Mikro-Nano arası bitkili akvaryumum (Güncellendi)
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2008 20:30
Boyut (cm): 47 x 17,7 x 24(h)
Kapasite (litre): 14 (tank içindeki su miktarı)
Canlılar: 3 x Caridina multidentata (Amano Karidesi), 5 x Caridina heteropoda (Kiraz Karidesi - Sanırım 2 erkek, 3 dişi), 1 x cüce boynuzlu vatoz, 1 x Plati (Erkek - Diğer akvaryumda huzursuzluk çıkardığı için burada sürgünde.Ayrıca tankın nitrat ihtiyacını karşılıyor )
Malzemeler: 2 lt. Dazs Soil, 4 lt. Hagen kum, 50W Sera ısıtıcı, çok eskiden kalma bir şelale filtre
Akvaryum Bakımı: Haftada bir %25 su değişimi, camda oluşan yosunların temizlenmesi
Aydınlatma: 1 x 15W Daylight floresan 2 x 15W Daylight floresan (Kapağı tamamladım ancak philips floresanları -15W Philips Aquarelle ve 15W Philips Aquasky- henüz alamadım) (22 Ekim 2008)
Kullanılan Yemler: Sera Vipagran (Plati için, vatoz ve karidesler tanktaki alg’ler ile besleniyorlar)
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Seachem Flourish Excel Mayalı sistem ile verilen CO2 (Excel vermeyi kestim- 22 Ekim 2008) , Seachem Flourish Potassium
Bitkiler: Hemianthus callitrichoides "Cuba", Riccia fluitans, Java moss, Lilaeopsis brasiliensis (22 ekim 2008)
Akvaryumu 26 Eylül’de kurdum. Ölçülerinden de anlaşılabileceği gibi çok küçük bir akvaryum. Amacım tüm tabanı bitkiyle kaplanmış bir karides akvaryumu yapmak. Akvaryum tam olarak oturunca arka kısımlara "Eleocharis parvula", bir köşeye de deneme amaçlı "Glossostigma elatinoides" eklemeyi düşünüyorum.
Tabanda 2 lt. Dazs soil, 3 adet Seachem Flourish tablet gübre (tabletleri kırıp tabana yaydım), ve 4 lt. Hagen kum var. Dazs soil ile kum arasına karışmalarını önlemek amacıyla sinek teli koydum.
Akvaryumun boyutu çok küçük olduğundan ve iç filtrenin (pipo da olsa) akvaryum içerisindeki görüntüsünden hoşlanmadığım için elimde mevcut olan şelale filtreyi kullanıyorum. Emme gücünü minimuma getirdim, bu nedenle akıntı ve yüzey hareketi sorunu yaşamıyorum..
Isıtıcı olarak boyutlarının uygunluğu sebebiyle Sera’nın 50W’lık ısıtıcısını kullanıyorum. Sıcaklık şu anda 24 derece. Ama bu ısıtıcıdan kaynaklanmıyor, sanırım filtre motorunun etkisi. Sıcaklığı zaman içinde 25 dereceye çıkaracağım.
Günde toplam 8 saat ışıklandırma yapıyorum, zaman içinde 10 saate çıkacak.
Not: Sol üstte görülen kafesin içinde riccialar var. Dağılmasınlar diye kafesin içinde tutuyorum.
Cuba’lar 1 haftalık bocalamadan sonra ortama alıştılar ve sürgünler vermeye başladılar. Bu arada, tüm bitkili akvaryum hobicilerine bir kez de olsa cuba dikmeyi öneriyorum, terapi gibi. 2 saksıyı kuralına uygun olarak (tüm dalları ayırıp cımbız yardımıyla 1-2 cm aralıkla dikmek) diktikten sonra tüm dertlerinizi unutuyorsunuz .
Sağ taraftaki taşa bağlı Java moss’un da keyfi yerinde görünüyor. Sol taraftaki taşa bağlı riccia’nın gelişim hızı biraz düşük. Sanırım sıvı karbonla ancak bu kadar oluyor. Bir de akvaryum henüz tam olarak oturmadığından sıvı gübre takviyesine başlamadım. Bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum. Çünkü diğer akvaryumda gayet güzel gelişiyorlar. Bakalım CO2 vermeye başlayınca üreme hızları nasıl değişecek?
Amano karideslerini yosunla mücadele için ekledim. Süper işçiler, herkese tavsiye ederim. Gün boyunca durup dinlenmeden çalışıyorlar.
Amanoların büyüme hızı da inanılmaz, çok sık aralıklarla kabuk değiştiriyorlar.
Amanoların ölmediğini görünce gaza gelip kirazları da ekledim. Ancak Kiraz karidesler alg ile mücadelede Amano’ların ellerine su bile dökemezler.
Kirazlar, Amano'ların yanında minyatür gibi kalıyorlar
Bu da akvaryumun olmazsa olmazı vatozum.. Henüz alışamadı ortama, genelde saklanıyor.
Şimdilik bu kadar.. Gelişmeleri buradan duyurmaya devam edeceğim.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2008 00:19
Gelişmeleri merakla takip edilecek bir tank. Dekor ve bitkiler geliştikçe nasıl olacağını gerçekten merak ediyorum. Karidesleriniz çok güzel, umarım sağlıklı gelişen güzel bir tank olur. Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2008 17:04
Çok güzel gözlemler, anlatım ve fotoğraf desteği; tebrikler. Tankınızda ekipman olarak oldukça uygun. Küçük olması nendeniyle Necdet Bey' in dediği gibi biraz sorun yaşayabilirsiniz. Her zamankinden daha dikkatli ve özenli olmak gerekiyor. Bu konu dışında yazdıklarınızda gözüme çarpanlar; excel ile karideslerin çok iyi geçinemeyeceği ve excel' in özellikle Hemianthus callitrihoides için yeterli olmayacağı. Gerçi sizde bu durumu gözlemlemişsiniz ve mayalı sisteme geçeğinizi belirtmişsiniz. Excel' i tamamen kesmenizi, mayalı sistemle CO2 verirkende pH dalgalanmalarına dikkat etmenizi öneririm. Gerçi şelale filtre varken verdiğiniz CO2' nin konsantrasyonu tehlikeli olacak derecede yükselmeyebilir ama yinede dikkat edin. Diğer bir konu riccia dağılıp bitkilerinizin üzerinde tutunmaya başlayabilir zamanla ve sizin için sıkıntı olabilir. Şimdiden hazırlıklı olmanızı öneririm. Gelişmeleri bekliyoruz..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2008 13:32
Sonunda tüm ekipmanı tamamladım ve bugün itibarıyla mayalı sistem ile tanka CO2 vermeye başladım (Excell vermeyi kestim)..
vsezer 2008-10-21 13:57:33
CO2 reaktörüne yakından bir bakış (Şişe normalde karanlıkta duruyor..Fotoğrafta yakışıklı çıksın diye açtım Bu arada akvaryumun sehpası da kendi imalatım ):
Hortumu kapağa takmaya yarayan plastik parçayı hızlı yapıştırıcı ile alttan ve üstten yapıştırdım, gayet sağlam oldu :
Bu da sistemin olmazsa olmazı "Kabarcık Sayacı"..10 ml'lik şırıngadan yaptım. Sistemdeki tüm bağlantıları hızlı yapıştırıcı ile yapıştırdım..Bu sayede gaz kaçağını önledim.. Kırmızı daire içindeki kısım sayaca su doldurmaya yarıyor.. Buradan bir şırınga yardımıyla su doldurabiliyorum..
CO2'yi şimdilik tahta havataşı ile çözüyorum. Ancak havataşının defosu nedeniyle gaz, bağlantı yerinden çıkıyor (Kırmızı işaretli kısım - Mavi işaretli kısımdan da çıkış var ancak yeterli değil. Bu şişe bitince hava taşını da silikon ile tamir edeceğim.)
Şu anda şişeden saniyede 1 kabarcık çıkıyor.. İlk şişeyi neler olup biteceğini görmek maksadıyla deneme amaçlı yaptım..Gazın su içinde yeterince çözünmediğine kanaat getirirsem difüzör kısmında geliştirme yapacağım..Ama doğrusu ne yapabilirim, şu anda pek bir fikrim yok..Tankın küçük olması, kafa motoru-iç filtre veya vorteks türü bir difüzör kullanmamı engelliyor..Umarım hava taşı yeterli çözünmeyi sağlar da ben de uğraşmam ..
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2008 21:54
Hc yukari dogru uzuyor yani isiginiz yetersiz geliyor ben 20ltde 27 watt kullaniyorum.
difusor olarak red sea oneririm check valfli ve sayacli
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2008 14:32
[QUOTE=diablostr]
vsezer 2008-10-22 14:43:22
Hc yukari dogru uzuyor yani isiginiz yetersiz geliyor ben 20ltde 27 watt kullaniyorum.
[/QUOTE]Işığın yetersiz olduğunun farkındaydım.Zaten ilk mesajımda da yeni kapak yapmakta olduğumu belirtmiştim. Kapağı bugün bitirdim. Şu anda 2x15W aydınlatma var. (Not: Floresanların arkasına mutlaka kaliteli bir reflektör hatta mümkünse ayna koyun.. Katkısı çok fazla oluyor..)
Yeni aydınlatmama güvenerek sol köşeye Lilaeopsis brasiliensis ektim (Aslında ilk başta parvula düşünüyordum ama bu bitki gözüme daha güzel göründü).
Riccia ve java mos'un gelişimleri ise şöyle (CO2'nin etkisini önümüzdeki günlerde göreceğimi umuyorum) :
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2008 19:45
CO2 çözmek için havataşı yerine küçük bir kafa motoru kullanmaya başladım: Atman AT-301..Çok daha etkili oldu..
vsezer 2008-10-25 19:54:59
Bunlarda CO2'nin sonuçları: Minik oksijen topları..
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2008 02:08
[QUOTE=nyucel]Bu kadar fazla emek harcarken neden bu kadar küçük bir hacmi tercih ettiniz acaba? [/QUOTE]
Şu anda aynı soruyu ben de kendime soruyorum..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 18:20
Küçük tanklarda çalışmak daha zor olsada bence çok daha zevkli. Bence aynı akvaryumla devam edin. Yeni akvaryum kursanızda bunu bozmayın derim.
30 litrenin altında 3-4 bitkili akvaryum kurdum. Hepsindende çok büyük zevk aldım. Şu an 2 litrelik yeni bir projem daha var :)
30 litrenin altında 3-4 bitkili akvaryum kurdum. Hepsindende çok büyük zevk aldım. Şu an 2 litrelik yeni bir projem daha var :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir