Salyangoz sorunu olanlar okusun


alpartürkÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 389
alpartürkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 14:37

Akvaryumda Salyangoz

 

Akvaryumda salyangoz sorunu

 

Geçenlerde malzeme almak için ugradığım akvaryumcuda, genelde iki haftada ziyaret eder balık ve bitki türlerine bakar, yeni cıkan malzemelere göz atarım. iki hafta  önce balıklar için standlara baktığımda X (isim vermek istemiyorum) marka olan, akvaryumda salyangoz problemi olan akvaryumlar icin geliştirilmiş ilaçlar vardı.

 

Ürünün standı oldukça büyük ve çok miktarda salyangoz öldürücü ilaçlar mevcuttu, bu sefer gittiğimde ilaçlar hemen hemen bitmiş satıcı stantın altına bir kolide yedeğini koymuştu. Sorduğumda, salyangoz problemi için üretilen ilaçların çılgınca satıldığını öğrendim, açıkçası cok şaşırdım.

 

Giriş:

Doğada da, tatlı sularda salyangozlar vardır, popülasyon fazla değildir gayet normal yoğunlukta bir kaç tane görebilirsiniz. Sualtı doğasında o kadar cok mükemmellik vardi ki solyangoz popülasyonu abartılı değil, ve belli bir yoğunluğa geldiğinde doğal olarak üremelerini ve coğalmalarını frenleyen bir sebeb var.

 

Her zaman söyledigimiz gibi bizler akvaryuma su prepadının dışında başka bir kimsayal maddeye karşıyız, ilaçlarla, veya baska bir kimyasal katkıyla akvaryumunuzdaki su değerleri ve balıklar iyileşmez. Akvaryumda yosun olur; ilaç. Salyangoz olur; ilaç. bitkileri daha yesil göstermek için; ilaç. bu olmaz. Akvaryuma atılan her tür kimyasal madde akvaryumda olan dengeleri kısmen yada tamamen bozabilir. Akvaryumda maksimum ekoloji diyoruz, eger siz bu kimyasal maddelerle balık besleyecekseniz bu hobiden vazgeçiniz.

 

şöyle bir forumlara göz gezdirdim, diyorlar ki;

 

mesaj sayısı 3000 ad üzerinde olan üye "kardeş akvaryum kumunu kaynat veya at, değiştir.!"

X forumda moderatör "eh salyangoz ilacı al bir şey kalmaz"

Kendisini akvaryumcu olarak tanıtmış üye "akvaryumcudan aldıgın bitkiyi iyice yıka, öyle dik akvaryuma"

Uzman üye "valla ben hergün elle topluyorum, akvaryumumda salyangoz kalmadı"

 

Salyangozsuz akvaryum olmaz, olamaz; eğer akvaryumunuzda salyangoz hiç yok ise biliniz ki su değerleriniz ve akvaryumunuzda yolunda gitmeyen bir şeyler var. Akvaryumunuzda salyangoz olması sizin akvaryumunuzda doğal dengenin oturduğunu ve su değerlerinin gayet normal ve balıklar için yaşanılır oldugunu gösterir.

 

Akvaryumda önüne geçilemeyen salyangoz popülasyonu (çoğalma, üreme, heryerde yumurtlama) varsa sorun salyangozda değil, balıklarda ve su değerlerinde hiç değildir. Sorun yine bizlerdedir.

 

Salyangozlar nereden gelir? Akvaryuma salyangoz, akvaryumcudan satın alınan bitkilerden gecer. Aldığınız bitkileri ne kadar da yıkarsanız bir yumurta bile (şeffaf halde) akvaryuma geçmesi kaçınılmazdır. Ama aşırı üremelerı durdurulabilir.

 

Salyangozlar neden çok çogalıyor? Akvaryumda fazla yemleme yapıldığında balıkların yiyemeğidi yem parcaçıkları ve akvaryum zemininde yaşayan balıklara verdiğiniz tablet yemlerin suda hızla erimesi sonucu yem parçacıklarının akvaryum kumu arasına girerek orada salyangoz yumurtalarına besin kaynagı olmasıdır. Bu nedenle beslemede oldukca dikkatli olunmalıdır. Akvaryum zemininde tablet yemleri dağılarak saçılmasını önlemek için ufak yassı bir tabakta kullanılabilir. Beşlik gruplar halinde Kedi balıkları (çöpcüler) konularak parçacık halinde olan yemlerin yenilmesi önerilir.

 

 

 

Ücüncü bir secim olarakta iyi bir salyangoz yiyici olarak ta Carinotetraodon travancoricus (Cüce Misket Baliği) yada  Chromobotia macracanthus (Makrakanta) büyük olmak şartıyla iki ad. akvaryumunuzda bulundurabilirsiniz. Makrakanta balığına Palyaco Makrakanta (Clown loach) yada Sumatra Palyacosu denir. Bunun için lütfen yorumumu okuyunuz.

 

 

 

 

 Akvaryumda kontrolsüz üreyen salyangozları akvaryumda yok etmenin bir metoduda akvaryuma kalın, dilim halinde kesilmis kabak, çig patates yada salata (hıyar) koymaktır.Uygulama gayet basittir. Akşam akvaryum ışığı kapanmadan 10-15 dk.önce büyük sadece bir dilim salata veya kabak akvaryumunuzun bir köşesine yerleştiriniz. Sabah resimde de görüldüğü gibi akvaryum ışığı acılmadan 5-10 dk. önce gelip akvaryumdaki tüm salyangozlardan kurtulabilirsiniz. Halen yumurtada olan öteki salyangozlarıda Makrakanta balıgınıza teslim ederek akvaryumunuzda ilaçsız ve zehirsiz bir temizlik yapmış olursunuz. Tam cözüm olarakta tatlı su karidesleride önerillir. 

 

 

Yorum/Bilgi: Makrakanta (Chromobotia macracanthus) bazı web sitelerinde resimin doğru olmasına karşın bilgi yanlış olarak verilmiştir. Makrakanta olarak tanıtılmış ama başka bir isim verilmiştir.

 

Gerçek Clown loach (Makrakanta) Botiidae ailesine ait, Chromobotia alt ailesinde Chromobotia macracanthus (ikincil isim)  alt ailesine balığıdır. Yani Botia macracanthus denildiğinde gercek Clown loach degildir. Dahada açaçak olursak salyangozda Chromobotia macracanthus kadar tecrübesi yoktur. Hadi dahada açayım Botia macracanthus dişleri; Chromobotia macracanthus' un dişlerine nazaran silikon gibidir.


Beğenenler: [T]183875,mkokler[/T][T]110012,Cujo®©[/T]
Teşekkür Edenler: [T]183875,mkokler[/T][T]110012,Cujo®©[/T][T]218129,Abasnak[/T]
+1: [T]183875,mkokler[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kivanckitapciÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2007
İl: Ankara
Mesaj: 48
kivanckitapciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2010 21:34
Hayatımda ilk defa bugün akvaryumumda salyangozlarla karşılaştım. Bitkili bir akvaryumum yok, tankta şu an sadece 2 kök anubias var ve yaklaşık 3 senedir benimle birlikteler (yani bu bitkilerle beraber gelme şansı yok). Akvarumumu kuralı 3 ay oldu ve kurduktan sonra yeni hiçbirşey eklemedim. Şimdilik sadece 2 adet gördüm ve bence sevimliler, fazla üremedikleri sürece bir sorun olmaz. Ama benim asıl merak ettiğim nerden gelmiş olabilirler.

2 adet elma salyangozum var ama yumurtlasalar görürdüm diye düşünüyorum, öyle 2 tane yavrulayacakları yok heralde. Zaten son derece koyu renk iki adet salyangoz yeni gelenler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KalyoncuÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 83
KalyoncuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2010 12:05
Valla 2 aydır akvaryumumda pnlarca salyangoz görmeye başladım hiç ellemiyorum bile çünkü bana zararı yok, balıklarıma zararı yok. Minnacık salyangozlar dolaşıp duruyor :)

Salyangozlarda bu kadar neden nefret ediliyor bilmiyorum ??

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yusufbugraÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2009
İl: Adana
Mesaj: 84
yusufbugraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mayıs 2010 21:42
Özellikle benim gibi bitkili akvaryumları olan kişiler için mükemmel bir paylaşım olmuş elinize emeğinize sağlık Ramazan Bey.Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bugiss003Çevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 183
bugiss003Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 16:55
Çok güzel bir çalışma gerçekten tebrik ederim. Önemli bilgiler mevcut..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZETÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 381
ZETÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2010 17:36
Ramazan bey güzel bir çalışma ancak bazı yorumlarınıza katılmadığımı belirteyim. 1 yıldır akvaryumum kurulu ve içerisinde 8 çeşit bitki toplamda 15 adet bitkim var. Akvaryumumda gördüğüm sadece zebra salyangozlarım onlarıda ben aldım. Ayrıca 1 yıldır akvaryumuma hiç bir kimyasal kullanmadım kullanılmasınada karşıyım. Çok şükür şuana kadar hiç bir olumsuzlukla karşılaşmadım. Teşekkür ederim. Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Schatten1907Çevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 204
Schatten1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2010 11:46
2 Aylık bitkilim var. Yaklaşık 9- 10 çeşit bitki var, hiç saylangoz yok... Bitki aldığımda güzelce yıkıyorum. Besmeleyle de dikiyorum. İnşallah hiç rastlamam. Çünkü bir kere üremeye başladı mı durmuyorlar. =) Adem TANIŞ2010-05-24 11:21:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pusat58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/03/2010
İl: Sivas
Mesaj: 942
pusat58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2010 12:31
Bence salyangozun bir zararı yok. Bırakın dursunlar fazla olursa büyükleri ezersiniz balıklara yem olur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2010 13:45
http://www.akvaryum.com/Forum/makrakanta_%28chromobotia_macracanthus%29_k361553.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/loachlar_neden_malawilerle_bir_arada_bakilmamali_k197247.asp

Konu salyangoz olsa da Makrakanta geçince yukarıdaki iki linki paylaşma gereği gördüm. İlgilenenler için açıklayıcı olmasını umuyorum.

Salyangozun bir başka çözümü de (Helena) Katil Salyangoz'dur. İlgili bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.akvaryum.com/forum/salyangoz_yiyen_salyangoz%28_anentome_helena_%29_k222554.asp


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan66600Çevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Yozgat
Mesaj: 24
hasan66600Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Aralık 2010 16:32
Akvaryum içerisindeki balıklara ,bitkilere zarar vermeyecek ama salyangoz ve yumurtalarını yiyen balık varmı(kesin cözüm olarak
salyangozlar almış oldugum bitkilerden gelmiş
simdiden vermiş oldugun cevaba tesekkurkler
iyi çalışmalar


lutfen cevap yazın


Beğenenler: [T]180502,son1koz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan66600Çevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Yozgat
Mesaj: 24
hasan66600Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2010 09:38
1   denildigi gibi yaptım salatalık koydum salatalıgı balıklar yemiş
 balıgım lepistes
2 kilerim dokuluyor(sadece bitkilerin damarları kalıyor)bitkilerin üzerinde siyah noktacıklar olusuyor nedeni nedir (seraitki gümresi kullanıyorum)
mazemelerim 300 w ısıttıcı 20 24 arası  ekol15 dış flitre şelaleli 2 * 26 waat tasarruf
tesekkurleer

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2010 10:25
Açıklayıcı bir bilgi olmuş. Benim akvaryumumda da hatırı sayılır derecede salyangoz var. Bi rahatsızlık duymuyorum. Bi ara helena felan almayı düşündüm ama elma salyangozlarıma kıyamadığım için vazgeçtim. Akvaryumumda salyangozlar sayesinde en ufak bir yosun problemi yok. :)

İşlerini iyi yapıyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan66600Çevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2010
İl: Yozgat
Mesaj: 24
hasan66600Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2010 12:26
Salyangozlın bitkiye zararı olurmu

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2010 13:48
[QUOTE=hasan66600]Salyangozlın bitkiye zararı olurmu [/QUOTE]

Genel olarak bir şey demek zor. Bazılarının yararı bazılarının zararı vardır. Bazı yararlı salyangozlar bitkilerin üzerinde oluşan yosunları ve çürüyen yaprakları tükettikleri için faydalıdır. Bazı zararlı salyangozlar yosun ve çürümüş yapraklarla yetinmeyip bitkilerin sağlıklı kısımlarını da yedikleri için başa bela olabilirler.

Fakat genel olarak çok sayıda üreyip görüntü kirliliğine sebep olmalarından dolayı akvaryumlarda pek sevilmezler. Zararsız oldukları sürece onlarla savaşmak yerine bence onlarla yaşamayı öğrenmek lazım. 

Bitkilerimin üzerlerin de yeni yeni salyangoz yumurtaları var. Dokunmuyorum. Yalnız anlayamadığım bir nokta var. Yumurtalara baktığım zaman o kadar büyük yumurtayı bırakabilecek salyangoz yok akvaryumda. Yumurtalar salyangozlarımdan daha büyük..:) Sanırım henüz göremediğim bir misafirim var akvaryumumda..:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir