarıgeçirgenler varsa bunun adı orjinal haliyle osmosis dir.

İkinci düzenleme: Hava motoru kullanmıyorsanız, ve harici filtre kullanıyor, yani suya direk olarak oksijen basmıyorsanız yüzeydeki atıkları sık sık temizlenmeniz gereklidir, su yüzeyinde biriken yağ ve atık tabakası suyun difüze olmasını engeller, bu gibi bir durumda balıklarınızı kaybetmeniz işten bile değil.
ancestral2009-01-14 22:08:23

Beğenenler: [T]195420,SevimliHaya1et[/T]
Teşekkür Edenler: [T]195420,SevimliHaya1et[/T]
+1: [T]195420,SevimliHaya1et[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5229
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 23:08
[QUOTE=ancestral] 
.................. hava motoru bulunmayan bir akvaryumda ise, suyu çok iyi çevirmek, tüm suyun yüzeyle temas ederekk oksijen yüklenmesini sağlamak gerekir, eğer filtrasyonunuza ve pompalarınızın debisine güveniyorsanız, akvaryumunuzda gözle görülür bir akıntı varsa hava motoru sadece göze hitap için gereklidir.

Aranıza yeni katılmış, hobide eski, yeniden tank kurmuş bir akvarist olarak hepinize saygılarımı sunuyorum. Tamamen kendi bilgimdir, faydam dokunduysa ne mutlu bana.

[/QUOTE]
 
 
Ziya Bey, açıklamanız için çok teşekkürler. Bu başlıkta bizim de uzun uzun üstünde durduğumuz nokta : hava motoru bulunmayan bir akvaryumda ise, suyu çok iyi çevirmek, tüm suyun yüzeyle temas ederek oksijen yüklenmesini sağlamak ... konusuydu.
 
Aramıza hoş geldiniz... Paylaşımlarınızın devam etmesi dileğiyle...
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 01:37
Gerçekten kendi adıma çok şey öğrendim. Emeği geçen herkese teşekkürler....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lord831Çevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 160
lord831Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2009 10:57

Arkadaşlar ben iç filtre aldım birde hava taşı var iç filtre sadece suyu temizlesindiye koydum (hava vermiyor) hava taşı ise oksijen versin diye sizce bu doğrumu? .


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdal HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,10749[/C]
Kayıt: 01/05/2006
İl: Mugla
Mesaj: 5229
Erdal HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2009 13:10
Cenk Bey, bu konuyu 1. sayfasından itibaren okursanız gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

byvatanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 288
byvatanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2009 22:52
Arkadaşlar benim avkaryumda dış filre fiskileyli ve susa baya dalgalanma yapıyor. bu sözüm hani havanın akvaryumun ortasında gecmesinin amacı suyun dalgalanması diyorsu buna hitaben yazım ama amasına gelince ben elektrik pirizimizi değiştiriecektik bundan dolayı gecici olarak elektiriği kestim ve akvaryumun ısı ve filtresini güç kaynağına gecirdim. ve Hava motorunu gecirmemiştim 2 saat sonra hava motorunu takmadığımı fark ettim ama nasılmı balıklarımın hepsi yukarıya cıkmış normal su yüzetyinden hava alırken görünce fark ettim Allahatan fazla gecm kalmadım ve ehemn hava motorunu talkıpğ balıkları kurtardım aksi halde hava motoru olmasa hepsi ölecekti hava motoru şart ayrıca balıklar hava taşının üzerinde daha fazla dolanmaktalar ve cıkan kabarcıklara ağzızlarını acmaktadırlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ancestralÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 82
ancestralÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2009 23:21
[QUOTE=byvatan]
Arkadaşlar benim avkaryumda dış filre fiskileyli ve susa baya dalgalanma yapıyor. bu sözüm hani havanın akvaryumun ortasında gecmesinin amacı suyun dalgalanması diyorsu buna hitaben yazım ama amasına gelince ben elektrik pirizimizi değiştiriecektik bundan dolayı gecici olarak elektiriği kestim ve akvaryumun ısı ve filtresini güç kaynağına gecirdim. ve Hava motorunu gecirmemiştim 2 saat sonra hava motorunu takmadığımı fark ettim ama nasılmı balıklarımın hepsi yukarıya cıkmış normal su yüzetyinden hava alırken görünce fark ettim Allahatan fazla gecm kalmadım ve ehemn hava motorunu talkıpğ balıkları kurtardım aksi halde hava motoru olmasa hepsi ölecekti hava motoru şart ayrıca balıklar hava taşının üzerinde daha fazla dolanmaktalar ve cıkan kabarcıklara ağzızlarını acmaktadırlar. [/QUOTE]

Tankınız çok küçük değilse ve 14-15 litre kuralını ihlal etmediyseniz bu dediğiniz olayın gerçekleşmesi için en az 5-6 saat geçmesi gerekir. Ayrıca difüzyon o kadar çabuk gerçekleşen bir işlem değildir. Hemen hava motorunu takıp tüm tankı oksijene doyurmak diye birşey yok malesef, nasıl oksijen yavaş yavaş azalıyorsa aynı şekilde yavaş yavaş artacaktır.

Dediklerinizden tankınızın küçük, yada büyük olan tankınızın çok kalabalık olduğu sonucunu çıkardım, öncelikle bu problemi çözerseniz endişe etmenize gerek kalmaz.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir