Hayalet Balığı Hakkında !
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2010 18:14
Merhaba Arkadaşlar,
Bu konuyu açma sebebim forumda da araştırmama rağmen hayalet balıkları hakkında tam ve net bilgilere ulaşamamamdır.Uzun zamandır bitkili tankta hayalet balığı ve onun gibi güzel balıkları beslemek istiyorum.Özellikle hayalet balığı beslemek istememin nedeni bu balıklara iyi bakıldıklarında gerçekten muhteşem balıklar oluyolar ve ortalama 10-15 yıl yaşıyolarmış ayrıca fizik yapılarıda bence çok sempatik.Eğer bu balığı besliceksek dolayısıyla bu konularda bilgili olmamız lazım yoksa maddi ve manevi kayıplar yaşayabiliriz.Şimdi hayalet balığı hakkında bilgisi olan arkadaşlara bir kaç tane sorum olucak.Bu sorulara cevap gelirse bu konu hakkında bilgisi olmayan arkadaşlarıda aydınlatmış oluruz.Bu arada başka hayalet balıklarıda var ama benim bahsettiğim balık bu
1)Hayalet balığı alınırken nelere dikkat edilmeli? (Normal balıklardan biraz farklı olduğu için alırken neye dikkat etmeliyiz)
2)Hacmi yeterli olan bir akvaryumda kaç adet bulundurulmalı ? Dişi erkek oranı nasıl olmalı veya tek mi beslenmeli ?
3)Balığı aldık diyelim; internetten ve forumdan araştırdığıma göre su değişimlerine karşı çok duyarlılar (hatta akvaryuma balığı bir anda salarsak strese girip yem yemez ve ölebilirmiş) bu yüzden balığı akvaryuma ilk başta nasıl ekliyeceğiz ?
4)İnternetten baktığıma göre; Hayalet balıkları akvaryumda genelde saklanırlar ve zayıf ışığı severler ama youtube'de izlediğim videoların bazılarında fazla ışıkta ve saklanılacak yer olmayan(Tabiri caizse bom boş) akvaryumlarda gayet iyi şekilde bakılıyordu, bazı videolarda ise saklanılacak alanların çok fazla olduğu ve loş ışıklı ortamlarda bakılıyordu.Sormak istediğim fazla ışıktan etkilenmiyolar mı ? Çünkü eğer bitkili bir tankımız varsa bitkiler için ışığı açmamız lazım.
5)Okuduğum bazı sayfalarda Hayalet Balıklarının diğer balıkların gözlerini yemesinden çok bahsedildi.Bu yüzden yanında hangi balıkları sorunsuz şekilde besleyebiliriz yada yavruyken alıp birbirlerine alıştırmalımıyız ?
6)Su değişimi yaparken ısının düşmesi,Ph değişimi vs. gibi özellikleri en uygun şekilde nasıl yapabiliriz ?
8)Son sorum :Hayalet Balıkları geceleri daha aktif oluyolar diye duydum sabahları saklandıkları için sanırım.O zaman yemlemeyi nasıl yapmalıyız ve ne tür yemler önerirsiniz (canlı , cansız) ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2010 18:37
Bilgim dahilinde sizin 4. Sorunuza cevabım :
muratcanesra 2010-12-16 18:37:36
Aldığınız balık ( "Bu Ne Tür Olursa Olsun" ) koyacağınız akvaryumun bulunduğu mekandaki hareketliliğe göre uyum gösterir.
Ne kadar hareketli bir ortamda olursa , ortama okadar ayak uydurup seyir zevkinizi üst noktalara taşıyabilir..
Fakat mesela benim gibi sabah işyerindeyseniz ve evde kimse yoksa bir hareketlilik algılamıyorsa hayvanınız , Eve geldiğinizdede bir süre affallayacaktır . Fakat dediğim gibi hareketlilik ne kadar sıklaşırsa balığınızda okadar salınarak gezecektir..
Bu anlattıklarım ışıklada doğru orantılıdır..
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2010 18:45
Teşekkürler.Aslında doğru eğer balık tanka adapte olur ve alışırsa zamanla daha rahat hareketler sergileyecektir.Diğer soruların cevaplarıda gelir inşallah...Çünkü en yakın zamanda hayalet balığının olduğu bitkili bir tank yapmayı düşünüyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2010 19:17
Umarım beklediğini bulursun ama ne bileyim bana göze hoş gelen balıklar olduğunu
düşündüren bi görselliği olmadığını düşünüyorum.. Tabi zevkler ve renkler tartışılmaz..
Kolay gelsin .. Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2010 19:17
1. İlk resimde görülen güzel bir örnek. Zira Hayalet balığı herkes tarafından beslenen bir tür olmadığı için, özel ve herkesin rağbet ettiği türlerden farklı olarak başı şöyle, kıçı böyle olacak diye bir sınıflandırma yok. Bence alırken dikkat edeceğin tek şey sağlıklı görünüp görünmediği.
2. 50 cm'e kadar büyüdükleri söyleniyor. Ona göre hesap et. Tabi bu boya gelmeleri uzun sürecektir.
3. Su değişimlerine karşı çok hassas olduklarını sanmıyorum. Zira haftada bir su değişimi yaparım. Normal bir balık suya nasıl adapte edilirse onları da o şekilde koymuştum. Herhangi bir zararı olmadı.
4. Evet loş ışık veya karanlık ortamları severler. Akvaryumun ışığı açık olduğunda saklanmak isterler. Bunun için mutlaka delikli bir kaya yada başka bir saklanacak yer ayarlaman lazım.
5. Hayalet balığı daha önce 2 defa besledim. Diğer balıkların gözlerini çıkarması iddiası bence şehir efsanesi. Farklı zamanlarda beslediğim 2 balığımın da böyle bir davranışı olmadı. Ha belki şu olabilir. Ölmüş bir balığı yerken görülmüş ve suç üzerine atılmıştır. Ona bakarsak cüce vatozlar da ölü balıkları yer.
6. Açıkcası şimdiye kadar hep dinlendirilmiş şebeke suyu kullandım. Bir zararını görmedim. Tabiki su oturmuş olmalı.
7. Diğer balıklara ne yapıyorsan aynısı. Etçil bir tür. Tavuk, balık yada dip yemleri verebilirsin.
Seni soğutmak istemem ama şu da var. Hayalet balığı gerçekten gösterişli, ilginç bir tür. Fakat ışıktan kaçıp geceleri karanlıkta çıkma eğilimi bir süre sonra seni ondan soğutabilir. Bana öyle olmuştu. 2 balığımı da yaklaşık 1 yıl ve 6 aylık periyotlarda baktıktan sonra bir başkasına vermiştim. Birde balığın büyüyeceğini de hesap etmen lazım.
Bu yazdıklarım tamamen kendi gözlemlerim. Elbette daha farklı görüşlerde olabilir. Sana yardımcı olabildiysem ne mutlu!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir