Tubifeksle Beslemek


Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6975
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2010 12:47
PARAZİTSİZ TUBİFEX VE NASIL ÜRETİLECEĞİ
Yazan: Jim E. Quarles

http://www.guppyfunclub.com/index.php?topic=1880.0


Tubifeksle Beslemek

Yazan: Bruce Hsueh

Dünyadaki tüm lepistes dostu arkadaşlarıma merhaba. Benim adım Bruce Hsueh ve ben Tayvan'dan bir lepistes yetiştiricisiyim. Sanırım Tayvan'lı  yetiştiricilerın dünyaya fazla sunulmadığını söylemek doğru olur. Yakın arkadaşım Tomoko, Sergio'nun sayfasına yazmamı isteyince fırsatı kaçırmak istemedim.

Tayvanda büyük çaplı (200+ akvaryum) üreticiler var ve hemen hepsiyle tanışma mutluluğuna eriştim. Kabul etmeliyim ki hepsi de lepistes yetiştirme konusuna kendilerini adamaları ve harcadıkları zaman açısından hayranlığımı kazanmışlardır. Çoğunlukla bir çok problemlerle karşılaşırlar: Doğa Ana, zaman ve maliyet. Maliyetin tepesinde de lepistesler için yem bulunmaktadır. Yem faturalarınızı nasıl düşürüp aynı zamanda da hızlı büyüyen ve sağlıklı lepisteslerinizi sürdürebilirsiniz?

Tanıştığım bir lepistes yetiştiricisi bu durumu lepisteslerini ana besin olarak canlı tubifeks'le besleyerek çözmüş. Evet, lepistelerinizi büyük risk alarak canlı tubifeks ile beslemeyi, potansiyel olarak ve tamamen neredeyse bir gecede akvaryumlarınızın tamamını silip süpüreceğini biliyorum. Üstelik tubifekslerin ağır metaller, bakteriler, tek hücreliler, iplik kurdu hastalığı taşır ve lepistes yemi olarak kullanılmaması gerekir. Eğer kurtlar doğru şekilde işlemden geçirilmesze veya temizlenmezse hepsi doğrudur.

Buradan itibaren Tainan'da (Nan Çincede Güney demektir) bulunan bir yetiştiriciye gideceğiz ve nasıl bu problemin üstesinden geldiğini göreceğiz. Adı Feliz Chen ve Tainan'ın kenar mahallelerindeki bir deponun ikinci katında yer alan (sadece lepistes üretip satan) South Bay Akvaryum'un sahibidir. Akvaryumlarının sayısı: 720+. Tüm akvaryumları üç bölümden oluşmaktadır: Anaçlar, yavrular ve gençler, damızlık altı boylar. Yavrular ve gençler kesinlikle yeni çıkmış artemia ile beslenir ve cinsiyet ayrımı yapılabildiğinde, dişiler ve erkekler ayrılır ve damızlık akvaryumlarına taşınır. 480 akvaryumun hepsi zaman kazandıran su değişim sistemi ile kurulmuştur. Burası esas büyümenin gerçekleştiği ve deli gibi tubifeks yedikleri yerdir.

Lepistesleri bu canlılarla beslemenin esas noktası şudur. Düzenli olarak tubifeksle beslekmek dışında hiçbir şey, tekrar ediyorum kesinlikle hiçbir şey, lepisteslerinizi daha hızlı boylandırmaz. Tubifeksle beslendiğinde lepistesler hızla tubifekslere hucüm eder ve durum sanki delirmişler gibi beslenme çılgınlığına döner.

Tüm akvaryumlar cama camdır ve kurtlar oyuklara giremez veya saklanamaz. Her tankta çift süngerli filtre ve sürekli dolu tekli bir tubifeks kabı bulunur.

Felix'in deposunun köşesinde, tubifeksleri işlemden geçirdiği, kendi yaptığı küçük bir oda yer alır. Yer seviyesinde, kare sprial şeklinde çimentodan yapılma su yolu, "temizleme" istasyonudur. Temiz kuyu suyu (Evet, kuyu suyu!) spiralin ortasından dışarı doğru akar. Resimde görebilirsiniz.



Su yolunun eni, farklı tubifeks yığınlarını tutan dikdörtgen sepetlere tam uyacak şekilde imal edilmiş olup, yaklaşık 20 cm'dir. Kaynağa  en yakın konumdaki sepet en temiz kurt yığınını bulundurur. Bu konuma gelme döngüsü yaklaşık 5 gün sürer. Bu yüzden, temiz su kaynağından en uzağa yerleştirilmiş olan sepet yeni gelen ve en kirli yığındır. En temiz yığın bittiğinde ve sepet çıkarıldığında tüm sepetler bir adım daha temiz su kaynağına yaklaştırılır. Bunun ama kirlenmeyi önlemektir, çünkü su sadece tek bir yönde akar. Kurtların yeterli oksijene sahip olduğundan emin olmak için su yolunun çeşitli yerlerine hava taşları yerleştirilmiştir.

Tubifekslerin kaynağı, oradaki insanların onları kiloyla sattığı, yerel çamurlu ve kirli akıntılardır. 1 kilo tubifeksin fiyatı 90 Taiwan Doları veya 2.5 USD veya 2.2 Sterlin'dir (Ç.N.: Çeviri yapıldığı tairhte bu değer yaklaşık 4 TL'ye gelmektedir.) ki onları çevreleyen iğrenç kokunun içerisinde toksinler ve parazitler barınmaktaktadır. Felix'e göre, iç sistemin tamamen "kanayarak" dışarı akması yaklaşık 3 günü bulmaktadır, ama güvenli olması açısından ve katı standartlarına uygun olarak, 5 gün boyunca temizlenmeden beslemek üzere kullanmıyor.

Bu kurtlar için 5 günlük "tubifeks parçalanma diyeti" sonrasında, Felix ağırlık olarak %75 oranında bir geri dönüş elde ediyor. En şaşırtıcı ve dikkat çekici fark koku oluyor. O iğrenç, tiksindiri ve "midemi dışarı boşalttıracak" koku sihirli bir şekilde KAYBOLMUŞ! Felix kurt yığınlarının durumlarını değerlendirirken ağırlıklı olarak burnuna güveniyor. Bu olay zayıf bir midesi olanlar ve yeni yemek yemiş kişilere önerilmez.

Tam olarak ne kadar güvenli? felix tubifekslerden kaynaklı hiçbir hastalıkla karşılaşmadığını ve bir kere bile lepisteslerini kurtsuz bırakmadığını iddaa ediyor! deposunu üç kere ziyaret ettikten sonra, bir tane bie hastalıklı akvaryum gördüğümü hatırlamıyorum. Bazıları yaz sıcağı boyunca bükülmüş belkemiği şeritine sahipti ama asla hastalıklı akvaryum yoktu. Benden daha büyük lepistes yetiştiren bir yetiştiriciyi görmek kadar gurumu ve egomu mahveden bir şey olamaz. Orada ilk bakışta 5 cm (2") dişi gibi görünen ama yakından incelendiğinde tam olarak olgunlaşmamış bir erkek olduğu anlaşılan DS erkeği gördüm.

Felix South Bay Akvaryumda başarılı iş yapmanın gerçeklerini gizlemiyor. Müşterileri özel kolleksiyonculardan Taywan adalarındaki, hatta Hong Kong ve Çin'deki akvaryumculara kadar geniş bir alanı kapsıyor. Başarısının en önemli nedenlerinden biri... Lepisteslerini tubifeks ile beslemek!

Çince bilenler için işte onun web sayfası:

http://www.guppy-taiwan.com.tw/







--------------------------------------------------------------------------------------------


Çeviren:
Köksal Gürkan (kgurkan)

Çeviri Tarihi:
13.06.2010

Referans:
Barış Er (Barış Er) tarafından gönderilen bir yazı olup talebi üzerine çevirip paylaştım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2010 12:57
Köksal'cım eline sağlık. İlk makale parazitsiz tubifex beslemek ve bu makale ikisini birlikte değerlendirince tubifexin ne kadar faydalı olduğu fakat bu faydayı sağlamak için bazı işlemlerin yapılmasının şart olduğunu görebiliyoruz. Özellikle üreticiler için oldukça faydalı 2 konu olduğunu düşünüyorum. Eline sağlık tekrardan...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6975
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2010 13:14
Diğer bir konuda aslında aynen bu yöntemin geçerliliğini yazmıştım. Yani sürekli sudan geçirerek parazitten arındırmanın önemli oranda yapılabildiğini biliyordum. Bu çeviri ile bunu bir kez daha teyit etmiş oldum. Ancak resmi bir ölçüm olmadığını ve oranların ne düzeyde olduğunu bilmiyoruz. Yine de "kabul edilebilir" oranlarda olduğunu söylemek mümkündür.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zknclÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 301
zknclÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 01:14
 Köksal abi,balıklarımızın diyetine tubifex eklediğimizde dikkat etmemiz gereken noktalar ve efektif sunum konusunda faydalı  bilgi ve paylaşımından(çeviri) dolayı buradan da teşekkür ederim.
 Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 02:01
guppyfunclup.com'da üye olmadan görüntülenemediği için burada paylaşmayı uygun gördüm.
 
 
Önemli diskus kitaplarından birinin yazarı olan Jim E. Quarles'in makalesi.

PARASITE FREE TUBIFEX WORMS AND HOW TO GROW THEM
By Jim E. Quarles
04-10-1999
Just the name Tubifex sends discus keepers screaming into the night! And with good reason under the normal conditions.

But it need not be that way! I will show you in this article how to produce and use parasite free tubifex worms. Let's clear up one misunderstanding at the start, the meat of the tubifex worm can be parasite free and healthy food. It is not the meat that causes the problem, it is the living conditions under which they live and are collected. More to the point it is the food they subsist on in the wild or normal collecting sites.

Tubifex worms are closely related to red earthworms, but are primarily found in an aquatic or at least a semi-wet habitat. The biggest offender is that the ones collected in nature are carriers of tapeworms. Also due to the habitat they are found in they are also transportation for lots of bacterial diseases.

The object is to raise them in a clean habitat, with clean disease free food. If this is done they become just as safe as discus food as red earthworms.

Most parasites require a simple to complex cycle in their life span to reproduce from egg to larval or segment. Most often this requires a bird in the life cycle at some point.

I have found two kinds of tubifex worms in my area of California in the wild. One kind is often found in areas with muddy bottoms and generally are blackish in color, or at least darker then the true red ones. The Red ones I find in sandy areas with some flowing source of water entering the growing site. I find this around local egg producing chicken farms. These are the ones I picked to breed and fed to my fish including my discus and Uaru's.

The life cycle and habitat conditions you must make available to the cultured worms is a follows.

The most important factor is oxygenated water, that is kept clean of solids and waste. Tubifex worms bury the anterior part of the body in sand or mud. They eat very fine organic particulate solids and to some extent bacteria. They keep their tail end out of the sand or mud when feeding and it is used only to anchor the individual in place under normal conditions. They do this to keep as much of their bodies in contact with flowing water. This is why it is vital that enough oxygen be supplied to the water of the habitat. Without enough oxygen few worms will be able to live and reproduce. And should the oxygen level drop you encounter a massive die off that ruins the whole process.

The worms do not have gills or other accessory organs for gas exchange. The respiratory surface is the skin, which offers gas exchanges by diffusion.

Tubifex worms are very sensitive to high temperatures, desiccation and salinity. These are the key factors you must keep in mind when culturing these worms.

NOW HOW ABOUT REPRODUCTION?

These worms are not able to regenerate lost body parts, nor do they break into two or more parts to form two or more individuals. They are not asexual.

So these creatures reproduce sexually. The sex organs are found near the ventral part of the body. Each worm has a male and a female reproductive system. In other words they are hermaphroditic.


After copulation, which involves the transfer between the two individuals, the sperm is stored in sacs located behind the female reproductive opening. These fertilized eggs are then shed as a cocoon. The whole cycle is a little more complex then described here but you get the general idea.

The eggs within the cocoon develop within a few days after being shed and the development of the worm is complete, it is hatched a fully functioning worm.

THE HATCHING BOX

I have tried several different arrangements to hatch out and grow tubifex worms, the best one for limited space is to build either a plex-glass box or as I did a plywood box and seal it with fiberglass fiber and Resin. The one I use is 4ftX4ft square and 12 inches deep. This box is built with an open top. In the bottom of the box I put 4 inches of fine washed sand. The kind used in swimming pool filters.

You can find and buy this sand almost any where and a one hundred lbs bag is enough. This box in my room is placed on a concrete floor in an out of the way location.( Ja is there such a location in a fish room?).

I have two overflow pipes made of pvc cut into the sides of the box at the waterline these are in turn piped to a 40 gallon tank mounted 3 feet above the box. A third pipe cut into the box picks up the water through a pump and lifts it to the forty gallon tank above which is filled with foam rubber, the pump takes the water out of the box to the filter and the other two pipes return it to the box.

In the filter box I have ten air stones going full tilt at all times. Mounted on the four sides of the worm box I have four spray bars that keep the surface moving at a fast current rate 24 hours per day.

The rest is easy.. I started the culture with ½ Lb. of cleaned red tubifex that had been super cleaned with running water. These were then added to the sand bed and left for a starter culture.

The trick to this is that after about four generations the parasites that might remain have been flushed out of both the worms and the system. So each generation is exposed to fewer and fewer parasites or bacteria.

FOOD AND FEEDING THE WORMS.

The worms require super fine grain foods almost if not a fine powder. I use just plain fish flakes that are powdered by hand. Sometimes I also add egg noodles and make them into powder. This is fed very lightly to the worms. Do not over feed or the sand will become nasty stuff and hard to clean. I stir the sand about once each week to float anything that is not eaten back into the water flow where the filter gets it. The worms large and small quickly fall back to the sand bottom with out going out the over flow. You always have a few dead worms that occur, and the worms tend to ball up in one location or another in the box. When I see this I simply stir the worms up again, this frees the dead ones from the ball, ( if you doing it right ) you won't have many and they are carried out the overflow.

With just the one box I get about ½ to 3/4 lb of worms every two weeks. I am thinking about stacking two or three boxes over each other with just enough space between them to let me work the worms.

I have never found any of the hatchery grown worms to carry tapeworms or any other problem. It just requires some space and a little extra time each day to grow these favorite foods for discus.
----------------------------------------
Bu yazının tercümesini "EreM" adlı hobici bir arkadaş yapmış sağolsun ( Daha iyi yapabilen yada atlanmış, gözden kaçmış hususlar varsa tamamalasın yada düzeltsin. ) Aynen kopyalayıp, aktarıyorum.
---------------------------------------
PARAZİTTEN ARINDIRILMIŞ TUBİFEX KURTLARI VE ÜRETİMİ

Bu makalede sizlere parazitten arındırılmış tubifex kurtlarının nasıl üretildiğini anlatacağım. Başlarken, bir yanlış anlaşılmayı da düzeltelim : tubifex kurdunun eti, parazitten arındırılmış ve sağlıklı bir besin olabilir. Sorun teşkil eden kurdun eti değil, ama kurdun yaşadıkları ve toplandıkları yer, özellikle de beslendikleri ortamdır.

Tubifex kurtları kırmızı toprak kurtlarına benzer olup, özellikle sulu veya yarı sulu habitatta bulunurlar. Bunların arasında suçlananlar ise, doğadan toplanan ve şeritkurt taşıyıcısı olanlardır. Ayrıca bulundukları habitat dolayısı ile bu kurtlar çok sayıda bakteriyel hastalık taşıyıcılarıdır.

Hedefimiz bu kurtları temiz bir ortamda, temiz ve hastalıktan arı gıda ile beslemektir. Bu gerçekleştiğinde, diskuslar için kırmızı toprak kurtları kadar güvenli bir yem olabilirler.

Yaşadığım bölge California’da 2 cins tubifex kurdu tespit ettim. Bunlardan biri çoğunlukla çamur zeminli bölgede bulunan ve renk olarak kırmızı kurtlara nazaran çok daha koyu hatta siyaha çalan renktedir. Dğer tür olan kırmızılar ise, akarsu kaynağının da içinden geçtiği kumluk bölgede bulduklarım. Bunları yumurta üreten tavuk çiftlikleri civarında buldum. İşte bunlar benim ürettiğim ve discus ve uaru’larımı beslediğim kurtlar.

Kültür kurtlarının elde edilmesinin yaşam döngüsü ve çevresel şartları şöyle olmalıdır.

En önemli factor oksijence zengin, atık ve yabancı madde olmayan sudur. Tubifex kurtları gövdelerinin ön kısımlarını kuma veya çamura gömerler. Çok küçük organik partiküllerden birçok bakterilere kadar pekçok şeyi yiyerek beslenirler. Bu kurtlar normal şartlarda yaşarken kuyruk kısımları kumun veya çamurun dışında kalacak şekilde kendilerini tabana saplarlar. Bunu yapmalarının amacı, akan suya vücudlarının maksimum temasını sağlamaktır. İşte bu yüzden yaşatıldığı çevrede yeterli oksijenin olması onlar için hayatidir. Yeterli oksijenin olmaması durumunda sadece birkaç kurt yaşamayı ve üremeyi becerebilecektir. Oksijen seviyesinin düşmesi, toplu ölümlere neden olur ve tüm işlemleri baştan başlatmanız gerekir.

Kurtların gaz alışverişi için solungaçları veya başka organları yoktur. Solunum deri yüzeyi tarafından yayılma yolu ile gaz değişimini sağlar.

Tubifex kurtlaı yüksek ısı, tuzluluk ve kurumaya karşı çok hassastırlar. Bu kurtları kültürlerken aklınızdan çıkarmamanız gereken noktalar bunlardır.


ÜREME

Bu kurtlar kaybedilen organlarını yeniden oluşturma ve iki veya daha fazla parçaya bölünerek yeni bireyler oluşturma gibi özelliklere sahip değillerdir. Aseksüeldirler.

Yani bu yaratıklar seksüel olarak ürerler. Üreme organları gövdelerinin karın kısmı civarındadır. Her bir kurt erkek ve dişi üreme organlarına sahiptir. Bir başka deyişle, hermaphroditic’lerdir.

İki cinsel organ arası transferi kapsayan çiftleşme sonrası spermler dişi üreme organı açıklığının arkasında bulunan keselerde depolanır. Bu döllenmiş yumurtalar daha sonra kozalar halinde saçılır. Aslında tüm bu üreme işlemi burada anlatılandan çok daha karmaşıktır ama, size bu anlatım yeterli fikri verecektir.

Saçılan ozalardaki yumurtalar birkaç gün içerisinde gelişir ve gelişim tamamlandığında yeni birey yumurtadan tam bir kurt olarak çıkar.


KULUÇKA KUTUSU

Yumrtadan yavru almak ve büyütmek için birkaç değişik uygulamalar yaptım ve kısıtlı bir alanda kullanılabilecek en başarılı yöntemin, pleksiglas kutu veya benim yaptığım gibi kontrplak kutuyu fiber elyafı ve reçine ile yalıtmak olduğunu keşfettim. Yaptığım kutu 120 cm X 120 cm kare tabanlı ve 30 cm derinliğinde ve üstü açıktır. Tabanına yüzme havuzu filtrelerinde kullanılan kumu iyice yıkayarak 10 cm yüksekliğinde döşedim.

İki adet pvc’den yapılma geri dönüş borularını kutunun yan kenarlarını delerek kutuya, diğer uçlarını da kutudan 90 cm yukarıya kurduğum 140 litrelik tanka bağladım. Bir 3. boruyu da pompa ile kutudan içi su sünger dolu 140 litrelik tanka su basması için bağladım. Pompa suyu bu boru vasıtası ile filter tankına çekiyor ve diğer iki boru da kutuya geri dönüş yapıyor.

Filtre tankımda sürekli tam güç ile çalışan 10 adet havataşım bulunmakta. Kültür kutusunun da 4 yanına bağlanmış spray çubuklarım 24 saat boyunca çalışarak su yüzeyini hızlı akımla hareketli tutuyor.

Bundan sonrası kolay. Ben kültürü akan suda çok iyi temizlenmiş 225 gram kırmızı tubifex kurdu kum tabana bırakarak başladım.

Burada bir ipucu vereyim, yaklaşık 4 kuşak sonra, aşılamadan kalma olasılığı bulunan parazitler tamamen yok olmuş oluyorlar. Yani her bir kuşak bir öncekinden daha az parazit ve bakteriye sahip.


YEM VE KURTLARI BESLEME

Kurtlara çok ince sayılabilecek hububat türevi yem veriliyor. Ben balık yeminin sade olanını elle toz haline getirerek veriyorum. Bazen yine toz haline getirilmiş yumurtalı şehriye de verdiğim oluyor. Bu yemleme çok az olmalı. Fazla yemleme kumun heman kirlemnesine neden olabiliyor ve bu durumda temzilik epey zor. Haftada bir kez kumu karıştırarak yenmemiş artıkların filter tarafından çekilmesini sağlıyorum. Bu esnada büyük-küçük tüm kurtlar filter tarafından çekilmeden hemen kuma geri saplanıyorlar. Elbette birkaç ölü kurda rastlamanız mümkün. Canlı kurtlar hemen toplanma, topak oluşturma eğilimde oluyorlar. Bu topakları da karıştırarak ölülerin canlılardan ayrılmasını ve filter tarafından çekilmesini sağlıyorum.

Bu bir kutu ile 2 haftada yaklaşık 225 ile 350 gr. arası kurt elde ediyorum. Aralarında uygun mesafe bırakarak üst üste birkaç kutuda daha fazla üretmeyi planlıyorum.

Bu şekilde üretilen kurtlarda, şeritkurt taşıyıcılığı veya başka probleme rastlamadım. Diskusların en sevdiği besini üretmek sadece biraz yer ve günlük zamana ihtiyaç gösteriyor.
 
burak_062010-06-14 02:02:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6975
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 02:07
Bu kısım bende yoktu. Diğer tarafa da üye olmakla uğraşmadım. O yüzden ekleyememiştim.
Bu ekleme ile konu bütünlüğü de sağlanmış oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 02:14
Konuyla ilgili deneme yapmayı düşünüyorum fakat kültür olarak edineceğim tubifexlerin sağlam kaynaktan gelmesi gerekiyor.Bunun içinde biraz araştırma yapmam lazım.Tubifexler sadece pis sularda bulunmazlar,nadirde olsa temiz veya temize yakın sularda bulundukları olur.Şayet istediğim temizlikte kültür bulabilirsem üretmeyi denerim.Çevresinde temiz akarsu kenarlarında tubifex görenler varsa konuya katkıda bulunsunlar,denemek isteyenlerde onlardan kültür istesinler.Tubifex çok besleyici bir yemdir.Hiç bir kuru yem yerini asla ve asla tutmaz.Şayet amacımıza ulaşırsak parazitsiz yada parazitsize yakın az zararlı tubifexlerimizi balıklarımıza gönül rahatlığıyla yedirebiliriz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6975
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2010 02:41
3-5 ölçü normal tubifex alıp sudan geçirerek önemli oranda parazitten arındırabilirsin. Sonra onları kullanarak devam edince parazitsiz veya paraziti yok denecek kadar az tubifeks üretmek mümkün olabilir. Bir de ilaç kullanınca muhtemelen geriye kalanlar neredeyse sıfır parazit düzeyinde olabilir. Elbette büyük kayıplar olacaktır ama kalanlar düzgün olacaktır.
Bu arada dışarıdan toplanan ya da temize yakın suda bile bulunanlarda parazit mutlaka bulunur. Kültür üretimi olursa o zaman sıfıra yakın olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumtrÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 174
akvaryumtrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2010 21:26
Meyve suyu versek kurtlara yerlermi? Taze sıkılmış havuç suyu komopsto tarzı şeyler? Domates suyu veya domates çorbası? Bu hazır çorblardan bahsediyorum. Yani daha kolay kurt üretmek için ne vermek lazım kurtlara. Kan en saglam yöntem ama mezbalardan temin etmek uzun iş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ömerrrÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 86
ömerrrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2010 19:10
Tubifex parazitinden arındırılıp temizlenip kültür olarak üretilse ve öyle satılsa gerçekten müthiş olur:) Paylaşım için teşekkürler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gökçelÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Içel
Mesaj: 2
gökçelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2010 22:08

parazitinden ayrılmış daha doğrusu sıfır parazit tubifeks bende var ve yıllardır kendi balıklarıma veriyorum


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PLAKAT AKVARYUM Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 03/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1254
PLAKAT AKVARYUM Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2012 16:44
Yillardir kullanirim, elimden gecen hic bir balik bu yeme itiraz etmemistir.
Üstelik hic bir yeme de bu kadar istahla saldirmiyorlar.
Her zaman gönül rahatligi ile kullanabiliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SadeceCüceVatozÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2012
İl: Adana
Mesaj: 276
SadeceCüceVatozÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2012 22:42
'Düzenli olarak tubifeksle beslekmek dışında hiçbir şey, tekrar ediyorum kesinlikle hiçbir şey, lepisteslerinizi daha hızlı boylandırmaz.'

Bu cümleye takıldım, ben artemianın daha besleyici olduğunu düşünüyorum ama genede vardır bir bildikleri.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oldbondÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 67
oldbondÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2012 09:57
Çocukluğumda kılıçkuyruklar hariç bütün balıklarımı tubiflex ile beslerdim ve en ufak bir parazit belirtisine dahi rastlamazdım,biyolojinin gelişimi ile beraber tüm insanlığı etkileyen yöntemler sayesinde balıklarımızda artık parazitten kurtulamıyor.Ben artık balık beslemeyeceğim parazit besleyeceğim onları üretmek daha kolay:)...Paylaşım çok başarılı ellerinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir