Nematode tanıtımı (karın çökmesi)


MertSoyumertÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2875
MertSoyumertÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 21:10
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: Yem yemede sıkıntı çekmemesine rağmen aşırı incelik, yavru sayısında azalma, hasta balıktan doğan yavruların yavaş gelişmesi ve bodur olması, deride varsa görülebilir kurt benzeri yumrular, erkek velifera hiçbir şekilde çiftleşmiyor

Akvaryum Kapasitesi (litre): 135 litre

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 2 Velifera, 3 lepistes, 6 kılıçkuyruk, 1 labio

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): 7.5 ph, 27 derece ısı, nitrat biraz fazla olabilir.

Filitrasyon: AquaPro 800

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Bu hastalıktan çok çektim, hala çekiyorum. Sera baktopur direct, sarımsak, flagly gibi tedavi ve yan tedavileri denedim ancak hiç sonuç alamadım. Yabancı kaynakları araştırdım, ancak yine çok bir bilgi yoktu. Karın çökmesinin birçok nedeni olmasına rağmen ben balıklarımda nematode olduğu kanısına vardım, balıkların karnı bol bol yem vermeme rağmen çöküktü, dişi lepistesimin yavruları büyümüyordu. Araştırırken, şu sitede yazılan bilimsel makaleyi buldum: 


Burada tam olarak benim balıklarımdaki semptomlar yazıyordu, ve erkek veliferam dibe çökmeye başladığı için artık yanlış teşhis olsa bile bir şeyler yapmam gerektiği düşünüp harekete geçtim. 

Tedavi: Makalede şu iki etken maddeden bahsediyor: fenbendazole ve levamisole. Fendendazole'ün sadece yem aracılığıyla verilmesi gerekiyor, 3 gün boyunca 0.45 kilogram (1 pound) yeme 1.14 gram verilmesi gerekiyormuş. Bizim verdiğimiz yemler muhtemelen 1 gram bile değildir, o yüzden bu biraz sıkıntı yaratacaktı. Diğer önerilen tedavi levamisole ise banyo olarak ve yemlere katılarak kullanılabiliyor. Yeme katıldığında oran şu: haftada 1 kere 3 hafta boyunca her 0.45 kiloya (1 pound) 1.8 gram. Banyo için önerilen doz şu: 24 saat boyunca 2 ppm (mg/lt), 2-3 hafta sonra bu tedavilerin tekrarlanması gerekiyor, çünkü mevcut kurtları çıkartsak bile bu kurtların yumurtaları kurtuluyor, tekrar üremelerine fırsat vermeden 2-3 hafta sonra tedavinin tekrarı gerekiyor. 
 Ben tedavi olarak etken maddesi ne levamisole olan, ne de fendendazole olan ANDAZOL tercih ettim, bunun nedeni araştırdığımda etken maddesi albendazole olan andazolun daha iyi sonuç verdiğini buldum. İşte kaynak:


Andazol tableti iyice un ufak ettim, toz haline geldi. Çok az miktarda suyla ezilmiş ilacı macun kıvamına getirdim ve hasta balığımı karantina tankına koydum. Parmağımın ucuyla çok çok az miktarda hazırladığım macunu yeme yedirdim (granül yem kullandım, batıl inançlarıma göre granüller sarımsağı, ilacı falan daha iyi emiyor). İlk gün tetra bitse ilacı emdirdim, balık yerinde zor duruyordu, buna rağmen yemi yedi. 12 saat sonra baktığımda dengesi düzelmişti, ancak biraz halsizdi. Tetra bits (kırmızı renkli proteinsel bir yem) yedikten sonra kırmızı dışkılamaya başladı, ben bunu yemin renklendiricilerine bağladım. Sonraki öğün kahverengi NLS yem verdim, dışkısı yer yer şeffafdı, yer yer kırmızıydı. Daha sonraki yemlerde de kırmızı renklerinde dışkıladı. Kırmızı olması benim için şu yüzden önemliydi: 

(Resim alıntıdır)


Otopsi yapılan nematodlu bir balık. Ayrıca kaslarda ve organlarda da nematod bulunabiliyor. Bu yüzden kırmızı dışkıların nematod olduğunu düşünüyorum (sadece tahmin ediyorum, herhangi bir dayanağım yok.) Dışkıları ilk gün aldım, ancak diğer günler balık velifera olduğu için dışkı yemekte sakınca görmedi. O yüzden bütün dışkıları karantina tankından alamadım. Toplamda 3 gün boyunca günde 2 öğün andazol tableti ezerek macun yapıp verdim, balığın dengesi tamamen düzeldi, ancak karnındaki şişlik aynen duruyor. Zamanla düzeleceğini umuyorum. Balığı ilaç tedavisi bitince tanka geri koydum, ancak güçsüz düşen balığı dişi velifera ve labio tırtıklamaya başladı, üst yüzgecinde ve kuyruğunda yer yer küçük kayıplar oldu. Bu yüzden yavruluğa koydum (hata yaptım). Balık yavrulukta olduğu yerde sallanmaya ve çok feci kaşınmaya başladı. Ben de , %50'si dinlenmiş su, diğer yarısı ana tanktan olan karantina tankını baştan hazırladım ve bol miktarda tuz koydum (velifera acı su balığı zaten, rahatlıkla tuza dayanabilir, hatta aniden eklemeye bile tepki göstermedi). Şu an tedaviden sonraki 2. gün, balık 10 litrelik karantina tankında, iyi bir filtrasyonla tedavide oluşan ikincil hastalıklarla uğraşıyor, ancak durumu çok iyi, yemlere çok iyi saldırıyor, sürtünme yok, ancak karnı ilaç tedavisine başladığımdan 4 gün geçmesine rağmen biraz çökük, tamamen geçmedi maalesef. Onun da zamanla geçmesini umuyorum. Eğer balığınızın karnı çökükse, flagly, sera baktopur direct, sarımsak gibi yaygın kullanımlar işe yaramıyorsa SON ÇARE olarak bu bahsettiğim tedavileri uygulayabilirsiniz, ancak ben bunu en son çarem kaldığında uyguladım ve sonuç aldım, karın çöküklüğüne bir çok neden olabilir. 

Saussure2014-01-04 21:12:47

Beğenenler: [T]204848,Di1aaraa[/T]
Teşekkür Edenler: [T]204848,Di1aaraa[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir