Su piresi kültürü,bakımı ve üretimi


ParliamentÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2010
İl: Konya
Mesaj: 1168
ParliamentÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2011 00:40
1.YÖNTEM

Suyun hazırlanışı
Evin sıcaklığı çok fazla değişiklik göstermiyorsa eğer (benim bidonumda ıs22 derece civarındaoluyor)evin herhangi bir yerine 20 litrelik bir bidona kültürünüzü aşılamalısınız.Aşıladığınız suyun akvaryum suyu olması gerekmiyor ben hiçbir zaman akvaryum suyu eklemedim klordan arınmış su olması yeterli.Filtreleme kullanmamalısınız.Debisi çok düşük bir hava motoru ile suda çok fazla sirkülasyon yapmayacak şekilde hava taşsız havalandırabilirsiniz. Işık gerekli olmamakla beraber, günlük 6 saat ışıklarınızı açık tutmanızkültürünüze yeterli gelecektir.

Beslenme
İkinci gün ezilmiş spirulina tozu, yaş hamur mayası,havuç suyu,hazır domates çorbasından birini seçerek çay kaşığının ucuyla suda eritereksuyunuzun rengini çok hafif!! koyulaştıracak şekildeakvaryumun heryerine yayabilirsiniz.Su pirelerinizin renklerindeki değişim ve suyunuzun renginde açılma varsa pireler sağlıklı bir şekilde besleniyor demektir.Suyunuzun renginin açılmasıyla beraber yeni yemleme saati gelmiş demektir.

Dikkat edilmesi gerekilen nokta, yemlemeden dolayı ölümler yavaş yavaş başlar ölümlerin başlamasından sonra suyun dibindekiyemden dolayı oluşan tortularıda toplamak adına hava hortumu ile dipçekimine başlanmalıdır.

Üretimi
Herşey yolundaysa artık sıra adult pirelerinize gelmiş demektir.Burada dikkatli olunması gerekilen nokta, sırtında kahverengi keselere sahip pirelerin balıklara verilmemesidir.Çünküdoğmamış yavrularımızıbalıklarımıza hemen yem etmeyi kimse istemez

Balıklara Verilmesi
Ana tanktan geniş bir kap içine çok az su alınır.Çok ince olmayan geniş gözenekli balık kepçeleriyleuygun görülen koloniden pireler toplanır.Çok küçük ve kahverengi keselipireleri toplamak kolonimizi sekmeye uğratıcağı için buradada dikkatli olunmalı.Tanktan aldığımız suyun içinde bir iki dakika pireler banyo yaptırılır ve ana tanka artık balıklarımıza verilmeye hazırlardır.

2.YÖNTEM

Bu yöntem biraz sabır gerektirir.?effaf bidon ve ya küçük bir akvaryum camın önüne ya da balkonakonur.Isı önemlidir 26 dereceyi geçmemesini 15 dereceden aşağı düşmemesini öneririm.Kültürü koymadan önce ilk önce suyumuzu hazırlamamız gerekmektedir, burada ihtiyacımız olan yeşil su kültürüdür tanka sonradan ekleyeceğimiz tatlı su yosunları bu dönemi hızlandıracaktır ya da saf spirulina tozuda işimizi kolaylaştıracaktır.Camda yosunlaşma oluşması ve ya suyun hafif yeşilimsi renk almasıyla kültürümüzü ekleyebiliriz.Akvaryumda herhangi bir besin atmamıza gerek yoktur kültür artık kendini genişletecektir.Yosunlaşmayı kontrol altına alamazsak ileride balıklara vermek için toplarken sorunlar yaşayabiliriz.

Ani Ölümler
Eğer kültürde ölümler yavaş yavaş ilerliyor ve kolonide artış gözlemlenmiyorsa sorun sudaki besinin ya eksik olması ya da fazla olmasından dolayıdır.
Ani çoklu kayıplar yaşanıyorsa sorun sudaki bozulmadır ve acil su değişimine gidilmelidir.
İçi boşalmış yetişkin su pireleri suyun yüzeyinde ölü olarak geziniyorsa eğer pireler ömürlerini tamamlamış demektir olağan bir durumdur.

Discus Diyetine Eklenmesi
Besinsel olarak çok fazla değeri yoktur.Protein bakımından discuslerın ihtiyacını karşılamayacağı için genç balıklarımıza haftada bir verilebilir. Diğer canlı yemlerdede olduğugibiüretimi tetiklemeamaçlı kullanılabilir çokta iyi verim alınır.

Detaya inmenin gereksiz olduğunu düşündüğüm için kabataslak bilgiler vermeyi uygun gördüm.Üretilmesi ve bakımı konusundagözle büyütülecek bir yem değildir dayanıklı canlılardır.Steril olarak çok uygun bir canlı yem kültürüdür suda kendiliğinden oluşmaz akarsu birikintilerinden ya da akvaryumculardan temin edilebilir.

Herkeze sağlıklı balıklar dilerim.

Saygılar,


NOT:Alıntıdır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2011 02:06
Kültürü al dinlenmiş suya bırak daha elini sürme ürüyeceklerdir :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efedenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1489
efedenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2011 11:11
Ben bir gurup kültürü öldürdüm , sıcaklık 15 derecenin kesinlikle üstündeydi, yavaş yavaş yokolup gittiler. Bence ısıtıcı ve aydınlatma önemli. Havalandırmayı abartmış olabilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmet1525Çevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 257
mehmet1525Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2011 12:41
[QUOTE=efedeniz]Ben bir gurup kültürü öldürdüm , sıcaklık 15 derecenin kesinlikle üstündeydi, yavaş yavaş yokolup gittiler. Bence ısıtıcı ve aydınlatma önemli. Havalandırmayı abartmış olabilirim.[/QUOTE]
 
Aydınlatma üremelerinde kolaylık sağlıyor bildiğim kadarıyla. Artış olmasını sağlıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir