Kaplumbağamı nasıl götüreceğim
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2010 17:26
Öncelikle herkese selamlar. Aranıza yeni katıldım. Benim
kaplumbağalarım var. Başka bir yere taşınıyoruz. 10-12 saatlik yolculuk
var. Sizce bunları nasıl sağlıklı bir şekilde götürebilirim diye bilgi
edinmek istiyorum. Ayrıca kuşumda var onu nasıl sağlıklı şekilde
götürebilirim.
+1: [T]230598,Superisi07[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2010 17:43
Selam;
Kaplumbağa için;
Havalandırma delikleri (üstten) olan plastik bir kap içinde çok az bir miktar su koyarak götürebilirsiniz.
Kuş için;
Ufak bir taşıma kafesi alıp bununla taşıyabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2010 23:38
Ulaşım nereye ve neyle olacak, özel araç, tren, otobüs?
feyzal 2010-01-14 23:54:05
Mehmet Bey'inde dediği gibi havalandırma deliği açın, bana kalırsa su koymayın derim koyucaksanızda az miktarda koymalısınız.Kabın içinde yemleme yapmayın, kaya vs.koymayın.Mümkünse canlıları bagaja koymayın.Kuş içinde aklıma gelen kafes veya havalandırma deliği açılmış koli.Kuşu mutlaka yaynınıza alın.Bazı firmaların petler için özel havalandırmalı bagajları var diye duymuştum ama ne derece doğrudur bilmiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2010 13:15
Bende Kaplumbagalarimi 7saat hafif suyla pet kapta getirdim türkiyeden almanyaya! pet shoptaki bana onlari islatilmis beze sar demisti, bisey olmazmis! kaba 1cm su koydum. kaplumbaglar kac cm? fazla soguk olursa kis uykusuna yatabilirler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2010 15:32
Eğer kaplumbağalarınız hassas bir tür değil ise kesinlikle su koymayın ve de şeffaf kapta götürmeyin. Kartondan güzel bir yol pakedi yapın, kaplumbağanın baga uzunluğu civarında olsun; kaplumbağanız rahat hareket edemesin ki uyku ile geçirsin yolculuğu, kabın şeffaf olmaması da bu yüzden önemli(ışık girerse huzursuz olur kaplumbağa ve sürekli dışarı çıkmak için tepinir içeride) sadece delik açın üste bir tane hava için 1 cm2 lik, altına da ses ve idrarı engellemesi ve uyuması için kırpılmış gazete kağıdı koyun(Kediler oynasın diye kırparlar ya hani , o şekilde işte.). Elyaf veya pamuk koymayın mesela, ben bir keresinde koydum, ayağı dolanmış hayvanın, biraz daha geç farketseydim kangren olacaktı hayvan.
myıldız81 2010-01-16 21:27:52
Su neden konmaz konusuna gelince ; su ile giden hayvanlar 1.si sallantıdan aşırı stres olur, ikincisi az su çok çabuk soğur ve hayvan yolda en ufak hava akımında hasta olur.
Kutuyu atmasaydım gösterirdim. 4 lü paket yapmıştım kaplumbağalara otobüs yolculuğu için. dondurma kapları vardı kullanılmayan onları kaplumbağanın baga yüksekliğinden biraz daha fazla olacak şekilde kesip üzerine de kapatacak şekilde bir karton ayarlayıp yapıştırıyordum. En son da tek delik açıyordum üzerine. Sıkıca koli bandı ile etraflarını bantlayıp, en son da kaç kaplumbağa varsa onların paketlerini yan yana koyuyor (4 tane olduğu için kare yapacak şekilde) toptan bir koli bandı ile iki tur atıyordum çevresine. Bu şekilde bildiğiniz kargo pakedi gibi oluyor canlılar. Otobüste seyahat edecek arkadaşlar için çok ideal, üstte küçük bagaj için yerler olur, oraya cuk diye oturuyor, ayrıca da sallanıp stres olmuyorlar bu şekilde. Arabada gidecekseniz de yere koyun kesinlikle, en az sallanan yer zemin. Bunu kabın içine su koyup, farklı şekillerde test edebilirsiniz. Zemin haricinde nereye koyarsanız koyun su dökülüyor bir şekilde, elinizde tutarsanız daha fazla sallanıyor mesela yere göre :) Islandığımı bilirim bir otobüs yolculuğunda. En güzel yöntemin düz zemin olduğuna karar kılıyorsunuz en sonunda. Şahsi arabayla giderken ayağınızın dibine, otobüs ile giderken de bahsettiğim, yukarınızdaki küçük bagajlara koymanız en iyisi yani.
Şimdi diyeceksiniz bu adam niye bu kadar şeyi düşünmüş diye ? Yıllardır yazın gittiğim yerlere kaplumbağalarımı götürürüm; en güzel yöntemi, yolculuklarda tecrübe ederek öğrendim. Son 4 senedir de bu şekilde götürüyorum kaplumbağalarımı. 1 gram strese girmiyorlar. Yazdıklarımın hepsini tecrübe edip yazdım, nasıl götüreceğiniz size kalmış.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2010 18:39
http://img204.imageshack.us/img204/921/adszdn.png
Böyle bir yer gibi mi düşündünüz.Eğer su koymazsam ölmezmi bu kaplumbağalar.Yolculuk 10-12 saat .
Böyle bir yer gibi mi düşündünüz.Eğer su koymazsam ölmezmi bu kaplumbağalar.Yolculuk 10-12 saat .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2010 21:40
Aslında çizmek gerekirse bu şekilde olacak tam anlamıyla. Yalnız koliler ayrı ayrı yapılsın, sonra gösterdiğim gibi güzelce koli bandı ile bantlarsınız her bir yerinden. Kaplumbağa sayınıza göre şekli uydurursunuz. 4 kaplumbağa olsaydı kare şeklinde yapılabilirdi mesela.
Ölçülere gelirsek ;
A => 10- 15 cm
B ve C => Kaplumbağanızın baga boyundan 3-5 cm fazla olsa yeter.
Su konusu oldukça fazla soruluyor , burada bir kez daha açıklık getireyim.
Kaplumbağanız 1 haftadan - 1.5-2 aya kadar hiç susuz yaşayabilir, sağlığına ve boyuna bağlı olarak. 5 saat - 10 saat - 20 saat bunlar önemli rakamlar değil.
Kaplumbağalar uzun süre susuz kalacaklarsa, en önemli nokta: "Bulundukları ortamın sıcaklığı 30 dereceden fazla olmasın." Yavru bir kaplumbağa , tahmini 15 dkdan fazla 35 derece ve üzerinde kalırsa , felç geçirerek ölür. Güneşte uzun süre bırakmayın dememizin sebebi de bu. Kaplumbağalar soğukkanlı hayvanlar, vücut ısılarını kendileri ayarlayamazlar . Bu yüzden sıcak soğuk arası gidip gelirler, sudan güneşe, güneşten suya... Oda sıcaklığının üzerine çıkmamak koşulu ile en az 1 hafta yaşar susuz yavru bir kaplumbağa. 18 dereceye kadar sıcaklık azaldıkça vücuttaki su kaybı da azalacağından , susuz daha fazla dayanabilirler.
Evinde kaplumbağası kaybolan arkadaşlar var, aynı gün bulamazsanız, panik yapmayın diye söylüyorum.
1-2 ay kadar susuz yaşadıklarını gözlemleyen bazı arkadaşlar var. Yumurtlama döneminde üzerilerine verici yerleştirilen dişiler takibe alınıyor. Bu sayede nereye yumurta bıraktıkları tespit ediliyor. Emys Orbicularis türleri üzerine yapılan bir çalışmada, dişinin yumurtlamak için uygun yer bulmak için 2 ay kadar gezdiğini gözlemlemişler. Sudan 1-2 km uzağa yumurtlayan dişinin yavruları da içgüdüsel olarak suya gidecekler ki bu da çok kısa bir zaman değil düşündüğünüzde. Painted türü kaplumbağaların yavruları ise eğer yumurtlama süreci kışa denk gelmişse ilk kışlarını çoğu zaman yuvalarında geçiriyorlar mesela. Nem ile idare ediyorlar. Kanlarında antifriz görevi gören bir madde sayesinde donmuyorlar da ! Yeri gelmişken ufak bir iki anektod ile konuyu renklendireyim dedim
Su kaplumbağalarını, sadece su kaplumbağaları olarak görmeyin, karada da hatırısayılacak kadar başarılılar dayanıklılık konusunda.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2010 11:05
Kaplunbağa çözülmüş.Kuş içinse Kafesindeki tünekleri yere yakın bir biçimde takın.Salıncak zil vs. varsa çıkartın.Suluğuda çıkartın.Fakat 2 saatte bir suluğu takınki hayvancağız susuzluktan ölmesin.Yemlikler takılı kalabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2010 17:57
Arkadaşlar 4-5 gün sonra taşınıyoruz.Kaplumbağaların gideceği yeri yaptım.Yorumlarınızı bekliyorum.
Tam görünüm
İç bölüm
Kaplumbağaların içindeki şekli
Kapanmış hali
Fotoğraf kalitesi için özür diliyorum.Telefonla çekildiği için.Fotoğraf makinası bozulmuş o yüzden telefonla çektim.
hayvansever1234 2010-01-25 17:59:31
Tam görünüm
İç bölüm
Kaplumbağaların içindeki şekli
Kapanmış hali
Fotoğraf kalitesi için özür diliyorum.Telefonla çekildiği için.Fotoğraf makinası bozulmuş o yüzden telefonla çektim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 20:03
Arkadaşlar dün taşındık ve kaplumbağalarım hepsi çok sağlıklı.Çok teşekkür ederim.
hayvansever1234 2010-02-08 20:04:02
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir