Yeni Başlayanlar için Akvaryum Kurulumu ve Bakımı
Tatlı Su Akvaryumu Kuracak Yeni Hobici Adaylarının Dikkat Etmesi Gerekenler:
Akvaryuma Canlı Eklenmesi: Yeni hobicilerin en çok yaptıkları hatalardan biridir şüphesiz akvaryuma yeni alınan balıkların eklenmesi. Bu noktada yapmanız gereken şu olmalıdır. Akvaryumdan aldığınız balıkları bir kapa kendi suları ile beraber dökünüz. Önce 15 dakika kapta hiç ilave yapmadan bekleyiniz. Ardından kendi akvaryumunuzun suyunu yavaş yavaş kapa ekleyiniz. Bu hususta ne kadar yavaş davranır ve süreyi uzatırsanız sizler için o denli iyi olacaktır. Bu süreyi en az 2 saate yaymak en iyisidir. Ardından kaptaki canlılar sizin akvaryumunuzun suyuna alışmış olacaktır. Canlıları oldukları kapla beraber akvaryumunuza dökmeyiniz. Sadece balığınızı kapta yakalayarak akvaryum içerisine ekleyiniz. Unutmayınız ki; özellikle farklı akvaryumculardan alınan balıkların üzerindeki bakteriler çatışacaktır ve balıklarınızı bir anda birbirlerine saldırırken görebilirsiniz. Bu işlemi yukarıda anlatıldığı şekilde yaparsanız, herhangi bir bakteri çatışması ile karşı karşıya kalmazsınız.
Akvaryumun İdamesi (Yemleme ve Su Değişimi): Artık akvaryumumuzu kurduk ve canlılarımızı zevkle izliyoruz. Sırada bu akvaryumun uzun yıllar sağlıklı canlıların yetişebildiği ve büyüdüğü bir yuva haline dönüştürmek kalıyor. Akvaryumda yemleme ve su değişimi en önemli hususların başında gelmektedir. Yemleme sık ancak çok az miktarlarda yapılmaktadır. Unutmayınız siz balıklarınıza ne kadar yem atarsanız, onlar hepsini tüketecektir. Akvaryumda beslenen balıklarının %90’ı açlıktan değil tokluktan ölmektedir. Ayrıca tek tür yem kullanımı yapacağınız diğer bir büyük hatadır. Her tür için en az iki üç çeşit yeminiz bulunmalıdır ve bunları düzenli olarak çok az miktarlarda ve sık sık uygulamalısınız. Su değişimi ise diğer dikkat etmeniz gereken önemli noktadır. Birçok yeni akvaryumcu suyun tertemiz olacağını düşünerek, komple temizlik yapar. Yukarıda da dediğimiz gibi balıkların temizlik anlayışı bizimki gibi değildir. Size çok pis ve sararmış gibi gelen su, onların yaşayabilecekleri en temiz ve uygun ortam olabilir. Akvaryum temizliğinde asla suyun hepsini boşaltmayınız. Özel türler hariç ve iyi filtrasyonu olan bir akvaryumda temizlik haftada bir %20-30 dip çekimi şeklinde yapılmalıdır. Sifon adı verilen aparatlarla akvaryumunuzun dibinden su çekmeli ve üzerine yeni dinlenmiş su eklemelisiniz. Akvaryuma ekleyeceğiniz suyun en az 3 gün ağzı açık bir kapta beklemiş olması gerekmektedir. Çünkü insan sağlını bozmaması açısından suya eklenen kimyasallar ve ağır metaller bu bekleme süresince kaybolacaktır. Sakın çeşmeden direk aldığınız suyu akvaryumunuza eklemeyiniz. Suyu dipten çekmemizin nedeni de, akvaryum içerisinde bulunan canlıların dışkılarından ötürü oluşan nitratın sudan daha ağır olması ve dipte gaz şeklinde bulunmasıdır. Yani dip çekiminin amacı o nitratı akvaryumdan atmaktır.
Yukarıda maddeler halinde en basit şekliyle anlattığım detayları uygulayarak akvaryumunuzu uzun vadede sağlıklı ve sizlere zevk veren tanklar haline çevirebilirsiniz. Yapacağınız her uygulamayı internetten araştırın, akvaryumunuza ekleyeceğiniz her canlıyı diğer canlılarla uyumunu araştırın. Beslediğiniz canlıların istedikleri PH değeri ve su değerlerini araştırın ve onların doğal yaşam alanları hakkında bilgi edinmeden akvaryumunuza atmayın. Unutmayınız ki, besleyeceğiniz canlıları siz ne kadar mutlu ederseniz onlarda sizi o denli mutlu edecek ve sizlere doyumsuz göz zevkleri vereceklerdir.
http://www.guncelmakaleler.com/yeni-baslayanlar-icin-akvaryum-kurulumu-ve-bakimi/
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bir de balık veya daha doğrusu canlı eklemeden biyolojik döngü başlamyacağından bakteri ekledikten sonra balıklar çok geçmeden ilave edilmeli, akvaryumun uzun süre boş çalışmasına gerek yok. Sadece balık miktarını abartmamak gerekiyor. Yoksa sadece bakteri kültürü ekleyerek boş çalıştırmak akvaryumun suyunun oturmasını sağlamıyor. Ne yaparsanız yapın, akvaryum suyunun oturması en az 1-2 ay alıyor, azot döngüsü ise daha uzun süre, ben de Nitrivec gibi ürünler kullandım. Metilen mavisi ve tuz kesinlikle kullanmadım. Amonyak ve nitrit çok yükselince su değişimi ve toxivec kullandım, buna rağmen su değerlerim uygun ölçülerde olsa da tam anlamıyla suyum oturdu diyemem.
Bence yazının geliştirilmesi lazım, bazı konularda da çok fazla ideal olanı yazmışsınız, ama normal şartlar altında o kadar ideal şartlar sağlanmasa da sorunsuz akvaryum kurulabiliyor. Önemli olan olmazsa olmazları belirlemek.
+1: [T]168086,brigantes[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir