Sump'da Taşma Olmaması İçin


bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2009 20:51
Sumpın taşması ile ilgili bazı kişilerin sıkıntı ve çekinceleri var. Sump taşar mı diye haliyle insanın aklında soru işaretleri oluyor. Sump taşar mı? Taşar. Bardak da taşar, sürahi de taşar Big%20smile Fazla su koyarsak her şey taşar. O zaman ayarı nasıl yapacağız?

Amacımız hem sumptaki hem de akvaryumdaki su seviyesinin hiçbir şartta cam hizasını aşmayıp etrafa su akıtmamasını sağlamak. Merak etmeyin öyle garip techizatlar kullanmayacağız, hatta ek hiçbir şeye gerek yok. Sadece cama işaret koymak için bir adet çıkmayan gazlı kalem lazım.

Öncelikle akvaryumu kurduk sump çalışıyor, her şey iyi güzel ve bir sorun görünmüyor. Ancak içimizde bir şüphe var. Suyu nereye kadar doldurmalıyız.



Öncelikle işler haldeki bu sisteme üstten de alttan da su eklemeniz akvaryumdaki su seviyesinde önemsenecek bir değişiklik yapmaz. Bu sisteme nereden eklersek ekleyelim, su eklediğimizde sumpta sağdaki az seviyede su dolu olan bölmedeki su yükselecektir.


Yukarıdaki şekilde sol üstteki yuvarlak; akvaryumun arkasındaki suyu sumpa götüren borunun girişi. Sumpun sağındaki motor akvaryuma su basıyor, oradan da  aşağı sumpa serbest düşüş yapıyor.

Sumpın su seviyesini ayarlayabilmek için elektrik kesilmesini taklit ediyoruz ve pompanın fişini çekiyoruz.


Bir süre sonra su seviyesi sumpa giden borunun ağız seviyesinin altına kadar düşüyor ve su akışı kesiliyor. (Bu akış kesilene kadar başında durun, eğer sumpı suyla çok doldurmuşsanız taşma olur. Akvaryumdan sumpa su akışı kesilmeden önce sump taşmaya yaklaşırsa fişi tekrar takıp suyun akvaryumunuzun boyutuna göre taşmasını engelleyecek bir kısmını boşaltın ve geri kalan adımlara öyle devam edin.)


Su akışı kesilince sumpın suyunu doldurmaya başlıyoruz ve su yüzeyinden 4-5 cm boşluk kalana kadar şekildeki gibi yapıp dolduruyoruz. İleride elektrik kesildiğinde son durum böyle olacaktır. Doldurduktan sonra motorun fişini takıp çalıştırıyoruz.


Bir süre sonra sumptan yukarı basılan suyla yukarıdan aşağı inen suyun miktarı eşitleniyor ve sumptaki su seviyesi değişmemeye başlıyor. Biz de sağdaki bu su seviyesini (şekilde kırmızı olarak çizilen) gazlı, çıkmayacak bir kalemle işaretliyoruz ve yanına 1 yazıyoruz, orası bizim sınır su seviyemiz. Buharlaşma olup su azaldıkça, suyu en çok kırmızıya kadar dolduruyoruz. Eğer fazla doldurursak elektrik kesileceğinde yukarıdan akacak su sumpın taşmasına neden olur.

1. Dikkat:


Eğer suyu veriş borunuz, akvaryumdan sumpa giden borunun ağzından daha alt bir seviyedeyse elektrik kesildiğinde su 2. fotodaki gibi o yuvarlağın ağzına kadar değil, kırmızı ile çizilen yere kadar inecektir, bu da daha önce yuvarlak ağza kadar inecek şekilde hesaplanan sumpta taşmaya neden olacaktır. Bu yüzden eğer pompadan akvaryuma suyu veriş borunuz, suyu sumpa götüren borunun girişinden aşağıdaysa ve o şekilde kullanmak istiyorsanız, pompanın fişi o haldeyken çekin ve yukarıdaki paragraflarda anlatılan gibi akışın bitmesini bekleyip su seviye ayarını ona göre yapın. Tabi bu durumda sistem çalışırken sumptaki su seviyeniz, su verişinin yukarıda olan haline göre daha alt bir seviyede olacak ve toplam su hacminiz azalacaktır.

2. Dikkat: 

Şimdiye kadar sumpın taşmaması ile ilgili yazılar vardı ancak sadece sump değil akvaryum da taşabilir.
Sistem çalışırken Su seviyesinin değişmemesi için sumptan akvaryuma basılan su ile akvaryumdan suya inen su eşit olmalı. Boru çapı yeterince büyükse görüntü bu mesajdaki ilk çizim gibi olur. Su seviyesi boru girişinin yaklaşık yarısında veya 4'te 3'ünde kalır. Ancak su basışı kuvvetliyse bu durumda aşağıdaki gibi bir durum ortaya çıkar.


Bu şekildeki duruma aslında kuvvetli pompa veya küçük çaplı boru dışında pek çok şey daha neden olabilir. Örneğin sol üstteki boru ağzına takılan ve balıkların sumpa kaçmasını engelleyen bir file veya plastik, bu fileye yapışıp oradaki su akışını zorlaştıracak bitki parçaları ölü balıklar vb. suyun akışına karşı bir direnç oluşturur ve akvaryumdaki su seviyesi yükselir. Su seviyesi şekildeki gibi fazla miktarda yükselince borunun ağzındaki basınç artar ve su akışı hızlanarak o direnci kırmaya yeter. Ancak biraz daha tıkanmadan sonra o direnci yenebilecek su yüksekliğini akvaryum yüksekliği kurtarmayacaktır ve şelale gibi yere bir akış olacaktır.

Bu gibi durumların önüne geçmek için Akvaryumda kullanılacak pompaya  uygun genişlikte boru kullanmak, borunun ağzına konulacak ve sumpa balık kaçmasını engelleyecek plastik parçanın olabildiğince geniş gözenekli olmasını sağlamak, bu parçayı ara ara çıkartıp temizlemek gerekir.

Bu yüzden su seviyenizin yukarıdaki dikkat yazan şekildeki gibi değil, 1. fotoğraftaki gibi olmasına dikkat ediniz.

Tabi büyük bir balığın ölüp orayı tıkaması çok da küçük bir ihtimal değil, tıkanmaya ve debi azalmasına karşı düzenli bakım ve kontrollerimiz dışında işi şansa bırakmamak için 2. uygulamamızı yapıyoruz.


Üstteki boru girişini tıkayıp (bir plastikle veya evdeki birinden yardım isteyip avuç içiyle), pompanın çalışmasına izin verip akvaryumu yaklaşık ağzına kadar dolduruyoruz (üstten 2-3 cm kalabilir).


Akvaryum iyice dolduktan sonra pompanın fişini çıkarıp, ardından sumptaki pompa tarafındaki suyu iyice boşatıyoruz.



Sonra girişi açıp, su pompa seviyesini geçince de fişi takıp tekrar sistemin dengeye gelmesini bekliyoruz. Sistem dengeye gelince, sağdaki sump su seviyesinde oynama bitince, su seviyesine yeni bir çizgi çekip yanına 2 yazıyoruz. Şimdi eğer su, bu işaret seviyesinden fazla konulmazsa, olası bir tıkanma durumunda pompa suyu basacak basacak ve ardından akvaryum ağzına kadar dolacak ancak daha sonra akvaryumun taşmasına neden olacak su kalmayacağı için pompa tam kapasite su basamayacak, bir yandan az az su inecek pompa inen su kadar az az havalı su basmaya başlayacak. Akvaryum asla taşmayacak. Motor ise belki yanacak belki de bastığı mevcut su onun soğumasına yetecek, bu motora ve deliğin ne kadar tıkandığına bağlı ancak evi su basmayacak.

Şimdi 2 tane kırmızı çizgimiz oldu. Bunların hangisini kullanacağız?
İki seçenek sunuyorum.

1. ve kafa karıştırıcı olmayan seçenek: Çizdiğiniz 2 çizgiden alttaki çizgiyi kullanın. Böylece hem akvaryumun hem de sumpın taşma riskini ortadan kaldırırsınız.

2. ve biraz daha karmaşık olanı: Eğer 2 işlemden sonra çizdiğiniz 1. çizgi 2. çizginin daha altındaysa 1. çizgiyi kullanmak zorundasınız ancak 2 işlemden sonra çizdiğiniz 2. çizgi, 1. çizginin daha altındaysa , iki çizgi arasındaki farkı cetvelle ölçüp, pompanın altına o yükseklikte plastik bir kutu koyup pompayı yükseğe çıkarın ve suyu üstteki çizgiye yani 1 yazan çizgiye kadar doldurun. Böylece daha fazla su hacminiz olur. Eğer 1. ve 2. çizgi arasında fazla bir fark yoksa (ör 10cm'den küçükse) o kadarlık bir su için uğraşmaya değmez yine alttaki çizgi kadar doldurun.

Bu yöntemleri kullanarak %99 garantili, su bastırmayan bir sump yapabilirsiniz. %1lik payı ise sumpsız akvaryumlarda da olabilecek olan silikon sızdırması ve cam kırılması gibi ihtimallere karşı bırakıyorum.

Saygılar,



Beğenenler: [T]178339,EFE20[/T][T]7895,MAD MAX[/T][T]241512,jollyjoker[/T][T]244023,yigittsimsek[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178339,EFE20[/T][T]241512,jollyjoker[/T]
+1: [T]7895,MAD MAX[/T][T]241512,jollyjoker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2009 21:02
Refet bey,
Elinize emeğinize sağlık.Çok yararlı bir konuya değinmiş,bir çok hobici arkadaşa yol göstermiş ve evlerini su basmalarına karşı emniyete almalarını sağlamışsınızTebessüm.Teşekkürler yararlı paylaşımınız için.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MiSoSiKiaNÇevrimiçi

Yönetici
Kayıt: 12/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4575
MiSoSiKiaNÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2009 21:11
Sitedeki büyük bir eksiği tamamlamışsın Refet. Tebrikler,
Saygılar,

+1: [T]240505,VincentVega[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2009 21:15
Teşekkürler. Epeyi zamanımı aldı ama değdi doğrusu. Hem sumpun hem akvaryumun taşmasını engellemeye %100 çözüm. Biraz karışık gelebilir olabildiğince basitleştirmeye çalıştım. Adım adım uygulanırsa kesinlikle başarılı olur.

Saygılar,

+1: [T]183200,besyogti[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brk_tuncerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1968
brk_tuncerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2009 21:19
Gerçekten çok iyi bir anlatım olmuş Refet bey, elinize sağlık.İnsanların kafasında ki sorular hallolmuştur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MiSoSiKiaNÇevrimiçi

Yönetici
Kayıt: 12/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4575
MiSoSiKiaNÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2009 21:22
[QUOTE=bjkalley]Teşekkürler. Epeyi zamanımı aldı ama değdi doğrusu. Hem sumpun hem akvaryumun taşmasını engellemeye %100 çözüm. Biraz karışık gelebilir olabildiğince basitleştirmeye çalıştım. Adım adım uygulanırsa kesinlikle başarılı olur.

Saygılar,
[/QUOTE]
Anlatım çok sürükleyici ve başarılı. Eğer söylenenler birebir yapılırsa kesin başarı olması kaçınılmaz. Emeklerin için teşekkürler. 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gnp_gnpÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 6
gnp_gnpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2009 13:02

Öncelikle süper bir çalışma olduğunu söylemek istiyorum . benim bir sorum olucak akvaryumdan sumpa taşıyan suyla kafa motorundan akvaryuma verilen suyun dengesini nasıl ayarlıyabilirim... bana bu konuda detaylı bir bilgi verebilirmisiniz. gelen su ile gidien suyu nasıl eşitliyeceğim... şimdiden tşk ederim...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cyrelmanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1415
cyrelmanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2010 10:36
Tam sump yapacakken çok güzel bir konu buldum...
 
Emeğine sağlık Refet..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AhmetOrçunÇevrim Dışı

Kayıt: 10/07/2010
İl: Bilecik
Mesaj: 1
AhmetOrçunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2010 13:35
Anıl, burada önemli olan motor debisini karşılayacak boru kullanman.Bu seçimi yaptığında zaten motorun bastığı kadar su sumpa iner yani belirlediğin seviyeyi geçen su sumpa taşar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Erdem SekerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 819
Erdem SekerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2010 08:33
Gerçekten güzel bir çalışma olmuş. Benim akvaryumda sump deliği yok overflow kullansam acaba yine aynı mantıkta çalışırmı. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

irfanÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 06/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 114
irfanÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2010 01:33
Güzel bir çalışma olmuş. Teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wertasdÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 331
wertasdÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2010 11:24
Merhaba,
Biraz araştırma yaptım fakat bulamadım. İzninizle burdan sormak istiyorum.
Alt camı delerek yapılan sump sistemlerinde elektrik kesildiğinde suyun aşağıya boşalması nasıl engellenebilir?
Bunun için aparatlar / yöntemler var mıdır?
 
Sorumun cevabını buldum.
Kule-durso sisteminde ikinci yükseklik ile halloluyor anladığım kadarı ile.
 
Selamlar.
wertasd2010-08-06 11:27:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2010 10:27
Merhaba ben bu sump konusunda yeniyim ve bir sorum olacak. Kafa motoru sump içinde kalacak şekilde olacak ve akvaryumun arkasında delik açmadan sump yapmak mümkün mü?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUSTAFAYASARÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1251
MUSTAFAYASARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2010 22:47
Refet eline,emeğine sağlık güzel olmuş.Tam sumplı akvaryum almışken iyiki okudum.Benim için açıklayıcı oldu..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir