Ph Değişmesi Konusunda
Hobide yeniyseniz ph'dan önce daha önemli bazı konularda bilgi edinmeniz iyi olur.
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=42275& PN=1
Bu linkte bir hayli işinize yarayacaktır.
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=40981& PN=1
Bu konu da ise su değişimi ile ilgili bolca bilgi mevcut, baştan sona okumanızı öneririm.
Ek olarak su kimyası ilgili konuyu özel mesaj olarak gönderdim
Kolay gelsin, saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yukarıdaki ürün Ph için o kadarda sağlıklı ölçüm olanağı sağlamaz size ortalama bir değer verir.Digital pH metre kesin değeri verir.
Forumun başındaki pH ayar olayına gelirsek su içersindeki tüm değişkenler bu değerin değişmesini sağlar.Su sıcaklığı yada eklenen kimyasalın sıcaklığı ve pH ıda bunda etkilidir.Akvaryumda ise En basitinden kuma karışan ve çürüyen yem gibi balık dışkıları gibi.Bu sebeble sudan alınan numunenin ölçülüp buna uygun uygulama yapılması gerekir.Sanayide pH düşürmek için HCI yükseltmek için kostik diye adlandırılan NaOH kullanılmaktadır.Ben akvarymumdaki pH değerini sürekli gözlemleyip gerektiğinde müdehale ediyorum.
Asitleşme olduğunda yani pH değeri düştüğünde kaya tuzu ilavesi ile bu değeri yükseltiyorum.Kaya tuzunun eriyigi de baz işlevi görmektedir.Tersi durumlarda yani bazik ortam oluştuğunda pH değerini istediğim seviyeye getirmek için labaratuvar ortamında hazırladığım %1 lik HCI çözeltisinden ekliyorum.Ekleme azar azar ve değer ölçülerek yapılmalı.pH değerim herzaman istediğim seviyede kalıyor.Aynı olayı heryerde temin edeceğiniz tuz ruhu diye geçen HCl yi üzerindeki asit yüzdesi oranını hesaplayarak seyreltip %1 e getirerekte yapabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yukarıdaki bahsettiğim olay riskli bir metoddur bu yüzden kimseye önermiyorum.Ben meslek icabı hergün asitlerle kimyasallarla çalıştığım için olaya bu denli rahat yaklaşabiliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Discus üretme aşamasına gelmiş bir hobici dijital ph metre kullanması gerektiğini bilir zaten. (O da hassaslığı için değil, kullanım kolaylığı için)
Ek olarak metoddan bahsedip arkasından da riskli bir metoddur yazmanızdan şahsen rahatsız oldum. Hava atmak için yazmışsınız gibi oldu
Madem riskli yahut burada ki insanların işine yaramayacak hiç yazmasaydınız.
Son bir ek daha, beslediğiniz balıkların ph'larıyla bu kadar ilgilenmeyin, gerek yok.
Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu su değişimi yapmayıp, sadece su ekleyen kişilerin akvaryumunda uzun vadede(6 ay, 1 yıl falan gibi) tuz birikimine sebep olur mu? Benim aklıma da bu tip bir problem geldi. Acaba böyle bir şey olur mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Selamlar,
Ph deyeri bildiginiz gibi bir denge (terazi) dir ve suyun analizi icin tekbasina yetersiz kalir. O yüzden Ph´yi asitlerle veya Co2 ile düsürmeye calismak faydali olmaz, hatta zarar bile verebilir. Mesela Ph degerini düsürmek icin Co2 suya eklersek ve bu deger 20mg/ltr gecerse bazi baliklar (Discus,Agassiz) zarar alabilirler. Suya saf asit ekledigimizde suyun dogal yapisini bozmus oluruz ve baliklarimiza yine zarar veririz. Ph degerin yanisira suyun Kh sertligini ve toplam sertligini ölcmekte fayda var. Söyle misal vereyim, Discus beslemek icin Ph 7,5 ve Kh 5 ise baliklar sorun yasamazlar ama Ph 7 ve Kh 10 ise sürekli stres altinda kalirlar buda hastalanmalarina neden olur.
Hümid asidler (Torf) zarar vermezler cünkü belirli bir sinira kadar ph´yi düsürürler zaten dogal olani da budur. Suyun ph degerini düsürmek istersek secenek olarak ters osmos veya destile olmus su kulanabiliriz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
ulvi bey
rica ederim kesinlikle hava atmak için yazmadım.Meslek icabı hergün cesitli kimyasallarla calısıyorum bunu akvaryumuma uyguladım.Dediginiz gibi benim besledigim sarı prenses ve yunuslar icin hassas ölçüm gerekmiyor.7,5-8,4 arası pH değeri makbul bende elimdeki imkanlarla bu degeri hep koruyorum ve arada mudahale edip degeri bu parametrede tutuyorum.Birsey kaybetmiyorum malavi gölündeki ph degerini sürekli koruyorum ve balıklarım daha hızlı büyüyorlar.Sonra sizin örnek verdiginiz merck indikatörü ph ölcümünde saglıklı sonuc vermez.Piyasada ucuza digital ölcüm yapan ph metreler mevcut isteyen bütcesine göre alıp uygulayabilir.Ben bir kimyacı olarak bosuna merck indikatöre para verilmesine karsıyım.Yazımın sonuna yazdığım ve sizin elestirdiginiz riskli yöntem olayına gelince bunuda yanlıs yapabilme ihtimali olan insanların sorumlulugunu almamak icindi.Yani ben bu sekilde yaptım isteyen yapabilir lakin kücük bir hesaplama hatası ile bütün balıklar ölebilir bende sorumlusu olmak istemem.Ben akvaryumumda uyguladıgım bir yöntemi insanlarla paylastım.Uygulamak isteyen insanlarada cok dikkatli olmasını rica ettim.Olabilecek hatalardan da sorumluluk almadıgımı ekledim.Hepsi bu..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Onur bey
Cok güzel bir noktaya deginmissiniz.Bahsettiğiniz tepkime klasik tuz oluşumu
HCl+NaOH----->NaCl+H2O
Lakin ben akvaryuma seyreltik HCl den cok az sekilde damlatarak bu islemi yapıyorum.O da pH 8,4 ü gectiginde...Burada su degisimlerinde suyun icinde kalan Cl iyonları zamanla ucar giderler Cl ucucudur.HCl ile tepkime veren NaOH dir oda sanayide KOSTIK olarak gecer.Yani bir problem olmaz.
Burada akvaryum ortamında suyun pH degerine müdahale yapılıyor.Kullanılan kimyasal suyun pH degerini degistiriyor.Yükseltmek icin baz düsürmek icin asit tabi seyreltik olmak sartıyla...Yani siz Na ile Cl un bir sekilde birbiri ile tepkimeye girmesini saglamıyorsunuz.Kullanılan kimyasallar farklı zamanlarda ve suya karısarak kullanılıyor ve cok az kullanılıyor.Ph degerine müdahale ediyor.Baska bir tepkime ortamı yaratmıyor.Umarım kafanızdaki soruisaretleri cözülmüstür.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Discus üretme aşamasına gelmiş bir hobici dijital ph metre kullanması gerektiğini bilir zaten. (O da hassaslığı için değil, kullanım kolaylığı için)
Son bir ek daha, beslediğiniz balıkların ph'larıyla bu kadar ilgilenmeyin, gerek yok.
Kolay gelsin.
[/QUOTE]
Bize gereken yaklaşık olarak virgülden sonra bir basamak değil mi? 6,2 gibi.
O halde ;
Çok hassas olması için fazla para harcamamıza bence çok gerek yok.
Turnusol kağıtları üzerindeki alg türü canlılar ile ölçülür. Kağıttaki canlıların çok hassas olmamakla beraber hata yapacaklarını sanmıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
ph'7.5 altına düşüremedim balıklarım aptallaştı çare ararken arıtma cihazı buldum ph 5.5 çıkıyor.tds 003 ankara şebeke suyunda tds 120 çıkıyor ph 7.5 diğer semtlerde ölçüm yapmadım.Ve aynı zaman da bu cihazında bayiliğini aldım özellikle akvaryumla ve diskusla uğraşan dostlarım için elimden geleni yaparım.Ankara da ölçüm için testlere gelebilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bitki akvaryumcusu olarak, söz edilen yöntemlerin bir çoğunun tuz ortaya çıkardığını hatırlatırım. Neyse ki CO2 bir şekilde balıkları strese sokmadan Ph'ı düşürüyor.
Uygulanabilecek en iyi yöntem ters ozmos.
Antalya'da uygun yöntem bulabilirsem çok iyi olurdu.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merc pH kitleri gerçekten çok yüzeysel sonuçlar verir.
İyi bir pH metre cihazına 300- 400.-EURO veremem diyorsanız, birçok yerde 20-30.-YTL ‘ye dijital pH metreler bulabilirsiniz. Emin olun pH metreler kâğıt kitlerden çok daha doğru sonuçlar verecektir.
Bu cihazlarda probun içerisinde ekstradan pt100 sıcaklık sensörü de bulunmaktadır. Yani pH ölçümü yaparken ekrandan sıcaklığı da görebilirsiniz. Gerçi sıcaklık sensörünün probda olmasının esprisi; bizim sıcaklığı görmemizden daha çok pH'ı, sıcaklıkla kompanze etmektir. .
Çünkü bilindiği üzere sıcaklıkla pH orantılıdır.
pH kâğıtları 25C ye ayarlanmıştır ve bu sıcaklık limitlerinin dışarısında (25 +-1) doğru sonuç veremezler.
(Bu arada cihaz alacaklara küçük bir uyarı: Cihazları alırken bekletme, temizleme ve kabirasyon çözeltilerini istemeyi unutmayın.) Ve bir uyarı daha: (Bütün probların ömrü raf ömrü dahil maksimum 1 yıldır. Maksimum 1 yıl sonra probu değiştirmeniz gerekir. O yüzden probla cihazın ayrılabildiği cihazları seçmeniz her zaman avantajınızdır.)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merck indikatör bu başlıkta tavsiye edilince Antalya'da aramadığım eczane kalmadı. Antalya'da öne gelen ecza depolara da danıştım, fakat olumsuz sonuç aldım.
Daha sonra Internet'te araştırmam sonucu söz ettiğiniz gibi, indikatörün çok güvenilir olmadığını öğrendim.
Genel kimyada anlatıldığı gibi indikatör belli bir durumda gözde farkedilir reaksiyona girip ortamda belli çeşit bileşiğin bulunup bulunmadığını gösteren bir bileşiktir.
Merck ürününde Ph aralığı geniş ve bu geniş aralıkta sonuç görüntüleyebilmek için oldukça yüksek sayıda indikatör kağıda yerleştirilmiş.
Bu indikatörler belli Ph'ta sabit renk verebilmek için homojenize edilmiş, fakat indikatörün reaksiyona girdiği sırada ortamın sıcaklığının, kağıttaki indikatör dağılımının, indikatörle tepkimeye girebilecek hidrojen ve hidroksitlerin dışında bileşiğin bulunması sonucu kolaylıkla etkileyebiliyor.
Bahsettiğiniz gibi, ürünün sonucunun stabil olmaması sonucu çıkıyor.
Dolayısı ile dijital Ph ölçer hakkında da bilgi toplamaya çalıştım. Aslında yerli üreticiler de mevcut. Henüz irtibata geçmedim, fakat Antalya piyasasında ne ölçeri, ne de probı bulmak mümkün.
Daha doğru düzgün LED siparişini bile veremiyorum.
Sizde Türkiye'de rahatlıkla ulaşılabilecek üretici veya tedarikçi hakkında bilgi var mıdır?
Çok kişisel sual oldu, umarım başlığı rahatsız etmemişimdir.
Şimdiden yanıtınız için teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir