Lepisteslerde sorun
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 14:49
Merhaba arkaşadaşlar,
Şu an 1 e, 2 dişi lepistesimde fotograftanda görülen sıkıntılar mevcut.
Erkek olanın sırtında ve dudağında beyazlık var.Dişilerin kuyrukları parçalanmış ve birininin kuyruğa ykın kısmında ufak bir beyazlık var.
Dün tanktan ayırdım ve kaya tuzlu ve metilen mavili suda sabaha kadar beklediler. Sabah havasız kalmamaları için ana tanka tekrar aldım mecburen. Yeme ve hareket konularında hiçbir sıkıntıları yok kenara çekilmiyorlar. Sadece üzerindeki beyazlık ve kuyrukları kafama takıldı
İmzamdaki balıklarla birlikte 100 LT lik tankta yaşıyorlar. Dip çekimi düzenli olarak yapılıyor ve oturmuş bir tank. Yardımcı olursanız sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 14:58
Ertuğrul Bey merhaba.Öncelikle bu akvaryuma yakın zamanda farklı balık eklediniz mi? Bu soruyu sormamın nedeni dışarıdan gelen hastalık olabilir.Erkek balığınızın ağzının beyazlaması pek iyiye işaret değil ne yazık ki yüksek ihtimal mantara benziyor.Bu da zamanla balığın ağzını sarıp balığı yem yiyemez hale sokar.Dişi balıklarınızda da sanırım yeni yeni belirtiler çıkmaya başlıyor ve aynı hastalığa kapılma olasılığı çok fazla mümkünse hasta balıkları ayrı bir karantina tankına alın.İlaç tedavisi olarak kaya tuzu etkili olacaktır ancak umarım hastalık ilerlememiştir.Resimler net olarak görünmüyor ama göründüğü kadarıyla kuyrukları erimeye yüz tutmuş balıkların.Yine de daha net cevaplar sorduğum soru sonrası gelecektir.Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:00
Son eklenen balık yaklaşık 1 hafta önce gelen mevcut erkek lepistes idi. Akşam sadece sırtında beyazlık vardı. Bir gece kaya tuzlu suda beklediler. Sabah ağzı da bu hale gelmişti.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:08
Bence sorunun tek kaynağı erkek balık.Acaba erkek balığı akvaryuma saldığınızda balığın geldiği akvaryumun suyundan da kendi akvaryumunuza ilave ettiniz mi? Eğer böyle bir hataya düşmüşseniz bakteri çakışması yaşanmış olma ihtimali yüksek o sudan gelen balık ya da o akvaryumun suyu kendi akvaryumunuzda ki dengeyi alt üst edebilir.Aynı hatayı bende bir ara yaptığım için ne yazık ki akvaryumumda yetişmiş olan bütün lepisteslerim öldü.Umarım aynı problemi yaşamadan hastalığı atlatabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:12
Yok balığın suyunu eklememiştim. Ama dediğiniz gibi büyük ihtimalle kaynak erkek balık. peki karantinaya alınca kaya tuzu hariç birşey kullanayım mı akvaryumcu bactobur adında bir ilaç verdi. Uygularsın diye. Ayrıca ana tankın dip çekimini pazar günü yaptım haliyle %15 gibi su değişimi de oldu. Ana tanka herhangi bir ilaç v.s. uygulamam gerekir mi yoksa balıkları çıkarmam ana tank için yeterli mi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:18
Bence hasta görünen balıkları çıkarıp akvaryuma kaya tuzu atarsanız en azından henüz diğer balıklarda oluşmamış hastalığı azaltma ihtimaliniz olabilir.Ben çok ilaç tedavisi uyguladım ama karşılığını alamadım denemekte fayda var.Şuan hiçbir şekilde akvaryumuma balık eklemiyorum ve akvaryum düzeni oturmuş durumda.Umarım balıklarınız eski sağlığına kavuşurlar.Tekrar geçmiş olsun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:24
Anladım. Peki kaya tuzu bitkiler ya da vatozlara zarar verir mi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:31
Evet, tuz bitkileri de vatozları da öldürebilir. Ayrı tankta uygulamaya devam edin tedaviyi. Dezenfekte edilecek bir salgın yok ortada, ana tankınızın düzenini bozmaya değmez.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:31
Ertuğrul Bey geçmiş olsun. 5lt'lik damacananın ağzını kesin ve dinlenmiş su ekledikten sonra sorunlu balıkları buraya atın. Akvaryumda bitkileriniz varsa kaya tuzundan etkilenirler, akvaryuma şuan kaya tuzu atmayın. Metilen mavisi haricinde mikofish kullanmanızı öneririm. 5Lt'lik damacanaya aldığınız balıklarınıza tuz ve mikofish tedavisi uygulayın. Her gün damacananın suyunu değiştirin ve 1 hafta bu şekilde tedavi edin. İnşallah iyileşeceklerdir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:32
Evet ne yazık ki her iki canlıya da zarar veriyor.İsterseniz şöyle bir uygulama da yapabilirsiniz.Bütün hastalık belirtisi olmayan balıkları ayrı bir yere alıp vatozlar hariç kaya tuzu tedavisini orada uygulayıp balıkları kepçeyle geri akvaryuma alabilirsiniz.Böylesi daha mantıklı olacaktır.Ama bu seferde akvaryumda hastalık var mı bunun balıklara riskleri olur mu onu da bilemeyiz tabi.Kaya tuzunu fazla abartmadan uygulamanız yararınıza olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:36
Teşekkür ederim herkese
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:41
Üzülerek söylüyorum malesef balıklarınız bakteri çakışmasına kurban gidiyorlar, buna adım gibi eminim çünkü bunun için lepistesler üzerinde karantina yapıp önlemeye çalışıyorum ve yakında burada gözlemlerimi paylaşacağım. bu arada önleye bildim mi? hayır! bir çoğumuz biliyoruz ki lepisteslerde bakteri çakışması var bu durum balıkların kuyruklarını kısması dalgalanarak yüzmesi ve balığın yeme gelmemesi ile belirtileri başlıyordu. bende ilk önce arkadaşın hastalığının aynısı ile karşılaşınca bir çok ilaç kullanmama rağmen balıklarımı kurtaramadım. bu ilaçlar sera ectopur-sera baktopur- mikofisch hiç biri fayda etmedi amaaa aralarından bazıları atlattı bu durumu kurtulanlarda ikinci karantina denememde telef oldu. şu an aynı sorun benimde akvaryumumda mevcut yaptığım lepistes karantinasında kendi akvaryumumdan bir iki lepistesle yeni getirdiğim lepistesleri ayrı bir akvaryumda bir ay kadar ayrı besleye başladığımda bakteri çakışması var ise ki var!! malesef var ve engellenemiyor. ortaya çıkan ilk belirtiler ağız göz ve üst yüzgeç kısmında beyaz funguların çıkması kuyrukların ve yüzgeçlerin mantar olmuş bir hal alması bazen balığın kuyruğunun vücuduyla birleştiği yerin tahrip olması... bu durumlar bakteri çakışmasını belirtileri ve ısıyı yükseltmek metilen mavisi,tuz, sera ectopur,sera baktopur, mikofisch gibi ilaçları kullanmak malesef hastalığı sonuçsuz bırakıyor.. sonuç olarak malesef bir kere lepistes aldığınız zaman dışarıdan bir daha lepistes kesinlikle eklememek gerekiyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir