Red ranbow kasanga-red rainbow kambwimba farkı?
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2010 23:39
Merhaba arkadaşlar.Red rainbow kasanga ve red rainbow kambwimba iki ayrı tür mü yoksa isim kargaşası mı?Birkaç tane fotoğraf inceledim ama ben fark göremedim.Red rainbow un gerçek tür isminde olmadığını biliyorum ama kasanga ve kambwimba nın birbirine bu kadar benzeyen ayrı türleri mevcut mu?Ayrı türler ise aralarındaki farkı söyleyebilir misiniz?Fotoğraf linki ekleyebilirseniz çok sevinirim. musderpol 2010-10-31 02:36:42
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2010 02:48
Aslına bakarsanız bazı araştırmacılar kasanga,kantalamba,kapare,kambwimba gibi red rainbowların tek ata balıktan türeme olduğu belirtiyorlar ve aralarındaki renk tonu farklılıklarını ise beslendiği bölgenin su kimyasına göre oluşan farklı besin değerlerinden oluştuğunu söylemekteler.Buna rağmen bahsi geçen her tür farklı bölgelerden çıkan farklı türler olarak literatüre girmişlerdir.Bu türler genelde dorsal ve fin yüzgeçlerindeki ton farklılıklarından dolayı birbrilerinden ayrılmakta.Mesela kasangada sırt yüzgecinde daha yoğun mavi renk pigmenti bulunurken kambwimbada mavi renk pigmenti azdır ve mora yakındır, ayrıca kırmızı renk pigmenti daha çok gözükür.Birde gövdeki sarı renk kasangada biraz mat olurken kambwimbada her zaman daha canlıdır.Aradaki fark için verdiğim linklere bakabilirsiniz.
COBRA 2010-10-31 02:49:17
Kasanga güzel bir örnek
Kambwimba güzel örnekler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 00:36
Evet balıklar kambwimba ama biraz bakımsızlar.Balıklar sizinse acaba içlerinde yeme isteksiz olan veya hiç yem yemeyen var mı?Fotoğraflardan anladığım kadarıyla bazıları 1 ay kadar aç kalmış ama yem yiyorlarsa kısa sürede toplanırlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 11:48
Balıklar ilk geldiğinde iç parazit olmuşlardı.Birkaç tane balık hiç yem yemiyordu.Flagill tablet uyguladım 2 tane kaybettim ama diğerleri şimdilik iyi yem yeme konusunda bir sıkıntıları yok.Ben flagill tabletin yan etkisi olarak düşündüm.Toparlıyorlar ama gün geçtikçe.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 18:45
Mustafa Bey aklınızda olsun bundan sonra balıklarınız ağzına yem alıp atmaya başladıysa yada yemden tamamen kesildiyse clout yada furan 2 uygulayın.Flagyl tablet sadece oral yolla alındığında etkilidir yani yem almayan balığa hiçbir etki gösteremez, clout ve furan 2 ise deri yoluyla emilen etkili antibiyotiklerdir.
Sağlıklı, bol yavrulu balıklar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 19:49
Oral yoldan uyguladım.Clout ile ilgili tecrübem olmadı hiç inşallah ihtiyacım olmaz ama gerekirse söylediklerinizi uygularım.Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 20:21
Kerem bey akvaryumumdaki, redrainbowlarımdan bir tanesi. Acaba net olarak bu canlı hangi gruba girmekte?
akrilik 2010-11-01 20:23:16
Bu arada belirtmek isterim bu balık 8 cm dir damızlığa tam olarak geçmemekle birlikte renklerini tam olarak verememektedir. O yüzden net yanıt veremez iseniz anlayabilirim.
Bu başlıktanda daha önce bu tarz tartışmalar ve farklı farklı görüşler oldu. Fakat benim nacizane görüşüm; Sizlerinde belirttiğiniz gibi bu türler tanganyika gölünde yan yana kıyılarda yaşamakta. Renklerindeki farklılıklar bulundukları kıyının alg farklılıklarından ve besin kaynaklarının farklılıklarından olduğu da sabit. Fakat bu besin kaynaklarının farklılıklarından doğan renk değişiklikleri yeni yeni türlerin meydana gelmesi değildir kanımca. Balıkların hepsi redrainbow fakat çıktıkları kıyılara göre farklı alt isimler almakta. Çok enteresandır yan yana kıyılarda yaşamını sürdüren canlılar acaba yan kıyılarına hiçmi geçmiyorlar hiçmi orada farklı bir redrainbowla çiftleşmiyorlar? Genelde redrainbow besleyen ve yavru alan ve büyüten arkadaşlar pek tabiki bilirler ki dorsal yüzgeçteki renk ne diye sorulduğunda hep farklı yanıtlar alırız. Mavi ton hakim ,kırmızı ton hakim borda ve lacivert karışık ,lila ton hakim, yüzgeç kenarlarında mor çizgi yüzgeç içlerine doğru kırmızılaşmalar. Yani bu hususta ben şahsen diyebilirimki görmüş olduğum bütün redrainbow kolonilerinde hepsinin sırt yüzgeci kitap gibi , aynı kalıptan çıkmış gibi aynı renkte hiç görmedim. Ha gören varsa burada beni aydınlatırsa da çok sevinirim. Benim görüşüm yabancı forumlarda farklı adlarla anılsalar bile yabancı forumlardaki kasıtın kıyı ayırımından dolayı söylendiğini düşünmekle birlikte, bu türün tek bir kandan türediğini ve kasanga,kabwimba ve kantalanma nın aynı balıklar olduğunu ve yaşadıkları kıyıdaki alg ve besin kaynakları itibariyle renk farklılıkları oluşturduğunu savunanlardanım. Ayrı isimleri olduğuna(yaşadıkları kıyıdan dolayı) katılabilirim. Fakat ayrı tür olduklarına ben şahsım adına katılmıyorum.
Kerem bey açıklamalarınız için teşekkür ederim. Bende nacizane fikrimi belirtmek istedim. Sizinle tartışmak veya bir tartışma yaratmaktan çok paylaşımlarımız ve birikimlerimizden yola çıkarak hoş bir sohbet havasında görüş alışverişidir amacım.
Sağlıklı Redrainbowlar
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 01:13
[QUOTE] Benim görüşüm yabancı forumlarda farklı adlarla anılsalar bile yabancı forumlardaki kasıtın kıyı ayırımından dolayı söylendiğini düşünmekle birlikte, bu türün tek bir kandan türediğini ve kasanga,kabwimba ve kantalanma nın aynı balıklar olduğunu ve yaşadıkları kıyıdaki alg ve besin kaynakları itibariyle renk farklılıkları oluşturduğunu savunanlardanım. Ayrı isimleri olduğuna(yaşadıkları kıyıdan dolayı) katılabilirim. Fakat ayrı tür olduklarına ben şahsım adına katılmıyorum..[/QUOTE]
[QUOTE=COBRA]Aslına bakarsanız bazı araştırmacılar kasanga,kantalamba,kapare,kambwimba gibi red rainbowların tek ata balıktan türeme olduğu belirtiyorlar ve aralarındaki renk tonu farklılıklarını ise beslendiği bölgenin su kimyasına göre oluşan farklı besin değerlerinden oluştuğunu söylemekteler.Buna rağmen bahsi geçen her tür farklı bölgelerden çıkan farklı türler olarak literatüre girmişlerdir. [/QUOTE]
Levent Bey aslında aynı fikri savunanlardanız ve bunu önceki yazımdan alıntı yaptığım kısımda görebilirsiniz.Farklı su değerleri,farklı derinlikler,farklı akıntılar ve farklı beslenme çeşitliliği, bölgesel olarak aynı ata balıkta farklı vücut yapısına yada farklı renk tonlarına neden olabilir zaten araştırmacalarında ortak görüşleri bu şekilde.Mesela ben 10 gün boyunca havuç yesem gözlerimin içi ve avuç içlerim turuncuya doğru dönmeye başlar.
Tabi bir de şu var.Kasanga koyundan çıkan balıkta mavi renk pigmenti fazlayken kambwimba koyundan çıkan balıkta kırmızı renk pigementi fazlaysa bu iki balığı farklı değerlendirmek gerekir.Gölün ve bu türlerin tam olarak geçmişini bilmiyoruz ama bu ton farklılıkları belkide bin yıllar yada milyonlarca yıllar boyunca oluştu, kalıplaştı ve bizler bunu göz ardı edemeyiz, heleki bu genetik özelliklerini bir sonraki nesile sorunsuzca aktarabiliyorsa.Bence sırf bu sebeptendirki literatüre farklı varyantlar olarak girmişlerdir.Diğer bir konu ise koy geçişlerinde mutlaka yanyana beslenen kasanga,kambwimba,kapare,kantalamba olabilceğini ama bu karmaşanın cılız olduğunu ve her varyantın kendi çiftleşmek için kendi varyantını bulacağını düşünüyorum çünkü bahsettiğimiz bu geçişler kilometrelerce alanı kapsıyor.
[QUOTE] Genelde redrainbow besleyen ve yavru alan ve büyüten arkadaşlar pek tabiki bilirler ki dorsal yüzgeçteki renk ne diye sorulduğunda hep farklı yanıtlar alırız. Mavi ton hakim ,kırmızı ton hakim borda ve lacivert karışık ,lila ton hakim, yüzgeç kenarlarında mor çizgi yüzgeç içlerine doğru kırmızılaşmalar. Yani bu hususta ben şahsen diyebilirimki görmüş olduğum bütün redrainbow kolonilerinde hepsinin sırt yüzgeci kitap gibi , aynı kalıptan çıkmış gibi aynı renkte hiç görmedim[/QUOTE]
Sizin bahsetmiş olduğunuz bu farklılıklara gelince bunun bir çok sebebi olmakla birlikte en büyük sebebi öncelikle toplayıcı firmalar daha sonrasında ise profesyonel yapıya sahip olmayan ithalatçılar.Bu durumu Afrikayı gezmiş olan Ömer kardeşim kendi yazısında kısaca özetlemiş.
[QUOTE] Balıklar gölden ilk geldiğinde karışık olarak tanklara atılıyor.Burda 2 gün durduktan sonra cinslerine göre ayrılıyor.Bazı türlerin ayrımı tam net yapılmadığından İlangilerin içinden red rainbow veya red rainbowlardan ilangiler,golden kazumbalardan red kachesler ve ndole redler gibi balıklar çıkabiliyor.Artık ordan böyle alınan balıkları bizim elimize geldikten sonra karantina süresinde doğru ayrımı en son biz yapıyor ve balıkları size öyle gönderiyoruz.[/QUOTE]
Toplama istasyonlarına, red rainbow türevleri yada kasakalewe,katoto,mpulungu,chilanga,ilangi gibi birbirine çok benzeyen türlerde karışık gelen ve stres altında rengini atmış balıkları çıplak gözle ayırmak bir afrikalı için imkansız olsa gerek, heleki bizlerin bilgisayar başında ayırmakta zorlandığı türler için.Burada Afrikalıların yapabilcekleri en iyi şey hangi koydan ne çıktıysa yada hangi koydan toplama aracına yüklendiyse o isimle piyasaya sürmektir, keza yaptıkları uygulamada bu şekildedir.Burada asıl İş Ömer kardeşimin dediği gibi ithalatçı firmaya düşüyor.Bir ithalatçı firma mutlaka konusunda uzman olan aradaki nüansları çok iyi bilen profesyonel bir kadro yapısına sahip olmalıdır, eğerki olamıyorsa karışık olarak bu balıkları beslemekten başka çaremiz yoktur.
Diğer konular ise aynı tür için söylüyorum ph, gh, kh, ısı,aydınlatma tekniği,yem çeşitliliği,balığın yaşı,stres altında yada üreme hazırlığında olması, fotoğraflandırma tekniği vs... gibi birçok nedenden dolayı farklı bir tür gibi gözükebilir.
Bu arada sizin balığınızı kendimce değerlendirdiğimde kasanga olduğunu söyleyebilirim ve maşallah oldukça sağlıklı gözüküyor.İnşallah en kısa zamanda annelik iç güdüsünü yaşar.
Sağlıklı tropheuslar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 09:13
O duyguyu yaşadı Kerem bey teşekkür ederim iyi temennileriniz için. İlk yavrusu olduğundan dolayı 5 adet yavrusu oldu 1 adetini yaşatamadık şu an 4 adedi sorunsuz bir biçimde gelişmekte. Konu ile ilgili yazıyı yazdıktan sonra eve geçtiğimde bir dişimin daha yumurta adlığını gördüm. Tam damızlık boylara gelmemesine karşın bu boylarda balıklarımdan yavru almak inanın beni çok mutlu etti ki damızlık boyda bile redrainbow varyetelerinden yavru almak hususunda sıkıntı yaşayan bir çok arkadaşımız varken. Bir çok kezde yumurta alıp atma evreleri geçirdiler. Burada çıkarak şunu söyleyebiliriz ki redrainbowlarda balığın yumurta alıp tutabilmesi için illa 10 cm ve üzeri boyutlarda olması şart değil. Ben bunu yemleme ve su değişimlerine bağlıyorum (uygun su şartları ve ideal bakım) birazda. Balıklarımız kasangada olsa kabwimbada olsa kantalamba da olsa sonuç olarak bir redrainbow olması benim için yeterli .
Aynı fikirde olduğumuz sevindirici. Fakat ben her zaman bu balık kasangadır bu balıksa kabwimbadır demekten kaçınmışımdır. Çünkü bu durum tartışmaya tamamen açık bir konudur.
Paylaşımınız ve vermiş olduğunuz yanıt için ben teşekkür ederim.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2010 10:04
[QUOTE=musderpol]Merhaba arkadaşlar.Red rainbow kasanga ve red rainbow kambwimba iki ayrı tür mü yoksa isim kargaşası mı?[/QUOTE]
Adı geçen 2 tür ticari olarak red rainbow olarak adlandırılan 6 türden 2 sidir. Birbirlerine çok benzeseler de farklı türlerdir/varyetelerdir. Sitemizde ve internette arama yaparak çok sayıda fotoğrafa ulaşabilirsiniz.
Red rainbow türleri: Kasanga, samazi, kapere, kambwimba, kambwimba OB, kantalamba.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir