Kaplumbağa İçin Gerekli Olanlar ?


cgyerÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2014
İl: Ankara
Mesaj: 179
cgyerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2015 19:30
[EDIT]cgyer,2020-04-17 21:31:56[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpkadircetinÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 126
alpkadircetinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2015 11:07
http://www.akvaryum.com/kirmizi_yanakli_su_kaplumbagasi_surungenr_35_973.asp#b


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4361
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2015 03:09
Kaplumbağa akvaryumlarına teraryum denilmektedir. Bende bundan bir kaç ay öncesine kadar 2 adet ufaktan aldıgım kırmızı yanaklı kaplumbağalarım vardı. Boyları ilk aldıgımda 1 tl kadardı aylar sonra büyüdüler hele biri digerinin 2 katı boya geldi. Ve düşündüm taşındım bunların 30 cm ye kadar büyüyebildigini ve sularının bakımının kolay olmaması sebebiyle bir tanıdıga verdim. Açık sölemem gerekirse bir kaplumbaga size hayli hayli yeter. Onlar öyle sosyal hayvanlar olmadıgından 2 tane almanıza hiç gerek yok. Eger bir kaplumbaga alacaksanız mutlaka ama mutlaka ileriyi düşünerekten ona uygun bir teraryum ve dış filtre alın. Yoksa sularını çok çabuk kirletiyorlar. İç filtreler ile çok denedim ufak taktım temizlemedi büyük taktım akıntısı kaplumbagalara cok geldi en son boşta duran bir dış filtre ile 45 cm lik kare bir akvaryum içinde suyu yüksek tutup içine büyükçe bir taş koyarak çözüm bulmuştum. Ama ileriye dönük erişecegi boyutu düşününce ki 30 cm boyutunda bir kaplumbagaya nerden baksanız 120-150 cm den aşagı bir alan gerekecektir. Bunun bir kısmı kuru alan bir kısmıda su dolu alan olacagından bir canlı almadan mutlaka ileriyi düşünerek alın. İlk başlarda ufak olduklarından onları teraryumlarından alıp içinde su ve bir taş olan borcama koyar pencere kenarında güneşlenmelerini saglardım. Aylar geçtikce borcamdan atlayıp evin kuytu köşelerinde saklanmalar başlamıstı. Bakımı balık kadar olsada bir balıktan çok daha uzun süre yaşayan ve boylanan bir canlıya bakmak o kadar kolay değilmiş.

Eger kaplumbaga hakkında detaylı bir bilgi istiyorsan bu linke göz atmanı tavsiye ederim.

http://www.turgaybora.org/
BabySoul2015-03-28 03:11:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrekocakÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2015
İl: Ankara
Mesaj: 207
emrekocakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2015 16:56
Akvaryumun oldukça geniş olması gerekir,derinlik o kadarda önemli değil.
Suyu oldukça kirletiyorlar,güçlü bir filtrasyon gerekli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cgyerÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2014
İl: Ankara
Mesaj: 179
cgyerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2015 21:15
[EDIT]cgyer,2020-04-17 21:32:09[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

molinazimÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2015
İl: Ankara
Mesaj: 114
molinazimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2015 18:04
15 cm'lik kırmızı yanaklı su kaplumbağam var. yaklaşık 1 yıldır benimle, bir arkadaşımdan almıştım. beslediğim süre içerisinde boyu iki katına çıktı. güneş ışığı, olmazsa vitamin şart. diyetini iyi ayarlamak lazım. kurutulmuş karides ile besliyorum ben. haricinde haftada bir veya iki kere haşlanmış yumurta akı, marul, muz elimde oldukça haşlanmış mısır taneleri, salatalık vs. gibi bitkisel yemler ile de besliyorum. eve alabalık alındığında ona da veririm. deniz balığı tuz nedeniyle  önerilmiyor. forumda kırmızı yanaklı su kaplumbağaları ile ilgili çokça bilgi var kendi deneyimlerim hariç bildiğim herşeyi ben de forumdan öğrendim. ancak sağlıklı bir kaplumbağanın seri bir şekilde deri değiştirdiğini (benimki sürekli deri değiştiryor diyebilirim) ve amansız bir dışkı makinesi olduğunu ben de hatırlatayım. dışkıları öyle balıklarınki gibi değil. fazla detaya girmeyim okuyanın midesi bulanmasın :) kuru alan olarak akvaryum boyutlarına göre cam kesitirip uygun şekilde akvaryum içine veya  üzerine sabitlersen yüzme alanı kazanmış olursun ve temizlik su değişimi sırasında daha rahat edersin. Tabiki dışarı atlamasını engelleyecek şekilde. Kuru alanı ısıtacak ve kaplumbağanın çıkıp ısınıp kabuğunu kurutacağı bir lamba. Yeteri kadar ısınmazsa kaplumbağa çıkmaz sudan. Yemini kuru alanda verip daha çabuk alıştırabilirsin. Ben dış filtre kullanmıyorum ancak her hafta bazen haftada iki kere su değişimi yapmam gerekiyor. Biraz zahmetli bir hayvan ama insanla iletişim kuruyor bir süre sonra. kopmak zor olur ileride, şimdiden iyi düşün. nabulimut2015-04-01 18:12:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dolunay25Çevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2015
İl: Erzurum
Mesaj: 2
Dolunay25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2015 13:08
[IMG]null[/IMG]Merhaba acil yardım benim kaplumbağamın kabuğu soyuluyor ve ben kabuk sertleştirici kullanıyordum kullanmamam gerekiyormuş bakımına dikkat edemedim bilgim az olduğu için yardım ederseniz sevinirim..[:(][EDIT]Nur25,2015-08-25 13:10:34[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FERiTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 23/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 3754
FERiTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2015 14:21
[QUOTE=Nur25][IMG]null[/IMG]Merhaba acil yardım benim kaplumbağamın kabuğu soyuluyor ve ben kabuk sertleştirici kullanıyordum kullanmamam gerekiyormuş bakımına dikkat edemedim bilgim az olduğu için yardım ederseniz sevinirim..[:(][/QUOTE]

Kabuk soyulmaları geliştiklerini gösterir, Temiz bir diş fırçasıyla soyulmalarına yardımcı olabilirsin. Olumsuz bir durum değildir.

Beğenenler: [T]177093,Dolunay25[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliSarpÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 127
AliSarpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2015 03:51
Arkadaslar, konuyla ilgili ufak bir yazida ben yazarak tecrubelerimle birlikte birkac ekleme yapayim.
Ilk olarak alinacak hayvanlar kucuk olacagi icin cinsiyet tayini yapilamaz ancak ve ancak kan testi ile ki istanbulda yapan yer onerebilirim anlasilir. Bu hayvanlar 10 cm e gelinceye kadar cinsiyeti hakkinda birsey soylemek yanlis olur 10 cm den sonra tirnaklari uzarsa kuyrugu kalinlasir ve uzarsa ayrica ozellikle kloaka (Cinsel organin ciktigi kisim) ile kuyrugun ciktigi kisim arasinda ki fark artarsa hayvan erkektir denilir. Teraryum icerisinde hic su bulunmayan iguana gibi surungenlerin yasadigi yere deniliyor kaplumbagalar icin hazirladigimiz ortamlara paludaryum diyebiliriz ki karasal alan kaplumbaga akvaryumunda genellikle paludaryumdaki gibi fazla olmadigi icin avaryumda diyebiliriz. Kaplumbaglarin yasadigi sure ve boyutlari goz onune alindignda bence de almadan once bir sure dusunulmelidir bu hayvanlar akvaryum ortaminda 25 seneye kadar (Duzgun bir bakimla) dogada ise 35 seneye kadar yasarlar (Kis uykusuna yatmalari nedeniyle, ki akvaryum ortaminda kis uykusuna yatirmaya calismak genlede olumculdur dogada derin sularda katmanlasmis camur icerisinde 8-10 derece araliginda kis uykusuna yatarlar. (Slider turu icin konusuyorum.))
Bakilacak ortamla alakali olarak Amerikan forumlarinda disi kaplumbaglar icin 350 erkekler icin ise 200 (Tam emin olmamakla birlikte) litre oneriliyor ancak bence litreden once olculer onemlidir. Derinlik kaplumbagalarin cigerlerinin gelismesi icin onemlidir minimum 40-50cm. En manevra yapmalari icin onemlidir disi bir hayvani dusunursek minimum 50cm. Boy kaplumbaglarin kas gelisimi icin onemlidir minimum 120cm. Ornek olarak 120*50*40 olculerinde 240 litre bir akvaryum Turkiye standartlarinda dusunursek bence bir hayvan icin omurluktur. Kaplumbaga balik mukayesesinde kaplumbaga bakimi hem daha kolay hem daha zordur nedeni ise su sartlarinin kotulugunu tolereedebilmeleri ve cabuk hastalanmamalaridir daha zor olmasinin nedeni ise uzun omru ve akvaryumu daha fazla kirletmesidir. Gerci bahsettigim hacimlerde uygun filtrasyonla berrak suda kaplumbaga yasatmak tabikide mumkundur. (Diskilarini yedikleri icin sorun olmaz)
Fazla deri dokumu A vitamini fazlaligina (Genellikle fazla UV ampul kullanimi) delalettir ancak yasamlari boyunca bir miktar deri dokumu hep olur. Plaka atimi ise dendigi gibi korkulacak birsey degildir ve buyudugunu gosterir, elle mudaheleden once mango koku almak ve kasinarak attirmak daha saglikli olacaktir ve izlemesi de keyiflidir :D ancak inatci plakalar icin eczaneden devit3 alip bununla kabugunu fircalamak daha sonra 15 dakika bir kapta isitici ampul altinda bekletip kabugunu silerek akvaryuma geri salmak yerinde olacaktir.
Bahsettigimiz olculerde bir akvaryumda akvaryum ustu bir kuru alan ile kaliteli kirilmayacak bir isitici ile yine kaliteli bir filtre ile kaplumbaga sorunsuz ve zevkli bir sekilde bakilabilir tabi kuru alan icin isitici ampul ve UV ampul sarttir. Isitici ampul olarak 40-60 watt soft bir ampul UV ampul olarakta %5-6 UVb verecek bir UV ampul gereklidir.
Beslenme konusuna gelecek olursak kucukken daha etcil olan bu hayvanlar buyudukce daha fazla ot yemeye baslarlar ayrica her ne boyda olursa olsun gunluk kafa hacmi kadar yem verilir. Hayvan 8 cm oluncaya kadar 3 gun sera raffy p gibi protein iceren ana yemler haftada 1 gun sera raffy mineral gibi destek yemler ve yine 3 gun kaliteli markalarin gammaruslari ek yem olarak verilmelidir. Bundan sonra menuye sera vital gibi bitkisel yemler dahil olur ayrica lisin iceren jbl agil gibi yemlerde onemlidir, hayvan 10 cm yi gectikten harcadigi enerji duser bu yuzden haftada bir gun ac gun uygulamasina gecip o gun marul ve karahindibaga gibi bitkiler vermek yerinde olur.
Kendi konumun linkini hem fikir vermesi acisindan hemde bahsettigim kuru alanin anlasilmasi icin vereyim;
http://www.akvaryum.com/Forum/160x80x70-120x50x60_ve_90x55x55_akvaryumlar_k836634.asp

Umarim biraz karisik yazmamisimdir cunku aklima geldikce ilave ettim. Surc-u lisan ettiysem de affola.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dolunay25Çevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2015
İl: Erzurum
Mesaj: 2
Dolunay25Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2015 18:32
Teşekkür ederim [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mozmenÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 2
mozmenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2015 10:38
Merhabalar,

12 yaşında iki erkek(olduğunu sandığım) kırmızı yanaklı su kaplumbağam var.
Kendileri için 65x55x35 ölçülerinde akvaryum yaptırdım.(20 cm su doldurmayı düşündüm)

Şimdi donanım kısmına geçtim. Akvaryum benim için çok bilinmeyenli denklem gibi.
Birkaç gündür forumu okuyorum, balıklar için bu ölçüde akvaryuma iç filtre yetiyor anladığım kadarıyla.
Ama kaplumbağa olunca iş değişir gibi geldi bana.

Akvaryumun tabanına yemeyi deneyemeyecekleri ölçüde taşlar koyayım dedim,
rampa niyetine bir kaya veya tahta,
bitki koyamayacağım, yerler :)
filtre(bu benim için çok önemli, çünkü çok pisler ve bu akvaryumu eskisi gibi yıkayıp temizleme şansım yok, en çok bu konuda önerilerinize ihtiyacım var)
başka bir eksiğim kalıyor mu?

herşey uygun mudur dersiniz?
teşekkürler..



[EDIT]mozmen,2015-11-26 10:39:05[/EDIT]

+1: [T]180835,nika321[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UsafishÇevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 24
UsafishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2016 20:27
Resimdeki tetraryum benim fistiklara ait. Her uc gunde bir suyunu degistiriyorum. Bir isitici bir beyaz va ultraviyole olan lamba ( cift fonksiyon) kucuk bir filtre , yapay kaya , taslar ve deniz taragi kabuklari, kaplumbaga tasi, dip isitici,derece.
Isin acigi kaplumbaga bakmak biraz zahmetli. Hastaliklarinda ve sikintili donemlerinde geriye donus sansiniz ve hayvaninizi kurtarmaniz cok mumkun. olmuyor. Kaplumbagalarinizi kesinlikle hapis olacaklari bir ortama koymamaniz ve guzel bir tetraryum sahibi olmaniz dilegiyle.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181955/2_image.jpeg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir