Japon Beslemekten Vazgeçiyorum


JapoJupoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2097
JapoJupoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2011 21:41
[QUOTE=jakdanyel]Serkan Bey daha önceden eziyorum yani deterjan yerine tuzla temizliyorum sonra bol su ile yıkayıp kuruluyorum ardından veriyordum bir önce ölen balıklarım için de çok yem yemesinden demişlerdi.. Şimdi bezelye işini sizin tavsiyenize göre veriyorum sarımsak olayına da başladım. Diğer tankı işlemeye bıraktım çatlak vardı slikonla sıvama yaptım. Şimdi suyunu koydum içine 5 6 tane yem attım ve hava motoruyla balıksız şekilde çalıştırmaya başladım.. Şimdi sizin tavsiyelerinizle devam edeceğim japon beslemeye. Dediğiniz gibi ölümlü sonuçta ama kendimi suçlu hissediyorum bu konuda[/QUOTE]
 
Sakınan göze çöp batar derler.Bazen herşeyi dört dörtlük yapsanızda işler bir türlü istediğiniz gibi gitmez.Bunların hepsi bize ders önemli olan bu süreci az hasarla (ölümle) atlatmak.Çok uzun yıllar balık besledim canlı doğuran ve japon besledim.Chiclidlere nedense ısınamadım beslemedim hiç.Sonra kısmen zorunlu nedenlerle ara verdim ama şimdi yeniden döndüm JAPON larla.Diyeceğim o ki gerçekten gönül veren kopamaz bu işten bir gün bir yerde yeniden yakalar bu sevda sizi.Yılmamak ama elimizden geldiğince de en güzel şekilde bakmak lazım balıklara.Kendimizi onların yerine koyalım birileri bizi beslerse tokuz yoksa açız, birileri bizi temizlerse temiziz yoksa kendi dışkılarımızla yaşamak zorundayız.Bu açıdan bakıp empati kurarsak onlara en güzel şekilde bakarız.Ve sonuçta bizi tatmin eder.
 
Ben çok zorunlu kalmazsam elimi sokmuyorum tanka mesela ama mecbur kalırsamda kolumu dirseğime kadar bolca kaya tuzu ile yıkayıp öyle sokarım.Bulaşık makinesinde yıkanıyor mesela bardaklar sarımsaklı yem vereceksem temiz bardağı iyice yeniden su altında durularım sonrasında da ben istanbulda yaşıyorum musluk sularına güvenmiyorum bu nedenle musluk altında iyice duruladığım bardağı kullanmadan önce bir kezde iyi suyla içtiğim suyla çalkalarım ve o bardağı öyle tanka daldırırım.Ve bardağı mümkün olduğunca az temasla tanktan çıkarmaya çalışırım.Hemen ucuyla alırım suyu bardağın.Tüm bardağı daldırmam yani suya.Bu böyle uzar gider.İşte dikkat,özen birazda iyi yemleme kaliteli besinler, temiz su bu işin püf noktaları.
 
 
JapoJupo2011-11-23 21:42:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

levent1936Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 482
levent1936Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2011 02:01
Hobide yeniyseniz kesinlikle daha büyük bir akvaryuma geçin, küçük akvaryum profesyonel işidir ve sistemin oturması ve dengede tutulması zordur. 80-100 lt lik akvaryuma geçin.
 
Evhamlı ve pimpirikli olmayın, balıklara zıry pırt müdahale etmeyin, kendi haline bırakırsanız hiç bir şey olmaz. Ne kadar çok oynarsanız o kadar çabuk ölürler. sadece akvaryumun dışından bakın. Ayrıca japon bakılması çok da kolay bir balık değildir. Koi lere daha kolay bakılır.
 
Eğer hobide devam edecekseniz en kısa sürede kendinize bir dış filtre alın, ikinci el bile olabilir. Ama el yapımı, ev yapımı filan malzeme kullanmak için biraz tecrübeli olmak lazım. filtre malzemelerinizi kaliteli ve gerekli olanlarını alın. Mech (seramik), substrat, biyolojik sünger, elyaf vs. nedir, ne işe yarar bunları araştırarak okuyun.
 
Yem konusunda da öncelikle istikrarı sağlayana kadar hazır yemlerden kullanın sonra ev yapımı ve sebzelere filan geçin.
 
Hobiyi kendinize zorlaştırmayın; mesela elinizi suya sokmanız gerektiğinde kaya tuzu ile yıkamak gibi...sadece yıkamanız yeterli.
 
Su değişimlerini balıkların hissedeceği orandan az miktarda yapın, mesela %20 civarı. Dip temizliğini sakıp ihmal etmeyin. Ekleyeceğiniz suyun sıcaklığı akvaryum ısısından çok faklı olmasın.
 
Genel olarak benim söyleyeceklerim, şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fbcinoÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2011
İl: Balikesir
Mesaj: 520
fbcinoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2011 02:32
Olgun bey yem konusuna değinmek istiyorum. (8 tane vail tail (tül kuyruk kırması) normal japonum vardı. Çin işi markası belirsiz; kırmızı ve yeşil renkten oluşan granül yem kullanıyordum. Bezelye, pond yem, pul yem, dip yemi, karides... hiç birini kullanmıyordum. Balıklar sağlıklı ve mutlu görünüyorlardı. Ama yaklaşık 1 ay sonra ölümler başladı 1 kaç gün ara ile tam 4 tane balığımı kaybettim. kabızlık belirtisi, Dibe çökme, hareket etmeme, iç parazit... gibi bir durum gözlemlemedim. Dip çekimini düzenli yapıyordum ve filtrasyonum pek yeterli gelmiyordu.
 
Balık ölümlerinden sonra %50 dip çekimi yaptım ve pul yem,pond yem ve dip yemi aldım. Bezelye ve karides vermeye başladım. 1 haftadır yeni aldığım bitkisel granül yem ve bu yemleri sarımsak suyuna batırılmış şekilde veriyorum. Yem çeşitliliğimi arttırdım. Ayrıca su değişimlerinde vitamin de damlatıyorum. (deep fix vitamin) Ve en önemlisi jebo 838 dış filtre aldım. Balık yüküm fazla olmasına rağmen Suyum bu sabah itibari ile cam gibi oldu. Balıklarım sağlıklı ve mutlu.

Yemlemeyi günde bir kez yapmayı uygun bulmuyorum. (Oruç tuttuğumuz zaman akşam yemeğini biraz fazla kaçırırsak nasıl hazımsızlık bizde oluyorsa balıklarda aynı şekil.)
 Azar azar günde iki defa yemlemenizi tavsiye ederim.
Yem çeşitliliği ne kadar çok olursa o kadar iyi diye düşünüyorum. (Neden her akşam farklı farklı yemekler yiyoruz? Her akşam pilav yersek yada aynı yemeği yersek nasıl olur?)

İyi filtrasyon, çeşitli yemleme, düzenli dip çekimi sizi mutluluğa ulaştıracaktır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lgndmrklÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 137
lgndmrklÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2011 12:49
İlgi alakanız için teşekkür ederim. Tavsiyelerinizin çoğunu yapıyorum ya da yapmaya çalışıyorum. Büyük akvaryum var ama su sızıyor çok az slikon çektim ama tutmadı demek ki su seviyesi arttıkça sızma yapıyor. Bugün yarın o akvaryumu komple söküp baştan slikonlayacağım.. Bir de bana japon balıkları için ideal kum önerisi yaparsanız çok makbule geçer. Muammer Abi'den bugün Albino Gold Cüce Vatoz getireceğim. Bana bir de kum önerisi yaparsanız çok memnun olurum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hannibal55Çevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2010
İl: Samsun
Mesaj: 102
hannibal55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2011 13:50
[QUOTE=jakdanyel]İlgi alakanız için teşekkür ederim. Tavsiyelerinizin çoğunu yapıyorum ya da yapmaya çalışıyorum. Büyük akvaryum var ama su sızıyor çok az slikon çektim ama tutmadı demek ki su seviyesi arttıkça sızma yapıyor. Bugün yarın o akvaryumu komple söküp baştan slikonlayacağım.. Bir de bana japon balıkları için ideal kum önerisi yaparsanız çok makbule geçer. Muammer Abi'den bugün Albino Gold Cüce Vatoz getireceğim. Bana bir de kum önerisi yaparsanız çok memnun olurum.[/QUOTE] Kum için beyaz veya siyah kuartz kum idealdir. 1mm kalınlığında veyaz biraz daha küçük. Japonlar kumu ağızlarına alıp tükürürler bunu göz önünde bulundurarak kum almanızı öneririm. Bence yaşadığınız sorunların temeli iyi bir başlangıç yapamamanızdan kaynaklanıyor. Bakteri döngüsü akvaryumlar için en önemli şeydir. Hazır şu anda yeniden başlayacakken daha düzgün başlarsanız sorun yaşamazsınız. Akvaryumu doldurdukdan sonra 1 hafta filitre çalışır vaziyette bekleyin. Sonra alacağınız cüce vatozu ekleyin ve 1-2 gün gözlemleyin. Eğer sorun yoksa her gün 1 balık ekleyerek tüm balıklarınızı ekleyin. Eğer bu kadar beklemek istemiyorsanız seranın nitrivec diye bir bakteri kültürü var. Onu ekleyip 1 gün sonra cüce vatozunuzu yine 1 er gün arayla diğer balıklarınızı ekleyebilirsiniz. Yem konusunda da seranın veya tetranın goldfish yemlerini ve haşlanmış bezelyeyi öneririm. Akvaryumcularda satılan açık kutusuz yemleri almayın. Su değişimini de balık sayısına göre haftada bir yada 15 günde bir %15-20 oranında yapabilirsiniz. Eğer sorun yaşarsanız akvaryuma ilaç vs.kullanmadan önce yine bu forumlarda sorununuzu yazın. Evet japon balığı çok kolay bir balık değildir ama bu kadar kolay da ölmezler. Sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2011 12:45
Muhtemelen aşırı yemlemeden öldürüyorsunuz, birde denemek için verdiğiniz yem oranını yarıya düşürüp beslemeyi deneyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lgndmrklÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 137
lgndmrklÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2011 16:00
Şu an ikisinin ortasını deniyorum maşallahı var kıpır kıpır kendisi :) yemlemeyi hem bezelyeyle hem de sarımsak suyuna banıp granül yem ile yapıyorum.. Karışık yem almam lazım aslında küçük paket bulabilirsem öncelikle denemek için alacağım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2011 17:06
Her şey yolunda gidiyorsa, ama balıklar ölüyorsa, önce yemi  azaltmayı deneyeceksiniz, birde hergün sarmısaklı yem vermenize gerek yok. Karışık yem almanıza gerek yok yemleri kendiniz farklı farklı karıştırabilirsiniz, örneğin pond yem, granül yem, pul yem, karides kurusu, bezelye, ıspanak haşlama, azcık dip yemi v.b, bitkisel ağırlıklı beslemek şartıyla, her tür yemi yerler. Birde kuru yemleri önce bir bardak suda 5 dakika bekletip su emdikten sonra yemlerin şişliğini ggöreceksiniz, o zaman ne kadar fazla yem verdiğinizi ggörürsünüz, vaktiniz varsa yemleri özellikle granül ve pond yemleri böyle su emdirip verin, midelerinde şişmez kabız yapıp fazlaca öldürmez, sindirimi biraz kolaylaşır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lgndmrklÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 137
lgndmrklÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2011 18:12
Aynen öyle yapıyorum Mesut Abi yemleri suda ortalama 15 dakika bekletiyorum ondan sonra atıyorum yemi yiyince çıkarmıyor şiştiği için daha iyi oluyor. Sarımsak olayını 2 gün akşam yemeğinde kullandım. Granül yem yeşil ve kahverengi var onları kullanıyorum bir de arada haşlanmış bezelye tanesi kullanıyorum. Pul yemi ile dip yemi alacağım en kısa zamanda. Ispanak haşlama olayını nasıl yapacağımı bilemiyorum haşladıktan sonra nasıl işleyip vermem gerekiyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2011 21:54
Ispanak yaprağını bir cezveye koyuyorsun, kaynatıyorsun, yumuşayıp kendini salınca, damarsız yeşil yapraklarından az az yutacağı kadar ağzı büyüklüğünde atarsın, onlar yer.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir