Medusa Guppy--Özel tür!
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2011 09:15
Murat abi aynı fikirdeyiz ben kırmızılık olursa medusa değil demedim. Sadece olmasa daha iyi olur diye bir şey söyledim. Ancak anladığım kadarı ile Levent beyin yeri musait olmadığından çaprazlama yapamayacak durumda. Burdan seninde dediğin gibi en azından erkekleri seçerekte aynı akvaryumda ufak çaplı yapmak mümkün. Genel olarak balıklar çok güzel.
Ancak neden çok daha güzel olmasınlar. Bu yazdıklarımız amacı hobimizi bir üst seviyeye taşımak içindir.
Saygılarımla....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2011 10:11
Evet Raif aynen hobiyi en üst seviyeye taşımak için bende bunları yazdım. Yoksa sende ve bir çok arkadaşımızda beni artık çok iyi biliyor. Biz bu hobinin gelişmesi adına br çok çalışmamızı burada paylaştık. Dişiler özelliklerini çok fazla kaybetmez ancak şuan yapması gereken, Medusa ırk özelliğini taşıyan erkekler ile dişilerine devam etmesi bunu düzeltecektir. Zaten kendiside gelen yavrularda belirttiğim özellikleri açıkça görecek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2011 06:41
Değerli guppy dostu ve guppy üzerine kendisini geliştirmiş arkadaşlarım, yorumlarınız ve tesbitleriniz için öncelikle teşekkür ederim. Konu başındada belirttiğim üzere benim uzmanlığım lepistes türleri üzerine değil ve bu konudada bir çalışma yapmayı düşünmüyorum. Gerek yer sıkıntısı, gerekse ilgi alanım olmaması yüzünden! Ancak özellikle Murat beyin yorumları üzerine ufakta olsa bir araştırma yapma ihtiyacında bulundum.Acaba özel diye baktığım bu balıklar gerçektende sandığım kadar özel değilmi diye? İsterseniz öncelikle bu balıkların evveliyatını kısaca özetliyeyim.
nasdaq 2011-01-14 06:44:55
Sanırım bu hobiye 30 yıldan fazladır emek vermiş, halende emek veren; gerek ticari gerek hobici olarak bu ve bunun gibi özel balıklara sahiplik eden bir abimizin akvaryumundan geldi bu balıklar. Benim aldığım birer santimlik yavruların anaçları şuanki benim anaçlarımla yani bu yavrularla görsellik açısından hiçbir farkları yoktu! Ki ilk anaçlar İstanbul da faaliyet gösteren bir firmanın özel ithalatıyla gelmişlerdi. Ve verilen özeni bildiğimden bu ilk ithal balıkların arasınada başkaca bir varyete girmedi. Benim evime getirdiğim 20 civarı yavru lepistesin arasınada hiçbir başka lepistes hatta son döneme kadar corydoras türü haricinde başkada bir balık girmedi. Yani özetle bir kırmalık yada herhangi bir çaprazlanma söz konusu olma ihtimali yok en azından Türkiyeye geldikten sonra!
Murat bey in medusalar ile ilgili ilk ve en önemli tasfiri gövdedeki gölgeler ve bel hizasındaki çizgiler
üzerine yaptığım medusa araştırmasında bu özelliklerin aslen galaxy varyetesine ait olduğunu gördüm.Bu medusalardada olmadığı anlamına gelmesin fakat galaxy türündeki çeşitlilikte özellikle bel hizasındaki çizgiler çok çok daha fazla idi. Zaten galaxy türünü 90 larda ortaya çıkartan Yoshiki Tsutsui, yine bir japon olan Gen Hideshima nın ortaya çıkarttığı medusa nın kendi varyete çalışması sırasında medusayı bir ara tür olarak elde etmiş olduğunu belirtmiş! Tabi Hideshima medusanın galaxy e benzediğini fakat tamamen farklı bir çaprazlama sonucu olduğunu söylemiş fakat ne ile çaprazladığını söylememiş!(http://www.arofanatics.com/forums/showthread.php?t=166411 buradan söyleşi özetlerine ve söyleşilerine ulaşılabilir) Tsutsui nin verdiği bilgilere göre galaxy; platinium ve lace(snakeskin) çaprazlaması.(http://www.guppywiki.be/index.php/Galaxy detayları ile buradan okunabilir)
Bu bilgilere göre medusanında galaxy ile olan benzerliği sonucunda bendeki yavrulardada snakeskin(lace) türü özellikte olmaları normal! Fakat diyelimki kardeş balıkların çiftleşmesi ile bir bozulma söz konusu olsa, yine dişilerin gen özelliğini kaybetmeyeceğini (Murat beyin yorumundan) göz önüne alırsak bir sonraki yavrularımın orjinali şeklinde yavru vermesi gerektiğini varsayabiliriz?(!)
Bir başka açıdan ele alırsak. Herkesce artık bilinen bir balık satış sitesindeki sınıflandırmada benim varsayımlarımı kuvvetlendiriyor.Müsadenizle bu sitenin ilgili bölümünden bir resim ekleyeyim.
Sizlerinde gördüğü üzere galaxy ve medusalar aynı sayfada ve altlı üstlü sıralanmışlar ve bir tek bu sayfadaki resimlere göre bile bahsi geçen çizgilerin galaxy türünde daha çok çeşitte olduğu görülüyor.Ve tabi galaxydede bile (1,4,6,7.resimler) bu çizgiler belirsiz yada yok.Aynı sayfanın medusalarına bakarsak, 1 ve 3 numaralı türler ki bunlar benim sahip olduklarımla aynı, bu çizgiler yok. Not:Elimdeki balıkların;3 nolu resimdeki balıklar yüzde 80 oranında 1 dekiler ve swallow larda yüzde 20 sini oluşturuyor.
Benim tesbit ettiğime göre guppy varyete çalışmaları devamlı bir çaprazlama söz konusu olduğu için bir sonraki batında ilk ebeveynlerinin özelliklerini ayrı ayrıda olsa taşıyor ki zaten bu her türdede böyledir. Bunu bir bozulma olarak görmemek gerekiyor! Yoksa her tür alındığında devamlı bir eleme yapılarak aynı desen ve renk için çalışmak gerekir.Yalnız bunun yapılmaması kimsenin elindeki türü bir başka tür gibi görmesini sağlayamaz. Tür yine özeldir ve arzu edilen yavruyu herzaman verecektir.Zaten aksi durumda kimsenin elindeki balık özel bir tür olamaz! Her şeye rağmen Murat beyinde Raif beyinde üzerinde durduğu özellikleri, yeni doğan ve büyümeye devam eden yavrularda gözlemlemekte fayda var.
Konuya katkılarınız için teşekkürediyor ve bu tür üzerindeki çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir