iç parazitten dolu akvaryum yine boşalıyor
Bu açıklamadan sonra detaylandırmak :
İç parazitler genelde balık dışkılarıyla yayılırlar. Balıkların tedavisi için ise günlük veya toplu ölümler başladığında bu yüzden akvaryumdan uzaklaştırılmaları şarttır.
Kullanılacak ilaç ise genelde namatode türünden philometra - isoniazid her 5 litre ye 50 mg. dır. 2 ay süreci vadır ve her parazitte sonuç alınır.
yeme rifad'in katılır 150 gr yeme 50 mg. ayrıca rimaetene ama hasta balıkların akvaryumdan uzaklaştırılması şarttır.
Ufak bir parantez bu parazitler dışkı yoluyla çoğaldıkları ve bulaştıkları için akvaryumdan uzaklaştırılır ve metilen maviside dış yapılarına ve dışkılarınla etkili mücadeledir balığı ilk olarak dışardan kurtarım sonra iç organlarına tedavi olmazsa olmazdır.
örneğin tetrahymena pyriforme sağlam balıklara geçmez örneğin buda bir parazittir. tedavisi ise malagit yeşilidir.
sporozoa etkili bir tedavi ne yazık ki yoktur. siliatlar bölünmeyle çoğalırlar.
spironucleus balıkların bulundukları kötü akvaryum koşullarında patlama yapar. ancak mikroskopla teşhis edilir ve dışkı beyaz olur. metronidozal ihtiva eden ilaçlar kullanılır.
ama akvaryumdan tahliye şarttır.
Bu parazitler akvaryum ortam kötülüklerinin yanı sıra balığın kanında da oluşabilirler ve solungaçlarından akvaryum ortamını patlatırlar. işte bu noktada metilen mavisi yayılmayı önler.
trichlorphonlu ilaçlar 1 gr yeme 75 gr karıştırılır ve metilen mavisi kullanılır. 1 hafta
capillaria
balık bağırsaklarında yaralar yapar ve diğer mikroplara ortam sağlar mikrop bulaşmaması için tahliye çünki balık pisliklerinde barınır ve metilen mavisi şarttır.
tedavisi ise Gonkurat solosyonuna yatırılmış ve ölme durumuna gelmiş kan kurtları ama ölmemiş olmalılar bu solosyona yatırılır ve balıklara yedirilir. metilen mavisi şarttır.
Bu internet ortamından alınmış veya kulaktan dolma tedaviler değil. Bilimsel kaynaklı bilgilerdir. İnternet ortamında da bulunamayabilirler.
İşte toparlayacak olursak bu bilgileri bildiğimden dolayı arkadaşımıza bunu tavsiye ettim.
Burası önemli;
kimse yazdıklarımdan üstüne kırıcı anllamlar yükleyerek alınmasın amacım bu değil ben herşeyi bilirim de değil. Sadece yardımcı olmak. Bu mevzuda yazacaklarım bu kadar. Saygılarımla
Prof.Dr Atilla ALPBAZ Hocam kaynaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Konuyla ilgili bilgilendirmeler yapıldıkça hatanın kendimde olduğunu anlıyorum farkında olmadan konu başında fotoğrafını koyduğum tankım bahsettiğim gibi içinde lapistes vatoz ve çöpçülerden ibaret ve ben bu akvaryumu aldığımda içinde dere taşı vardı 3mm ve ben vatozlar ve çöpüler yem yesin diye lapisteslere yem artı vatozlara da yem atıyorum aç kalmasınlar diye ve tabiki vatozlara attığım yemlere lapistesler de yiyorlar fazla yem fazla dışkı ve kirlilik dip çekimi yapmaya çalışsam da dere taşları aralıklı olduğu için bırakın dışkıları yemleri çoğu da yenmeden taşların arasına giriyor filtre çabuk kirleniyor sonra balık ölümleri başladı bende dere taşlarını kaldırdım elimde yeni almış olduğum midye kırıklarını koyup akvaryuma koydum ve her şeyi baştan kurdum 1 hafta çeşme suyuna düzenleyici veya ilaç kullanmadan hava filtresi ve dış filtre çalıştırarak sonrasında balıkları ekledim fakat belli bir süre sonra yine ölümler başladı hatta geçen ay çöpçümün biri belirgin bir şekilde karnı şişti ve gözleri resmen pörtlemiş gibiydi ve bir gün sonrası öldü yaptığım hatalardan biri zannediyorum ki dipteki balıklara yemden dolayı yem i diğerlerinin fazla yemesi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Akvaryumda balıklarınızın sağlıklı kalabilmeleri için öncelikli olarak bağışıklık sistemleri güçlü olamalıdır buda neyi etkiler parazitlerin balık vücuduna yapışmalarını nasıl ki derseniz balıkların üstündeki kaygan tabaka bunu engeller o yüzdendir ki alabalıklar bu konuda en iyileridir. Balıklar direçli olmaları bakımından yem en önemli dengedir. Yem proteince zengin yağ olarak düşük olmalı. Ama balıklara vereceğiniz vitamin bu yemler ıslatılınca direkt almalarını sağlar. Yemin çokluğu değil önemli olan çeşitliliğidir. Akvaryumdaki suyu sadece belirli oranlarda değiştirmek uzun sürede yeterli değildir. Su zaman içinde birçok hastalıklarada zemin hazırlar. Evet size bir sır vereyim lepistesler fazla akıntıyı sevmezler derler ancak bu çok büyük bir hatadır. Akvaryum kumuda en güzel filtredir çünki filtrede üretemeyeceğin kadar kıymetlileri bakterilerin kumun alt kısmında odaklaşır. zamanla kumu karıştırırsan bu bakterileri balıklarının iştahla tükettiklerini görürsün. Proteince çok zengindirler. Akvaryumda öyle bir sirküle olmalıdır ki, balık istediğinde dinlenecek yeri yeri geldiğinde akıntıda yüzecek yeri olmalıdır. Senin istediğine değil onun istediğini yapmasına müsade edilmelidir. Ayrıca sudaki yavaş akıntı bir çok dengeleride alt üst eder. yeterli olmayan dolaşımda kalan kör noktalar birer hastalık yuvası haline gelir. bunuda nasıl engellersin işte dedim ya klor bazen kurtarıcı olabilir klorlu su bu dezenfekteyi sağlar. ayda bir veya 1.5 ayda bir su değişiminde klorlu su kullanırsan yanlız bunu direkt boca etmeyeceksin çok hafif akacak şekilde akvaryum hava hortumundan bir düzenekle sağlayabilirsin. Yavaşca akvaryuma vereceksin. Ayda bir kez mutlaka ama mutlaka metilen mavisini 15 litreye 1 damla olarak bilinenin tersine filtreni sökmeden kullanacaksın. korkma filtrende oluşan bakteri kolonileri öyle kolay ölen şeyler değiller. Bu dediğim şekilde akvaryumuna baktığında yıllar içinde ilave birşey sokmazsan hastalık olmadığını gelmediğini hayretle seyredeceksin. filtrende elyaf kullanmazsan (elyaf en başlıca hastalık malzemesidir bana göre zamanla çamurlaşır) filtre bakımını en az bir yıl sonra çok hafifçe yapacaksın ki bir işe benzesin. Filtre filtre görevini yapar olsun. Yani dostum hemen olsun demiyecek bazı şeyleri sabretmeyi öğrenmen gerekecek. Hastalık teşhisi ve tedaviyide sabır sabır. Hemen ilaçlara başlama bence yazdıklarımı bir kez daha gözden geçir. Bunlar senin hasta balıklarını Allah bilir kurtarıp kurtarmayacağını ama bundan sonra mutlu sona ulaşırsın. Emin ol.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir