Kuyruk Erimesi Hakkında Dipnotlar


bendeniztayfunÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2024
İl: Tekirdag
Mesaj: 1493
bendeniztayfunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 4 Saat 33 Dakika önce


Kuyruk Erimesi Sebepleri, Tedavisi ve alınması gereken önlemleri

Balıklarda en çok ranstlanan ve ileri seviyelerde öldürücü olabilen bir hastalıktır. hastalığın sebeplerini ve tedaviyi kısaca anlatmak istiyorum.

İlk olarak dikkat edilmesi gereken yüzgeç erimesinde mantar hastalığında akvaryum ısısı yükseltilmiyor bunun aksi yönde ezbere bir bilgi verilirse itibar etmeyin. Isıyı 25 derecelerde sabit tutmanız yeterli ve sağlıklı olucaktır

Kısaca hastalığın etkenleri 2 çeşitdir ve ikisininde ana sebebi %90 kötü su koşullarıdır.

Genel su şartlarında oluşan kimyasal yanma ile ufak zedelenme ve erimeleri hastalığa dahil etmedim kızarıklık ,pamuksu beyaz oluşumlar , kanlanmış kopmuş yüzgeçler, iştahsızlık gibi belirtiler yoksa su şartları düzeltilip iyi bir bakım ile balık çabucak toplar ve eski haline döner. Mantar ve bakteri enfeksiyonu oluşmuş kuyruk erimeleri gibi bulaşıcı değildir.

Genel su şartlarından sebepli ufak zedelenmeler de tedavi edilmediğinde 1. ve 2. etkenlerden biri yada her ikiside birlikte görünebilir. Bu durumda hastalık bulaşıcı etki gösterebilir bulaşması su şartları sebepli zayıflıyan mukozaya sahip tüm balıkları etkilicektir.

Kötü su şartlarına sebep; aşırı yemleme, yetersiz filtrasyon, aksatılan su değişimleri ve dip çekimi, dengesiz gübre ve ilaç kullanımı, yüksek ph yada çok düşük ph oranları, amonyak, nitrit ve nitrat fazlalığı, normalden sıcak veya soğuk su, Balıkların vitabin ve minarel olarak yetersiz beslenmesi, birbiri ike uyumsuz türlerin aynı tankda bakılması , fazla canlı yükü gibi etkenlerin oluşturduğu sudaki dengesiliklerden ve oluşturduğu stresten kaynaklı erimelerdir,

Yukarda saydığım olumsuzluklar balığın strese ve bağışıklıklarının zayıflamasına sonrasında zararlı bakterilere açık hale gelmesine sebep olur. zayıf mukozadan nufus eden bakteriler yüzgeç ve kuyrukta deformasyon oluşturur bu yaralar bakteriyel enfeksiyon sonrası tedavi edilmeyip gereken su şartları oluşturulmadığında mantar enfeksiyonuna dönüşür bu durumda tedavi süreci çok daha zor bir hal alır.

Bakteriyel suçlular;
 Aeromonas, Pseudomonas fluorescens -Vibrio gram gibi bakteriler balıkların bağışıklığı düşüp eriyen mukozalarından girerek ulaştıkları dokuları yer. Mantar başta olmak üzere bir çok enfeksiyona sebep olurlar.

Tedavi ;
Erken tanı tüm hastalıklarda olduğu gibi çok önemlidir. En etkin tedavi temiz su şartları oluşturmaktır. Bakteriyel kaynaklı seneblerde antibakteriyel ilaçlar etki edicektir.

Bunun için sera baktopur kullanabilirsiniz. Bulaşıcı olduğu için balığı karantina tankı almalısınız. eğer erken tanı yoksa ve diğer balıklardada sorun varsa ana tankda tedaviye başlamanızın ufak riskleri olsada genel olarak sorun olmucaktır ce daha garanti vir tedavi süreci olucaktır. hem karantina tankı hemde ana tank da kullanım için kısaca bilgilendirme yapıcam.

Ana tankda filtrelerden aktif karbon çıkartılmalı
Su seğişimi yapılmalı
Ana tank için Dekor bitkiler vb temizlenmeli dip çekimi yapılmalı.
Havalandırma arttırılmalı

İlaç olorak
“Sera baktopur
Kullanıldığı hastalıklar: 
(İlaç tedavi kısmı alıntıdır)

Tatlı su akvaryumlarında kuyruk çürümesi ağız mantarı ve dış bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılır.
Mikrobik hastalıkların belirtileri şunlardır :
• Beyaz ile gri arası leke,
• Deri üstünde şişkinlik,
• Deri altında kan oturması,
• Cinsel bölgelerde ve yüzgeç kenarlarına kanlı iltihaplar,
• Karın boşluklarında su toplaması,
• Başta ve yüzgeçlerde beyazımsı gri renkte kabarcıklar,
• Dikleşen pullar ,
• Fırlamış gözler,
• Akvaryum dibinde veya köşelerde huzursuz sallanmalar,
• Yüzgeçlerin kenarında beyazlaşmalar,
• Yüzgeçlerde çürüme, veya tamamen erimesi,


Kullanım şekli: 
Kullanma talimatı :
1. gün : 20 litre akvaryum suyuna 30 damla (1 ml)
2. gün : Dinlenme
3. gün : 20 litreye 30damla veya 1ml, (başka öneri olmadığı takdirde)
Not :
100 ve 500 ml lik ambalajlarda dozaj damla hesabı değil ml hesabı uygulanmalıdır.

Tedavi bitiminden sonra suyun bir kısmını değiştirmenizi veya Sera süper karbon ile filtre etmenizi öneririz. Hastalıklara karşı direncin arttırılması için, sera fıshtamin ile vitamin kürü uygulanmalıdır.

Alıntıya ek;
tedavi sonrası en az yüzde 40 su değişi yapmanız gerekir. bakteri eklemesi yaparsanız çok daha sağlıklı olucaktır.

Karantina tankı içinde önerilen doz ve süreye uyulur. sonrasında balık ana tankına alınabilir. karantina süresince tankınızda karartma yapabilirsiniz.

Tedavi sonu iyileşme ve toparlanma görünme tekrardan tedaviye başlanmalı.

Tedavi sürecinde ve sonrasındaki iyileşme sürecinde özellikle su şartlarına değerlerine ve temizliğine önem gösterilmeli. balığın beslenmesi kaliteli yemler ile çeşitlendirilerek yapılmalı.

Hastalık son evre mantarlaşmaya döndüyse ve uygulanan tedavi işe yaramadıysa miktofish veya sera mycopur ilede tedaviye tekrardan başlayabiliriz mantar hastalığında çok etkili bir ilaçlardır kuyruk erimesindede dedavi edici özellikleri vardır.

Tedavi yöntemlerini bulanabilirlik yönünden sınırlı tuttum. En çok kullanılan ve kolay temiz edilen ilaçlar bunlardır.

Lepistes, moli gibi tuza dayanıklı canlı doğuran türler için kuyruk erimeleirinde; 100 litre için 1 tablet kaya tuzunu akvaryum suyunda eriterek eklemeniz. Akvaryum tuzu yoksa normal kaya tuzu 100 lt için 1 çorba kalığı kadar balıklarınızın iyon düzensizliklerini gidermelerine ve mukozalarını yenilemeleri için iyi olucaktır. 1 hafta sonra yüzde 50 su değişimi yapabilirsiniz.

Merak ettğiniz soru olursa tetaylar için soru sorabilirsiniz konular hakkında videolarıma bakabilir youtube dan ve instagramdan da @bendeniztayfun olarak takip ederek bana ulaşabilirsiniz.
İyi hobiler dilerim

 
Tayfun Turan
@bendeniztayfun
youtube- ınstagram[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/160120251727001.jpg[/IMG][EDIT]bendeniztayfun,2025-01-16 17:28:43[/EDIT]

Beğenenler: [T]237041,MCY4[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir