Mango kökünün bitmez asidi
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2007 21:15
Arkadaşlar 1 haftadır 5 mango kökünü her akşam aralıksız olrak kaynar su olan leğende bekletiyorum. Kökler bu süre içerisinde hiç sudan çıkmadı fakat sonuç hala aynı sapsarı su çıkıyor. Ben bu kökleri kaplumbağa akvaryumumda kullanacağım ve suya asid salgılayıp phnı düşürmesini istemiyorum. Artık su kaynatmaktan bıktım yokmudur bunun daha kolay bir yolu? Sanırım kökler çok kaliteliymiş hala asidi tükenmedi Birde filtrede kullanılacak aktif karbon yada zeolit mangonun verdiği asidi dengeleyebilirmi acaba?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2007 01:14
Kökten çıkacak olan hümik asit kaynatmaya bağlı değildir. Suda çürüyecek olan her bitkisel malzeme hümik asit salgılanmasına sebep olacaktır. Köklerin özelliği bitkilerin diğer kısımlarına göre çok daha düşük hızda çürümesi ve nispeten stabil oranda hümik asit salgılamasıdır. Sizin ne kadar kaynatırsanız kaynatın, suya koyacağınız kök üzerinde çürükçül bakteriler birkaç gün içerisinde yeniden oluşacak ve kök çürümeye başlayacaktır. Bunun ardından suya hümik asit salgılamaya başlayacaktır. Bu salınım kökün tamamı çürüyüp tamamen yok oluncaya kadar devam edecektir. Şu anda kaynattığınızda ortaya çıkan sarılık kökün üzerine yerleşmiş olan toz toprak gibi maddeler ve zamanla kökün üzerinde yerleşmiş olan bakterilerin yavaşça kökü çürütmesi ile oluşmuş ve kuru olduğu için kökün üzerinde kalmış olan hümik asittir. Dediğim gibi, şu anda kaynattığınızda sadece kökün üzerinde birikmiş maddelerden kurtulabilirsiniz. Akvaryuma koyunca hümik asit salgılanması devam edecek. Eğer kökün suyun pH'ını etkilemesini istemiyorsanız kütük haricinde bir malzeme kullanmalısınız veya sertliği arttırarak pH düşüşünü tamponlamalısınız. Fakat bunun için balıklarınızın yüksek sertliği tolere edebilmesi lazımdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir