Yeni akvaryum tavsiye


ucforeverÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 31
ucforeverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 23:14
Herkese selamlar. Bir süredir burayı ve başka forumları takip etmekteyim ve beni de balık besleme merakı sardı. Aslında uzun zamandır aklımda vardı ama böyle okuyunca daha bir heveslendim. Malesef daha pek okumadan gidip yaklaşık 15-16 litrelik bir akvaryuma 2 adet sp iki adet mp aldım.. Yaklaşık 60-70 litre hacimli bir akvaryum almayı düşünüyorum. Okuduğum kadarıyla ilk başta başlayanlar için genelde canlı doğuranlar öneriliyor fakat canlı doğuranlar için bitkili akvaryumlar gerekiyormuş. Beni biraz bu kısmı korkutuyor açıkcası. Yeni başlayan biri olarak bitkili bir akvaryum kurabilirmiyim? Bitkileri büyütebilirmiyim sizce? Bu arada şimdilik yaklaşık 150 lira bütçe ayırabilirim. Bana balık tavsiyesi, akvaryum için neler almam gerektiği konusunda biraz yardımcı olursanız çok sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alyagizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 178
alyagizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 23:27
Korkacak bir durum yok:)) Bütçeniz dahilinde dediğiniz hacimde bir akvaryum, ısıtıcı ve iç filtre alabilirsiniz. Bitki derken çok spesifik türlere girmeden ucuz ve çabuk yayılan türlerle başlayarak, kuracağınız canlı doğuran akvaryumunuz zamanla geliştirebilirsiniz. Tür olarak 1e3d lepistes ile başlarsınız kısa zamanda nüfusumuz oldukça artacaktır.alyagiz2014-05-02 23:28:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ucforeverÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 31
ucforeverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 23:31
Teşekkür ederim cevabınız için. Korkmaktan kastım bitkilerin ölmesini istemem ondan dolayı öyle dedim :) Peki bitkili bir akvaryum kurmam için gerekli olan şeyler nedir? Galiba 1-2 kat farklı kum, gübre koymam gerek. Kum dışında iç filtre, hava motoru, hava taşı, ısıtıcı, ışık gerekiyor herhalde değil mi? Başka bir şey var mı kaçırdığım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alyagizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2013
İl: Izmir
Mesaj: 178
alyagizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 23:38
Bu konularda en yararlı bilgileri forumdan akvaryum tanıtımı - canlı doğuranlar bölümü ve bitkili akvaryumlar bölümünden edinebilirsiniz, saygılarımla..alyagiz2014-05-02 23:39:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 23:39
Bitkisiz canlı doğuran akvaryumları kurmakta mümkün ama tavsiye edilen ve görsel keyif sağlayan doğala yakın ortamımız bu şekilde daha sağlıklı olacaktır.150 lira bütçe ile yine forumumuzun ilanlar bölümünden neler yapabileceğinize dair daha güzel bir fikir oluşturabilirsiniz aklınızdaki projeleri geliştirebilirsiniz.120 litre civarı bir tankı (Tabanı kaplayacak kadar kum+iç filtre+hava motoru+kaya dekorları+arka fonu+ısıtıcısı+derecesi vs) yani kurulum için yetecek birçok ekipmanı içinde barındıran bir tankı bir arkadaşıma 120 liraya aldık.30 lira da balıklaınız için kalır hatta biliyorum ki siz daha küçük bir tank istiyorsunuz.Taşınabilme ihtimali olabilen sanırım en azından balıkları taşıyabileceğiniz bir düşünceniz var geçende gördüm gibi sanki.Fikir oluşması açısından söyledim takip açısından.

60-70 litre arası bir tankta.Çok güzel lepistes beslenir.İlla ki direkt olarak bitkili kurulum yapacaksınız diye bir kaide yoktur.Başlangıç için canlıdoğuran önerilir ifadesi yanlıştır.Canlı doğuranlar sanılanın aksine öyle bakımı ahım şahım kolay canlılar değillerdir.Gözünüzü korkutmak için söylemiyorum ama fazlaca üreyip maddi açıdan değersiz oldukları için ölse dahi üzüleni çok olmadığı için sözde akvaristler yeni başlayanlar için direk yapıştırırlar sen canlı doğran besle.Neye göre hangi bilgi ısıgında söylediklerini sorarsanız pek cevap alamazsınız.60-70 litre bir tankta canlı doğuran türlerinin tamamına bakamazsınız.Lepistesler için güzel bir hacimdir.Başlangıçta olduğunuzu düşünerek ve ziyadesiyle üreyeceklerini göz önüne alarak 1e3d güzel bir koloni bakabilirsiniz bence.Ayrıca ilk göz ağrılarınız oldukları için çok uğraşırsınız.Kalabalıklar zahmetli olur ve sizi yorar soğutur.Bu ufak koloninin size yükü fazla olmayacağı için seve seve ilgilenirsiniz.Ayrıca bolca yavru olacaktır.Bitkiyi de zamanla araştırarak daha deneyim kazandıkça öğrenir ve uygularsınız.Ayrıca ilk kurulumda yapacağınız hatalar pahalıya mal olabilir.Kayıp yaşamamak adına daha sonraları da yapabileceğiniz bir düşünce olarak beklemeye alabilirsiniz.

İlerde bitkili akvaryum kurma düşüncenizin var olduğunu var sayıyorum.Öncelikle kumu seçerken bitki yetiştirmeye uygun seçerseniz bu düşüncenizi hayata geçirirken sıkıntı yaşamazsınız.Hagen siyah kum olarak literatürümüze girmiş siyah bazalt kumların işlenmiş hali ya da direk bulabilirseniz siyah bazalt kum daha ekonomik olacaktır.Lav kırığı kumlar bitki dikimleri için uygundur.Dere kumu da bitki dikimi için uygun taban malzemeleridir.Başlangıçta seçeceğiniz bitkiler için gerekli tabanı sağlayabilirler.Filtrasyon ürünü olarak şelale filtreler daha mantıklı olacaktır.Işıklandırma için gerekli bilgilenmelerinizi tamamlayıp bu tertibatı öyle edininiz.Başlangıçta gece seyri için led ışık işinizi görecektir.Başka tavsiyeler de tabiki mevcut değerlerndirin aklınıza yatmaz ise tekrar birşeyler düşünmemiz tabiki mümkün saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ucforeverÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 31
ucforeverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 23:54
  Çok teşekkürler cevabınız için. Aslına bakarsanız evet çok büyük bir akvaryum da istemiyorum şimdilik, inşallah daha tecrübeli olunca ileride düşünüyorum. Şimdilik belirttiğim gibi yaklaşık 60 70 litrelik bir akvaryum düşünüyorum.
  İlanlar bölümüne sürekli göz atmaktayım malesef şu anda Ankara için pek bana uygun bir ilan göremedim ama sürekli takipteyim orayı. Düşündüğüm 1e 3d lepistes 1e 3d moli aslında, araştırdığım kadarıyla birbirlerine zarar vermezler. Sadece lepistes düşünüyordum ama biraz küçük oldukları için moli balığı da aklıma yattı.
Balıkların mutlu olması için aslında akvaryum kurarken en azından bakımı kolay olan bir kaç bitki eklerim diye düşünüyordum. Bunun için tavsiyeniz var mıdır? Bir de eğer bitki alacak olursam hagen siyah kum ve dere kumu(veya lav kırığı) mu almam gerek her ikisi bir arada? Doğru anladım sanırım bu kısmını. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barisbaris11Çevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2014
İl: Tekirdag
Mesaj: 677
barisbaris11Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 00:04
Yusuf bey alın bi siyah kuvars kum,3-4 kök anubias birde özel ırk japonlar tamamdır gayet sevimli canlılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 00:18
Tek olarak da tercih etmeniz mümkün Yusuf Bey.Başlangıç için saz bulun.Arsız bitki tercihimin başında gelir :) Siyah hagen kum + saz + ışık güzel bir sonuç sağlar başlangıç için ve arka plan dediğimiz bölüm için güzel bir tercih olur.Eledoa bu bitki ise gövdeden beslenir.Köklerini yalnızca sabitlenmek amacıyla kullanır ki zaten yalancı kök geliştirir.Gövdeden beslendiği için toprak dahi aramaz desek yerinde olur.2 taş arasına sıkıştırılıp sabitlenmesi dahi mümkündür ve yetişecektir.Cama vantuz yardımıyla tutturanlar dahi göremebilirsiniz.Su mercimeği su üstü bitkisi olarak arsızlığın dibine vurmuş kolay üreyebilen ve su yüzeyinden içeriye doğru uzattığı kökleri neticesinde doğunca iç güdüsel olarak yüzeye doğru hamle yapan canlı doğuran yavruları için güzel bir saklanma alanı sağlayacaktır.Bence taban bitkileri olarak kullanabileceğiniz seçenekleri daha sonra değerlendirin.Bu 3 bitkiden olumlu sonuç alamazsanız diğerleri için masraf yapmamış olursunuz.Zaten bu 3 ünden performans alamazsanız diğer bitkileri düşünmenize gerek bile yoktur. :) Başlangıç olarak yeterli olacaktır.Yükünüzü çoğaltıp kendinizi yorup bu işten sıkılmanızı ve soğumanızı gerektirecek hamlelere bence lüzum yok.

Biliyorum başlangıçtasınız ve direkt olarak 4-4 lük bir tank kurma gayretindesiniz.Ama bir yanlışınızdan kaynaklanacak olumsuz bir neticeden sonra ya da herhangi bir sebepten doğacak olumsuz bir netice hevesinizi kıracak ve tankınız balkonda ya da boş odada malzemeler içine tepiştirilmiş vaziyette yerini alacaktır.Ne yazık ki "yav he he" diyerek olmam ben öyle diyerek bu işe girip ayını dolduramayan insanları çok defa gördüm.Temkinli ve kesin güvenilir adımlarla deneyimler ışıgında ilerlemek her daim yararlıdır.Bu hayatın her alanında geçerlidir.Örneğin "ticaret" herkese basit gelebilir.Yahu ne var malı ve paranı al bu kadar basit diye bir düşünce nasıl olamazsa bu iş içinde yahu suyu doldur bitkiyi koy ısıgı ver balıgı sal tamam gibi bir düşünce mümkün olamaz.Heves kırılmaları soguma ve hatta bu işten nefret etmenize neden olabilir.

1e3d lepistes 1e3d molly demişsiniz.Ama ben size inatla birinden birini seçmenizi önereceğim.Ayrıca molly derken birçok çeşit molly türü var size uygun olabileceğini düşündüğüm tür siyah moli olarak bildiğimiz kimilerinin arap moli dedikleri türdür.Ayrıca hem daha az sayıda yavru dünyaya getirirler hem de yavrular iri olarak doğarlar ve üstelik renkli olurlar ki bu başlangıçtaki bir hobici için paha biçilemez özelliklerdir.Nitekim yavru aldıktan sonra büyümesini beklemek renklenmesini beklemek oldukça sabır gerektiren bir durumdur ki çoğu hobici için yine akvaryumu kaldır at ben bu işi yapamıyorum tarzı moral bozukluklarına neden olabilir.

Ayrıca neden birinden birini 1e3d olarak seçin dedim.Bakınız 1 anne en kötü ihtimalle 20 yavru verdi diyelim.Sizin 3 anneniz var.Ne yapar 60 yavru (minumum rakam) keza gelişmiş bir anne moly den 120 adete yakın yavru aldığımı bizzat ben biliyorum.1e3d yetişkinler ve 60 adet yavrunuz için sağlıklı bir ortam 60-70 litre de sağlanması mümkün.Zira ne kadar yetişkin o kadar avlanma riski vs.Derseniz ki ben yavrular için ayrı tank ve ekipman içeren ortam kurarım.Ayrıca her boyu için farklı tanklar sağlarım amenna.Bizim tek tankımızın 60-70 litrelik bir hacme sahip olduğunu düşünürsek realist ve doğru kararlar vermemiz gerekecektir.Bakın yarın off ya yetiştiremiyorum bu yavrular büyümüyor ya neden öldü bunlar bizim 1.temel foruma tekrar konu açma sebeplerimiz olacaktır.

Çok balık ve birden fazla tür ilginizi ve bunu ne kadar çok istediğinizi anlıyorum gerçekten.Ancak Başlangıç olarak deneyimlenip iyice ya tamam bu iş benim işim oldu diyene kadar size ağır gelebilecek hamlelerden kaçının.1.levelden başlayıp sırasıyla atlamadan ilerleyin.Bilmediğiniz bir oyuna 20.level gibi zor hamleleriyle başlamanıza gerek yoktur.Önce oyunu ve mantıgını kavramanız yararlı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ucforeverÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 31
ucforeverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 00:33
  Oğuz Han bey çok çok teşekkür ederim bana bu kadar detaylı şekilde anlattığınız ve yardımcı olduğunuz için. Bu söylediklerinizden sonra sadece molly almaya karar verdim 1e 3d olarak. Zaten benim görüp beğendiğim mollyler tam olarak sizin önerdiğiniz siyah mollylerdi :) 
  Bitki tercihi olarak da dediğiniz 3 tane ile başlayacağım o zaman. Onlarla biraz tecrübe kazandıktan sonra diğerlerine geçerim artık başarılı olursam. Umarım bu "arsız" bitkilerde başarılı olarak hevesim daha da artar :)
  Biliyorum çok soru sordum ama bütün bunlar ışığında, benim için gerekli olan şeyleri listeleyecek olursam;
1-Akvaryum
2-İç filtre(veya şelale)
3-Hava motoru-hava taşı
4-Florasan
5-Isıtıcı
6-Kum/kumlar
7-Balıklar ve bitkiler
burada eksik veya fazlalık varmı?
Son bir soru daha aklıma geldi :) Mollyler için taşlar ve farklı dekorasyonlar yapmam sorun olur mu onlar için?
Çok teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 01:05
Estağfirullah Yusuf Bey.Vallahi keşke herkese böyle yardımcı olabilsem.Bazısı oluyor ki sabahlara kadar dil döküyor anlatıyor ve hatta yalvarıyorum bak gel şöyle yap diye dinlemiyor.2 gün sonra "ya arkadaşlar benim şu balığım şöyle oldu" vs. tarzında konularıyla karşılaşınca gerçekten çok üzülüyorum.Haşa illa beni dinleyecek vs gibi bir iddiam da yok.Hani iyi olabileceği söylüyorum elimden geldiğince.Gerçekten vazgeçtim deyince sevindim yani.Deneyin yapın bir bakın biraz zaman geçsin 1 erkek 3 dişi lepistes orda sizi bekliyor gene koyarsınız.Zaten bi yapsanız koymayı düşünmezsiniz.Çıkarmak demek başarısız oldunuz demektir.Bu da olumsuz düşüncelere sevk eder.Beceremedik demek kötüdür.1e3d lepistesi diledğiniz her an koyabilirsiniz ama neden başlangıçta demi?Siz siyah mollyleri bir deneyin ki çok mutlu olacak çok seveceksiniz.
Malzemelerimiz;
1-Akvaryumumuz.
2-Filtrasyon sistemimiz.(Pipo filtre"ler") iç filtre olmaz yani üfürür.Bize akıntıdan biraz uzak bir ortam gerekmekte.Bitkielerimiz için.Şelale filtreler bitki akvaryumları için uygundur.Keza hamburg filtreler ama biraz detaylıdır bu.Tepe filtreler askı filtreler daha uygundur.Neden pipo filtreler dedim?Hava motorunu pipo filtre veya filtrelere bağlarsanız hem hava taşı görevini hemde mekanik olarak pek müdehale etmesede biyolojik olarak mükemmel bir filtrasyon sağlar.Bitki tanklarında mekanik filtrasyonlar zaten mantıklı düşünürsek ne kadar başarılı olabilir?Akıntı istemiyoruz mekanik filtrasyon istiyoruz gibi.Kaliteli 2 ya da 4 çıkışlı bir hava motoru ile karşılıklı 2 cama yerleştirilecek 2 pipo bence daha güzel olacaktır.4 çıkışı 2 li olarak bir filtreye kalan 2 sini diğer filtreye yönlendirebilirsiniz.Emiş gücüne elbetteki etkisi olacaktır.
3-Bu konuyu yukarda özetlemeye bilgilendirmeye çalıştım.Soru işareti kalırsa devam ederiz.
4-Uygun ışıklandırma tertibatı.Başlangıçtaki bitkilerimiz (benim gözlemimdir : oda ışığında bile üremese bile çürümüyorda :)) ancak ileriye yönelik bitkilerimizi göz önüne alırsak uygun ısıgı seçmek en güzeli olacaktır.Buda oldukça detaylı bir konudur.Biraz araştırıp ortalama bir ışıgı sağlayınız.
5-Isıtıcı elbetteki olacak ancak bitkiler fazla sıcağı sevmez özelliklerine biraz bakıp ortak noktalarda sabitlemenizde yarar olacaktır. :)
6-Lav kırığı kum edinini.Neden lav kırığı balıklarınız siyah kum siyah biraz tuhaf olabilir :)Ha derseniz ki sakıncası yok hagen kum idealdir.Yok bogar balıklarım tabandayken de görebiliyim rahatca derseniz lav kırıgı kumda renk olarak iyidir.Ayarlayın işte tercihinize kalmış.Katmanlı tabanların zihninizi karıştırdığını biliyorum low tech ve high tech tanklar vardır.Bunları bir inceleyin bizimkisi bildiğimiz oldukça low tech olacak karısımlara taban katmalarına vs. simdilik ihtiyacımız yok.Kafanızı bulandırmasın.
7-Siyah molly eledoa saz su mercimegi. :)Su mercimekleri aşağıya inecek ısıgı biraz kesebilir yalnız aklımızda bulunsun.ısıgımızın siddetine göre asagılara sorun olabilir ama denemeden göremeyiz bende hiç bir sorun olmadı.Taban bitkim ricciaları bile rahatsız etmemişlerdi.

Balıklarınız için uygun standartlarda akvaryuma koyulabilecek her tür dekor ile (yapay dekorları önermiyorum doğallıgı bozar) bunlar haricinde "uygun" her tür kaya taş odun kök ile istediğiniz dekoru yapabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ucforeverÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 31
ucforeverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 01:23
  Bu konularda benden çok daha bilgilisiniz o yüzden her söylediğinizi dikkatlice okuyorum tabi ki de. Ve söz konusu canlılar, en son isteyeceğimiz şeydir onlara zarar gelmesi veyahut mutlu olmadıkları bir ortamda olması. Bütün bu yazdıklarınızı göz önüne alarak dikkatli bir şekilde malzemeleri seçip hepsini hazır edince sizi tekrardan kurulum için rahatsız edebilirim, tekrardan yardımcı olacağınızı düşünüyorum :) 
  Özellikle bu hava motorunu filtrelere bağlama konusu biraz şuanda tam algılayamadım ama elimde gördüğüm zaman heralde anlamış olurum. Hava motoruna ihtiyaç duyduğuna göre bu pipo filtrelerin kendi motorları yok içerisinde o yüzden hava motoruna ihtiyaç duyuyorlar. Haftasonu ben tekrardan bir petshop ziyaretlerine başlayıp bir an evvel işe koyulayım o zaman.
  Çok teşekkür ederim tekrardan :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 01:29
Rica ederim.Ve düşünceleriniz gerçekten olumlu zarar gelmesin tabi ki öncelikle zarar gelmesin.Zarar getirmeyeceğimizi anladığımız da istediğimiz canlıyı ekleyebiliriz.Neden hemen olsun ki neden sonra değil yani?Demi?Pipo filtrelerin mantığı oldukça basittir.Sistemleri mevcuttur.Hava girer ve belirli bir yolu izleyerek terkeder.Neticede havanın terkettiği bosluğu ortamda bulunan başka birşey yani su doldurur su da bu sırada süngerlerden geçer :) Filtrasyon sağlanmış olur.Fazlaca mekanik temizlik yapmazlar ama bana göre bitkili tanklarda olmalılar :) Gördüğüm her an ve bilgim var ise yardımcı olmak isterim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ucforeverÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 31
ucforeverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mayıs 2014 01:03
Arkadaşlar 90 litre velifera için küçükmüdür? Kılıçkuyuk veya velifera düşünüyorum. Velifera olmazsa kılıçkuyruk yanına hangi balığı koyabilirim? ucforever2014-05-07 01:04:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir