Yemleme Rehberi
Gönderim Zamanı: 02 Kasım 2007 11:08
YEMLEME REHBERİ
Yem Verme Zamanı Ve Biçimi:
Balıklar günde iki, üç kez yemlenmelidir. Balıklarınıza kısa sürede yiyebilecekleri kadar yem verin. Yem, su yüzeyine mümkün olduğunca dengeli dağıtılmalıdır ki, her boyuttaki balık rahatça beslenebilsin.
Her balığın yem ihtiyacı ve yem yeme biçimi farklıdır. Baktığınız türe uygun ve özel yem çeşitlerini seçin. Kalitesiz, markasız, içeriğini bilmediğiniz ve tarihi geçmiş yemlerden uzak durun.
Haftada bir gün balıklarınızın aç bırakılması, vücutları ve sindirim sistemleri için faydalıdır. Her defasında yemi aynı miktarda vermeye çalışın. Bunu bir kaşık, ölçek yada cımbız vasıtasıyla kolayca yapabilirsiniz. İlk zamanlar yem miktarını yanlış ayarlayabilirsiniz. Bunun için kendi tecrübelerinizle, çok iyi gözlem ve araştırma yaparak zamanla doğru yemlemeyi bulmalısınız.
Arada Sırada:
Verdiğiniz ana yemden başka küçük ambalajlarda (balık sayınıza göre, örneğin 100 ml veya 250 ml) iki yada üç farklı yemden oluşan bir beslenme izleyin. Monoton beslenme, balıklarda sindirim sorunları ortaya çıkarabilir. Balıklarınız için ev yapımı besinlerden de faydalanabilirsiniz. Örneğin haftada bir yada iki sefer vereceğiniz haşlanmış ıspanak, havuç ve bezelye balıklarınıza canlılık ve sağlık katacaktır.
Balıklar yeni ve tanımadıkları yemleri yadırgayabilirler, bu konuda sabırlı olun, vazgeçmeyin.
Saklama:
Balık sayınıza göre yem alın. Vitamin ve narin besinler kutuyu her açtığınızda ışık ve hava yüzünden özelliğini kaybedecektir. Örneğin bütün bir yılda kullanacağınız 1 litrelik kutudan yem vermek yerine 250 ml lik ayrı kutularda saklayacağınız yem daha sağlıklıdır.
Yemleri buzdolabında saklamanız, içeriğini korumasında yardımcı olur. Bir haftalık yemi küçük bir kutuda saklayıp, kalanını buzdolabında saklayabilirsiniz. Açık yemlerden mümkün olduğunca uzak durmalısınız, zira yemlerin içeriği bozulabileceği gibi son kullanma tarihleri de geçmiş olabilir.
Fazla Yemleme:
15-30 dakika sonra hala akvaryumunuzda yem parçaları bulunuyorsa, fazla yemleme yapmışsınız demektir. Bu durumda yemleri toplamanız ve balıkları o gün daha fazla yemlememeniz gerekir. Fazla yemleme su kalitesini çok çabuk bozar. Aynı zamanda balıklarınızda aşırı yağlanmaya ve ömürlerinin kısalmasına sebep olur.
Mümkünse vatoz, çöpçü gibi dip balıklarını akvaryumunuzda bulundurun. Bu tip balıklar fazla yemlerin tüketilmesinde oldukça etkilidir.
Tatildeyken Yemleme:
En güvenlisi, bakacak birisinin yardımını almak ve günlük yem miktarlarını ayarlayıp ayrı kaplara hazırlamaktır. Her zaman bakacak birisini bulamayabilirsiniz, bu durumda alacağınız güvenilir bir yem makinası işinizi görecektir ve ileride mutlaka lazım olacaktır. Otomatik yemleme makinası kullanacaksanız, tatile ayrılmadan önce mutlaka 1 hafta süreyle yem makinasını kullanmalısınız. Böylece yem makinasının doğru çalışıp çalışmadığını ve yem miktarının uygunluğunu kontrol edebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir