okadar aradım ne kum ne bitkiyi kafama yatıramadım..
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2011 20:28
60 lt kare şeklinde yatan bi akvaryumum var.
güzel bitkili bi cardinal neon akvaryumu yapasım var.
karides ve lepistesde koysam güzel olabilir
forumlara heryere baktım yapaydır gübre isterdir renksiz kum balık ölür cart curt iyice kafam karıştı.
ekipmanım var mercanlarımda var ..sadece kum bitki ve balık için 100 lira bütçe ayırayım diorum.
professional bişey olsun sizce neler alayım napayım satan varsada süper olur.DAHA FAZLA BAKMAK OKUMAK İSTEMİYORUM NE DERSENİZ UYGULAMAYI DÜŞÜNÜYORUM. BİLİR VE tecRÜBELİ KİŞİLERDEN UZUN ÖMÜRLÜ FİKİRLERİNİ BEKLYORUM..
önceki genel bakışım :
hagen kumla java lı bitkilerle 20 neon alayımdı ama bukadar kolay olmamalı.
şimdiden çook teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2011 22:56
Çok güzel bir düşünce ile yola çıkmışsınız. Umarım planınızı hayata geçirirsiniz. Profesyonel bir bitkili akvaryum için benim söyleyebileceklerim şunlardır:
erdotr 2011-02-27 22:59:28
1. Kum: Hagen düşünmüşsünüz zaten bir de aquaclay bu konuda oldukça başarılı. 7-8 cm kum yüksekliği için yaklaşık 10-15 kilo ihtiyacınız olacak.
2. Gübre: İyi bitki gelişimi için gübre takviyesi gerekecektir. Sıvı, tablet, substrat olarak hazırlık aşaması ile birlikte başlanmalıdır.
3. Aydınlatma: 60x60x60 bir akvaryumda derinlik biraz fazla olmakla beraber en az T5 floresan tavsiye ederim. 7-8cm kum kalınlığı ve üstten de 4-5cm boşluk bırakıldığı düşünülürse 170-175 litre kapasitesi olacaktır. En az 0.5w/L düşünülürse en az 4 adet tüp olmalı (4x24w=96w) İyi bir reflektör çok iş görecektir. Flolar; bir grolux, yanına 2 adet aquarelle veya aquastar 10000k, bir de 865 veya 965 6500k tavsiye ederim.
4. CO2: Mayalı sistem CO2 vermeniz son derece verimli olacaktır ancak beraberinde PH ölçüm cihazı ile sürekli kontrol altında tutmanız gerekecektir. Unutulmamalı ki birinin eksikliği diğerinin de tüketilememesine sebep olmaktadır. PH fazla düşmesi (CO2 artması) ise balıkları zehirleyecektir.
5. Filtrasyon: Sisteme CO2 verileceğinden su yüzeyinin çok fazla dalgalanmaması gerekecektir. Aynı zamanda tüm kapasiteyi saatte 4-5 defa çevirmesi gerektiğini düşünürsek 600-800L/H bir dış filtre iyi olacaktır.( Az bakım, uzun ömür ve sessiz çalışma)
6.Isıtıcı: Çoğu bitki 25-26 derecenin üstünde erimeye, formunu kaybetmeye ve solmaya başlar. Aynı şekilde soğuk su da sevmezler ve tetralar da işin içine girecekse bu ısıyı sağlayacak ve sabit tutacak bir 100-200w ısıtıcı gerekecektir.
7. Dekor: Bahsettiğiniz mercan ve benzeri aksesuarlar suyu sertleştirdiğinden bitkili akvaryuma uygun değildir. Bitkiler besinlerini hafif asidik suda emebilirler. Kaldı ki kardinal neon çok yumuşak su ister, aksi takdirde kısa sürede ölürler.
Elinizde mevcut ekipmanı listeden çıkartarak kalanları temin etmeniz gerekmektedir. Ayırdığınız 100TL bütçe tabir doğru ise "dişinin kovuğuna yetmez" çünkü 20 adet kardinal neon yanılmıyorsam 50-60TL tutacaktır ama başlangıçta birşeylerden ödün vererek maliyet bir miktar düşürülebilir. Yukarıdaki malzeme ihtiyaçları yarı-profesyonel bir tank için sıraladım. Daha da profesyonel olması için 500-1000TL bir bütçe ile otomatik PH kontrol ve CO2 tüplü sistem kurulabilir. Aydınlatma Metal halide yapılabilir, vs. Seçilecek bitkiler sunulabilecek gereksinimlere göre seçilmelidir. Kardinal neon olmasa da düz neonla başlamak da maliyeti epey etkileyecektir.
Karar verip düzenek kurulduktan sonra bakım ve gübreleme konularını iyice araştırmanız gerekecektir. Zira hatalı bir davranış kimsenin istemediği alg patlamasını kaçınılmaz kılar ve kısa sürede sizi bitkili akvaryumdan soğutur.
Benden bu kadar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir