Tropheus tabuları yıkılıyormu?


no nameÇevrim Dışı

[B]9584,3[/B]
Kayıt: 24/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1020
no nameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2013 09:13
Forumda en baştan beri izlediğim gördüğüm ve duyduğum kadarıyla ilk olarak kayalardan yuva yapılması olayı idi. İlk tankımı kurarken istemesemde bende yaptım. Şuan gördüğüm kadarıyla büyük ve birbirine bağlı kaya dekorları, komple 3D dediğimiz arka fonlar yapılıyor. En büyük tabulardan biri buydu. Doğal ortamlarında komple kayalıklarda yaşayan hayvanlara neden böyle bir şey yaptık ve merdooo kardwşim startıyla (bende yeni tankımda yapacağım) yeni kurulmlar başladı. Şuan daha tolere edilebilmesinin sebebi NEDİR?

İkinci konu, "teopheusları kesinlikle twk tür beslemenizi öneririm" sözleri. Kesinlikle doğru olabilir ama şuanda hasan kardeşim karma tankında super bir hayat sürüyor ve herkes 2 tür birden besliyor yada beslemek iatiyor. SEBEP?

Lütfen kimse yanlış anlamasın, sözlerim eleştirisel anlamda değil, ne olduda bu tabular yıkıldı...?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2013 11:54
Tamer önce birden fazla tür konusunda fikrimi söylemek isterim.
Ben türler için yeterli sahiplenme alanı oluşturulduğu zaman, kırılma olma ihtimalini zayıf görüyorum. Ancak her zaman birbirine yakın olmayan varyetelerin bir arada beslenmesi koşuluyla...
Şöyle ki; Bir tankın içinde Moorii varyetelerinden bir kaç koloni olursa (İlangi, Red Rainbow, Moliro, vb.) veya Sp.Black'lerden (Bemba, Kriza, Bulu Point vb.) bu türlerin birbirleri ile kırılma ihtimallerini yüksek görürüm. Keza Brichardi varyeteleri de aynı durumda kanımca...
Bununla beraber, farklı varyetelerden olsa dahi, iki koloniden birinin baskınlığı durumunda; pasif olan koloninin dişilerinin, aktif olan diğer koloninin erkeğine yaklaşma içgüdüsü göstermesi de ihtimaller dahilinde sanırım.
Açık konuşmak gerekirse Bemba-Bulu Point, Bemba-Kriza, Red Rainbow-İlangi, Moliro-Chimba, vb çaprazlanmaları çok gördüm. Yada gördüğüm balıkların bu şekilde çaprazlandıklarını düşündüm.
Ancak hiç Red Rainbow-İkola, Duboisi-İlangi, Bemba-İlangi, vb. çaprazlaması emareleri gösteren bir balığa rastlamadım. Rastlayanlar da buradan paylaşırlarsa bilgilenmiş oluruz.
Özellikle yeni başlayan arkadaşlara tek tür beslemelerini önermemin sebebi de; Yeterli yaşam alanı oluşturulamamasından dolayı, sadece tek bir koloninin baskın olabilme ve diğer koloninin bu baskıya dayanamayarak strese girmeleri ihtimalini ortadan kaldırabilmek içindir. Stresin sonu da malum zaten...
Dekor hususuna gelirsek;
Örneğin ben Murago ve Canary kolonilerimi bir arada beslerken, muhakkak tüm erkeklerin sahiplenebilecekleri ortamlar oluşturmaya, böylece diğerine göre daha zayıf olan erkeklerin de kendilerine sahiplenebilecekleri bir yer bulmalarına yardımcı olmaya çalıştım. Eğer dekoru üst üste taşları dizerek tek parça yapsaydım; taşlar ne kadar çok olursa olsun tek erkek sahiplenecekti. Ancak bunları tabana yayarak, kalabalık erkek sayısının olduğu tankta, erkeklerin yerini kaptırmamak için kendi kayalarının çevresinde dolaşmalarını sağladım. Böylece tüm erkekler birbirlerine fazla bulaşmadan yüzmeye başladılar.
Tropheus hobisine başlayan insanların geneli (Buna başlarken ben de dahilim) yavru almayı öncelikleri arasına koyduklarından dolayı, kaya sayısını asgari sayıda tutmaya çalıştılar. Özellikle üretim amaçlı tanklara baktığımızda da bu savımın doğruluğunu destekler görüntüler görebiliriz. Ancak bu defa görsel zevki ön planda tuttum ve böyle bir tercihte bulundum.
Az ve birbirinden uzak kayalıkların bulunduğu yerlerde;
-Erkekler bir an evvel kayalardan birini sahiplenirler ve işlerine(!) bakarlar,
-Kepçe sokulduğunda balık yakalanması kolay olur, olası kaya devrilmesi, vb. kazalar daha ufak ihtimaldir,
-Erkekler kayaları kapınca, dişilere fazla saklanacak alan kalmayacağından dolayı; erkekler ortadaki dişiyi kolayca baskı altına alıp, üreme olgunluğuna geldiklerinde rahatça bölgelerine çekerler.
-Özellikle kalabalık kolonilerde, balıklara yüzecek alanın fazla bırakılması, balıkların daha rahat olmalarını sağlayacaktır.
Bunlar tamamen kendi düşüncelerim olup, herhangi bir bilimsel nitelik taşımamaktadır.
Karşı görüşlere de her zaman saygı duyarım.
Oldukça uzun yazmışım; tekrar okumaya da üşeniyorum. Anlatım bozuklukları, yazım hataları olduysa affola :)
Selamlar,
KILIÇ2013-05-15 11:54:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ebubekir ATARÇevrim Dışı

Yönetici
[C]4,1,122868[/C] [B]8424,2[/B] [B]8162,3[/B]
Kayıt: 23/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1134
Ebubekir ATARÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2013 12:31
Güzel bir konuya değinmişsiniz Sayın Tamer Günter;
Aslında bu konuyu ikiye ayırmak lazım. Çünkü bahsettiğiniz konu kişiden kişiye değişebilir.
1- Bu hobiyi severek ve zevk için yapanlar. Tankın karşısına geçip büyük bir haz alarak seyir edenler.
2- Özellikle tropheuslar için ticari amaçla yapanlar. Yani balığın güzelliği tankın güzelliği önemli değil. Yavrusu para etsin. Beslediği tür satış bazında revanşta olsun yeter diyen kesim.
 
Bu hobiyi zevk içi yapan kişilerin çoğunluğu emin ol tankını, beslediği türün doğal ortamına benzetmeye çalışıyor. Mesela ben malawi ve tropheus tanklarımda herzaman bol kaya kullandım. zemin bol kayalı tank dizaynları hem görüntü itibari ile hemde balığın doğal ortamlarını taklit edebilme açısından çok güzel oluyor. Fakat bazen tanka koymak istediğim kaya miktarı fazla olunca ağırlık bakımından risk oluşturduğu, ve tanklarımın geneli salonda olduğu, bundan önceki tanklarımda profil demir olmadığından korkmadım değil. Bu sebeple kayaları az tuttum.
Fakat gerçekten bol kayalı tanklar beni herzaman cezbeder. Malawi ve Tanganyika türlerinde de olması gereken zaten budur. Elimden geldiğince beslediğim türün biyotopunu yapmaya elimden geldiğince emek sarfederim. Tabi bu kaya oranıda tankın hacmine göre değişmek zorunda, sırf kaya dolduracağım diyede balıkların yüzme alanlarını ve su oranlarından çalmamak lazım.
İşte bu alanlardan çalmamak adına devreye artık 3D fonlar girdi :))
Arka fon olayına gelirsek. Hepimiz arka fon olarak ya akvaryumcuda beğendiğimiz bir fonu alır yapıştırırız, yada reklamcıdan düz mavi fon alır yapıştırırız.
Şuan Özellikle Malawi Rock ve Tanganyika Rock Fonların yaygınlaşmasının en büyük nedeni. Bu fonların daha önce Ülkemizde olmaması ve ithal edilmiyor olmasından kaynaklıydı.
Strafordan yapılan bir çok fonda görüyoruz, evet el emeği göz nuru ama göze hitap etmiyordu. Bu sebeple strafor fonlarıda kullanmadık.
Fakat şuan, sağolsun İstanbul'da bir abimiz Bu 3D Rock Fonların imalatına başladıda sonunda gözümüz gönlümüz Fon gördü. Hep yurt dışı tanklarında gördüğümüz bu fonlar artık ülkemizde ve biz hobicilerinde tanklarında hızlı bir şekilde yerlerini almaya başladı. İşin en güzel yanı bu fonlar gerçekten çok güzel ve göze hitap ediyor. Sırf Tanganyika Rock fonlu akvaryum dekoratif amaçlı salona uyuyor diye kocalarına kızmayan yengeler biliyorum ben. Bu fon hem doğal ortama yakın hem çok şık gerçekten.
Dediğim gibi bu işi zevk için yapan yavru alıp satma derdi olmayan. Ben tankımın karşısına geçince zevk alayım diyen hobici kesim için karma tank herzaman en güzelidir.
Birbirinden farklı renklerin olduğu bir renk cümbüşüdür.
Tabi bir çok farklı türü tek tankta toplayabilmek içinde büyük bir tanka ihtiyaç vardır. Yani bu karma olayı küçük tanklarda yapılacak iş değil. 150 cm'lik tank en fazla 3 tür kaldırabilir bana göre. ama her türden 2ye1 alırsan olur tabi neden olmasın. Tabi farklı varyeteler olmak şartı ile.
Ama dediğim gibi fazla erkek fazla yer tutma kavgası demektir. Buda koloninin sağlığı ve stresi açısından iyi değildir.
Şahsen ben yeni yaptıracağım 170x70x60 tankımda en fazla 2 farklı varyete beslemek istiyorum.
Eskiden neden tropheusta karma beslemiyorduk dersen. SEBEP: Hobi paylaştıkça, denendikçe yayılıyor ve yaygınlaştırılıyor. Yaptık oldu. Bir sıkıntıda olmadı. Herkes gördü yayıldı böylece.
 
Tropheus işine ticari olarak bakan kişilerin kaya ile fon ile karma tank ile işleri olmayacağını hepimiz iyi biliyoruz.
Ağzı dolu dişileri bol kayalı tankta yakalamak ölümdür. Bu hobiye Ticari olarak bakan kişi gidipte 3D fona 400-500-600 TL para vermez. 10 kilo kum 2 kaya yeterli yani :)) üretim dizaynı bu şekilde.
Karma tank yapıp, yavrular kırıldımı ne oldu derdine girmez. Ticari olarak yapanlarada saygı duyuyoruz tabiki.
 
Ticari olarak yapanlardan kastım yanlış anlaşılmasın sakın, bu işi gerçekten zevk için hobi olarak yapıp balıklarından aldığı yavruları satıp yem parası, elektrik faturası vb. gibi masrafları karşılayanları kapsamıyorum.
 
Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KILIÇÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 21/10/2009
İl: Ankara
Mesaj: 2109
KILIÇÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2013 13:24
Bu arada beğendiğim bir kaç tankı da paylaşmak istedim.

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=qC2pTEiqUVs[/VID][VID]http://www.youtube.com/watch?v=x_u6F0j9LUY[/VID][VID]http://www.youtube.com/watch?v=oXdg-c0Paqc[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2013 16:12
Öncelikle ortada tabu sayılan şeyler doğru veya yanlış tecrübelerden çıkarılan kazanımlardır.

Tek tür beslemenin 2 amacı vardır.

1-) Balığın saflığını korumak, birbiriyle çifleşme ihtimali olan yakın varyeteleri enazından beslememek. Bir ikolayla bir bemba hayli hayli çifleşir, ilangiyle bemba da çifleşir. Piyasada bemba sandığınız kırmızı bantlı balıkların 90%ı bemba-bulu point kırmasıdır.

http://www.akvaryum.com/forum/farkli_bir_tropheus_turu_yapmak_k484280.asp?PN=3

2-) Tropheuslar hasas balıklardır dışardan gelen bir balığın üzerindeki bir parazit 10larca sağlıklı balığınızı birkaç günde dökmenize sebep olabilir. Nitekim forumda bunun 10larca örneği var. Yıllarca sağlıkla beslediğiniz 2 koloniyi karınca bile hasta edebilirsiniz.

 Diğer bir mevzu sade akvaryum kayalık akvaryum konusu.

Bu kadar tropheusçunun sade akvaryum yapmasınında elbette belli sebepleri var.

-Fazla dekor fazla yem ve dışkının dekor malzemeleri altında kalmasına sebep olur, Avrupalı hobiciler gibi 1 tonluk değil 200 300 litrelik akvaryumlarda kısa süre sonra bu atıklardan dolayı balıklarınız kaybedersiniz.

Ben sırf görsellik için karma yapacak kişilere sırf erkek karmasını öneririm hem paranız cebinizde kalır. Hem erkek balıklar daha büyük ve daha renli olduğu için daha görsel olur.

Fonlar eğer güzelce yerleştirilirse bu iş için kusursuz malzemeler. Eğerki düzgün yerleştiremezseniz içine pislik birikmesi veya durgun su oluştursanız balıklarınızı kaybedersiniz. Burhan abi bunun bedelini çok ağır yaşadı.

Führer2013-05-15 16:14:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnesMahmudÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Kirklareli
Mesaj: 380
EnesMahmudÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2013 18:06
Tropheus beslemeye başlayan çoğu insan eğer yanlış kaynaklarla karşılaşmazsa "Tropheus bakımı zor balıktır." klişesini karşısında bulur, yazılan birkaç makaleyi de okuyunca elinden geldiğince orada yazanları uygulamak ister. Ve insanlar belki gözlerine yeteri kadar hitap etmese de sırf balıklarının sağlığı ve mutluluğu için makaleleri baz alarak görselliği çok önemsemeden basit dekorlar yapmışlardır. Bu olay kendini tek tür konusunda da göstermiştir, birden fazla tür tropheusun beraber beslenmesinin melezlenmelere sebep olacak olmasından ve baskın olmayan türün stres sorunundan dolayı sıkıntı içinde olacak olmasından dolayı tek tür her zaman tavsiye edilen seçenek olmuştur. Bu bilgiler ışığında ilk tropheus tankları kurulmuştur. Fakat zamanla tropheus yayılınca insanlar da yeni arayışlara kapılmışlardır. Çünkü "Tek tür-sade dekor" bizler için yetersiz olmaya başlamıştır. Böylece işe çok da ticari bakmayıp da hobi zevkini düşünenler birden fazla tropheus türünü birlikte beslemeye başlamıştır. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta olan aynı türden olsa bile varyetelerin farklı olmasına dikkat edilmeyince bemba-ikola, bulu point-bemba melezleşmelerinin yavruları piyasada belirmeye başlamıştır. Hatta daha karmaşık melezlenmeler de... Ama farklı varyetelerin birlikte bakılması melezlenme ihtimalini 0'a indirmese bile yok denecek kadar az olan bir ihtimale düşürüyor.

Açıkçası ben tabuların tamamı için söylemeye hakkım olmasa da birkaçı için gereğinden ağır kurallar olduklarını söyleyebilirim. Hali hazırda iki farklı tropheus türünü tek akvaryumda besleyen biri olarak(ikola-nkonde) belki en doğrusu olmayacaksa da aynı varyeteden olmadıktan sonra  iki farklı türün beraber bakılmasında çok çok büyük bir sorun görmüyorum. Ama bu noktada alınması gereken farklı önlemler ortaya çıkacaktır. Böyle bir durumun 500-600 litrenin altındaki akvaryumlarda denenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Dekor konusunda ise iki tür beslenecekse "farklı farklı saklanma yerlerinden oluşan dekor" şart olmasa da olursa daha iyi olur düşüncesindeyim. Çünkü birden fazla tür demek birden fazla baskın olmaya çalışan hırçın erkek demektir. Bu da doğal olarak dekor için birkaç değişikliği gerektirir.

Tabii ki zamanla ülkemizdeki tropheus algısı değişti ki şu an konuştuğumuz gibi biraz daha farklı tanklar kuruluyor. Sonuçta hobici olarak balıkların rahatlığı ilk önceliğimiz olduktan sonra kendi görsel zevkimize de bakmak istiyoruz işte bu noktada 3d fonlar, modül kayalar akvaryumlarımızda yerlerini alıyorlar. Bence yeterli filtrasyonu sağlayıp da balıklarımıza rahat bir ortam oluşturduktan sonra bu yeni dekorlar kabul edilebilirlerdir.

Sebep nedir sorusu için kısaca bizdeki değişiklik isteği, monotonluktan sıkılma, dolayısıyla farklı olanı arama isteği diyebilirim. 

Son olarak vurgulamak istediğim nokta, balıkların rahatını 1. öncelik olarak belirledikten sonra kesinlikle ama kesinlikle abartıya kaçmadan görselliği arttırıcı düzenlemelerin yapılabilir olduğunu düşünüyorum.


EnesMahmud2013-05-15 18:14:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BURHANERCANÇevrim Dışı

[C]2,1,104587[/C] [B]7564,3[/B]
Kayıt: 05/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1745
BURHANERCANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2013 18:33
Tamer kardeş güzel bir konuya değinmişsin bende bu soruyu bir kaç zaman önce kendi kendime sordum.

Yaw önceden 3-4 türü beslemeye kalktığında yada fikir almaya kalktığında hemen atlardık aman sakın uzak dur kırılma ihtimali yüksek diye yada verim alamazsınız ve renklerini güzel sergileyemez diyip dururduk. Şimdi ise maşallah gün geçtikçe tropheus akvaryumlarında çığır açılıyor çok güzel dekorlar ve farklı türler bir arada beslenebiliyor ama şuda bir gerçek ki tropheus en fazla hangi ebatta olursa olsun bir tankta 3 çeşiti geçmemeli şahsi düşüncem. 

Dekor konusuna gelirsek mağaralar hepimizin geçmişinde yeri vardır hatta hala bazen sıkıştığımız noktalarda mağaralar kurmaya çalışırız. Mesela benim dekor sürekli yer değiştirmektedir fark ettiysen bazen başa alamıyorum erkekleri en güzeli mağaraya çeviriyorum sakinleşiyor baktım huzura kavuştular kayaları dikleştiriyorum yada sağa sola atıyorum bir kaç ayda öyle gidiyor :)

Ama gerçekten işin özü 3D fonlar ve modüller hem bizler açısından hemde balıklar açısından çok fazla artı sunmaktadır tabi düzgün şekilde yapıldığı sürece. Mustafanın da belirttiği gib benim bu konuda başım çok ağrıdı.  Zamanla akvaryumcu imalatı yapanlar bu konuda uzmanlaşmıştır diye düşünüyorum çünkü herşeyin ilkleri deneme tahtası oluyor sonrası ise fikirleri alıp keyfini sürüyor diyebiliriz sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert AykutaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9583,1[/B] [B]8635,3[/B]
Kayıt: 17/12/2011
İl: Izmir
Mesaj: 483
Mert AykutaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2013 03:53
Tamer abi güzel bir konuya değinmişsin,kutluyorum.
Aslında bu sorduğun sorunun cevabı tamamen Ebubekir abinin şu cümlesinde gizlidir;SEBEP: Hobi paylaştıkça, denendikçe yayılıyor ve yaygınlaştırılıyor. Yaptık oldu. Bir sıkıntıda olmadı. Herkes gördü yayıldı böylece.
Hobide can alıcı olan konuların,tabu diye nitelendirilebileceğimiz değişmez yargıların; balıkların istedikleri su değerleri,akvaryumlarımızdaki su kimyası ve her balığın istediği hacim kapasitesi olduğunu düşünüyorum.Diğer konulara gelecek olursak her balığın karakteri,her koloninin davranışı, dünyadaki her akvaryum farklıdır.Bir akvaryumun tıpa tıp aynısını yapabilmemiz imkansızdır.Hacim olsun,su değerleri olsun,kaya dizilimi olsun illaki bir farklılığı olacaktır.Bu dekorda trop olmaz veya 2 tür trop birlikte bir akvaryumda bakılmaz,kayaları sağa ve sola konumlandırmak lazım ve benzeri şeyler söyleyen hobiciler arasında bunları deneyip bizimle tecrübelerini paylaşanlar da mevcut, daha önce tecrübe etmeyip, tecrübelerini paylaşan arkadaşların yolunda ilerleyip bu tarz yargılarda bulunanlar da...Kimi insan 2-3 tür tropu beraber besleyip kırılmadan yavrusunu alırken, kimisi balıkların kırılmasına engel olamıyor. Bunun en büyük sebebi altını çizerek söylüyorum; hiç bir balık, aynı türden olsa bile karakter olarak bir diğerinin aynısı değildir.Hiç bir akvaryumda başka bir akvaryumun aynısı olamaz.Şartlara göre farklı sonuçlar almak mümkündür.Bu yüzden bu konularda ki can alıcı nokta tek bir doğru olmadığıdır.
Dekor konusuna gelecek olursak, kendimden baz alarak durumu kısaca toparlamak isterim.Ben kurulumumu yapmaya başlarken, bu kadar çok kaya olur mu, bu kadar kayada balıkları göremezsin saklanırlar, yavrular bu kadar çok kayada asosyal olup çekingen tavır sergilerler, "su değerlerini kontrol edemezsin,pislik birikir dip çekemezsin,yan yatarsın çamura batamazsın" gibi birçok tepkiyle karşılaştım.Hatta inan bana tanıtımın ilk sayfasında açıkça tanka kepçe vurulmayacağını belirtmeme rağmen, bu tankta nasıl balık yakalayacaksın gibi sorularla bile karşılaştım. Allaha şükür en sonunda istediğim kurulumu kazasız belasız tamda kafam da tasarladığım şekilde tamamladım.Tek isteyip te yapamadığım şey siyah fon oldu ama içimde kalmadı. Bu kadar aykırı bir kurulum yaptın,bu kadar tepkiye rağmen her düşündüğünü hayata geçirdin,siyah fonu neden yapmadın diye sorarsan, denenip tecrübe edilen ve bu tecrübelerin sonucunda olmaz diyen abilerimin sözünü dinledim ve yapmadım.Diğer konularda kendi bildiğimi yaptım çünkü; daha önce 2 yılı aşkın süredir üyesi olduğum forumumuz da bu tarz bir kurulum görmedim ve yurtdışı forumlarında, tıpa tıp aynısı olmasada bütün bir şekilde kayalardan tasarlanmış trop akvaryumlarına çok rastladım.Dizayn olarak bütün bir şekilde kayalık olmalarına rağmen görsel olarak çok başarılı bir tanka da rastlamadım. Bunun üzerine tabanın kayalıktan oluştuğu, görselliğinde yüksek seviyede olduğu bir tank hazırlamak için işe koyuldum. Biyotopa olan merakım, bu zamana kadar bu konu üzerindeki deneyimlerimi,araştırmalarımı,tecrübelerimi hayal gücümle harmanlayarak ortaya böyle bir tank çıkartmaya iten en önemli nokta oldu. 
Bol kayalıkla dekor yapılırken; görsel açıdan ve tanktaki huzur açısından kurulumda dikkat edilmesi gerekilen püf noktalar vardır. Biyotop tecrübesi gerektiren çalışmalardır.Bunun yanı sıra genel olarak bu kurulumlarda ki en önemli püf nokta tabanın kayalarla oluşturulup, sahiplenilecek bölgelerin yükselen kayalıklarla belirlenmesidir.Başka bir açıdan baktığımızda sağa ve sola konumlandırılan kaya kümeleriyle tankı bölgeye ayırmakla ,bol kayalıkta farklı bölgelere konumlandırdığımız yüksek kayalar aynı görevi görmektedir.
Yaptık oldu. Yapacak olan arkadaşlarada tavsiye ederim,elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Artık akvaryumlarımızda balıkları yıllardır yaptığımız sağ veya sol seçimine mecbur bırakmak zorunda değiliz.Sağ ve sol kavgası yüzünden akvaryumlarımızda yıllardır huzur bulamadık 
Sonunda akvaryumlarda huzur sağlandı.Baskın erkeğin hakimiyetindeki akvaryumlarımızda artık pasif erkeklerde söz sahibi olacak.Tanklara demokrasi getirdik. (Biraz espiriyle konuyu tatlandırayım istedim.)
Şaka bir yana gerçekten, hiçbir zaman tek bir doğru yoktur.Hobi paylaştıkça ve tecrübe ettikçe çoğalır.Hobi bu günlere gelene kadar bunlar gibi nice tabular yıkılmıştır.Bundan sonra da yıkılacak bir sürü tabu olduğuna inanıyorum.
Biraz uzun oldu kusuruma bakmayın artık.
Saygılar diliyorum.


merdoo2013-05-16 04:00:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Volkan ULUĞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2008
İl: Izmir
Mesaj: 2234
Volkan ULUĞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2013 00:10
Bu konuda gerçekten doğallığın en doruklarına çıkarak en başta beceri ve güzel bir gözlem gerekiyor. Daha önceleri forumda birkaç kişi bunu başardı ama ardı gelmedi. Uzun süreden sonra Mert kardeşim bu tabuyu yıkmak üzere güzel bir çalışma ile karşımıza çıkarak bu tabuların yıkılmasında öncülük edeceğini gösterdi. Umarım bundan sonra bu tarz doğal tankların yapımında artış gözlemlenecektir. En başta ben olmak üzere Mert kardeşimin imzası olacak dekor için beklemedeyim kendisine birkez daha duyrulur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir