İç Parazit İlleti


KrizantemÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2018
İl: Balikesir
Mesaj: 90
KrizantemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2020 14:57
Merhabalar , sağlıklı hobiler dostlar.1.5 yıldır kurulu düzenli sorunsuz devam ettirdiğim 100 lt lepistes tankımda(Dış filtre-Sunsun 603-b) , son 1 aydır iç parazit hastalığı ile uğraşmaktayım.Bu hastalığa yakalanıp karnı içine çöküp renkleri kararıp, hareketsizleşen lepisteslerime, her seferinde karantina tankına alıp, yem yedikleri için sera bactopur tabs tedavisi uyguladım sonuç her seferinde ölüm oldu , yaklaşık 14 balık kaybettim , tam bitti diyorum ana tankta bir balıkta daha çıkıyor ve yayılıyor.Sık su değişimi yaptım 3-4 günde 1 %30-%40 lara varan su değişimleri yaptım, dış filtremi akvaryum suyu ile temizledim ama hastalığın bir türlü önüne geçemiyorum.Elimde sera bactopur direct var ama ana tankta uygulamaktan çekiniyorum.Şuan 1 erkek 3 dişim kaldı ve onlarında hastalığı kapma ihtimaline karşı 1 haftalık sera bactopur tabs tedavisini sürdüyorum ancak tedaviye başladığımda 2 erkek 3 dişim vardı , 1 erkeği hiçbir hastalık belirtisi olmamasına rağmen 3 günde ağırlaşarak belirtiler sonucu kaybettim.Tabi doğal olarak hobiden soğuma olayları oluyor. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim ?[EDIT]Krizantem,2020-08-26 14:58:26[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engin dalÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2020
İl: Balikesir
Mesaj: 359
engin dalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2020 15:05
ic parazit diyorsun.akvaryum dan gectigini sanmiyorum.verdigin yem ile alakali olabilir mi.?pek bilgili degilim ama ana tankta yasiyordan bu sorunlari bas metilen mavisini sudan gecen bisi varsa eger temizlenir.daha sonra aktif karbon ile ilac kalintilari temjzlenmis olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KrizantemÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2018
İl: Balikesir
Mesaj: 90
KrizantemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2020 15:10
[QUOTE=engin dal]ic parazit diyorsun.akvaryum dan gectigini sanmiyorum.verdigin yem ile alakali olabilir mi.?pek bilgili degilim ama ana tankta yasiyordan bu sorunlari bas metilen mavisini sudan gecen bisi varsa eger temizlenir.daha sonra aktif karbon ile ilac kalintilari temjzlenmis olur.[/QUOTE]
Aktif karbon kullanmıyorum , metilen bastığımda tüm yararlı bakteri popülasyonunu kaybetmiş olucağımı düşünüyorum , iç parazit suya yerleşen bir hastalık mı yoksa balıktan balığa geçen bir hastalık mı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HarunYILDIRIMÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1814
HarunYILDIRIMÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2020 15:41
Ben seachem focus veya cupramine tavsiye ederim. En etkili olnalar bunlar[:iyi:]

Teşekkür Edenler: [T]204405,Krizantem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engin dalÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2020
İl: Balikesir
Mesaj: 359
engin dalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2020 16:12
[QUOTE=Krizantem]Merhabalar , sağlıklı hobiler dostlar.1.5 yıldır kurulu düzenli sorunsuz devam ettirdiğim 100 lt lepistes tankımda(Dış filtre-Sunsun 603-b) , son 1 aydır iç parazit hastalığı ile uğraşmaktayım.Bu hastalığa yakalanıp karnı içine çöküp renkleri kararıp, hareketsizleşen lepisteslerime, her seferinde karantina tankına alıp, yem yedikleri için sera bactopur tabs tedavisi uyguladım sonuç her seferinde ölüm oldu , yaklaşık 14 balık kaybettim , tam bitti diyorum ana tankta bir balıkta daha çıkıyor ve yayılıyor.Sık su değişimi yaptım 3-4 günde 1 %30-%40 lara varan su değişimleri yaptım, dış filtremi akvaryum suyu ile temizledim ama hastalığın bir türlü önüne geçemiyorum.Elimde sera bactopur direct var ama ana tankta uygulamaktan çekiniyorum.Şuan 1 erkek 3 dişim kaldı ve onlarında hastalığı kapma ihtimaline karşı 1 haftalık sera bactopur tabs tedavisini sürdüyorum ancak tedaviye başladığımda 2 erkek 3 dişim vardı , 1 erkeği hiçbir hastalık belirtisi olmamasına rağmen 3 günde ağırlaşarak belirtiler sonucu kaybettim.Tabi doğal olarak hobiden soğuma olayları oluyor. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim ?[/QUOTE] zaten kaybedeceğin kadar balık kaybetmişsin bakteriyi mi düşünüyorsun.dis filtreyi çıkar bi başka akvaryumda veya kovada çalıştır.hem bakterileri muhafaza etmiş olursun.birde aktif karbon u çok araştırdım bence filtrenden eksik etme derim.surekli yenilemene de gerek yok.

Teşekkür Edenler: [T]204405,Krizantem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2020 01:44
Berk Bey, merhaba,
Kullanım talimatında belirtildiği şekilde Seachem Kanaplex kullanmanızı öneririm.
İç parazitle ilgili, diğer tedavi seçeneklerini belirten genel bilgiyi, aşağıya bırakıyorum:
Sindirim Sistemi Enfeksiyonu
Sebepleri:
Aklimatizasyonu (Uyum süreci) yapılmadan ya da yetersiz olarak tanka balık eklenmesi.
Kalabalık balık nüfusu.
Suda artan amonyum, nitrit , nitrat konsantrasyonunun balığın bağışıklık sistemini çökertmesi.
Stres.
Balıkların beslenme biçimine uygun beslenmemesi: Otçul beslenmesi gereken türlere hayvansal protein oranı yüksek yemler verilmesi, dana yüreği vb çiğ et verilmesi, Tubifex kurtlari gibi enfeksiyon riski yüksek kirli ortamda yaşayan canlı yemler verilmesi, soğuk zinciri kırılmış dondurulmuş yemler verilmesi, son kullanma tarihi geçmiş yemler verilmesi, vb...
Belirtileri:
Bazı hobiciler, sindirim sistemi enfeksoyonuna "iç parazit" adını vermişlerdir.
Balıkta zayıflama ve halsizlik görülür, balık incelir ve karnı içe çöker, şeffaf ve jel görünümlü beyaz dışkı görülür. İleri aşamalarda balık yem yemeyi bırakır.
Tedavi:
Eğer balık yem yiyorsa, kullanım talimatında belirtildiği şekilde New Life Spectrum Hex Shield ya da Sera Baktotabs ya da muadili ilaçlı yemlerle beslenmelidir.
Balık yem yemeyi bırakırsa, günlük ¼ oranında, en az bir gün dinlendirilmiş su ile, su değişimi yapılır. Su değişimini müteakip kullanım klavuzunda belirtilen dozda Mardel Clout ilave edilir.
Diğer tedavi seçeneği, birinci gün, su değişimini müteakip 50L su hacmi için bir tablet Flagyl ve bir tablet Cipro katılır. Sonraki günler, ¼ oranında su değişimini müteakip aynı haplardan 1/4 tablet suya katılır ve bu tedavi, balık yem yiyene kadar sürdürülür. Suya havataşı ile hava verilmelidir.
Ayrıca, Aktif C ve Zeolit gibi absorbanların, kullanım ömrü vardır. Ürüne göre değişmekle birlikte, genelde, Aktif C 2 hafta; zeolit 3 ayda bir yenilenmelidir. Bu süre sonunda, verimli absorbsiyon yapamadıkları gibi, absorbe ettikleri bileşikleri suya geri salabilirler. Tuzla yıkayarak rejenerasyonları mümkün olsa da, absorbsiyon kapasiteleri azalacağından, rejenerasyon yerine, bu süre sonunda yenilenmeleri önerilir
Geçmiş olsun.

Beğenenler: [T]209552,noeldayi[/T][T]204405,Krizantem[/T]
Teşekkür Edenler: [T]204405,Krizantem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir