Nedir Bu Beyaz Mikro Kurtlar? ( Nematod Sorunu ve Çözümü )


deliofluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 484
deliofluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2013 09:18
Eski bir konu fakat faydalı bir konu. Favorilerime ekliyorum. Ne olacağı bilinmez ihtiyaç halinde okumak gerekebilir konuyu.. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LuxorÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 102
LuxorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Temmuz 2013 12:59
Eski evimdeki akvaryumu nihayet bu hafta sonu yeni eve taşıdım.komple yeni kurulum yapacağım yani.
eski evde bitkileri çıkardım, torbalara koydum, balıkları 20 lt'lik bir kaba aldım, kumu çıkardım yıkadım ve kutuladım, akvaryumu temizledim ve yeni eve taşıdım.
yeni evde ilk akvaryumu yerine koydum, su doldurdum, su düzenleyici koydum, filtreyi bağladım ve çalıştırdım.bitkilerin torbalarını da akvaryuma koymuştum, su alsın diye üstünde delikler vardı.
sonra bir de ne göreyim :). kıvrıla kıvrıla yüzen şu beyaz kurtçuklardan.önce acaba şebeke suyundan mı geldi dedim ama sonra buna pek ihtimal veremedim, herhalde bitkilerin olduğu torbadan geldi dedim.inceleyince de bunun daha büyük ihtimal olduğunu gördüm.çünkü eski evde akvaryum komple otomatikti.yani günde 4 kere oto yemlemesi vardı.ışıklar otomatik.full bitkili(bol moss, az subulata, 1 dal aşk merdiveni, birkaç amazon) olduğu için haftadan haftaya uğradıkça eve su ekliyordum sadece.demek ki o arada kumda bayaaa bir çoğalmış bu nematodlar.çünkü eski evde 1 tane bile bu canlılardan görmemiştim akvaryumda.ne zaman bitkiler çıktı, kum dağıldı o zaman ortaya çıktılar.
yeni evde akvaryumda henüz hiçbirşey yok.sadece su, bitkilerin torbası ve nematodlar.
ışıkları açtığımda ise manzara daha da vahimdi.200 lt lik boş akvaryumda nerdeyse 100e yakın kurtçuk vardı.akşamına andazol şurup aldım.sitraks bulamadım çünkü tableti artık üretilmiyor ve şurubu sorduğum eczanelerde yoktu, az bulunuyormuş.
neyse 200 lt'ye 4 ml andazol şurubu sulandırıp koydum ama şu şekilde.
ilk önce 500ml lik pet şişeye 4 ml andazol şurup koydum, üstünü su doldurdum, iyice çalkaladım ve 200 ml civarını şırınga ile bitkilerin olduğu torbalara şırınga ettim, orada nüfüs muhtemelen daha çoktur ve oradaki ilaç oranı daha çok olsun diye.kalan 300 ml i de akvaryuma döktüm.
dün gece yaptım bu işlemi.bu gece %50 su değişimi ile kumu da akvaryuma koyup bir parti daha ilaçlamayı düşünüyorum.bu şekilde de yarın geceye kadar bekleyen akvaryuma bitkileri diker ve balıkları da koyarım heralde.
balıklar şu anda 20 lt lik kapta hava taşı ile yem verilmeksizin duruyorlar.2 gündür açlar, bir 1 gün daha aç kalacaklar bu gidişle çünkü pislenmeyi az tutmak amaçlı şu an balıkları yemlemiyorum.
balık olarak tropik var, bol lepistes, neon, kuhli, sae, cae, çöpçü, 1 cüce vatoz ve 10 civarı kiraz karides.
inşallah şu olayı sağ salim atlatırım da şu nematod sorununu dizginleyebilirim.
1 ay sonra da bu sefer kurulmuş olan akvaryuma 1 ölçü daha andazol uygulicam ki yumurtadan çıkanlara da etkisi olsun.
bugün sitraks şurup da buldum ve aldım ama şimdi andazzol ile başladığım için sitraksı kullanmayı düşünmüyorum.andazolun etkisine göre 2. sefer sitraks kullanabilirim tabii.
çok sinir edici yaratıklar aama, dün gece resmen akvaryum vıyıl vıyıl kurtçuktu.tiksindirmesi bir yana umarım bu beyaz kurtçukların insana bir etkisi yoktur.biliyorum 1 milyon türü var bunların ama benim bahsettiğim şu an akvaryumda olan beyaz, 2-5 mm uzunlukta olan, ufak yuvarlak kafalı ve kıvrıla kıvrıla yüzen kurtçuklar.
elleri falan suya sokup duruyoruz, su çekerken az da olsa ağza su geliyor çünkü biliyorsunuz.

Luxor2013-07-22 13:06:10

Beğenenler: [T]46962,sadikk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozan_bolatÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 108
ozan_bolatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2013 20:36
Arkadaşlar bu nematod denilen canlılar için denemediğim yol kalmadı.Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bitki kökleri ileri akvaryumumuza taşınıyor.
Öncelikle yaptıklarımı anlatayım:
 bu sorunu görünce uzun bir süre araştırdım.Büyük akvaryum ilacı üreten firmaların prospestüslerini inceledeiğim zaman ,andozol,sitracs gibi insanlarda kullanılan ilaçların aynı etken maddesini gördüm .(yani yüzlerce para verip almayın) 400 LT akvaryuma andozol ve sitrcs adlı ilacı karıştırıp tamamını kullandım akvaryum bembeyaz oldu .( bu arada akvaryumda kardinal neon ,l144 blue eye,ve katil salyangoz varr) 2 gün zarfında beyazlık aydınlandı ve su tamamen temizlendi.sadece 1 vatozun öldğünü gördüm.Fakat hepsi ortadan kayboldu.akvaryum şeker özüde içeren bu ilaçalardan sakal yosunuda olsa zamanla onlardanda kutuldum.Ne varki 2 hafta gibi bir süre sonra tekrar ortaya çıktılar.Bu sefer akvaryumu tamamen boşaltıp kumuda çıkardım.bütün malzemeleri yıkayıp kurttum.yeni kum aldım.akvaryumu ise hem çamaşır suyu hemde sirke ile silip kuruttum. Bitkileri ise kovanın içine koyup 1 kutu permasol ekledim 3 gün beklettim.Akvaryumu yeniden kurudm.suyun oturmawsından sonra bitkileri yıkayıp ekldim.Eklememin  ardından 10 dakika geçmeden bu nalatleriğn yüzdüğünü gördüm.Yani permasol bitki dezenfektanı olrak kullanmak bu parzit türüne etki etmiyor.Artık delirecek vzaiyetteydim.bitkileri çıkarıp çamaşır suyu nu boca ettim içine .Fakat 2 gün sonra kumu karıştırırken yine yüzdüklerini gördüm.Akvaryum hobisinden soğumamak elde değil.   arkadaşlar devam edeceğim


Beğenenler: [T]100856,Arapaima[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2013 21:53
Cevap vermek için epey geç olmuş ancak "Nematodların akvaryumda yararlı olduğu herhangi bir şey söyleyebilir misiniz?" sorusunun cevabını verebilirim:
Çok fazla nematod türü var, bunların ortak yararları veya zararları yoktur. Ancak akvaryuma, balıklara yarar sağlayabilecek nematod türleri vardır. Mesela Planeria ve Tubifex küçük balıklar için güzel yemler olabilirler. Ayrıca dünya çapında yeni doğan yavru balıklara verilen en popüler yemlerden biri Microworm denen bir nematoddur, Artemia yiyemeyecek küçüklükteki yavrular için harika bir besin kaynağıdır. Bu arada, Tubifex iyi bir yem olabilse de tehlikeli parazit ve hastalıklara neden olabilir.
Balıklara çok zararlı nematod türleri de var tabi ancak kesinlikle bütün nematodları aynı kefeye koyamayız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

faradaynÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2011
İl: Manisa
Mesaj: 138
faradaynÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2014 17:21

     Merhaba arkadaşlar, üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen birkaç noktada yazmak istedim.

     Öncelikle ben şurup kullanımını tavsiye etmiyorum. Çünkü şurupların tamamında şeker ve tatlandırıcı türevleri, boyar maddeler, aromalar ve koruyucular mevcut. Bu maddeler bitki ve özellikle karidesler için problem olabilir. Küflenme, mantarlaşma, alg patlamaları yaşatabilir. Fakat tabletlerde bu durum yok. Yüzeyi boyalı ve şekerli olanların dış kısımlarını yıkayıp kullanmak daha sağlıklı. İçerdeki beyaz kısım tamamen etken madde olduğu için ekstra kimyasalları akvaryuma bulaştırmamış olursunuz. Sonuçta gözünüz gibi baktığınız akvaryumlar..

     Benim yaşadığım tecrübede, karşılaştığım nematodlar parazit olanlardı. Neonlarım bunları yiyordu fakat bir süre sonra balıkların karınlarında şişme farkettim, şişmeden kastım bildiğiniz balon gibi oldular ve haliyle öldüler. İlk sayfada balığın karnından çıkan bir nematod resmi var. Bendeki durum bundan ibaretti. Tabiki çok çeşidi var zararsız da olsa insanın sinirlerini bozabiliyor..

     Herkese sağlıklı akvaryumlar diliyorum..


faradayn2014-06-10 17:23:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nefretnetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 98
nefretnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 00:31
karides akvaryumumu bunlardan basti ne yapicam.irili ufakli beyaz beyaz fingirdiyorlar akvaryumumda karideslerime kiyamiyorum :((
Bitane buyuk var sari rengi ama bunlardan farkli.ya bu gece birden hepsi.ortaya cikti sudan cikmaz sanirim bunlar ama elimize vs. ya gercekten sogudum suanda birde insana falan zarari var mi yok mu ?
Okudum konuyu ne yapacagimi bilmiyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FatihYildizÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,156083[/C]
Kayıt: 04/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 437
FatihYildizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 00:40
Basit gibi gelebilir ama UV filtrenin bir etkisi olur mu bu canlılara?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nefretnetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 98
nefretnetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 00:52
Kumun ustu kayniyor resmen ya taslari yerindenniynatiyorlar artik olamaz ya su değişimi yapacaktım suanda bakasim gelmiyor:((
Bu arada karidesler bunlari yemiyor tutup atiyor:/

Isi 23 derecede ic filtrasyon bitki karides oldugundan yeterli
cok fazla.yemleme.yok zaten
Fakat bu kurtlar mafetti suanda herseyi isiyi yukseltsem acaba ???

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HobiKlanderÇevrim Dışı

Kayıt: 24/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 413
HobiKlanderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2014 10:42
Bendede bu nematod sorunu var. Acaba akvaryumu komple bozup bitkileri kumu filtreyi çıkarıp. 
Sadece akvaryum kullanılacak şekilde, akvaryumu çamaşır suyu ile temizlersem bu sorundan %100 kurtulabilir miyim ?
Resmen hobiden bezdirdi bu nematod beni 
klander1232014-12-07 10:55:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rouvaxÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2014
İl: Ankara
Mesaj: 627
rouvaxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2015 14:16
Ben de geçenlerde bir balığımı sanırım bundan kaybetmişim. LEpistes birden bire şişmanladı ve dedimki herhalde hamile, sonra baktımki sağ al taraftan balık yaralanmış, alıp balığı bactopur banyosu yaptırdım iki gün üst üste ardından ertesi sabah bi baktım karnı yarılmış ve içerden beyaz boru gibi bişey çıkmış, bağırsağı diye düşündüm ama resimdekine çok benziyor. Başka balığımda sıkıntı yada ordam da nematod a benzer bişey görmüyorum. Ne yapmak lazım ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volkan81Çevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 114
volkan81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2015 14:44
birkaç eczane gezdim ama bahsi geçen ilaçlar olmadığı için Pirantel etken maddeli KONTİL 250mg diye başka bir parazit ilaçı verdiler.kullanan var mı acaba daha önceden.çiğneme tableti olarak geçiyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

turkmenciftciÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 169
turkmenciftciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2015 21:57
Eski bir konu. Ancak nematod sorunundan muzdarip olup forumda araştıranlara çare olmak adına yazıyorum. Arkadaşlar nematod aslında akvaryumda bir sorun değildir. Bilakis artık yemleri ortadan kaldırıp nitrat patlamasının önüne geçtikleri için faydalı oldukları bile söylenebilir. Burada asıl sıkıntı çok arttıklarında kozmetik sorun oluşturmaları ve akvaryumda aşırı yem kşrlenmesi olduğunun göstergesi olmalarıdır. Aşırı nematod durumunda ne yapmalı? Birincisi aşırı yemleme yapılmamasına dikkat edilmeli. İkincisi dip çekimine dikkat edilmeli. Üüçüncüsü asla andazol ferbendazol gibi kimyasal kullanılmamalı. Hala önüne geçemediysek ki muhtemelen azaltmakla birlikte hala suda kımıl kımıl yüzdüklerini görüp sinir olacağız ve hobiden soğuyacağız. Çözüm çok basit. Türü ne olursa olsun farketmez 6-7 balıktan oluşan bir tetra sürüsünü salacağız akvaryuma ve nematod ziyafetini seyredeceğiz. Bir hafta içerisinde tek bir nematod kalmadığını göreceğiz ve hatta biraz daha olsalardı da tetralarım yeselerdi diyeceğiz. Çözüm bu kadar basir arkadaşlar. Yok andazoller, yok metranidazoller havada uçuşuyor forumda. Çok anlamsız ve de gereksiz. Balıklara da yazık. Hatta ben bu nematodların yavru cikletler vs için yem olarak üretilmesi gerektiğini bile düşünüyorum.
Sorun genellikle zaten içerisinde yüzen etçil balık olmayan vatoz akvaryumlarında gözlenmektedir genelde. Bunun da sebebi budur. Vatoz üretim akvaryumuna atacağınız 5-6 tane küçük boyutlarda kırmızıburun tetranın ne yavrulara ne de damızlıklara hiç bir zararı da dokunmaz. Bu bilgileri yabancı forumlardan da teyid ettim arkadaşlar. Gönül rahatlığıyla kullanabilsiniz.
Sorundan muzdarip olup arama yapanlar ulaşabilsin diye kopyalayıp bu konuyla ilgili tüm başlıklara yapıştırdım. Bir kaç konuda birden aynı yazıyı okursanız şaşırmayın diye söylüyorum.
Saygılar herkese.

Teşekkür Edenler: [T]233832,metilenn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JapoJupoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 2100
JapoJupoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2015 21:42
[QUOTE=turkmenciftci] Eski bir konu. Ancak nematod sorunundan muzdarip olup forumda araştıranlara çare olmak adına yazıyorum. Arkadaşlar nematod aslında akvaryumda bir sorun değildir. Bilakis artık yemleri ortadan kaldırıp nitrat patlamasının önüne geçtikleri için faydalı oldukları bile söylenebilir. Burada asıl sıkıntı çok arttıklarında kozmetik sorun oluşturmaları ve akvaryumda aşırı yem kşrlenmesi olduğunun göstergesi olmalarıdır. Aşırı nematod durumunda ne yapmalı? Birincisi aşırı yemleme yapılmamasına dikkat edilmeli. İkincisi dip çekimine dikkat edilmeli. Üüçüncüsü asla andazol ferbendazol gibi kimyasal kullanılmamalı. Hala önüne geçemediysek ki muhtemelen azaltmakla birlikte hala suda kımıl kımıl yüzdüklerini görüp sinir olacağız ve hobiden soğuyacağız. Çözüm çok basit. Türü ne olursa olsun farketmez 6-7 balıktan oluşan bir tetra sürüsünü salacağız akvaryuma ve nematod ziyafetini seyredeceğiz. Bir hafta içerisinde tek bir nematod kalmadığını göreceğiz ve hatta biraz daha olsalardı da tetralarım yeselerdi diyeceğiz. Çözüm bu kadar basir arkadaşlar. Yok andazoller, yok metranidazoller havada uçuşuyor forumda. Çok anlamsız ve de gereksiz. Balıklara da yazık. Hatta ben bu nematodların yavru cikletler vs için yem olarak üretilmesi gerektiğini bile düşünüyorum.
Sorun genellikle zaten içerisinde yüzen etçil balık olmayan vatoz akvaryumlarında gözlenmektedir genelde. Bunun da sebebi budur. Vatoz üretim akvaryumuna atacağınız 5-6 tane küçük boyutlarda kırmızıburun tetranın ne yavrulara ne de damızlıklara hiç bir zararı da dokunmaz. Bu bilgileri yabancı forumlardan da teyid ettim arkadaşlar. Gönül rahatlığıyla kullanabilsiniz.
Sorundan muzdarip olup arama yapanlar ulaşabilsin diye kopyalayıp bu konuyla ilgili tüm başlıklara yapıştırdım. Bir kaç konuda birden aynı yazıyı okursanız şaşırmayın diye söylüyorum.
Saygılar herkese.[/QUOTE]

Tetra sürüsü eklemek her zaman işe yaramayabilir sanki.Bakın bu başlığı açan arkadaş aşağıda ne yazmış.Tetralar çözüm olsa Neonlarda aynı işi görmeliydi.

Bence en mantıklı çözüm yemlemeyi çok azaltmak.Hele ilk farkedilen günlerde hiç yemleme yapmamak tankta.Bu arada büyük ölçekli su değişimleri yapmak.Bu şekilde bu canlıların yaşaması için gerekli ortamı bozmuş oluruz bence ve yavaş yavaş kurtulabilir hobiciler diye düşünüyorum.Ama sadece bir düşünce hiçbir bilimsel kanıtlanmış yanı yok söylediğim yöntemin.Bildiğim tek gerçek var o da bir tankın su değerlerini ve dolayısı ile balıklarımızın sağlığını bozan ilk ve en önemli etken KESİNLİKLE AŞIRI YEMLEME.

Ben bir ara 35 lt tankta 30 tane damızlık cory besledim.Sadece bir pipo filtre vardı.Haftada bir %30 su değişimi yapıyordum ve balıklarımı günde sadece 1 kez yemliyordum.Küçük tankta su değişimi kolay ama su miktarı arttıkça iş zorlaşıyor.EN BASİT ÇÖZÜM balıklarımızın sağlığı için AZ YEMLEME.


[QUOTE=faradayn] .........Benim neonlarım yukarıda eklediğim resimdeki balığın kaderini paylaştığı için savaşmam gerekti. Hergeçen gün balıklarınızın karnı şişip patlama derecesine geldikten sonra ölmeleri gerçekten üzüyor insanı.
[/QUOTE]

Beğenenler: [T]167786,Ahesya[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fronto71Çevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2015
İl: Izmir
Mesaj: 8
fronto71Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2015 22:13
Bu canlıarı sadece formalin öldürür 5 ml formalini 100 lt ye dökün ve kökünü kazıyın daha sonra suyun yarısını değiştirin aktif karbon lada filtrenizi takviye edin.

Beğenenler: [T]185996,sadoking[/T]
Teşekkür Edenler: [T]229157,Nayi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir