sarı prensesler hakkında bilgi
Sarı prensesler Malawi gölünün küçük balıklarındandır. Sarı prensesler yetişkin boya geldiklerinde 8-12 CM arasında bir boy alırlar.
Sarı prenseslerde cinsiyet ayırımı oldukça kolaydır. Erkekleri dişilerine nazaran birazcık daha büyüktürler. Bunun dışında daha ayırt edici bir özellik olan yüzgeçlere bakmak daha kolaydır. Sarı prenses erkeklerinin altarka (Anal) ve sırt yüzgeçleri dişilere nazaran belirgin oranda daha siyahtır. Ve erkeklerin arkaalt (anal) ve sırt yüzgeçlerinin uçları sivri ve dişilerden daha uzundur. Erkek sarı prensesler üreme zamanlarında vücutlarını da koyulaştırırlar. Vücutlarında yer yer siyah lekeler oluşur.
Sarı prensesler kayalık balıkları oldukları için akvaryum ortamında yuva yapma eğilimin delerdir. Bu yüzden akvaryumda bir yeri sahiplenirler ve oraya diğer balıkları yaklaştırmazlar. Dolayısıyla bazen akvaryumda istenmeyen kavgalar çıkabilir. Onun için kalabalık gruplar halinde yalnız sarı prenses beslemek daha iyidir.
pH : 7,5-8,5 olmalıdır. Akvaryum ısısı 24-26 C arasında sabit tutulmalıdır. İyi filtre edilmiş akvaryumlarda çok iyi sonuç alınabilir.
Sarı prensesler doğal ortamlarında kayaların üzerindeki küçük canlıları yiyerek beslenirler. Yani bu balıkların genel yemi protein ağırlıklı olmalıdır. Akvaryumda yapacağınız genel yemlemede bu yönde olmalıdır. Kaliteli granül yemler tercih edilmelidir.
Malawi gölünün çoğu türleri ağızlarında kuluçka yaparak ürerler. Erkek balık dişiye kur hareketleri olan titremeyle dişiyi hazırladığı yuvaya çağırır. Yuva içinde dişi ve erkek birbirlerinin etrafında titreyerek dönerler. Dişi çiftleşme zeminine bir iki tane yumurta bırakır erkek arkasından yumurtaların üzerinde titreyerek ilerler ve yumurtaları döller. Erkek yumurtaları dölledikten sonra dişi hemen arkasını dönerek döllenmiş yumurtaları ağzına alır. Bu şekilde çiftleşme 5 dakika aralarla yaklaşık 2 saat sürer. Bu işlem sonucunda dişi balık kalıbına göre 20-60 arası bir yumurtayı ağzına alarak kuluçkaya yatar. Bu kuluçka süresi 20-25 gün arasındadır. Dişi balık bu süre içerinde yem yemez ve yavruları ağzında büyütür. Gırtlağında bir şişkinlik olur ve ağzını sürekli geviş getiriyormuş gibi yaparak yumurtları sürekli ağzında çevirir. Eğer dişi balığı ayrı bir akvaryuma ayırırsanız yaklaşık 25 gün sonra yavrularını kendisi boş akvaryuma bırakacaktır. Dişi yavruları bıraktıktan 1-2 gün sonra dişi tekrar ana tanka alabilirsiniz. Bu 1-2 günde dişi formunu tekrar kazanacaktır. Eğer hemen atarsanız balık yorgun düştüğü için diğer balıklar tarafından hırpalanabilir. Bunun dışında bir de kusturma denen bir yöntem vardır. Bu yöntemde ise balık kuluçkaya yattıktan 15 gün sonra balığı bir yavruluğa ya da bir akvaryuma ayırarak dişi balığın ağzının kenarlarına yavaşça bastırırsınız ve dişi balıkları ağzından çıkarır. Bu yöntem çok tehlikeli ve dişi için ölümcül olabilir. Uzmanlaşmış kişiler ancak bu yöntemi kullanabilirler. Zaten normalde yumurtaların yavruya dönüşmesi 12-15 gün sürer. Bu sürede balıklar oluşur fakat karınlarında hala yuvarlak bir şişkinlik vardır. Bu süre boyunca yavru balığa yem verilmez. Bu şişkinlik kaybolduktan sonra dişi yemlenir.
Genel olarak beslemesi kolay bir balıktır. Yeni başlayanlar tercih edebilirler. Akvaryumda tek erkek olması gerekir. Yanında 4-5 tane dişi balık olmalıdır. Dişi sayısının fazla olması gerekir.
Ana Sayfa » Hayvanlar Alemi • Hobi » Malawi Akvaryumları Nasıl Olmalıdır? Kurulumu ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Malawi Akvaryumları Nasıl Olmalıdır? Kurulumu ve Bakımı :
Malawi gölünde yaşayan cichlid türlerinin akvaryumlarda beslenmesi, Malawi akvaryumlarının nasıl olması gerektiği sorununu ortaya koymuştur. Bilinçsizce oluşturulan akvaryumlarda balıklar kısa bir süre içinde ölebilmektedir. Beslenmek istenilen balığın doğal şartları göz önüne alınarak,bir akvaryum ortamı oluşturulmalıdır.
Malawi cichlid’leri doğal ortamlarında bol kayalık ve geniş kumluk göl tabanının çeşitli kısımlarında yaşamaktadırlar. Alt türlerin bazıları tamamen kayalık bölgelerde, bazıları tamamen kumluk alanlarda ve bazıları ise bu iki alanın kesişim alanlarında yaşarlar. Bu çeşitli yaşam alanları, beslemek istediğiniz Malawi cichlid’inin hangi alanlarda yaşadığını öğrenmekle işe başlayabilirsiniz.
Malawi cichlidlerini beslemek için en az 200 litrelik akvaryumlar önerilmektedir. Cüce cichlidlerden olan sarı prenses’ler en az 135 litrelik akvaryumlara ihtiyaç duymalarıyla bir istisnadır. 200 litrelik akvaryumların şeklide önemlidir. Şekil itibarıyla uzun dikdörtgen olmalıdır.
Malawi cichlidleri genel olarak 7.5-8.2 pH su sertliğinde yaşayabilmektedirler. Akvaryum suyunda bu oran sağlanmalıdır. Türkiye’deki musluk suları bu pH değerini sağlamaktadır ancak su akvaryuma eklenmeden önce dinlendirilmelidir.
Suyun sıcaklığı ise 24-26 santigrad derece aralığında olmalıdır. Isı bu değerlerin altında olduğunda cichlidler pasif hareketler sergileyeceklerdir. Isı bu değerlerin üstünde olduğunda ise aşırı agresif olabilirler.
Akvaryum suyundaki gerekli parametreler sadece ısı ve pH değildir. Nitrit ve nitrat değerleri, yararlı bakteri değerleri de stabil şekilde ayarlarmalıdır. Bunun içinde cichlidlere özel üretilen su düzenleyiciler kullanılmaldır.
Önemli ve can alıcı noktalardan biri ise akvaryum dekorudur. Alt türüne göre kayalık ve kumluk alanlar oluşturulmalıdır. Kayalarda keskin ve sivri uçlar bulunmamalıdır. Kumların cichlidler tarafından kazılacağı unutulmamalı ve kayalar buna göre dizayn edilmelidir. Balıkların içine girebileceği mağaralar oluşturumaldır. Akvaryumun ön kısmı balıkların dolaşacağı alan olarak düşünülmeli ve boş bırakılmalıdır. Cichlid akvaryumlarında canlı bitki tavsiye edilmemektedir. Yapay bitki ise suda salınım yapacağı için akvaryuma eklenmemelidir.
Akvaryumda bulunan balık sayısıda sağlıklı bir akvaryum kurmak için önemli bir husustur. Her 15 litre su için 5 santimetre boyunda bir cichlid beslenmelidir. Malawi cichlidlerin genel olarak 13-15 santimetre boya ulaşabildiği düşünüldüğünde 200 litrelik bir akvaryumda 1 erkek 4 dişilik koloniler kurulabilir. Böyle bir kolonide baskın erkek sorunu olmayacağından, balıklar yetişkin duruma geldiğinde her ay en az 30-40 yavru alabilmek mümkün hale gelecektir.
Akvaryumun temizliğini sağlamak ve su değerlerini korumak için haftada bir %20 oranında su çekimi yapılmalıdır. Filtrasyon için dış motor tavsiye edilmektedir. Ancak bu iç motor ve askı motorlarla da sağlanabilir. 200 litrelik bir akvaryuma 2-3 adet tatlı su midyesi ekleyerek doğal filtrasyonda yapabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir