Lepistes ve canlı doğuran akvaryumlarında uygun bitki kombinasyonu
Elimde 24 adet
Örneğin, canlı doğuranlar karides yavrularına, karidesler de yeni doğan cüce vatoz yavrularına saldırdığı için karidesler tek başlarına beslenecek.
Karides akvaryumlarında dış filtre kullanılmayacağından, akvaryumları en üst katta olacak. Alttaki üç katın canlı yükü arttığında dış filtreleme de devreye sokulacak. En alttaki akvaryumdan çekilen su 3. kata verilecek, oradan 2. kata, 2. kattan gene 1. kata akacak. Karidesler için moss (özellikle java moss) çok gerekli, fakat mosslar için sıvı gübre gerekli, ancak karidesler de sıvı gübreye karşı hassaslar. Bu yüzden karides akvaryumlarının duvarlarına silikonlanacak taşlarda mossları yetiştirmenin, tabanında ise diğer bitkileri koyup sadece misket gübre kullanmanın uygun olacağını düşünüyorum. Bunun tek dezavantajı mosslarda hızlı bir büyüme olmayacak olması.
Aklımdaki soruları daha da netleştirip özetlemeye çalışacak olursam:
- Altı değişik tür karides yetiştirmek istediğimden, bakımı ve üretimi en kolay olanlardan (burada sanırım kiraz karides başı çekiyor) seçmek istiyorum. Hangi türleri önerirsiniz?
- Karides tanklarının duvarlarına silikonlanacak lav taşlarında moss yetiştirmeyi düşünüyorum. Karidesin türüne göre en uygun moss türü hangisidir? Genelde Java moss öneriliyor, fakat farklı bir karides türü için daha uygun olan başka bir moss türü var mıdır?
- Karides tanklarında tabanda özellikle önereceğiniz veya kesinlikle önermeyeceğiniz bitkiler var mıdır, varsa hangileridir?
- Lepistes olarak her biri ayrı tankta olacak şekilde Albino Tam Kırmızı, Albino Amerikan Beyaz Kuyruk, Moskof Siyahı, Moskof Mavisi, Moskof Yeşili düşünüyorum. Önereceğiniz başka güzel Lepistes türleri var mı?
- Lepistes tankları için nasıl bir bitki kombinizasyonu önerirsiniz? Örneğin uzun köklere sahip bir suüstü bitkisi olan Pistia hem yavru kurtarmada hem de nitrat emmede çok etkili olduğu için öneriliyor. Ancak ışığı kesmesi ve tabandaki bitkileri olumsuz etkilemesi ise dezavantajı.
- Üçüncü, dördüncü ve beşinci sorularım aynen Plati, Moli ve Velifera tankları için de geçerli. Hangi türler (veya renkler), nasıl bir bitki kombinasyonu, özellikle önerilen veya özellikle önerilmeyen bitki türleri?
- Bunların dışında Karides, Lepistes, Plati, Moli ve Velifera tanklarında gerek canlılar için gerekse de bu tanklardaki bitkiler için habitata faydalı olabilecek önereceğiniz başka canlı türleri (istakoz, midye, salyangoz, yengeç, semender, vs.) var mı?
İlgilenecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sağlıklı balıklar ve saygılar dilerim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Akvaryumda pistia, hatta su mercimekleri karidesler ve yavru lepistesler için çok iyi saklanma yerleri olabiliyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yarı Siyah, Altın Sarısı, Mavi Çim Lepisteslerini de inceledim. Gerçekten çok güzeller. Hatta Lepisteslerin o kadar farklı ve birbirinden güzel varyeteleri üretilmiş ki incelerken hepsi için ayrı bir tank kurup yetiştirme isteği duydum. Ama ne yazık ki şimdilik ;) imkanlar sınırlı ve seçim yapmamı gerektiriyor.
Pistia'nın Pilati, Moli ve Velifera tanklarında da gerekli olup olmadığı hakkında ne yazık ki bir yanıt gelmedi. Bu yüzden konuyu ben biraz araştırdım. Moli ve Velifera yavrulara zarar vermediği için bu tanklarda Pistia gerekli değildir. Buna karşın, bu türler sularında bir miktar tuz (kaya tuzu) istemekteler. Bu bakımdan akvaryumlarına tuza töleransı yüksek bitki eklemek daha uygun görünüyor. Platilerde yavru yeme eğilimi Lepisteslere nazaran çok daha düşük olduğu için onların tanklarında da Pistia sanırım Lepistes tanklarındaki kadar gerekli değildir. Herhalde tankın bol bitkili olması başlı başına yeterli olacaktır.
7. sorumla da ilgili olarak Elma Salyangozunun karideslerle çok uyumlu ve karideslere de çok faydası olduğunu öğrendim. Karides tanklarına bu canlıyı eklemeyi düşünüyorum.
Araştırmalarım hala devam ediyor. Katkı ve eleştirilerinizi bekliyorum.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
1. Balık üretiminde öyle tek bir akvaryumda, akvaryuma bitki, rafya falan konulup verim alınamaz. Olabildiğince geniş ve her bir tür için en az üç akvaryum falan gerekir. Baştan başlayacak olsam ve balık üretimi yapmak istesem her türe üç akvaryum ayırır. damızlıkları alçı filesinden yapacağım sepetlere yerleştirir, yavruların alanını kısıtlamak yerine damızlıkların alanını kısıtlardım. Her ay da damızlık filesini bir diğer akvaryuma alıp önceki akvaryumu yavrulara terk ederdim. Bitkiler tuzdan ve balık ilaçlarından etkilendiği için bitki olarak sadece su mercimeği kullanırdım. Su Mercimeği tuza ve balık ilaçlarına karşı oldukça dirençli, nitrat tüketiminde en başarılısı hatta sudaki ağır metalleri emip su düzenleyici kullanma gerekliliğini ortadan kaldıran bir bitkidir.
2. Bitkili akvaryumlarda wattı ne kadar yüksek olursa olsun tek bir ışık türü değil, daylight, aquastar, grolüks kombinasyonu kullanılmalı ve ışık türleri çeşitlendirilmeli. Tek bir ışık türü kullanılıyorsa sadece o ışığa olumlu tepki veren bitkiler yetişir, diğerlerinde başarı sağlanamaz. Örnegin Glosso çok ışık istemesine rağmen, sadece daylight ile de çok güzel yetişiyor. Diğer yandan Çınar daylight a hiç tepki vermiyor. Su Mercimeği ve Tilki kuyruğu gibi bazı arsız bitkiler için ise ışığın türünün pek bir önemi yok, ışık olsun da çamurdan olsun misali. Java, Christmass ve Pellia Moss türleri içinde daylight'a en iyi tepki veren Pellia oldu. Fakat bunun ışığa mı bağlı olduğu, yoksa Pellia'nın bulunduğu akvaryumda çok yüksek Karides nüfusunun olup da Pellia'yı yosunlardan mı korumuş olduğu konusunda emin değilim.
3. Bitkili akvaryumda her türlü yosun sorunuyla karşılaşılacağı önceden bilinmeli, gereken tedbirler önceden alınıp mücadele stratejisi belirlenmelidir. Işık, Karbondioksit, gübre dengesi korunmalı, aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır.
4. Yosunla mücadelede DÜZENLİ Karbondioksit takviyesi en faydalısıdır. Fakat düzensiz olması, ışığın azaltılıp hiç verilmemesinden daha kötü sonuç verir.
5. Yosun sorununa karşı sıvı gübre yerine misket gübre tercih edilmelidir. Eğer sorun yoksa ve sıvı gübre kullanılacaksa haftalık ve yoğun miktarda değil, günlük ve az miktarda eklenip düzenli su değişimi yapılamalıdır.
6. Bitkili akvaryumlarda pek çok yosun türünü tüketen Karides mutlaka bulunmalıdır. Cüce Vatoz da Karides'ten sonra ikincil rolü üstlenen bir canlıdır. Eğer başka balık da beslenmek istenirse (ki ben Karideslerin çoğalmasını tercih ettiğim için önermem) bu balık Lepistes değil, Moli veya Plati olmalıdır ki bir faydası dokunsun. Bunlar arasında da en başarılısı Arap Molidir, fakat bunun bile etkisi Karidesin yanında solda sıfır kalır.
7. Karides pek çok istenmeyen yosunu yer fakat tükettiği miktar çok az olduğu için yosunlar daha hızlı gelişebilir. Çözümü gübreyi kesmek, ışığı azaltmak ve Karideslerin çoğalmasını beklemektir.
8. Tecrübelerine çok saygı duyduğum pek çok akvarist yosunla mücadeleye değil, bitkilerin gelişimine odaklanılması, yosunun kendi kendine yok olacağı görüşündedirler. Haddim olmayarak bu görüşe katılmıyorum. Yosun bitkiyi sardıktan sonra bitki ışıktan ve sudaki gübreden yararlanamayacak duruma gelir ve bunlardan yosunlar yararlanır. Bu aşamada gübre kesilmeli ve tam karartma yapılmalıdır. Bitkilerin yararlanamadığı ışık ve gübreden yosunlar da yararlanamasınlar. Bu duruma bitkiler yosunlardan daha dayanıklıdır. Yumuşayan yosunları ise yemlenmeyen karidesler afiyetle yerler.
9. Karidesler tek başlarına üretilmelidir. Cüce Vatozların Karideslere bir zararını görmesem de stres yaratıp çiftleşmelerini azaltıyor olabilirler. Veya yeni doğmuş yavruları yiyor da olabilirler. Lepistes, Plati, Moli ise Karideslerin yavrularını yerler. Aynı tank içinde ciddi bir üretim yapılamaz. Ancak saklanan Karides yavruları hayatta kalabilir.
10. Karideslerle en uyumlu Moli ve Plati türleri Balon olanlardır. Balon olan Moli ve Platilerdeki Karides popülasyonu, Balon olmayanlardan daha fazla olmaktadır.
11. Su Mercimeğine bitkiden ziyade bir su düzenleyici ve nitrat emici filtrasyon katkı malzemesi gözüyle bakılmalıdır. Azı yarar (hatta balık üretim tanklarında yüzeyi tamamen kaplamadığı sürece çoğu da yarar), bitkili akvaryumlar için ise çoğu zarardır. Ağır metalleri emmesi faydalıdır, fakat sudaki tüm maddeleri hızla emmesi ve yüzeyi kaplayarak ışığı kesmesi bitki gelişimini neredeyse durma noktasına getirir. Gerçi buna yosunlar da dahil olduğu için bu bakımdan faydalı olabilir.
Tüm bu tecrübelerin ışığında çalışmalarımı yosunla mücadele etrafında odaklamaya, bu doğrultuda sistemimde tür kısıtlamasına gitmeye ve ağırlığı Karides, Moss türleri ve Glosso'ya vermeye karar verdim. Işık sadece ekonomik daylight olarak kalacak, Karbondioksit takviyesi yapılmayacak, sadece hava motoru ve pipo filtre ile havalandırma ve filtrasyon yapılacak. Diğer low-tech bitkileri yetiştirme çabalarım da devam edecek (Nasılsa Karideslerime güvenim tam). Cüce Vatoz, Arap Moli ve Arap Balon Moli dışındaki diğer balıkları sistemden çıkartacağım. Arap Moli ile Arap Balon Moli arasında yosun tüketimi performansını gözlemlemeye devam edeceğim. Eğer eşitse Arap Balon Moliyi Karidesle beraber forumda yosunla mücadele konusunda önereceğim. Hatta ileriki aşamalarda yavru Molinin kasıtlı olarak güdük bırakılması ve Karides yavrusu yeme eğilimlerinin azaltılması konusunda da çalışma yapmayı düşünüyorum. Tüm tecrübelerimi de olabildiğince forumda paylaşmaya çalışacağım. Fotoğraf ekleme konusunda kararsızım. Neticede henüz sistemin işlerliğinden yüzde yüz emin olduğum bir noktaya gelmedi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir