Paludaryum


romatesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2008
İl: Mugla
Mesaj: 444
romatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2008 01:28

Forumumuzda teraryumla ilgili yeterince bilgi toplanmış bir başlık var ama paludaryumla ilgili böyle bir başlık göremeyince yardımım dokunması umuduyla, Onur Abi'nin makalesine benzeterek bir şeyler karalayacağım.

Paludaryum

Akvaryumlarımızda su ortamını, teraryumlarımızda kara ortamını taklit ettiğimiz gibi, paludaryumlarda da su kenarı taklit edilir. Yani belli seviyede su, belli seviyede kara hayatı vardır. Genelde su oranı 1/3 şeklindedir. Beslediğimiz canlıya göre değişmekle birlikte, paludaryumumuzun kara ve su ortamında çeşitli bitkilere yer verebiliriz. Kara ortamında kullanacağımız bitkiler, nemli ortamı seven bitkiler olmalıdır. Anubias su dışında yüksek nemde yaşayabilen bir bitki olarak paludaryumlarda görebildiğimiz bir bitkidir. Eğer su dışında beslenecekse, yapraklarının ya sürekli suyla temas halinde olması, ya da yağmurlama sistemiyle belli zamanlarda sulanması gerekir. Aksi taktirde yapraklarında sararmalar meydana gelebilir.
 
Besleyeceğimiz canlılara göre bir paludaryum yapmalı, veya yaptığımız paludaryuma göre canlı seçmeliyiz. Örneğin bitkili bir paludaryumda kaplumbağa uygun olmayacaktır. Kaplumbağa bitkileri ısırıp, dağıtacaktır. Aynı şey su altı bitkileri için de öyledir. Bitkisiz bir paludaryumda ağaç kurbağası beslemek de aynı derecede yanlıştır. Ayrıca paludaryum kurulumlarına sonra değineceğim.
 
Paludaryum kurulumlarında, genellikle beyaz strafor kullanıldığı gibi, sıkma köpük de kullanılabilir. Sıkma köpük sıkıldıktan bir kaç saniye sonra 3-4 katına ulaştığı için ayrıntılar vermekte zorlanabilirsiniz. Bu konuda strafor daha iyidir. Tankın arkasını kaplayıp, öne doğru eğimli bir şekilde yükseltiyi düşürerek verilen kompozisyon en çok tercih edilenlerdendir. Bu şekilde şelale yapmak da kolaylaşacaktır. Bunların haricinde strafor kullanmadan, sadece ağaç kökleri, dallar, kayalar ile de paludaryum oluşturabilirsiniz.
 
Bitki olarak, bazı sarmaşık çeşitleri, anubias, fesleğen gibi fazla suda çürümeyecek ve aşırı büyümeyecek bitkileri seçmeliyiz. Paludaryumda, bazı ortamlarda kara yosunu(örneğin fazla su almayan taşların kenarları), bazı ortamlarda java moss(şelalenin yanlarında, su altında veya nemli bölgelerinde) kullanabiliriz. Bitkilerle, taşlarla, şelalelerle, canlılarla kalabalıklaştıkça daha da doğal görünecektir. Paludaryumun oturması, asrtık herşeyin tamamım demesi için 6 ay gibi bir süre gerekmekte. Bitkileri dikilmiş, canlıların ortamına uygun bir paludaryumda, 6 ayda çoğalan bitkiler, yabani bitkiler görebilirsiniz. Ektiğiniz java ve/veya kara yosunları iyice gelişecek ve paludaryum artık evinizdeki doğa haline gelecektir.
 
Başta da söylediğim gibi kaplumbağalar, bitkileri ya yiyecek ya da dağıtacaktır. Bu yüzden kaplumbağa paludaryumlarında ya hiç bitki olmaz, ya da yapay bitkiler kullanılır. Kara ortamına bir canlılık yerleştirilemediği için tam anlamıyla paludaryum olduğunu söyleyemememle birlikte, habitatına yakınlaştıkça paludaryum değerinin artacağını da hatırlatmakta fayda var. Bir kaç mango kökü, kaplumbağların kara alanı olarak kayalarla, kaplumbağaların tırmanamayacağı bir yere ekilmiş bitkilerle çok güzel bir kaplumbağa paludaryumu yapılabilir.
 
Boyutlar, paludaryum için olmazsa olmaz değildir. 30 cm lik tankta da çok güzel bir paludaryum olur (örneğin Ufuk Uçar'ın paludaryumu), 120 cm lik tankta da (örneğin Gültekin Sabana) . Başta belirttiğim gibi, besleyeceğimiz canlı için paludaryum seçmeli, ya da paludaryumumuza göre canlı beslemeliyiz. Eğer paludaryumda betta beslemek istiyorsak, 30 cm lik bir tank yeterli gelecekken, kaplumbağa beslemek istiyorsak en az 100.60.50h gibi bir tankımız olması gerekmekte. Ne kadar çok canlı türü koyarsanız, o kadar karmaşıklaşır ve doğallaşır. Tank ne kadar büyük olursa; canlı, bitki, şelale, yosun, dekorasyon gibi şeyler çoğalacak ve doğallaşacaktır.
 
Kaplumbağa paludaryumu kurulumu:
 
Kaplumbağa, ülkemizde genellikle bulunan Kırmızı yanaklı su kaplumbağası, diğer adıyla Singapur Kaplumbağası, (Trachemys scripta elegans). Kaplumbağalar, yanlış bir kanının aksine 30 cm e kadar büyüyebilirler. Bazı akvaryumcuların ticari emelleri doğrultusunda, ölüm kaplarında satılan kaplumbağalar oluyor. Kesinlikle ölüm kabında kaplumbağa beslemeyin, besletmeyin. Konuyu dağıtmadan kuruluma devam etmek istiyorum. Kaplumbağa beslemek istiyorsak, bu obur hayvanlara en az 100.60.50 bir akvaryum almalıyız.
 
Pek sosyal hayvanlar olmadıkları için, tek beslenmelerinde fayda var. Paludaryumda bitki olmamalı, olacaksa ulaşamayacakları yerlere konulmalıdır.
Isıtıcı bulundurmalısınız, ısı normal şartlarda 26-27 derecede sabit kalabilir. Kış uykusuna yatırmaktan yana olanlar var. Kış uykusu hayvanların yiyecek bulamadıkları dönemlerde, metabolik faaliyetlerini en aza indirerek av sezonuna kadar beklemeleridir. Bu onları oldukça yorar, küçük yaşlarda kış uykusuna yatan kaplumbağaların çoğu uyanamaz, ya da öldü diye kış uykusundayken atılır.
 
Ayrıntı için linkleri ziyaret edebilirsiniz;
 
 
 
 
 
 
Küçük boyutlarda paludaryum kurulumu:
 
Nano paludaryumlar, fazla çeşit barındıramayacak, sade ama güzel yaratılabilinecek tanklardır. Tankın eninin boyuna oranı 1/2 den az olmazsa derinlik ve dekorasyonda yerleştirme adına iyi olur. 30.30.30 bir tank, mango kökleri, bir kaç kök saz, anubias ve nemli ortam bitkileriyle çok güzel bir paludaryum yapılabilir. Bu boyutlardan kara payını da düşersek sulak kısımda betta beslenebilir.
 
Ufuk Bey'in nano paludaryumu;
 
 
Büyük boyutlarda paludaryum kurulumu:
 
Büyük boyutlarda paludaryumlar; dekorasyonu yönlendirebilme, bitki-canlı çeşidini arttırabilme gibi avantajları sayesinde daha doğal görünür. Büyük boyutlardaki paludaryumlarda, kullanacağımız dış filtrenin çıkışıyla bir şelale yapabilir, hatta kafa motoru kullanarak şelale sayısını arttırabiliriz. İstediğimiz yerlerde karasal alanı taş, istediğimiz yerlerde köpükten yapabiliriz. Nanoya nispeten daha fazla büyüyen bitkiler kullanabilir, fazla su gelmeyen nemli yerlere istediğimiz şekilde kara yosunları, fazla nemli yerlere java yosunu koyabiliriz. Büyük akvaryumlarda doğal döngünün oturması daha kolay ve eğlencelidir. Hiç görmediğiniz bir yerden bir bitki çıkmış olabilir, yosunlar taşları belli miktarda kaplayıp doğal görüntüyü verebilir. Kara yaşamına ayak uydurmuş, suda boğulmayacak enteresan türler beslenebilir.
 
Gültekin Sabana'nın 120 cm lik paludaryumu;
 
 
 
Burak Çalışkan'ın 120 cm lik paludaryumu;
 
 
 
Saat sebebiyle resimlere şimdilik ara veriyorum. Paludaryum konusunda bana bilgilerini usanmadan sıkılmadan veren Gültekin Abime çok teşekkür ediyorum.
 
Yazılar tamamen bana aittir. akvaryum.com'dan veya şahsımdan izinsiz kullanılamaz.
atilimkanatli2008-12-07 12:49:38

Beğenenler: [T]76095,kibrit[/T][T]109861,refikonuroral[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

QuErorZÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 1483
QuErorZÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2008 01:34
 Atılım Bey,tebrikler.Çok güzel görünüyor(tamamını okuyamadım).Bence araştırmalarınızı genişlettikçe buraya eklentiler yapın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2008 11:41

Atılım oldukça güzel bir çalışma olmuş eline sağlık çalışmalarının devamını bekliyoruz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrimiçi

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3529
Neothauma Çevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2008 11:57

Kurmak bize de nasip olur inşallahTebessüm.Paylaşım için teşekkürler kardeşim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muradÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2007
İl: Usak
Mesaj: 2323
muradÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2008 12:28

Paylaşım için teşekkürler, iğneli sabit başlıklar arasında bulunması faydalı olacaktır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinorÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,48207[/C]
Kayıt: 01/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3481
sinorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2008 16:56
Atılım , gerçekten çok faydalı olmuş ellerine sağlık . Özellikle örneklerin sitemizden olması çok daha güzel . Bunca yazıdan sonra bence sende bir paludaryum kurmalısın . Eğer şelale yapımı hakkında bilgin varsa , paylaşırsan sevinirim ...
 
Saygılar , tebrikler ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

romatesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2008
İl: Mugla
Mesaj: 444
romatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2008 16:59
Cenk, seneye odamı oturma odasıyla değiştireceğim. 200 lt yi de o zaman paludaryuma çevireceğim. Şimdilik teraryumla yetinmeyi düşünüyorum ancak bilirsin benim ne yapacağım belli olmuyor küçük boyutlarda bir tankta paludaryumla çıkabilirim karşınıza.
 
Şelale konusunda fikir sahibiyim ancak yanlış bilgilendirmek istemem biraz araştırıp burada yapımını anlatacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mr.SCADAÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 139
Mr.SCADAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2008 00:23
Sn. Gültekin Saban'nın paludaryumunu gördükten sonra hemen bende gittim straforları aldım. Yarın şekil vermeye başlayacağım. Ancak anlayamadığım bir yer var. Kara bitkileri için gereken toprak (ya da her ne kullanılıyorsa) miktarı nasıl olacak? Sn. Saban'nın paludaryumunda çok fazla toprak parçası göremedim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cichlid dostuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 201
cichlid dostuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2008 12:11

Atilim uzmani olacak bu isin yakinda.Bir de paladariumu yapsa artik durduramayacacagiz onu.Ama forumda paladarium ve teraryum bolumunun canlanmasi beni gercekten mutlu etti.

Bu arada Nihat Bey sorunuza gelince ;kara bitkilerini yerlestirmek icin ilk etapta saksili dikim yapiyoruz.Dekorumuzu yaparken nereye ne dikecegimize karar vermek isin puf noktasi.Eger su gecen bir yere su sevmeyen bitki dikersek husran tabii.Paladariumu kurduktan sonra zaten iyi kurulmus bir tankin sistemi 2-3 ay icerisinde oturuyor.Fazla mudahale etmemenizi tavsiye ederim.Cunku bu esnada curuyen yapraklar,kuflenen yerler ileride humuslu toprak vazifesi gorerek yeni bitkilerin yesermesini sagliyor.
Ben dogayi taklit edebilecegimiz dusunmuyorum ama dogal bir ortamin olusmasina gerekli sartlari hazirlayarak onun kendiliginden olusabilecegini dusunuyorum.Bunun icinde dogada ki isleyisi bir dusunun.Doga da su hayatin baslangicidir.Paladariumdada elimizdeki suyun dongusu o tankin hayat damarlaridir.Isteyenler tankin icerisinde yagmurlama da yapabilir,Ama zamanla su cikis delikleri kapaniyor,cunku suyun icerisnde cok fazla parcacik var.O yuzden ben yagmurlamayi kestim,en azindan camlarim cok kirlenmiyor artik.Ama selale yapilmayan tanklarda eger kuru bolge var ise fisfis ile yagmurlama yapmaniz gerekecek.Besledigimiz bitkiler tropik olduklari icin fazlasiyla nemli bir ortam olusturmamiz da gerekli.
Tankin sucul donusumu yaptiktan sonra karasal sistem icin gereksinimlerimizi dusunmemiz gerekiyor.Bitkilerde hayvanlar gibi besinsiz yasayamaz.Sistemin baslangicinda gubre takviyesi yapmak hicte fena olmaz.Ama ilerleyen donemlerde (kendimden ornek:olen circir bocekleri),veyahut diger cesetleri cok buyuk olmadigi surece cikartmayin.Belki bu fikir bir cok arkadas sacma veye sistemi kirletici gelebilir fakat bende olen canlilarin buyukluklerine dikkat ediyorum orayi sakin atlamayin.Cok bitkili bir tankta olmus canlilar her zaman iyi bir besin kaynagidir.Zaten paladariumlarda beslyecegimiz hayvanlarda sinirli.Ama olmus kurtcuklarin boceklerin hic bir zarari olmaz merak etmeyin.Ve bitki bakimidan hoslanmiyorsaniz paladarium yapmayin derim,cunku paladariumlar hayvanlardan daha cok bitkileri ile on plana cikan tanklar.
Herkese iyi gunler,mutluluklar.
cichlid dostu2008-12-09 12:15:07

Beğenenler: [T]76095,kibrit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

romatesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2008
İl: Mugla
Mesaj: 444
romatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2008 12:28
Teşekkürler Gültekin Abi, senden öğrendiğim bilgiler doğrultusunda seneye 200 lt lik tankımı paludaryuma çeviriyorum. Bu sene öyle büyük bir proje yapabilecek durumda değilimTebessüm.
 
Cenk, şelaleyi anlatmak için paintten bir şeyler karaladım. Umarım herkese yardımı dokunur.
 
 
 
Büyük akvaryumara göre düşünüp ona göre çizdim, dış filtre kullanılıyor ve 2 adet su toplama çukuru var. Tankınızın boyutları eğer küçükse, şelale yapmayıp bitkilerin su ihtiyacını fısfısla karşılayabilirsiniz.
 
Şelalenin amacı, görsellik bir yana, suyu seven bitkilerin yaşam kaynağı olması. Bitkilerin ihtiyacı olduğu suyu sürekli bulabilmesi, bunun sonucunda sizin müdaheleniz olmadan paludaryumda yaşamın devam etmesi. Borudan akan suyu çukurlarda toplamanın nedeni, tekrar şelalenin görselliği bir yana, suyun daha geniş alanlara yayılıp daha çok bitkiye can vermesi.
 
Bu sayfada sitemizin dışına pek çıkmak istemiyorum, o yüzden elimden geldikçe örnekleri site içinden vermeye devam edeceğim. Gültekin Abi'nin paludaryumundan şelalelerin görüntüsü ;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Engelli ÜyeÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 772
Engelli ÜyeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2008 15:35

Atılım makaleni zevkle okudum fotoğrafların sitemizin içinden olması da çok güzel umarım ben de böyle güzel tanklar kurabilirim.

SAYGILAR...
tanganyikacı2008-12-16 15:46:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AdnanKayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1315
AdnanKayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2008 18:48
Bu  paludaryum  işi  beni  de  sardı.Buyrun  benden  de  güzel  bir  paludaryum  örneği.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

romatesÇevrim Dışı

Kayıt: 14/02/2008
İl: Mugla
Mesaj: 444
romatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2008 05:04
"Başlıyorum!" dedim ve başladım.
 Bugün saat 2 gibi internetten paludaryum fotoğraflarına bakınıyordum yine. Döndüm, akvaryumuma baktım ve artık ondan hiç zevk almadığımı anladım. Kalktım ve elime kova, kepçe, poşet ne varsa aldım giriştim akvaryumaTebessüm. Saat 4 gibi kumla beraber bütün dekoru çıkardım. Akvaryumda sadece şaşkın 11 sarıprenses kaldı. Birkaç haftaya kadar onları da elimden çıkarıp akvaryumu tamamen temizlemeyi düşünüyorum. Şubat tatilinde de straforlarımı alıp işlemeye başlayabilirimTey%20Tey. Bu arada su kısmında da bitkili yapıp lepistes ve betta beslemeyi düşünüyorum Yücel'le birlikte betta coccina alımı yapacağız bir aksilik olmazsa 2-3 aya kadar ikimizin de akvaryumlarında coccina lar dolaşıyor olacakThumbs%20Up.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrimiçi

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3529
Neothauma Çevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2008 10:01
[QUOTE=atilimkanatli]"Başlıyorum!" dedim ve başladım.
 Bugün saat 2 gibi internetten paludaryum fotoğraflarına bakınıyordum yine. Döndüm, akvaryumuma baktım ve artık ondan hiç zevk almadığımı anladım. Kalktım ve elime kova, kepçe, poşet ne varsa aldım giriştim akvaryumaTebessüm. Saat 4 gibi kumla beraber bütün dekoru çıkardım. Akvaryumda sadece şaşkın 11 sarıprenses kaldı. Birkaç haftaya kadar onları da elimden çıkarıp akvaryumu tamamen temizlemeyi düşünüyorum. Şubat tatilinde de straforlarımı alıp işlemeye başlayabilirimTey%20Tey. Bu arada su kısmında da bitkili yapıp lepistes ve betta beslemeyi düşünüyorum Yücel'le birlikte betta coccina alımı yapacağız bir aksilik olmazsa 2-3 aya kadar ikimizin de akvaryumlarında coccina lar dolaşıyor olacakThumbs%20Up.
[/QUOTE]
 
Oh bee sonunda sarı prensesten kurtuldukTey%20Tey.Yeni projende başarılar diliyorum.Eğer bi aksilik olmazsa mutlaka alacağız betalarıGöz%20Kirpma.Yalnız türü konusunda coccina olur mu bilemiyorum.Sana haber veririmGöz%20Kirpma.
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir