Melek-Tetrazon Uyumu
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2015 01:45
Selamlar
Benim 200 litrelik akvaryumumda gökkuşağı türleri (incissus, boesemani melanatonia, werneri australis) ile melek, komando-panda-bronz cory, vatoz, hayalet, kardinal neon ve kaplan barb dediğimiz tetrazonlar var. İlk aldığımda 5 adet yavru olarak almıştım ve yaklaşık 1.5 yıldır bakıyorum. Bu süreçte aşağı yukarı 4-5 cm boyları oldu. 2 tanesi öldü ve şu anda 3 tane kaldılar. Genelde çok hareketililer ve ciddi bir sorun yaşamadım ancak dün bir çift eş melek aldım arkadaşımdan. Bu yeni melekleri dün epey bir hırpalamaya çalıştılar. Eski 3 adet meleğime hiçbirşey yapmıyorlardı ancak bunlar yeni geldi mi diye tam anlamadım özellikle ilk gün çok rahatsız ettiler. Bugün biraz daha durgunlar ve çok rahatsızlık çıkmıyor akvaryumda ama izlemedeyim halen. Şimdi ben 3 tane daha alsam ve 6 lı grup olsalar daha mı iyi olur? Yoksa tetrazonlardan vazgeçmem mi daha doğru sizce? Meleklerden vazgeçme durumum yok çünkü. Aslında 1.5 senedir 3 adet melek balığım ve 7 adet gökkuşağı balığım ile sorunsuz yaşıyorlardı. Ancak okuduğum kadarıyla sürü 5-6 nın altına düştüğünde diğer balıklara sataşabilecekleri yazıyordu. O yüzden midir yoksa yeni gelen balığı bir tanıyalım içgüdüsüyle mi hareket ediyorlar? Eğer öyleyse birkaç güne düzelmesi lazım durumun. Açıkçası tetrazonları da akvaryuma dinamizm kattıkları için seviyorum. Hatta ileride melek-tetrazon karması yapmayı düşünüyordum. 2-3 tane büyük melek ile 15-20 arası tetrazon, ancak huzursuzluk olması en son isteyeceğim şeydir. O yüzden tavsiyelerinizi beklemekteyim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2015 12:17
Alışacaklardır. Bende de daha büyük bir hacimde benzer bir kombinasyon söz konusu. Bir süre daha takip edin. Bir sorun ya da yaralanma olmuyor ise alışmaları muhtemel. Tetrazonların sayısını arttırmak risklidir. Çünkü sürü balıkları kalabalıktan cesaret alarak saldırganlaşabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2015 20:16
Evet dediğiniz gibi geçtiğimiz Cuma günü gelmişti eş melekler. Haftasonu ve pazartesi gününü biraz ürkek şekilde geçirdiler. Yeme fazla ilgi göstermiyor gibilerdi. Ama dünden beridir alışmış görünüyorlar tanka ve canavar gibi yemlere saldırıyorlar şimdi diğer melek ve gökkuşakları gibi. Tetrazonlar da saldırmayı bırakmış görünüyor, kafalarına göre yüzüyorlar akvaryumda. Sizdeki benzer kombinasyonda hangi türler bir arada yaşıyorlar acaba? Tabi hacimi de önemli. Açıkçası ben gökkuşakları ile melekler arasında bir seçim yapacağım gibi duruyor yakında zira ikisi de oldukça büyüyebilen türler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2015 23:59
500 lt de.
*Siyah tetra
*Penguen tetra
*3 Erkek 1 dişi melek (dişi diye aldığım erkek çıkınca..)
*Kırmızı kuyruk gökkuşağı
*Maktakanta
*Cam kedi balığı
*3 farklı tür cory.
Bu gün tetrazonları 160 lt ye ayırdım orda da durum böyle
*5 tetrazon (2si platinyum varyete)
*9 betta
*1 platy
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 02:52
9 tane betta aynı tankta sıkıntı yaratmıyor mu? Tetrazonlar bettaların kuyruklarını tırtıklarlar mutlaka diye düşünüyorum ayrıca.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 10:26
9 tane betanın 8 i farklı yaşlarda dişi ve biri erkek.Bir yıla yakındır beraberler sorun yok. Diğer 3 erkeği sahiplendirdim. Zaten platinin yüzünü gören cennetlik. Tetrazonlar da şimdilik onlarla ilgilenmiyor gibi görünüyor.
Hobiye ilk başladığım tür olan tetrazon ile ikinci beslediğim tür, betayı beraber bakabilme şansı bulmak ise müthiş.
Tetrazonları azınlıkta tutmaya çalışıyorum, genelde sayıca üstün oldu mu kuyruk yemeye başlıyorlar. Hemde günde 2-3 öğün besliyorum. Sorun olmaz umarım..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 11:46
Umarım betalarınızla birlikte tetrazonları sorunsuz bir şekilde bakmaya devam edebilirsiniz, ancak sürekli izlemede kalmak akıllıca olacak diye düşünüyorum.
500 litredeki kırmızı kuyruk gökkuşağı dediğiniz tür melanotaenia australis olsa gerek yanılmıyorsam.
Bende de 2 adet var, çok keyif veren balıklar gökkuşakları. Hem değişik renkleri hem de hareketli olmaları, yem yerken su üzerine zıplamaları vs yönlerden seviyorum. Ancak 200 litrede 7 adet 10-15 cm arası balık ve 5 adet de yetişkin melek olması sanki biraz fazla gibi geliyor bana. O yüzden bir türden vazgeçmem gerekebilir. Ne dersiniz? Tabi bu 12 büyük balık dışında 9 cory, 2 vatoz, 3 tetrazon, 1 hayalet, 2 makrakanta, 1 mavi-3 turuncu-2 siyah neon tetra, 1 rasbora var. Tavsiyeleriniz var mı bu konuda?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 19:47
Evet gökkuşakları o tür. Bendeki lepistes ve zebra daniolar meleklere yem oldu. Bence ayırmanız gereken ilk tür neon ve rasboralar. Sonrasında melek- tetrazon- gökkuşağı yapılabilir gibi. Meleklerin sayısını da azaltmanız iyi olabilir. Bendeki 4 tane bile yer sıkıntısı yaşıyor. Tam boy hepsi, tam açık bir karışımdan daha yüksekler..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 20:10
Neon tetralar ile rasborayı ben de çıkarmayı düşünüyorum zira biraz ondan biraz bundan gibi kaldılar zaten. Sürü özellikleri de kalmadı. Meleklerden de 2 tane damızlık altı boy var. Onları da çıkarsam daha iyi olur aslında. Bu aşamadan sonra ise iki düşüncem var. Ya gökkuşakları-melek karması ile devam edeceğim ya da gökkuşaklarını da yavaşça çıkartıp güney amerikan tankı yapacağım. Bu durumda meleklerin yanına tabana yakın duracak bir veya iki çift cüce cichlid düşünüyorum. Ramirezi, kakadu, pandurini veya keyhole olabilir mesela. Sanırım bunların bitkilerle de hiçbir sıkıntısı yok. Ayrıca kırmızı burun 6-8 li sürü de düşüncelerim arasında yine böyle bir durumda.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 20:52
Cüce deyince aklıma geldi. Bende de bir çift ramirezi olarak aldığım dişi bolivian ram ve erkek ramirezi var. Ramirezi önermem. Ürkekler ve görmek bile mucize oluyor biraz bile saklanacak yer verirseniz. Ama ram lar oldukça cesur ve daha yumuşak huylular.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 21:13
Biliyorum Zeyneb Hanım, acemilik zamanımda iki tane ramirezi alıp gelmiştim eve canlı doğuranların yanına. Bitki ve saklanacak yerlerden dolayı görmek mucize oluyordu balıkları. Maalesef 4-5 ay yaşatabildim, sonra ikisi de iki hafta arayla öldüler. Biraz hassas bir balık aynı zamanda. Ramirezi'den ziyade kakadu veya keyhole olabilir gibi öyle bir durumda.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2015 01:08
Benim de ilk cüce tecrübem. <şimdiye kadar sıkıntı olmadı ise daha da sorun yaşamam diye düşünüyorum .
Teşekkür Edenler: [T]106851,marasliozkan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2015 01:17
500 litre çok iyi bir hacim tabi, hemen her tür balığa bakabilirsiniz o hacimde. Ben gençlikteki yani bundan 20-25 sene önceki dönemleri saymazsak 3 sene önce bu hobiye geri döndüm 100 litrelik bir akvaryumla. Sonra onu annemlere verip 200 litreyi aldım mobilyalı şekilde ama fırsatım olsa 400-500 litrelik bir akvaryuma geçmeyi isterim.
Malawi cichlidleri, canlı doğuranlar derken melek-gökkuşağı ve tetra karması var şu anda. Ama güney amerika biyotopu çok ilgimi çekmeye başladı son günlerde. Sanırım o yöne doğru kayacağım. Tabi bu birkaç gün hafta çok güzel ve beğendiğim balıklar olan Pseudomigil Furcatus, Iriatherina Werneri gibi birkaç güzel tür alırsam o zaman iş değişebilir. Şu an ikisinin arasındayım diyebilirim tam olarak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2015 00:08
:) Tetrazonlar 2 gündür yumurta döküyor, meleklerin yumurtaları da bu gün çatlamış, onlarca küçük yavru var :) Umarım yeni çiftinizden yavru alabilirsiniz.Gerçekten çok sevimliler!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir