Nijer Nehri Biyotopu İçin Tavsiye Gerekiyor


brtkksld0Çevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2016
İl: Ankara
Mesaj: 6
brtkksld0Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2021 11:56
Bir çift Kribensis'im var ve onlar için bir biyotop akvaryumu kurmak istiyorum. Yani Kribensislerin ön planda olmalarını diğer balıkların akvaryum ile uyum içerisinde tıpkı tetra türleri gibi olmasını istiyorum. Tabiki bu bir biyotop akvaryumu olacak her balık aynı tankı paylaşacak orası ayrı. Hatta mümkünse akvaryumun boyutu kurtarıyor ise bir çift yerine iki çift Kribensis olması sizce uygunmudur? Akvaryumun boyutu bunun için uygunmudur? Biraz araştırdım ve doğal habitatları Nijerya ve Cameroon'muş. Nijer Nehri biyotopu kurmak istiyorum fakat bu konuda kendi başıma pek bir ilerleme sağlayamadım. Bunun için bir elin nesi var iki elin sesi var diyerek bu foruma geldim. Akvaryumumun ölçüleri 70*40*40 ve Sump sistemi ile filtre ediliyor.
Öncelikle ne tür bitkiler olması gerektiğine ve başka ne tür balıkların bu biyotopta bulunduğuna dair bir bilgim yok. Hafif akıntı olan bölgeleri sevdiğini öğrendim sizce dalga motoru iyi bir tercih olurmu? Gereklimidir? Ne tür zemin malzemeleri ve dekor kayaları tercih etmeliyim? Hatta Mümkümse akvaryumun yarısının suyun üstünde olmasını ve su üstü bitkileride olmasını istiyorum. Akvaryumun arka tarafı mağralı ve mağraların üstü su dışında kalacak şekilde bir dizayn düşünüyorum sizce mümkünmüdür ve biyotop için uygun olurmu? Işıklandırma ve ısıtma için tavsiyeleriniz nelerdir? Eğer Pludaryum tarzında yaparsam ne tür su üstü bitkileri kullanmalıyım?
Daha önce biyotop akvaryumu kurmuş kişiler varsa bu yolda ne tür problemlerle karşılaşabileceğim konusunda da yardımcı olurlarsa sevinirim. Benim için bir ilk olacak ve patır kütür girilecek bir iş değil bunun için desteğiniz benim için çok önemli. Balık ve bitki türleri ulaşılabilir türler olursa anlayacağınız üzre daha güzel olur. Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim keyifli hobiler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-akaanb-Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2021
İl: Trabzon
Mesaj: 855
-akaanb-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2021 12:45
Ben daha çok güney amerika kıtası nehirleri ile ilgiliyim.Fakat bu konu da bana yakın bir konu.Paludaryum tarzı olacak ise önerim karasal bitkiler yerine o bölgedeki sucul bitkileri emers olarak kullanmanız olacaktır.Çünkü hayli zor olacaktır o bitkileri bulmak.Bölgedeki sucul bitkiler yönünden bir avantajınız var,anubias türleri bulunmakta.Akıntı konusunda bölgenin oksijen miktarı hakkında bilgiler edinip akıntıyı ona göre ayarlamak gerekir.Bu bir biyotopun olmazsa olmazı değildir ama.Bildiğim kadarıyla bölge kara su olarak geçiyor.Ph 6 larda,iletkenlik ise hayli düşük.Bu düşük iletkenliği arıtma cihazı olmadan elde edemezsiniz.Neredeyse bütün biyotop tanklarında düşük ışık olur.Bu biyotopta öyle olmalı.Kum olarak 0.5 mm altı sarımtırak bir silis uygundur.Canlılar olarak;anubias türleri,1 çift kribensis,1 grup killifish yeterli olur.En kolay bulunabilen killifish gardneri diye biliyorum.
https://www.akvaryum.com/nijer_nehri_ve_diger_bati_afrika_nehirleri_biyotopr_161_5991.asp
Bu konu size yardımcı olacaktır.
Aklıma bunlar geliyor şuanda.Kaçırdığım bir şey varsa affola,keyifli hobiler...

Beğenenler: [T]224151,Mussa[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188065,brtkksld0[/T]
+1: [T]195096,K3r3m [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarmakvaryumÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2016
İl: Ankara
Mesaj: 366
KarmakvaryumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2021 13:21
Hocam profilimden kribensis için açtığım konuya bakabilirsiniz düşük ph ve düşük iletkenlik Güney Amerika cikletleri için gereklidir apistogramma türleri için mesela.
Kribensis için osmos cihazı veya ph düşürme gibi işlemler yapmanıza gerek yoktur. Kribensisler doğalarında asitik ve bazik sularda zaten yaşamaktadır yani phı 5.5 olan yerde de 7 olan yerde de yaşamaktadır. Salınım yapmayan kayalar ve anübias subulata tuberculatum bitkilerini kullanabilirsiniz yumurtalarını tek girişi olan yuvalara dökerler bi çanak gibi birşey koyarsanız yuvasını oraya kuracaktır. Vatoz aşk küpü diye bilinen küpler olabilir. Son olarak iletkenlik değeri 500 küsür olan çeşme suyunda da üreyen balıklardır kribensisler çok dayanıklı balıklardır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-akaanb-Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2021
İl: Trabzon
Mesaj: 855
-akaanb-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2021 13:57
[QUOTE=Karmakvaryum]Hocam profilimden kribensis için açtığım konuya bakabilirsiniz düşük ph ve düşük iletkenlik Güney Amerika cikletleri için gereklidir apistogramma türleri için mesela.
Kribensis için osmos cihazı veya ph düşürme gibi işlemler yapmanıza gerek yoktur. Kribensisler doğalarında asitik ve bazik sularda zaten yaşamaktadır yani phı 5.5 olan yerde de 7 olan yerde de yaşamaktadır. Salınım yapmayan kayalar ve anübias subulata tuberculatum bitkilerini kullanabilirsiniz yumurtalarını tek girişi olan yuvalara dökerler bi çanak gibi birşey koyarsanız yuvasını oraya kuracaktır. Vatoz aşk küpü diye bilinen küpler olabilir. Son olarak iletkenlik değeri 500 küsür olan çeşme suyunda da üreyen balıklardır kribensisler çok dayanıklı balıklardır [/QUOTE]Kribensis geniş bir ph aralığında yaşayabilir fakat arkadaş Nijer Nehri biyotopu demiş.Bir biyotop akvaryumunun su değerleri örnek alındığı doğaya çok yakın veya aynı olmalı.Bu nehirde iletkenlik 10'larda,ph 6'lardadır.Subulata Güney Amerikan kökenli bir bitki,tuberculatum ise Nijer Nehri'nden değil.Doğada aşk küpü diye tabir ettiğiniz çömlekler yok ki biyotopta olsun.Sorulan soruya alakasız bir cevap vermişsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KarmakvaryumÇevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2016
İl: Ankara
Mesaj: 366
KarmakvaryumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2021 22:38
Hocam konuda arkadaş kribensis için biyotop kurucam demiş kribensis ön planda olucak dediği için ben genel bilgi verdim bitki konusunda haklısınız bitkinin kökenlerini tam bilemiyorum ama küpü kayalarla gizleyebilir küpün biyotop içinde olmaması gerektiğini bende biliyorum ama ben mesela biraz takıntılıyım kurduğum dekorun bozulmamasında yada bitkilerin dibini kazmamasında o yüzden küpü önerdim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

WolandÇevrim Dışı

Kayıt: 15/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 87
WolandÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2021 02:25
Nijer nehri baya uzun bir nehir. Bamako, niamey ve port harcourtta (nijerya sizin odaklandığınız yer) görme şansım oldu. Bamako ve p. harcourtta doğa yeşilken niameyde tam tersi kurak nerdeyse çöl vari bir yer. Kimi yerlerde baya genişliyor ve kimi yerlerde daralıyor. Bamakoda ve p. harcourtta suyun rengi normalken niameyde koyu kahverengi gibi akıyor. Port harcourtta okyanusa dökülmeden önce baya dallanıyor delta oluşturuyor. Kısaca uzun bir nehir ve farklı coğrafyaları geçtiğinden elimizde çok bilgi olmasada spesifik bir yer seçip ordaki spesifik nijer biyotopu yapmak lazım. Çünkü kendi içinde farklılıklar gösteriyor. Nijeryaya odaklancak olursak nijeryaya özgü bir kribensis türü var. Acaba bizim bildiğimiz kribensisle nijeryaya özgü kribensisin nerede yaşadığını bilmek lazım. Neyse balık olarak bilemiyorum ama niamey dışında bitki olarak su sümbülleri, tilki kuyruğu ve nilüfer gördüm. Belki bitki olarak bunlar kullanılabilir. Bilgi olmadığından zor bir iş şimdiden kolay gelsin:)

Teşekkür Edenler: [T]140929,mcmert[/T]
+1: [T]140929,mcmert[/T][T]119483,Eldurmaz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

K3r3mÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 1150
K3r3mÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2021 08:57
Biyotop kurarken bence öncelik canlılar olmamalı ve ayrıca yeni başladıysanız kuracağınız bölgenin daha önce kurulmuş olduğundan emin olunki inceleyebileceğiniz örnek akvaryumlar olsun onun dışında seriously fish ve fish base gibi sitelerden bu konuda daha çok bilgi edinme ihtimaliniz vardır birde bolbitis heudoliti ve anubias gibi bitkiler kullanılabilir kribensis’lerin yanına aynı yerde mi yaşıyorlar tam emin değilim fakat Kongo tetra veya killifish türleri olabilir.[EDIT]K3r3m ,2021-08-27 09:01:31[/EDIT]

Beğenenler: [T]229301,-akaanb-[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir