Karides üretmek istiyorum.
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2008 16:25
Yiğit Semerci Bey'in bir yazısını buldum işinize yarayabilir.
Bazı şeyleri tam olarak anlamadan (kendi algım için konuşuyorum) karides üretimi konusunda birşey yazmak istemiyorum fakat bazı temel noktaları belirtmekte yarar var. Bu temel noktalara dikkat edildiğinde üretim yapılabilir, halen öğrendiğim detay noktalar ise üretimin performansı ve metamorfoz kalitesi diyebileceğimiz erginleşme sürecini etkiler.
- Karidesler ısı farklarından çok kolay etkilenmezler fakat en uygun üreme ısısı 22-26 derece aralığıdır. 10 dereceye kadar yaşayabilirler fakat üreme 15 derecenin altında olmaz.
- Isıl değerlerden kolay kolay etkilenmezler fakat su değerlerine karşı çok hassastırlar, tek seferde %20'den fazla su değişimi yapılması bile önerilmez. Akvaryum suyunun değerlerinin oldukça stabil olması gereklidir. küçük boyutlu akvaryumlarda bu stabiliteyi yakalamak zordur, akvaryum ne kadar büyükse su değerlerinin sabit tutulması o kadar kolaylaşır. Bu küçük akvaryumlarda üretilemez anlamına gelmez. Fakat 3 parti yumurta alınacağına bu 1 partiye inebilir. yani yumurtaları görmek için daha fazla sabır gerekebilir. Fakat su değerleri stabil tutulursa akvaryum boyutu önemsiz kalır.
- En önemli nokta yumurtalardan çıkan yavruların beslenmesidir, tankta birkaç salyangozun olması iyidir, suyun ph'ının sabit olmasını sağlamak ta yavrulardan sağ kalacakların sayısını artırır. Suyun asidik olması iyidir fakat fazla asidik olması da tercih edilmez, yumurtlama dönemi 6,5 , yavruların büyüme sürecinde ise 7 ph iyidir fakat tankta aynı anda hem yavru hemde yumurta tutan dişi erişkinler olacağından 6,7 - 6,8 gibi bir değerde sabit tutulması en iyisidir, bu yapılamıyorsa ph dalgalanması olmamasına çalışmak gereklidir.
- Filtre sistemi karideslere özel dizayn edilmelidir, su çekiş kısmı yavru karideslerin giremeyeceği şekilde olmalı, su çıkışı ise akvaryumda çok az akıntı yapmalıdır.
- Karidesler tutunacakları bir yüzey olmazsa stres'e girip ölebilirler, tankta onların tutunabileceği bol miktarda bitki mutlaka olmalı, eğer temin edilebilirse arasıra kemirecekleri ömrünün sonunda bir kütük olması da yararlıdır.
- Su değerleri stabil tutulabiliyorsa 250cc suya 1 karides denk gelecek kadar sayı çok tutulabilir, fakat bu olay çok zordur, litre başına 1 kiraz karidesten fazlasını tavsiye etmem.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2008 23:49
Merhaba
Ben 10 litrelik cama cam olan bir tankta kiraz karides (red fire) besliyorum.
Tankta havamotoru ile calisan bir sünger filtre mevcud. Bitki olarakda tankin heryerini kaplayan java moos yerlestirdim. Isiklandirma olarakda bir T5 florasan kulaniyorum. Bu javamoosun büyümesi icin yeterli oluyor.Diger tanklarda haftada bir su degisimi yaptigim icin elim bulasmisiken karides tankindada (30%) su degisimi yapiyorum. Su degerleri: PH 7,2 GH 5° Kh 4° Nitrat 10mg/l Nitrit 0
20 karidesten 3-4 ay icine yüzden fazla karidesim olmustur, sayilmayacak kadar cok.
Umarim yardimci olmusumdur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Mart 2008 16:00
Merhaba
Hayalet karides hakinda bir bilgim yok. Cim karidasi (Caridinia japonica) üretmek kolay sayilmaz. http://www.akvaryum.com/balik.asp?id=9&alt_kat=341
Sahsen üretemis olan birini taniyorum ve kendiside tesadüf oldugunu söylüyor.
Cim karidesler yumurtadan kurtulduktan sonra larf halini alirlar. Karides tankin isigi söndükten sonra (odanin isigida sönmüs olmasi gerekiyor) ufak bir el-lambasinla tankin bir kösesini aydinlatin. Kisa bir süre sonra virgül seklindeki larflar isiga dogru yaklasacaklar, onlari ince bir hortum ile cektirip yetisirme tankina yerlestirin.
Simdi isin zor kismi geliyor: Önceden hazirlamis oldugunuz
yetistirme tankini ufak secmemeniz gerkiyor (>60l). Güclü bir isiklandirma ile tankta bol miktarda yosunun olusmasi gerekiyor. Suyun tuz orani sizin denegiminize kalmis. Deniz suyundaki kadar tuz gerekmiyormus. Dedigim gibi denemeniz gerekiyor.
Saygilar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir