SANZON IWAGUMI


emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2009 22:35

Boyut (cm): 70*41*36(y)
Kapasite (litre): 100 litre
Net su kapasitesi: 75 litre

Dış filtre: Fluval 205, saatte 680 litre su çevirisi dış fitre malzemesi, fluval 205 in 3 kutusu var, 1. kutuda fluval biomax, 2. kutuda eheim substrat, 3. kutuda aktif karbon var.

Taban:

10 litre Dazs soil
Sera Super Peat
Sineklik
6 adet red sea flore dose (tablet gübre)
30 kilo fish-101 siyah kum (çap 1-3 mm)

Su seviyesi: önde 28cm, arkada 22cm, ort=25cm


Işıklandırma: 4 adet 18 watt T8. Philips aquarelle, philips tld 90 de lux, slvania grolüx.   Işıklar 10 saat açık; 5saat açık, 30dk kapalı, 5saat açık.

CO2 tüplü sistem. Işıklar yanmadan 1,5 saat önce açık, ışıklarla birlikte kapanıyor.

Şu an "Drop checker"  ve "kabarcık sayacı" kullanmıyorum. PH testi ve CO2 indicatör testleriyle birlikte balıkların durumuna bakarak tecrübe edindim. Cüce Vatozların durumuna bakarak karar verebiliyorum. Hava Motoru sürekli açık.

Su değişimlerinden sonra ayrıca "Seachem Excel" kullanıyorum.

Gübre Elimde Sn Tunç Sönmezoğlundan edindiğim sıvı Mikro element gübresi, sıvı NPK, sıvı demir ve misket gübre var. Red sea flore dose (tablet gübre). Seachem Excel. Genelde iki günde bir demir hariç tüm sıvı gübrelerden kullanıyorum.

Testler Nutrafin KH ve GH testleri, azoo co2 indicatör, Merck ph indicator 6,4-8,0.  Sera nitrat testi

Bitkiler: 
 
Blyxia Aubertii    
Glossostigma Elatinoides 
Cobomba Furcata    
Limnophila Aromatica
Zeytin "Rosenervig"   (çıkarılacak)
 
 
Canlılar:      
5 adet "Kırmızı Burun   
10 adet "neon tetra"
2 adet "Corydoras Panda
2 adet "Cüce Vatoz"
1 adet "Balon Plati"

Fotoğraflar: Hem büyük hemde sayfanın kolay açılması için 640*480  çözünürlükte yüklenmiştir.

Akvaryum yaşı: Bu başlığı açarken akvaryum 4 aylıktır, kurulumun ilk üç ayı aşağıdaki linkten takip edilebilir. bitkili_akvaryum_yeni__70*41*36(y)

Yeni başlık açmamın nedeni yeni başlayanlar için sayfa sayısının çok olması konunun incelenebilmesini zorlaştırması ve farklı bir konsepte (iwagumi) geçiş yapmamdır.
 
IWAGUMI
 
Iwagumi Takashi Amanonun yarattığı "Doğa Akvaryumu Stilinin" bir alt parçasıdır. Japon bahçelerinin yapısını kayalar (taşlar) oluşturur. Iwagumide de kayalar çok önemlidir. Kelime anlamı "kaya düzenlemesidir". Değişik stilleri vardır ancak ancak ana temanın özelliği sakinleştirici, huzur verici ve sade olmasıdır.
 
SANZON IWAGUMI
 
San - 3
Zon -
kule/direk

Iwa -
Kaya
Gumi - G
urup/Düzenleme

En sık kullanılan Iwagumi stilidir. 2 küçük, 1 büyük toplam 3 kaya kullanımıyla oluşturulur. Büyük kaya budayı, diğer iki küçük kaya ona hizmet edenleri temsil eder. Büyük kaya "altın orana" uyan bir yere yerleştirilir.

Aşağıdaki linkten 3 kaya düzenleme figürlerini nceleyebilirsiniz; http://www.ifnet.or.jp/~chisao/english/index-e.htm

Genelde tek bir çeşit taban bitkisi (glosso, parvula, cuba) ve tek bir çeşit sürü balığı (kımızı burun tetra, cardinal tetra, rasbora) kullanılır. Bu da iwaguminin basitlik ve sakinleştirici ruhuna uyar.                                                            

Taban bitkisi olarak glossostiigma elatinoides ve blyxa aubertii düşünmeme rağmen uzun stem bitkiler olan cobomba furcata ve limnophila aromaticadan vazgeçemem, beni bu bitkilerle birlikte "sanzon iwagumiye" uygun düzenleme yapmaya yöneltti.

****************************************************************************************************         **************************
14-03-2009
Önce taşları yatay olarak yerleştirmiştim;
 
 


 
Sonra Oliver Knott un uzun stem bitkilerle çalışmasını bilmek işimi kolaylaştırdı.


 
 
Dikine yerleştirme yaptım
 
 
 
 
 
Ve son olarak bugün kurulumun tam 4. ayı (22.11.08-22.03.09)  o nedenle beklemeyeyim dedim. Bugünkü durum;
 


 
 
 
 
emreutku2009-03-30 21:23:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

katmerogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 886
katmerogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2009 22:41
Şimdiden çok güzel bir tank olucağa benziyor . Birde ilk resimdeki yatay kayalar daha hoş durmuş bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlmoornÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 261
AlmoornÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2009 23:00
Çok güzel bir akvaryum olacağı belli. Tebrikler. Fakat dediğiniz gibi büyük taş budayı, diğer taşlar da ona tapınan hizmetkarlar olduğu için küçüklerin büyük taşa doğru yönlenmeleri gerekir fakat bu hali de gayet güzel olmuş.

Bir de co2'yi sürekli kapatıp açmanız ph değerini sürekli değiştireceği için bir sorun olmuyor mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2009 23:27
ilk yorumlar için teşekkürker.
 
Ümit kardeşim yatay düzenlemede uzun stem bitkileri sık sık budamam gerekecekti ayrıca sanzon 3kule/direk demek. Yani yatay durumda kuleyi anımsatmıyorlardı. O fotoğraflarda zeytin yok, o yüzden sade ve güzel duruyor, sonrakilerde sağ köşede zeytin var, onuda çıkarmak lazım ama eşim sevdiği için şimdilik orda kalacak...
 
Emre bey beğeniniz için teşekkürler. CO2 açıp kapatmak elbetteki PH ı değiştiriyor. PH değişikliğinin balıklar üzerine önemli etkisi olduğunu sanmıyorum, balıkların özellikle cüce vatozların asıl etlkilendiği durum CO2 fazlalığı yada O2 azlığı... PH dan etkilenme durum olsaydı şimdiye kırmızı burun ve neon tetralar kalmazdı...
Birde hava motoru süreki açık, sanıldığının aksine bu C02 kaçışına pek sebep olmuyor, özellikle tüplü co2 sistemi kullanıyorsanız  nerdeyse hiç etkilemiyor.
 
Başımdan geçen bir olayı anlatayım, öğle vakitlerine doğru akvaryumcudan aldığım balıkları akvaryuma koydum (SAE, RASBORA, NEON TETRA) hemen su yüzeyine çıktılar, CO2 li ortama 2 saatte alıştılar. Ondan sonra balık alırken CO2 açmadan alıyorum ve direkt tanka alıyorum hiç sorun olmuyor.
 
Birde tam tersini denedim bendeki yüksek CO2 ve düşük PH altındaki balığı CO2 kullanılmayan bir tanka aldık hiç sorun olmadı.
 
Ayrıca tüplü sistemde CO2 hemen yükselip PH hemen düşmüyor, geçen süre zarfında balıklar rahatlıkla adapte oluyorlar. Önemli olan ani ve önemli miktarda değişiklik olmaması (CO2 fazlalığ)...
 
 
 
emreutku2009-03-22 23:38:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

D-hanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 446
D-hanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2009 16:37
Güzel bir iwagumi tankı olacağa benziyor.Bence daha şekilli kayalar bulun.En azından ortadaki büyük kayayı,daha geniş bir kaya ile değiştirin.Tek çeşit sürü balığı beslemelisiniz.Rasboraların neonlardan daha çok sürü şeklini aldığını duydum.
"Işıklar 10 saat açık; 5saat açık, 30dk kapalı, 5saat açık." buradaki cümlenizi anlıymadım.4 floresanında hepsini açıyormusunuz? Kullandığınız ürünlerden memnunmusunuz? (Dış filtre,gübreler,siyah kum,dazs soil) Bitki dikimini hangi ürünle yapıyorsunuz? Neon,rasbora gibi narin balıkları tanka nasıl ekliyorsunuz?

Denizhan012009-03-23 16:39:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2009 16:45
Tevfik bey konuyu dün gece inceledim ama cevap yazacak vakit bulamadım. Aslında geçiştirme bir cevap olmasını istemediğimden bugüne bıraktım. Kısa sürede gerçekten çok güzel yol katettiniz ve sürekli kendinizi geliştirdiniz, bizlerde bunu yaptığınız çalışmalarla site üzerinden izledik. 4 ay çok uzun bir süre değil ama siz bu süreye birçok tecrübe sığdırdınız ve eminimki konunuzdan faydalanan da birçok kişi olmuştur. İzlemeside benim için çok zevkliydi. Yeni dizaynınıza gelince kayaların dik hali yatık haline göre daha iyi durmuş. Yatık halde birşeyler eksikmiş gibi gözüküyor. Yanlız eski kullandığınız taşlar benim daha çok hoşuma gitmişti. Tabi bu yeni dizaynınıza uygun değildi o taşlar. Glossolar tabana gayet güzel yayılmışlar. 3. ve 4. resimde büyük kayanın üstünde yosun tarzı bir yeşillik ve tepesinde bir çıkıntı gözüküyor ama 5. ve 6. resimlerde yoklar. Orada farklı birşeymi denemiştiniz acaba? Birde sanırım 5. ve 6. resimlerle biraz oynama yapmışsınız aydınlatmanın olduğu yerde çizgiler çıkmış :)
 Co2 hakkında bende birşeyler söyleyim yeri gelmişken. İki üç gün önce co2  tüpünden gelen çıkışı 2 ye böldüm ayarlamayı yaptığımı zannederken ertesi akşam eve geldiğimde drop checker sarı renkte rasboralardan bir iki taneside ters dönmüş kumun üzerinde yatıyordu. Normalde hava motorunu sadece geceleri açarım ama durumu düzeltmek için hemen devreye soktum ve hava motoru çalıştıktan kısa bir süre sonra iki rasbora'da düzeldi ve yine çok kısa bir süre sonra drop checker yeşil'e döndü. Bulabilirsem selenoid valf alacağım ama mesaj attığım birkaç yer den ses çıkmadı. Siz kapatma açma işlemini neyle yapıyorsunuz manuel mi yoksa selenoid valf'lemi? Eğer selenoid'le ise aldığınız yeri ve fiyatı sorabilirimiyim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2009 20:13
Denizhan kardeşim yorum ve soruların için teşekkür ederim,
Iwagumi için uygun bir taş (kaya) bulmak bursada çok zor. Daha önce beğenip kullandığım kayalar salınım yaptığı için aynı kayaları kullanamadım.
Yani hem salınım yapmayan hemde rengi şekli uygun taş bulmak çok zor.
 
Sürü balıkları ile ilgili daha önce bir araştırma yapmıştım, forumda var
 
Bitkili akvaryum olduğu için ışıkları bir gün içinde 10 saat açık tutuyorum.
Işıklar sabah 9:30 açılıyor 14:30 kapanıyor sonra 15:00 te açılıyor 20:00 de kapanıyor.
 
Akvaryum 4. ayında olduğu için ışıkların hepsini açık tutuyorum.
Ama ilk kurduğum günlerde daha az ışık yanıyordu...
 
Kullandığım ürünlerden mennunum...bir problem yok
 
Bitkileri bir penset yardımıyla dikiyorum.
 
balıkarı eklemeyi şöyle yapıyorum; balık alacağım gün C02 açmıyorum. Balıkları eve etirip poşete delikler açarak akvaryum içine bırakıyorum, yaklaşıp 20 dakika sonra poşeti makasla kesip balıkların tanka geçmelerini sağlıyorum..
 
 
Barış bey iltifat için teşekkür ederim,
Son kullandığım kayalar salınım yaptığı için bunu kullanmak zorunda kaldım.
Salınım yapan kayaların fotoğrafını ekliyorum.
 
3.ve4.(şimdi 2. oldu) resimdeki yeşillik java moss. Budaya papyon yapayım demiştim!
 
Fotoğraflarda oynama yok barış, 5.ve6.(şimdi 3. oldu) fotoğrafta arka fon daha önce kullandığım karton değil. Farklı birşey...Alışverişe çıkmıştık görünce arka fon olarak deneyebilirmiyim diye aldım, su geçirmiyor, eşimin dediğine göre aldığım şey halıların altına kullanılıyormuş...
 
Barış bey CO2 tüpünü manuel olarak açıp kapatıyorum. Bende CO2 fazla olduğu zaman önce cüce vatozlar etkileniyor, ağızları açık cama tutunmuş halde duruyorlar sonra platiler su yüzeyine çıkıyor, sonra neonlar su yüzeyine çıyor bu sırada cüce vatozlar bayılıyor.
 
Benim akvaryumda hava motoru sürekli açık. Bunu cüce vatozlar bayılmasın diye yapıyorum. Cüce vatozlar olmasa belki farklı olurdu. Hastalarda CO2 zehirlenmesinde yapılacak ilk iş hastayı temiz havaya çıkarmaktır, O2 ile CO2 yarışır. Ağır zehirlenmelerde ise hastaya ayrıca O2 verilir.
 
Hava motoru sürekli açıkken dahi cüce vatozlar yüksek CO2 den bayıldılar.
Artık uygun ayarı biliyorum...
emreutku2009-03-24 17:27:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2009 21:29
Salınım yapan taşları kullanmadığınız iyi olmuş ki benim konumu ve başıma gelenleri hatırlarsınız. Ben geçenlerde iş yerimin oralarda gezinirken çok güzel taşlar buldum ve tuz ruhu testini geçtiler, şimdi gh, kh testi için akvaryumdan aldığım suyun içinde bekliyorlar. Tam sizin tanka uyacak renklerde eğer size uygun boyutlarda olsaydı sizin için toplardım ama maalesef ancak benim kullanacağım ufak tanka göre boyutlar var. Sanırım kullandığınız malzeme kaydırmaz diye kullanılan top top çıkıntıları olan bir malzeme. Siz tarif ettikten sonra resimlere bakınca böyle anladım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2009 20:38
Tevfik Bey, ayrıntılı araştırmalarınız ve çalışmalarınız için sizi tekrar tekrar tebrik etmek isterim. Bu yolda ilerlediğiniz sürece hem çok güzel eserler ortaya koyuyor hemde konularınızı okuyan birçok kişiye çok faydalı bilgiler vermiş oluyorsunuz; ben kendi adıma çok teşekkür ederim.

Sizden ilk ricam genel görünüm fotoğraflarını yükseklik olarak tam karşıdan çekmeniz. Böylece dizaynın şeklinin ve kayaların yerinin karşıdan bakıldığında nasıl olduğunu bizlerde görebiliriz. Şuan biraz alçaktan çekilmiş duruyor fotoğraflar.

Farklı ve güzel kayalar bulma ile ilgili bazen aklımdan şöyle birşeyler geçiyor ama henüz denemedim: Uygun bir ortamda kaba görünüşlü kayaları alıp bir tornavida ve çekiç yardımıyla yarılmalarına imkan vermeden üzerlerinde girinti çıkıntılar oluşturmak ve şekil vermek.

Birde dikkatimi balık ekleme konusu çekti. Son zamanlarda balık ekleme konusunda balıkların bulunduğu kaptaki suyun tanka karışmamasına dikkat ediliyor diye biliyorum. Böylece gelen yabancı sudaki istenmeyen mikroorganizmaların tanka geçişi ve önceden tankta bulunan, bunlara bağışıklığı olmaması muhtemel canlıların zarar görme riskleri azaltılıyor. Yeni gelen balıkları alıştırma süreci farklı, geniş bir kapta tanktan zamanla azar azar su ilavesi ile yapılıyor ve kaptaki suyun neredeyse tamamı tanktan gelen su haline dönüşünceye kadar devam ediliyor. Daha sonra balıklar bir kepçe yardımıyla alınıp ana tanka aktarılıyor.
mustafaerdogar2009-03-29 20:39:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2009 22:01

Mustafa bey motive edici sözleriniz için ben size teşekkür ederim. Bitkili akvaryum konusunda lokomotif konumundasınız.

Son günlerde siyah taşların yanındaki blyxaların yosunlanmasını bu taşlara bağladım. Bu siyah taşlar salınım yapmıyor ama yüzeyinden siyah kum döküntüleri yapıyor. Zaman zaman akvaryumdan çıkarıp duşla yıkıyorum bayağı bir siyah döküntü çıkıyor. O nedenle bu taşlarıda dün hepten çıkardım.
 
Bir başka sorun glossolar üzerindeki yosun sorunu , yeşil nokta yada sakal yosunu oluşuyor. Enfekte olanları ayıklıyıp atıyorum genelde ip gibi köke dizili son iki parçayı sağlam olduğu için yeniden ekiyorum. Ama bu böyle sürüp gidiyor. (excel kullanımı, fosfatı artırmak yada azaltmak sorunu çözmedi)
 
Akvaryumdaki GH 10, başka bir test kiti ile 12 alman sertliği.
KH ise 6,7. CO2 konusunda sorun yok.
 
Glossolarla ilgili aklıma önlem olarak 4 şey geldi
1- Ayrı bir sirkulasyon motoru alıp kullanmak. Böylece glossolar üzerinde yeterli besin ve CO2 dolaşımı elde etmek.
2- Glossolar yumuşak su istiyor diye yazılıyor, suyu yumuşatmak.
3- Balık sayısını azaltmak
4- Otoclintus, amano karidesi, nerita salyangozu eklemek.
 
İki gün önce mevcut tüm glossoları yerinden söktüm, taban temizliği yaptım. Yine sağlam olan son parça yada son iki parçayı ektim. Saatlerimi aldı.
 
Önlem paketini uygulamaya başladım..
 
Dün ısmarladığım "Hydor koralia 2" sirkulasyon motoru geldi. Saatte 2300 litre su sirkulasyonu yapıyor.
 
Ayrıca dış filtreye reçine ekledim. Ekler eklemez su kahverengi oldu.
Ertesi sabah su sertliği 1 yada 2 çıktı. KH değişmedi= 6,7
 
Bugün reçinenin neden olduğu kahverengi su çok rahasız edince çıkardım.
Hem eğer yosun sorunu çözülürse, nedenini tam anlayamacaktım. (Hydor koralia mı yoksa reçine mi?)
Siz suyu reçine ile yumuşatmak konusunda ne düşünüyorsunuz, glosso için 10-12 alman sertliği yetişmesi için uygunmudur acaba?
 
Balık ekleme konusuna gelince bundan böyle önerinize uyacağım. Teşekkür.
 
not: Yukardaki yazıyı yazdıktan sonra glossostigma elatinoides le ilgili kılavuz makaleyi tekrar okudum..
 
 
Glosso ile ilgili olarak çoğunlukla ışık miktarı ve nasıl dikileceği konuşulur. CO2 te çok önemli olduğuna göre, farklı olarak başka önemli olabilecek noktalar varmı diye baktım;
1- Suyun yumuşak olması büyümeyi olumlu yönde artırıyor (glossonu yaşayabildiği su sertliği ise çok yumuşak-orta olarak verilmiş..
2- Subsratta kullanılacak gübre çok önemli (misket gübre). Hem makro hem mikro besinleri ve özellikle demiri içermeli deniyor.
3- Yazara göre glossolardaki yosunda amano karidesi çok etkili...
 
emreutku2009-03-29 23:15:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2009 15:54
Glossolarla bu şekilde uğraşmak, soruna sadece geçici bir çözüm ve sizin içinde bir hayli zaman kaybı ve yorgunluk demek; önlem paketini uygulamaya başlamanız çok yerinde olmuş.

Önlem paketinizle ilgili;

1- Kullanmayı düşündüğünüz sirkülasyon motoru biraz güçlü gibi. Hem balıklar hemde bitkiler açısından gözlem ile kullanıp kullanmaya karar vermeniz uygun olur.

2- Suyu yumaşatma konusu çok doğru. Özellikle son yıllarda peysajlarda kullanılan bitki türlerinin belki %90' dan fazlası yumaşak ve asidik su isteyen türler. Belli sertlik değerlerinin üzerinde bu tür bitkilerde besin alımı yönünden problemler yaşanması nedeniyle sertlik ayarlaması, gübrelemeden önce halledilmesi gereken bir konu. Bu nedenle GH için 8 dgh genel kabul gören üst değer dersek yanlış olmaz sanırım. Hatta Amano gibi ustalar çoğunlukla GH' ı 2-4 gibi düşük değerlerde tutmayıda tercih ediyorlar. Bu anlamda reçine kullanımı GH düşürerek suyu yumuşatsada suya Na iyonları verdiğinden bu kezde tuzluluk nedeniyle bitkiler açısından besin alımında sorunlar yaşandığı (yaşanabileceği) bellirtiliyor. Reçinenin sodyum yerine hidrojen iyonu vermesini sağlayacak bir yöntemi aşağıdaki linkte araştırmıştım bir zamanlar. Ancak birazda riskli bulduğumdan deneme şansım olmadı. Link:

http://www.akvaryum.com/Forum/kaynatarak_su_yumusatma_k170184.asp

Bunun dışında yumuşatma için yapabileceğiniz şeyler RO veya damacana su kullanmak olabilir.

3- Balık sayınız çok fazla değil; şimdilik bu şıkkı düşünmenize pek gerek olmaz gibi geliyor. Yinede siz bilirsiniz elbette.

4- Otocinclus ve Amano karidesi oldukça faydalı olabilir. Sayı olarak 3 karidese 1 otocinclus olacak şekilde bulundurmanız uygun olabilir.

Bunlar dışında bahsettiğiniz yosunların oluşma nedenleri içinde ışık-CO2 arasındaki dengesizlikte önemli bir yer tutuyor. Bu konuda da denemeler yapmanız sorununuzu çözmeye yardımcı olabilir.


mustafaerdogar2009-03-30 16:29:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2009 16:31
[QUOTE=mustafaerdogar]
4- Otocinclus ve Amano karidesi oldukça faydalı olabilir. Sayı olarak 3 karidese 1 otocinclus olacak gibi bunun katlarını alarak bulundurmanız uygun olabilir.
[/QUOTE]

 Bu şık otomatikman eleniyor. Eğer Bursa dışına çıkmak gibi bir durum yoksa bu canlıları Bursa'da satanı bulmak değil tanıyan akvaryumcuyu bile bulmak oldukça zor. Ben İstanbul'a her gittiğimde almaya çalışıyorum ama hassas canlılar bunlarda hemen ölüveriyorlar. Şuan elimde 6 otocinclus'um 1 tane'de amanom var.

 Su yumuşatmada benim kullandığım teknik Eheim Torf Pellets'i su değişim tankında yaklaşık 24 saat kullanmak şeklinde. Ph metrem sağlam'ken yaptığım ölçümde 1 ph'lık düşüş oluyordu ama gh ve kh'ı üşengeçlikten hiç ölçmedim. Ana tank'taki su değerleri ise sürekli olarak 6,5 ph 3-4 arası Gh ve 2-3 arası Kh. Demekki uyguladığım yöntem benim için yeterli. Bitki gelişimide oldukça yeterli düzeyde.

 Tevfik bey yeşil nokta yosunundan ben fosfat'ı 0,5 seviyesine çekerek tamamen kurtuldum. Tabi bunda test kitlerinin de büyük faydası oldu. Haftanın ortasından itibaren camlarda yosunlanma (gsa ve ince ipliksi bir yosun) başlıyor sanırım buda verdiğim gübrelerin tükenmeye başlamasından (hala haftada 1 gübreleme yapıyorum) Ama ne zamanki fosfat'ı 0,5 seviyesine çekiyorum camları bile silmeye gerek kalmadan gsa'dan (Green spot alg-Yeşil nokta alg'i) eser kalmıyor. Zaten pek çok yerde de kurtulma yolu olarak bahsedilen uygulama bu. Excel uygulamasıyla yosundan kurtulamadım demişsiniz. Uygulamayı nasıl yaptınız acaba? Ben size benim uyguladığım yöntemden bahsedeyim. İlk olarak 3 hafta sürekli olarak su değişimleriy ve co2 arttırımı ile sudaki besin fazlasını dengelemeye çalıştım ve yeni yosun oluşmadığını gözlemlediğimde Excel'i bir şırınga vasıtasıyla direk sorunlu bölge üzerine sıktım. Bir süre sonra o bölümdeki yosunlarda azalma ve kalanlarda pembe'ye dönüşme başladı ve sonra tamamen yok oldu. O bölgedeki moss'larda da biraz sararma oldu ama sonra kendilerini toparladılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2009 16:38
Barış, torf ile KH ve pH' ı düşürmen mümkün ama GH için reçine yada yazdığım diğer yöntemler gerekiyor. Reçineninde sodyum problemi var. Yanlız senin GH değerinin 3-4 çıkması çok iyi. Bursa' da Tevfik Bey ile muhtemelen aynı suyu kullanıyorsunuz değil mi?
mustafaerdogar2009-03-30 16:40:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2420
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2009 16:48
Hayır bizim suyumuz Nacaklı denilen bir yerden geliyor ama direk çeşme suyunun Gh'ının çok daha yüksek olduğunu hatırlıyorum bir zamanlarki test'lerimden. Gerçi yakın zamanda test yapmadım ama bir ara test edeyim. Hatta gh değeri belli bir suyuda test ederek elimdeki gh testinide teste tabi tutayım bakalım sonuçlar ne çıkacak. (Eğer bir gün üşenmezsem hepsini yaparım Big%20smile) Devletabi2009-03-30 16:48:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir