Aquaponic Destekli, Karma Tropikal Bitkili Tank
Boyut (cm): 100x40x50
Canlılar: Bir çok tetra türü(ağırlıklı neon), Zebralar, Otocinclus Vistatusa, Frenatus, Makrakanta, Discus, Corydoras (Albino - Komando), Valifera (Kendiliğinden ortaya çıktıJ), Elma Salyangoz, Midye, Echinedorus, Gül, Devsaz, Anubias, Crypto Wedith, Crypto Brown, Pistia
Malzemeler:
- 2 ad. T5 Ampül (Aquastar, Grolux)
- 1 ad. 80 cm dip labma
- Sunsun 1400lt UV Dış filtre
- Atman 300W ısıtıcı
- Mekanik Timer
- 1 ad Atman A1500 Hava Motoru
- 1 ad Atman A9500 Hava Motoru
- 30 kg Kum – Mango Kök
Akvaryum Bakımı: Arada bir içeriden yosunları kazıyorum. İhtiyaç oldukça gerekli miktarda su değişimi.
Yemleme: Tetraimn, NLS, JBL Novatab. Arada bir sarımsak suyu emdiriyorum yemlere, çok nadiren haşlanmış ıspanak ve yine arada bir mevsim meyveleri (şeftali, üzüm, çilek, kavun vs.. –yiyemediklerini sistemden tekrar çıkartıyorum-)
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Çok çok çok nadiren mikrobakter7, seachem florish, çay.
Merhaba arkadaşlar.
30 Mayıs 2010 da ilk akvaryumumu kurarken pek çok ilk başlayanın başına gelen yanlış seçimler ve gereksiz harcamalarla karşı karşıya kaldıktan sonra aklım yavaş yavaş başıma gelmeye başladı. Akabinde Akvaryum.com’un makaleler bölümünü baştan sona okumaya, takıldığım yerleri forumlarda sormaya başladım. Hobinin inceliklerini bir yandan öğrenirken bir yandan da yaptığım hataları tankım üzerinde düzelterek sürekli biyolojik filtrasyonu oturtmaya çalıştım. Balıklara sağlıklı bir yaşamın ancak biyolojik sistemin tamamen biyolojik eklentiler ile sağlanabileceğine inanıyorum. Şu an 200 lt, Tropikal, Aquaponic destekli tankım var ve amacım dış – iç filtre kullanmadan veya filtrelerin etkisini en aza indirerek sağlıklı bir sistem kuracağımdan eminim. Bu ekseriyette bana yardımlarını ve fikirlerini esirgemeyen “Unotim123 - Onur ŞAHİN, djechrem - Ekrem SOYCAKLI’ya çok teşekkür ediyorum.
İlk başladığım andan itibaren akvaryumumdaki değişiklikleri ve yaptığım hataları anlatmaya çalışacağım.
Bu resimde görüldüğü gibi öncelikle Melekler ve Rainbowlar ile başladım. Tankı kurduktan sonra 1 hafta hiçbir eklenti yapmadan boş çalıştırdıktan sonra balıklarımı eklemiştim. Burada hatayı su düzenleyicileri ve ya bakteri oluşturacak eklentileri koymadan balıkları eklemek oldu. Balıklarım 1 ay kadar sağlıklı yaşadıktan sonra Rainbowlar ve tricolor melek haricindeki bütün melekleri Dış parazit hastalığından kaybettim. Acemiliğimden dolayı hastalıkları çok sonradan fark edebilmiştim. Bundaki en büyük etken ismini burada açıklamamın yasak olduğu bir Akvaryumcunun bana bayat ve adi bir yem satmış olmasıydı. Tabi diğer etkenlerde söz konusu.
Bu resimde yine cahilce arka planı yapay bitkilerle kapatmaya çalıştım ve yine aynı akvaryumcunun tavsiyesi üzerine dalgıç lamba ve t8 warmlight ampul alarak içerideki aydınlatmayı güçlendirmek istedim. O zamanlar t5 ve t8 kavramlarına uzak olduğum için gereksiz harcamalarda bulunmaya devam ediyordum.
Daha sonrasında djechrem ile tanıştım ve haziran ayının ortalarında akaryumu tekrar sıfırdan kurmaya karar verdim. Bu sefer amacım DİSCUS akvaryumu kurmak ve “yeni başlayanlar için uygun değildir” anlayışını kendi kafamda yıkmaktı. Ekseriyetinde djechrem’in tavsiyeleri üzerine yola koyuldum. Öncelikle akvaryumu komple boşalttım, bütün yapayları çıkarttım, gerekli tüm su düzenleyicilerini kullanarak tekrar tankı doldurdum.
Forumdaki arkadaşlarımızdan temin ettiğim canlı bitkiler ile tankı üç gün içerisinde hazır hale getirdim ve discusları ekledim. Kaliteli yemler kullandım ve tank için aldığım her şeyi en iyi markalardan tercih ettim. Haziran Ayının sonundan, Ağustos ayının ortalarına kadar discuslarımla stres dolu bir birlikteliğimiz oldu. Bu süre zarfında bazı hastalıklarla da uğraşarak tecrübe edindim. Discus her ne kadar asil bir balık olsa da sosyal görsellik olarak pek hoşuma gitmedi. Bu arada sistem can çekişmeye başladı.
Bir ara hareketli balıkların tankı güzelleştireceğini düşünerek canlı doğuranlardan ekledim tanka. Başarılı da oldum. Daha sonra fark ettim ki canlı doğuranlar tank içerisinde sürekli bir anarşi kaynağı haline geldiler ve discusları aşırı rahatsız ettiler. Ayrıca Sosyal hayatları sadece üremeye yönelik olan bu balıklarla beraber görselliğini beğenmediğim Discusları tanktan çıkartma ve tetra ağırlıklı tanka geçiş yapmaya karar verdim. Eş olma ihtimalleri yüksek olan Rose redlerim haricinde tamamını tanktan postaladım. Ve sistem çöktü :)
Gerek balıklardaki sağlıksızlık, gerek canlı bitkilerin Discus ve Tropikal formuna uygun olmaması dolayısıyla, eş zamanlı olarak unotim123 ile tanışdım. Kendisinin verdiği taktikler ile sistemi neredeyse tamamen baştan kurdum. Kaliteli sandığım bütün ürünleri daha kalitelileri ile değiştirdim. Onur ŞAHİN İstanbul’a geldiğinde bende aynı zamanda aquaponic sistemi bitirdim. Birkaç Eminönü macerasından sonra sistemi yoluna koyduk.
Şuanda sistem kendi kendini idare edebilme noktasına doğru yaklaşıyor. Sürekli kuru yaprak eklemeleri yapıyorum, sonbahar iyice yaklaşınca Belgrat ormanlarına meşe yaprağı ve meşe kökü toplamaya çıkacağım. Yosun sorununu yine doğal çözümlerle yok etmeye çalışıyorum. Zaten sistem oturduğunda onlar da yok olacak. Echinedoruslar, criyptolar ve diğer bitkiler sürekli yavruluyorlar. Balıkların iştahı yerinde. Bundan sonra amacım Rose Redlerim için 60x50x50, dahili aquaponic sisteme sahip, filtresiz bir akvaryum yapmak. Bu akvaryumu hem sürekli üreyen Echinedorusları büyütmek hem de eş olduklarını tahmin ettiğim discusları üretmek için yapmaya niyetliyim.
Yeni başlayanlardan sayılırım ve yeni başylayan arkadaşlara en büyük tavsiyem; Tanka kesinlikle yapay hiç bir şey koymayın, forumda sormadan bir şey almayın, aldığınızda en kaliteli ürünleri alın, pahalı olmalarından kaçınmamaya çalışın.
Sistem oturdukça ve daha iyi bir fotomakinası buldukça yeni resimler ekleyeceğim :)
Sevgiler ve Son Kareler
Önceleri kullandığım ama daha sonra iptal ettiğim aynalama hakkında ki yazım: http://www.akvaryum.com/Forum/aydinlatmayi_guclendirmek_icin_aynalama_faktoru_k382494.asp?PID=2038015
Aquaponic Maceramız (Sayfa sonu): http://www.akvaryum.com/Forum/aquaponic_sistemler(_sebze_-_balik_isbirlikteligi)_k376857.asp?PN=9#
selmanfaris2010-09-19 12:40:51