Sorularım 1/3


1923BnJnÇevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2018
İl: Ankara
Mesaj: 59
1923BnJnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2018 13:46
Merhabalar.
Akvaryum bakmak biraz bilgi birikimi gerektiriyor diye düşünüyorum. Bende de o yok desem yeri.
Başımdan geçenleri sizlere anlatarak sorularımı son kısımlarında yönelteceğim, uzun olduğu için 3 başlıkta etap etap yönelteceğim.

Sorun 1/3 - Akvaryumculuğa giriş:

Hiç akvaryum alıp balık bakmak gibi bir fikir yokken eşimin avm de petshop önünden geçerken birden balık alma isteği geldi ve ısrar edince el mahkum hiç araştırma yapamadan akvaryumcunun tabiri caizse kucağına oturdum. Olan aldığımız balıklara oldu ve çok uzun zaman geçmeden öldüler. :(
Satıcının tuzağına düşmüş eşimin hevesini belli noktalarda kırmayı başara başara zararı minimize etmeye çalıştım. Aldığımız canlılar boyut olarak küçük canlılar olsa da sayıca o akvaryum için fazla olduğunu düşünüyordum. 30litrelik ithal sözde kendini temizliyormuş nano akvaryum verdi. İçine 4melek, 3 tetra, 2köpek balığı, 2çöpçü, 1cüce vatoz koymuştu. (akvaryum, balıklar, 3 ilaç, 1 yakalama kepçesi, ısıtıcı, 3 küçük ebatlı plastik bitki, 1 orta boy içine gizlenebilecekleri süs, küçük kutuda pul yem 650civarı para ödemiştim Mart ayında, güzel kazık :D )
Bu akvaryumun filtre/motoru su sirkülasyonu konusunda biraz fazla olduğunu düşünüyorum, valften ayarlamaya kalktığımda sadece üflediği hava baloncukları azalıyor lakin sirkülasyonun çok değişmediğini sanıyorum. (motoru anlatayım, iç filtre gibi hava baloncuğu veren kısım suda sirkülasyon yapıyor, motor suyun içinde ve dibe inen borunun en altındaki bölmeden içine suyu çekiyor, motorun üst kısmındaki başka bir çıkıntıdan bir boru ile yukarı suyu akvaryumun üst gözünde yer alan hazneye suyu taşıyıp elyaf süngerin üstüne delikler vasıtasıyla bırakıyor, pislikler süngerin üstünde kalıp hazne altındaki deliklerden süzülmüş şekilde tekrar akvaryuma dökülüyor. Ben buna ek olarak siyah geniş gözenekli sünger eklemesi yaptım)
Su berraklığı idealin altında olsa da kirli denecek bir ortamları yoktu. Taşlarını biraz daha yumuşak hatlı ve küçük olan sevecekleri taşlarla değiştirdim, akvaryum içinde yer alan gereksiz büyüklükteki süsü çıkarttım, deniz kabukları ekledim.
Neticesinde bir bir ölümler başladı, yanlış olan bir şey göremiyordum. İlk dolumda içme suyu kullandım, sonrasında su azaldığında ya uzunca süre beklemiş çeşme suyu ya da içme suyu kullandım. Adamın verdiği ilaçları su eklediğimde belirtilenden fazla olmayacak şekilde damlatıyordum. Pul yem vardı köpek balıkları için dip yem aldım sonrasında birkaç ölüm sonrası canlı bitki de alıp koydum ama motor ve balıklar bitkiyi çok uzun süre suda durmasına müsaade etmedi. Neticede ne kadar araştırma yapsam da neden öldüklerini çözemeden bir adet çöpçü hariç tamamını balkonumdaki çiçeğe gübre olmalarına engel olamadım. Hevesim kırıldı, son çöpçüyü de kaybetmeyi beklerken o hayata tutundu ve halen yaşıyor.

Onu da kaybedeceğimi düşündüğümden bir sonraki aşama tüm iç malzemeleri yeniden planlayıp az balıklı ya da balıksız bitkili bir akvaryuma döndürmek olacaktı. Lakin çöpçüm izin vermedi, çöpçü balıklarını incelerken tek başlarına çok mutlu olmadıklarını ve grup olarak kendilerini daha güvende hissettiklerini belirten bir şey okumuştum. Bende bari tek kaldı o mutlu olsun diye evimin yakınındaki akvaryumcudan çöpçü almak istedim, fakat elinde 2 tane kalmış, işin kötü tarafı o ikisini diğer çöpçünün yanına koyunca başka türde olduğunu gördüm, neyse 3 çöpçüye sonrasında 1vatoz, 2 japon ekledim tekininde tek gözü kap kara…
Uzun zamandır kayıpsız yaşıyorlar.

[B]Şimdi ilk sorum şu olacak, mevzuyu uzunca yazdım. Bu balıkları neden kaybettim???
Su değişiminde sıcaklıklarına dikkat ettim, sadece çeşme suyu kullanmadım, kullandığımda da kesinlikle günlerce dinlenmiş olarak kullandım –ki onları da akvaryuma koyarken süngerden geçirerek koydum pislik falan uçtuysa üstüne diye. 3 ilaç vermişti onları kutusunda yazan oranda attım akvaryuma, çok yem vermiş olabilir miyim? Bilmiyorum ama yem verirken o zamanlar motor hep açıktı ve zaten bir kısmını motor çekiyordu. Sürekli su değişimi yapmadım, çok kirlendiğini düşündüğümde yalnızca temizlemiştim. Benim fikrim motor yüzünden strese girmiş olabilirler.[/B]

Şuan ki balıkları yemlerken motoru kapatıyorum, 1 saat kadar çalıştırmıyorum dinlenmeleri için…


Şimdiden teşekkürler...


[B](https://www.akvaryum.com/Forum/yeni_akvaryum_ve_baliklar_icin_ne_uygulamaliyim_k919552.asp) foruma açtığım ilk başlık, o günlerde durum bundan ibaretti)[/B]

[EDIT]1923BnJn,2018-10-30 13:59:41[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mutlubabaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 1006
mutlubabaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2018 14:01
HER AKVARİST KAZIK TADACAKTIR
hepimizin geçtiği evrelerden geçmişsin aramıza hoş
geldin anladığım burada okuduğum yazılardan ve edindiğim tecrübelerden

ufak tanklarda bakım ve kontrolun zor olduğu sonucunu birkez daha görmüş oluyoruz
ilk eteptakı alışverişinizdeki sayıları okuyunca o ne lan oldum oldum
yemleme fazlalığı ve düzenli su değişimi sıklığı bence ilk sebepler bunlara birde
nufus yoğunluğu eklenince malesef kaçınılmaz sonla karşı karşıya kalmıssın
büyük bir tanka geçip elindekini karantina olarak kullana bilirsin derim ölçü olarak
en 70-80 cm en olsa acemiliğiğni atlatman daha kolay olur diye düşünüyorum
balıklar için elbette üzüldüm ama ne diyelim tecrübe yenilen kazıkların bileşkesidir
allah hepimize maliyeti az tecrübeler kazandırsın temennim ile
sağlıklı balıklar
mutlu akvaryumlar dilerim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

1923BnJnÇevrim Dışı

Kayıt: 18/03/2018
İl: Ankara
Mesaj: 59
1923BnJnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2018 14:04
2 japon, 3 çöpçü ve 1 vatoz mutlular gibi, iyice şiştiler.
Vatozum akvaryuma yem attığımda insan gibi sırt üstü (ters) yüzüp yem yiyor [:O][:O]
Bu akvaryum bunlara yeterli midir?
Aylardır yaşıyorlar kardeş kardeş.[:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fateÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 919
fateÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2018 14:15
Kazık yeme konusuna çok takılmayın. Kendinden motorlu filtreli nano akvaryumların fiyatı yüksek oluyor zaten. Ama dükkan kira işletme maliyeti kar derken biraz daha yükseliyor haliyle. Bunun yanında fazla yemleme ve su değiştirmeme olayından dolayı ölmüş balıklar büyük ihtimal. 30 litre içinde çok canlı vermiş o da ayrı mevzu.

Şu an dengede durmuşa benziyor ama o fiyata 100 ya da 200 litrelik akvaryum + dış filteresi vs ile alınabilirdi. Hem de Bakımı daha kolay olurdu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir