ital lepistes ile yerli lepistes
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 14:54
Yaşar yaşamasınada, birçok kere karşılaştığım olay yerli ve ithal yanyana koyunca bir ırk nedense ölüyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 14:58
Bakteri çakışması nedeniyle ölümler olabiliyor, fakat ithal veya yerli farketmiyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 15:13
Aynen. En azından 5 defa rastgeldi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2013 23:07
bana akvaryumcu ital ve yerli bir arda yaşamaz bana da garip geldi birde foruma sorim dedim verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 02:57
Lepistesler yaşadığı akvaryuma özgü bir bakteri üretir,başka bir tankın başka bakterisine sahip bir balık,konduğu yeni tanktaki kendisi dahil tüm balıkları öldürür.Ben lepistes alırken aynı akvaryumcunun aynı akvaryumundan seçerim hep,ancak yeni balıklar gelir gelmez değil,bakteriye uyum sağlayanlar kalıp,diğerleri öldükten sonra balığımı seçerim ki kayıp yaşamayayım.Ve gerçekten de kayıp yaşamam..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 08:36
Yurtdışında yetiştirilen balıkların yaşadığı sularda çok farklı bakteriler bulunmaktadır. Balıklar ilk doğduğu andan itibaren bu bakterilerle tanışır, bunlara alışır, bağışıklık sistemi buna göre şekillenir ve vücut olası hastalık etmenlerini tanıyarak antikorlar üretir. Aynı durum ülkemizdeki balıklar için de geçerli, tek fark bakteriler...
İthâl balığı aldığınızda akvaryuma koyduğunuz andan itibaren o güne kadar hiç karşılaşmadığı bakteriler ile karşılaşır. Vücutta yeni gelen zararlı bakteriler için antikorlar yoktur, hastalık üzerine bulaştığı andan itibaren gelişmeye ve yayılmaya başlar. Balık ise buna dur demek için yeni antikorlar üretmeye başlar ama çoğu balık hastalıktan kurtulması için gereken zamanda bu savaşı yapamadan kaybeder. Diğer kötü yanları da şunlardır:
İthâl balık bizim balıklarımızdan hastalık kaparken aynı şekilde onun getirdiği bakteriler de bizim yerli balıklarımız için yeni ve tanınmamıştır. Bu yüzden ithal balık akvaryuma girdiğinde toplu ölümlerle karşılaşılabilir. Bir kötü yanı daha var:
Bazen bizde olan bilinen hastalıklar, yerli balıkları da vurur. Bunun sebebi de şudur;
İthal balık hastalandı ve akvaryuma girdi, hastalık vücudunda ilerledi, yayılmaya başladı. O güne kadar yerel balıklarımız günde 100 tane bakteri ile karşılaşıp onları kolaylıkla yenerken, ithal balıkta çoğalmaya başlayan bakterilerin sayısı çok hızlı bir şekilde katlanarak artar ve yerel balıklarımız günde 100 bakteri ile rahat rahat baş edebiliyorken artık günde 10000 tane bakteriyle baş etmesi gerekiyor. Bu zamanda bağışıklığı düşen balıklar birer birer ölmeye başlıyor.
Kısacası İthal balık almanın 3 farklı kötü etkisi oluyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 09:40
[QUOTE=umutgunay]
Yurtdışında yetiştirilen balıkların yaşadığı sularda çok farklı bakteriler bulunmaktadır. Balıklar ilk doğduğu andan itibaren bu bakterilerle tanışır, bunlara alışır, bağışıklık sistemi buna göre şekillenir ve vücut olası hastalık etmenlerini tanıyarak antikorlar üretir. Aynı durum ülkemizdeki balıklar için de geçerli, tek fark bakteriler...
İthâl balığı aldığınızda akvaryuma koyduğunuz andan itibaren o güne kadar hiç karşılaşmadığı bakteriler ile karşılaşır. Vücutta yeni gelen zararlı bakteriler için antikorlar yoktur, hastalık üzerine bulaştığı andan itibaren gelişmeye ve yayılmaya başlar. Balık ise buna dur demek için yeni antikorlar üretmeye başlar ama çoğu balık hastalıktan kurtulması için gereken zamanda bu savaşı yapamadan kaybeder. Diğer kötü yanları da şunlardır:
İthâl balık bizim balıklarımızdan hastalık kaparken aynı şekilde onun getirdiği bakteriler de bizim yerli balıklarımız için yeni ve tanınmamıştır. Bu yüzden ithal balık akvaryuma girdiğinde toplu ölümlerle karşılaşılabilir. Bir kötü yanı daha var:
Bazen bizde olan bilinen hastalıklar, yerli balıkları da vurur. Bunun sebebi de şudur;
İthal balık hastalandı ve akvaryuma girdi, hastalık vücudunda ilerledi, yayılmaya başladı. O güne kadar yerel balıklarımız günde 100 tane bakteri ile karşılaşıp onları kolaylıkla yenerken, ithal balıkta çoğalmaya başlayan bakterilerin sayısı çok hızlı bir şekilde katlanarak artar ve yerel balıklarımız günde 100 bakteri ile rahat rahat baş edebiliyorken artık günde 10000 tane bakteriyle baş etmesi gerekiyor. Bu zamanda bağışıklığı düşen balıklar birer birer ölmeye başlıyor.
Kısacası İthal balık almanın 3 farklı kötü etkisi oluyor.[/QUOTE]
Yeni başlayan arkadaşlarımız için aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler. Gayet açıklayıcı olmuş.
Yurtdışında yetiştirilen balıkların yaşadığı sularda çok farklı bakteriler bulunmaktadır. Balıklar ilk doğduğu andan itibaren bu bakterilerle tanışır, bunlara alışır, bağışıklık sistemi buna göre şekillenir ve vücut olası hastalık etmenlerini tanıyarak antikorlar üretir. Aynı durum ülkemizdeki balıklar için de geçerli, tek fark bakteriler...
İthâl balığı aldığınızda akvaryuma koyduğunuz andan itibaren o güne kadar hiç karşılaşmadığı bakteriler ile karşılaşır. Vücutta yeni gelen zararlı bakteriler için antikorlar yoktur, hastalık üzerine bulaştığı andan itibaren gelişmeye ve yayılmaya başlar. Balık ise buna dur demek için yeni antikorlar üretmeye başlar ama çoğu balık hastalıktan kurtulması için gereken zamanda bu savaşı yapamadan kaybeder. Diğer kötü yanları da şunlardır:
İthâl balık bizim balıklarımızdan hastalık kaparken aynı şekilde onun getirdiği bakteriler de bizim yerli balıklarımız için yeni ve tanınmamıştır. Bu yüzden ithal balık akvaryuma girdiğinde toplu ölümlerle karşılaşılabilir. Bir kötü yanı daha var:
Bazen bizde olan bilinen hastalıklar, yerli balıkları da vurur. Bunun sebebi de şudur;
İthal balık hastalandı ve akvaryuma girdi, hastalık vücudunda ilerledi, yayılmaya başladı. O güne kadar yerel balıklarımız günde 100 tane bakteri ile karşılaşıp onları kolaylıkla yenerken, ithal balıkta çoğalmaya başlayan bakterilerin sayısı çok hızlı bir şekilde katlanarak artar ve yerel balıklarımız günde 100 bakteri ile rahat rahat baş edebiliyorken artık günde 10000 tane bakteriyle baş etmesi gerekiyor. Bu zamanda bağışıklığı düşen balıklar birer birer ölmeye başlıyor.
Kısacası İthal balık almanın 3 farklı kötü etkisi oluyor.[/QUOTE]
Yeni başlayan arkadaşlarımız için aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler. Gayet açıklayıcı olmuş.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir