Nasıl Bir Akvaryum Kurardınız?


MarulKafaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 17
MarulKafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 00:08
Merhabalar arkadaşlar,
İlk kurduğum ciklet akvaryumumdaki balıklarımın neredeyse hepsi öldü.
Acemilikten ve yanlış yönlendirilmekten ve detaylı araştırma yapmamaktan maalesef balıklarımı kaybettim.
Elimde kalan son bir ciklet ve bir cüce vatozu da bir arkadaşıma verip yeni baştan bir akvaryum kurmak istiyorum.
Mevcutt akvaryumum 54 litrelik bir akvaryum.
İçinde bitki istiyorum, karides de olsun istiyorum.
Siz olsanız hangi bitkileri hangi karides türlerini ve hangi balığı alırdınız
(Karideslerle her balık yaşamazmış diye araştırdım, av ile avcı aynı yerde olmuyor
Bir iç filtrem var bir de dış filtrem
Isıtıcım da var
Hangi kumdan alayım ne kadar alayım
Hangi bitkilerden alayım,
içine salyangoz da koyayım mı?
Yani amacım işi bilen hobicilerden bilgi alıp keyifli bir akvaryum kurmak
Yardımcı olursanız çok memnun olurum



Beğenenler: [T]232750,Murat354545[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkmetuÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 2
fkmetuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 00:41
Merhaba. Çok tecrübeli sayılmam ama 1 yıldır kiraz karides besliyorum. Niyetim karides beslemek de değildi ama yavru akvaryumumun çok boş kaldığı bir zamanda bari buraya da karides koyayım diyerek beslemeye başladım. Sorularınız hakkında kendi fikirlerimi yazayım, ne kadar işinize yarar bilmiyorum.

- Siz olsanız hangi bitkileri hangi karides türlerini ve hangi balığı alırdınız? : Açıkcası ben Bloody Marry beslemek istiyordum ama akvaryuma kiraz karides koyunca onları atmak istemedim, karışık türleri bir arada besleyince türlerin de saflığı bozulacağı için yanlarına başka tür karides almadım. Bitki olarak da akvaryumunuzun ışıklandırma durumuna, özel bakım yapıp yapamayacağınıza, karbondioksit sistemi kurup kuramayacağınıza vs bakıp bunların sonucuna göre kendiniz seçim yapın derim. Daha önceden bitkili akvaryum tecrübeniz yoksa bakımı kolay türlerden başlayıp zamanla kendiniz karar verin.

- Karideslerle her balık yaşamazmış diye araştırdım, av ile avcı aynı yerde olmuyor : Karideslerle beraber bir çok balık türü yaşar ama yavru alıp karideslerinizi çoğaltamazsınız. En küçük balık bile yavru karidesi yer. Çoğaltabilmeniz için epey sık bir bitki örtüsü olması gerekir. Bu nedenle amacınız karidesleri çoğaltmak ise en azından başlangıçta akvaryumunuza balık koymadan bir süre denemenizi öneririm.

- Hangi kumdan alayım ne kadar alayım : Ben hagen kum kullanıyorum. Karidesler hagen kum üstünde kendilerini belli ediyorlar, renkleri de daha güzel ortaya çıkıyor. Kum kalınlığı 4-5 cm kadar var. Genelde de bitkili akvaryumlar için 4-5 cm'den az olmasın diyorlar.

Ben salyangoz beslemediğim için bu konuda bir yorum yapamıyorum...

Ben de bu hobide çok yeni sayılırım. 1 yıldır ciddi anlamda uğraşıyorum ve bu 1 yılda epey balık türü besledim. Hala en sevdiğim balık türü ya da gerçekte nasıl bir akvaryum istiyorum bilmiyorum, çünkü kafamdaki bir şeyi kurunca bir süre sonra onu da değiştirmek istiyorum...[EDIT]fkmetu,2021-10-30 00:41:56[/EDIT]

Beğenenler: [T]232739,MarulKafa[/T]
Teşekkür Edenler: [T]232739,MarulKafa[/T]
+1: [T]36244,Berkant[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8790
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 12:15
Merhaba,
Eğer akvaryumu yeterince bitkilendirirseniz barışçıl ufak bir tür ile karides besleyebilirsiniz diye düşünüyorum ben. Özellikle boyut olarak ufak bir balık türüne yönelirseniz karides ile aralarında çok fark olmayacağı için problem olmaz muhtemelen.

Karides hakkında çok bilgim yok. Onda tür tavsiyesinde bulunamayacağım. Yanında ise bazı balıkları besleyebilirsiniz. Ama seçtiğiniz balık türünün barışçıl ve ufak boyuta sahip olması gerekir. Ki karidesler ile boyut farkı çok olmasın, tehlike oluşturmasınlar. Bu durumda ember tetra, yakut tetra, gök incisi danio, kiraz barb, medeka, sivrisinek rasbora, pigme cory, parlayan gurami olabilir. Hepsinin görselini bakımına internetten bakın. Ve birinde karar kılın. Parlayan gurami hariç diğerlerini 8-10 lu sürü halinde beslemeniz gerekir. Daha fazla da olabilir tabi ama hacim yeterli değil. Parlayan gurami ise sürü balığı değil. Alırken 1 erkek 3-4 dişi şeklinde iki grup alabilirsiniz. Benim önerim ya ember tetra yada gök incisi danio alın.

Akvaryumda dış filtreyi kullanın. Ama içindeki malzemelere özen gösterin. İyi bir filtrasyon filtreden ziyade malzemelere bağlı. Bu konu hakkında bir link bırakıyorum,
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/tum_filtre_malzemeleri_k479747.asp[/URL]

Kum olarak tavsiyem dere kumu. Akvaryuma doğal bir hava katar. Eğerki biraz fazla bütçe ayırabilirseniz aquaclay almanızı öneririm ama. Aslı lav kırığı olan bir kum, ama tane yapısı çok hoş gözüküyor. Aquaclay veya manado, ikisi de farklı markaların aynı kumları. Yine de uyarayım, bu iki kum da yapı olarak hafiftir. Bitki dikim işlemi ilk başta zor olabilir, sürekli çıkabilirler. Onun dışında kötü bir tarafı yok.
Dere kumu da alsanız hagen de alsanız vitasant markasının kumlarını öneririm. Markası olmayan kumlardan 5-10 lira fark oluyor arasında gerçi.
Miktar olarak 10 kg alın. Elinizde artsa bile az olmasından iyidir. Tabanın kalın olması bitkiler için de yararlı bakter için de güzel birşey.

Bitki biraz size kalıyor. Bu yukarıda saydığım tüm balık türleri artı karidesler bitkili akvaryum balığı. Bu nedenle hangi bitkiyi alırsanız alın bol bitkili bir ortam oluşturmaya özen gösterin.
Fazla ilgi, bilgi istemeden büyüten bitkiler şu şekilde,
Sessiliflora, limon, bacopa, çınar, tütün, gül, çınar, zeytin, saz, burgulu saz, hydrocleys, lepistes otu, tilki kuyruğu, eledoa, lilaeopsis türleri, anubias türleri, buce türleri, moss türleri, moss ball, java fern, subulata, pigme zincir kılıç, limnobium, pistia, salvinia türleri, sp. japan sayılabilir. Daha çok vardır elbet. İsterseniz forumun "Bitkiler" katagorisine girin, bitkilere bakının. Hoşunuza gidenin bakımını araştırıp karar verin. Ama karidesler için özellikle moss türlerinden koyun akvaryuma. Ve sessiliflora, limon gibi arka plan, boy olarak çok uzayan bitkilerden de alın. Akvaryumda saklanma alanını daha çok arkalara yerleştirilmiş sık bitkiler sağlıyor çünkü.

Tavsiyem bulabilirseniz neritte salyangozlarından alın. Oldukça hoş görüntüleri ve çok iyi yosun yeme özellikleri var. Akvaryum ortamına üretmesi çok mümkün olmadığı için ithalat ile getiriliyor. Son zamanlarda da nedense hiç yok piyasada.
Bulamazsanız yarasa kulak veya ramshorn benzeri bir salyangoz almanızı tavsiye ederim ben. Genelde hızlı üremelerinden dolayı çok sevilmese de düzenli olarak temizlerseniz ve sayılarını azalırsanız akvaryumda olmaları çok faydalı olur.

Birde, aşağıya birkaç makale linki bıraktım. Muhakak okumanızı tavsiye ederim.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/humik_maddeler_ve_tanenin_onemi_k962356.asp[/URL]
[URL]https://hayvanlar.net/konular/akvaryum-baliklarinda-karsilasilan-hastaliklar.3376/[/URL]
[URL]https://hayvanlar.net/konular/baliklar-icin-en-iyi-yemler.3471/[/URL]
[URL]https://medium.com/cofishco/akvaryumda-azot-döngüsü-bde176dc58c6[/URL]
[URL]http://akvaryumhabitat.blogspot.com/2014/06/amonyak-hakknda-skca-sorulan-sorular.html?m=1[/URL]
[URL]http://akvaryumhabitat.blogspot.com/2014/06/nitrit-hakknda-skca-sorulan-sorular.html?m=1[/URL]
[URL]http://akvaryumhabitat.blogspot.com/2014/06/nitrat-hakknda-skca-sorulan-sorular.html?m=1[/URL][EDIT]BeyzPl,2021-10-30 12:20:47[/EDIT]

Beğenenler: [T]232739,MarulKafa[/T][T]231134,allytourgood[/T][T]214919,omerali06[/T]
Teşekkür Edenler: [T]232739,MarulKafa[/T][T]214919,omerali06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PengasusÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 24/01/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 1325
PengasusÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 12:16
Daha önce ciklet beslemedim ama cikletlerle ilgili bilgilerimi söyleyecek olursam, cikletler büyük akvaryum isteyen balıklardır. Isıtıcı da şarttır. 54 litreye büyük bir ihtimalle baya balık tıkmışsınız hepsi öldü 1 tane kaldı dediğinize göre. Eğer yine o akvaryumda devam edecekseniz ciklet önermem. Önersem de en fazla 2-3 tane olmalı. Bir arkadaşım küçük yani 50 litre akvaryuma bir sürü japon tıkmıştı çoğu 1 haftada ölmüştü. Size akvaryumu temizleyip (dezenfekte edip) 4-5 tane Japon almanızı öneririm. [EDIT]Kumbaratay,2021-10-30 12:18:01[/EDIT]

Kum olarak da Hagen öneririm. Dere kumu filan da olabilir. Ben olsam Japon alırım 4-5 tane başka da canlı koymam. Tabi elma salyangozu filan 1-2 tane koyarsanız zararı olmaz.

Beğenenler: [T]232739,MarulKafa[/T]
Teşekkür Edenler: [T]232739,MarulKafa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

protozoanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 55
protozoanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 12:25
[QUOTE=BeyzPl]Merhaba,
parlayan gurami olabilir. Hepsinin görselini bakımına internetten bakın. Ve birinde karar kılın. Parlayan gurami hariç diğerlerini 8-10 lu sürü halinde beslemeniz gerekir. Daha fazla da olabilir tabi ama hacim yeterli değil. Parlayan gurami ise sürü balığı değil. Alırken 1 erkek 3-4 dişi şeklinde iki grup alabilirsiniz. Benim önerim ya ember tetra yada gök incisi danio alın.
[/QUOTE]

Hocam Türkiye'de parlayan gurami yok, varsa da ben bulamadım. 1 aydır internet sitelerini ve İstanbul'daki mühim akvaryumcuları alt üst ediyorum, bulamadım. Kadıköy Adist'e geliyor dediler orada da yoktu, bir sonraki ithalatta belki gelir bizim bir bilgimiz yok dediler. Levent Aspet'te bu türün Türkiye'de bulunamadığını söylediler. Siz bu canlıların bakımında bilgili olduğunuza göre nereden bulunacağını da biliyorsunuz galiba, bir fikriniz var mı? Ben vazgeçip yabani betta beslemeye başladım ama belki başka bir akvaryum da bunlar için kurarım bulursam.

Bu arada konuyu açan arkadaşa tavsiye olarak, japon balığını asla önermem. Devasa boyutlara ulaşıyor ve suyu muazzam bir şekilde kirletiyorlar. Bitkili karidesli bir tropik topluluk akvaryumu kurarsanız çok göze hitap eder, kolay olur. Ember neon limon tetralar, daniolar, corydoraslar vs. seçebileceğiniz ve beraber bakabileceğiniz tür bol. Walstad metodunda akvaryum yapmayı da deneyebilirsiniz, forumda bir sürü kişinin bu konuda yaptıklarını anlattığı başlıklar var.[EDIT]Lasanie,2021-10-30 12:27:47[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]232739,MarulKafa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 13:12
[QUOTE=Lasanie]

Hocam Türkiye'de parlayan gurami yok, varsa da ben bulamadım. 1 aydır internet sitelerini ve İstanbul'daki mühim akvaryumcuları alt üst ediyorum, bulamadım. Kadıköy Adist'e geliyor dediler orada da yoktu, bir sonraki ithalatta belki gelir bizim bir bilgimiz yok dediler. Levent Aspet'te bu türün Türkiye'de bulunamadığını söylediler. Siz bu canlıların bakımında bilgili olduğunuza göre nereden bulunacağını da biliyorsunuz galiba, bir fikriniz var mı? Ben vazgeçip yabani betta beslemeye başladım ama belki başka bir akvaryum da bunlar için kurarım bulursam.

Bu arada konuyu açan arkadaşa tavsiye olarak, japon balığını asla önermem. Devasa boyutlara ulaşıyor ve suyu muazzam bir şekilde kirletiyorlar. Bitkili karidesli bir tropik topluluk akvaryumu kurarsanız çok göze hitap eder, kolay olur. Ember neon limon tetralar, daniolar, corydoraslar vs. seçebileceğiniz ve beraber bakabileceğiniz tür bol. Walstad metodunda akvaryum yapmayı da deneyebilirsiniz, forumda bir sürü kişinin bu konuda yaptıklarını anlattığı başlıklar var.[/QUOTE]

Üsküdar Ali Baba Petshopta vardı yakın zamanda.

Konuya gelecek olursak... Dere kumu ya da hagen kullanabilirsiniz bitkiler için. Karidesler için bir iki hindistan cevizi kabuğuna sarılmış mosslar, kütük üzerine anubias, fern güzel duruyor. Akvaryumun kalan kısmına da gül, tilki kuyruğu, elodea, limon, tütün vs vs gözünüze ne hoş gelirse. Ben du mercimeği çok seviyorum yüzey bitkisi olarak. Karidesleri yemese bile her balık karides yavrusunu yer. Endlerler var bende, çok güzeller, öneririm. Kiraz barb, galaxy rasbora, ember tetra gibi küçük türlerden 1 sürü de alınabilir. Adi salyangoz sorunu illa yaşarsınız, katil salyangoz alırsınız. Diğer salyangozlardan almadan önce bitki yemediğine emin olun, çoğu yer.

Beğenenler: [T]232739,MarulKafa[/T]
Teşekkür Edenler: [T]232374,Lasanie[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MarulKafaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 17
MarulKafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 15:42
Merhabalar
Bu kadar detaylı bilgi verdiğiniz için çok ama çok teşekkür ederim.
Bitki türlerinden kum markalarına kadar detaylı açıklamışsınız
ellerinize sağlık[:)))]

[QUOTE=BeyzPl]Merhaba,
Eğer akvaryumu yeterince bitkilendirirseniz barışçıl ufak bir tür ile karides besleyebilirsiniz diye düşünüyorum ben. Özellikle boyut olarak ufak bir balık türüne yönelirseniz karides ile aralarında çok fark olmayacağı için problem olmaz muhtemelen.

Karides hakkında çok bilgim yok. Onda tür tavsiyesinde bulunamayacağım. Yanında ise bazı balıkları besleyebilirsiniz. Ama seçtiğiniz balık türünün barışçıl ve ufak boyuta sahip olması gerekir. Ki karidesler ile boyut farkı çok olmasın, tehlike oluşturmasınlar. Bu durumda ember tetra, yakut tetra, gök incisi danio, kiraz barb, medeka, sivrisinek rasbora, pigme cory, parlayan gurami olabilir. Hepsinin görselini bakımına internetten bakın. Ve birinde karar kılın. Parlayan gurami hariç diğerlerini 8-10 lu sürü halinde beslemeniz gerekir. Daha fazla da olabilir tabi ama hacim yeterli değil. Parlayan gurami ise sürü balığı değil. Alırken 1 erkek 3-4 dişi şeklinde iki grup alabilirsiniz. Benim önerim ya ember tetra yada gök incisi danio alın.

Akvaryumda dış filtreyi kullanın. Ama içindeki malzemelere özen gösterin. İyi bir filtrasyon filtreden ziyade malzemelere bağlı. Bu konu hakkında bir link bırakıyorum,
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/tum_filtre_malzemeleri_k479747.asp[/URL]

Kum olarak tavsiyem dere kumu. Akvaryuma doğal bir hava katar. Eğerki biraz fazla bütçe ayırabilirseniz aquaclay almanızı öneririm ama. Aslı lav kırığı olan bir kum, ama tane yapısı çok hoş gözüküyor. Aquaclay veya manado, ikisi de farklı markaların aynı kumları. Yine de uyarayım, bu iki kum da yapı olarak hafiftir. Bitki dikim işlemi ilk başta zor olabilir, sürekli çıkabilirler. Onun dışında kötü bir tarafı yok.
Dere kumu da alsanız hagen de alsanız vitasant markasının kumlarını öneririm. Markası olmayan kumlardan 5-10 lira fark oluyor arasında gerçi.
Miktar olarak 10 kg alın. Elinizde artsa bile az olmasından iyidir. Tabanın kalın olması bitkiler için de yararlı bakter için de güzel birşey.

Bitki biraz size kalıyor. Bu yukarıda saydığım tüm balık türleri artı karidesler bitkili akvaryum balığı. Bu nedenle hangi bitkiyi alırsanız alın bol bitkili bir ortam oluşturmaya özen gösterin.
Fazla ilgi, bilgi istemeden büyüten bitkiler şu şekilde,
Sessiliflora, limon, bacopa, çınar, tütün, gül, çınar, zeytin, saz, burgulu saz, hydrocleys, lepistes otu, tilki kuyruğu, eledoa, lilaeopsis türleri, anubias türleri, buce türleri, moss türleri, moss ball, java fern, subulata, pigme zincir kılıç, limnobium, pistia, salvinia türleri, sp. japan sayılabilir. Daha çok vardır elbet. İsterseniz forumun "Bitkiler" katagorisine girin, bitkilere bakının. Hoşunuza gidenin bakımını araştırıp karar verin. Ama karidesler için özellikle moss türlerinden koyun akvaryuma. Ve sessiliflora, limon gibi arka plan, boy olarak çok uzayan bitkilerden de alın. Akvaryumda saklanma alanını daha çok arkalara yerleştirilmiş sık bitkiler sağlıyor çünkü.

Tavsiyem bulabilirseniz neritte salyangozlarından alın. Oldukça hoş görüntüleri ve çok iyi yosun yeme özellikleri var. Akvaryum ortamına üretmesi çok mümkün olmadığı için ithalat ile getiriliyor. Son zamanlarda da nedense hiç yok piyasada.
Bulamazsanız yarasa kulak veya ramshorn benzeri bir salyangoz almanızı tavsiye ederim ben. Genelde hızlı üremelerinden dolayı çok sevilmese de düzenli olarak temizlerseniz ve sayılarını azalırsanız akvaryumda olmaları çok faydalı olur.

Birde, aşağıya birkaç makale linki bıraktım. Muhakak okumanızı tavsiye ederim.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/humik_maddeler_ve_tanenin_onemi_k962356.asp[/URL]
[URL]https://hayvanlar.net/konular/akvaryum-baliklarinda-karsilasilan-hastaliklar.3376/[/URL]
[URL]https://hayvanlar.net/konular/baliklar-icin-en-iyi-yemler.3471/[/URL]
[URL]https://medium.com/cofishco/akvaryumda-azot-döngüsü-bde176dc58c6[/URL]
[URL]http://akvaryumhabitat.blogspot.com/2014/06/amonyak-hakknda-skca-sorulan-sorular.html?m=1[/URL]
[URL]http://akvaryumhabitat.blogspot.com/2014/06/nitrit-hakknda-skca-sorulan-sorular.html?m=1[/URL]
[URL]http://akvaryumhabitat.blogspot.com/2014/06/nitrat-hakknda-skca-sorulan-sorular.html?m=1[/URL][/QUOTE]

Beğenenler: [T]208569,BeyzPl[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AleharÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 169
AleharÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2021 21:33
Merhaba,
Benim tavsiyem, kolay ve soru suz olmasi, az bakim hatta hic bakim gerektirmesi nedeniyle bitki olarak, Anubias (tum turleri olur) ve Moss turleri ve yuzey bitkisi olarak Pistia olur onerim.

Bunlarin kombinasyonlarini be im 2. Yani son tankimda gorebilirsiniz:
https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5906180

Anubias muhtesem bir bitkidir, dikmek gerekmedigi icin yer degistirebilir, kayaya veya kutuge yapistirabilir veya baglayabilirsiniz.

Moss lari ise plakada hazir uretilmis olarak alip, istediginiz yere istediginiz duzen ve sayida yerlestirebilirsiniz.

Pistia ise yuzey bitkisi oldugu icin bir avuc olarak su ustune ekleyebilirsiniz.

Nicin bu bitkilere ihtitaciniz var?
Anubias, yavas buyur ama isik az da olsa cok da olsa etkilenmez, ozel hic bir sey istemez. Goruntusu harikadir, dayanimlidir, yapraklari curumez, cop ve temizlik derdi olusturmaz, nerdeyse diger canlilar tarafindan yenmeyen zarar verilemryen bir yapisi vardir. Yillarca guzel olarak kalabilir. Yapraklarini alti balik ve karides turlerine golge ve saklanma alani, kokleri ise yavrular ve karidesler icin siginma mekanidir. Yosun ve algea lar camlar yerine bu bitkilerin yapraklarinda olusacagi icin, karides ve bir cok yosu yiyen balik icin vazgecilmez mekanlardir. Gorselligi ise bana gore muhtesem.

Moss lar da minik cimler gibidir, karides dediginiz icin olmazsa olmaz. Baliklar da sever. Tipki Anubiaslar gibi ekstra birsey istemezler.

Pistialar da oyle. Fazla isigi emerek ve hareketi ile tabanda hareketli, hos isik dalgalari olusturarak dogallik katarlar.

Bu bitkilerin tamami bir araya gelince zamanla tankinizda birikecek nitrat yukunu hafifleteceklerdir.[EDIT]Alehar,2021-11-07 21:35:39[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]232739,MarulKafa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MarulKafaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 17
MarulKafaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2021 22:13
[QUOTE=Alehar]Merhaba,
Merhabalar Levent Bey,
Bu hobiye yeni başladığım için ilk tankımda yaptığım hataları tekrar yapmamak için bu sefer detaylı bilgi topluyorum.
Detaylı bilgi için çok teşekkür ederim.


Benim tavsiyem, kolay ve soru suz olmasi, az bakim hatta hic bakim gerektirmesi nedeniyle bitki olarak, Anubias (tum turleri olur) ve Moss turleri ve yuzey bitkisi olarak Pistia olur onerim.

Bunlarin kombinasyonlarini be im 2. Yani son tankimda gorebilirsiniz:
https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5906180

Anubias muhtesem bir bitkidir, dikmek gerekmedigi icin yer degistirebilir, kayaya veya kutuge yapistirabilir veya baglayabilirsiniz.

Moss lari ise plakada hazir uretilmis olarak alip, istediginiz yere istediginiz duzen ve sayida yerlestirebilirsiniz.

Pistia ise yuzey bitkisi oldugu icin bir avuc olarak su ustune ekleyebilirsiniz.

Nicin bu bitkilere ihtitaciniz var?
Anubias, yavas buyur ama isik az da olsa cok da olsa etkilenmez, ozel hic bir sey istemez. Goruntusu harikadir, dayanimlidir, yapraklari curumez, cop ve temizlik derdi olusturmaz, nerdeyse diger canlilar tarafindan yenmeyen zarar verilemryen bir yapisi vardir. Yillarca guzel olarak kalabilir. Yapraklarini alti balik ve karides turlerine golge ve saklanma alani, kokleri ise yavrular ve karidesler icin siginma mekanidir. Yosun ve algea lar camlar yerine bu bitkilerin yapraklarinda olusacagi icin, karides ve bir cok yosu yiyen balik icin vazgecilmez mekanlardir. Gorselligi ise bana gore muhtesem.

Moss lar da minik cimler gibidir, karides dediginiz icin olmazsa olmaz. Baliklar da sever. Tipki Anubiaslar gibi ekstra birsey istemezler.

Pistialar da oyle. Fazla isigi emerek ve hareketi ile tabanda hareketli, hos isik dalgalari olusturarak dogallik katarlar.

Bu bitkilerin tamami bir araya gelince zamanla tankinizda birikecek nitrat yukunu hafifleteceklerdir.[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir