Betta İle Yaşayabilen Balıklar


BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8813
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2022 20:59
[QUOTE=Berketorun]
Bettalar labirantli canlılar oldukları için filtre ye ihtiyaç duymaz ve 24-30 derece arasında yaşar evim 25-26 arası bi ısıda o yüzden ısıtıcıya gerek olmadığını düşündüm.[/QUOTE]Beta için 24 °C nin altı sağlıksızdır. Oda sıcaklığı 25 °C iken çok rahat bir şekilde gereken sıcaklığın altına düşer. Mutlaka ısıtıcı edinin.

Betalar labirentlidir, bu sayede sudaki oksijen seviyesi düştüğünde çok etkilenmez. Ama bu ekstradan oksijen verilmesinin gereksiz olduğunu göstermez. Buna ek olarak filtrenin görevi suyun oksijen seviyesini arttırmak değil zaten. Betalar labirentli, bu yüzden ekstradan hava motoru kullanmanıza gerek olmayabilir. Ama sudaki amonyak seviyesine her balık gibi duyarlı olduğundan filtrasyon sistemini de kurmanız lazım.

Beğenenler: [T]125030,GhostKoi[/T]
+1: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkOceanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2022
İl: Ankara
Mesaj: 582
DarkOceanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2022 21:23
[QUOTE=Vailtailbeta]
Isıtıcının amacı suyun sıcaklığını yükseltmekten ziyade ısıyı sabit tutmaktır. Örneğin evinizin sabahki sıcaklığı ile akşamki sıcaklığı aynı değildir. Buyüzden eğer ısıtıcı kullanmazsanız ısı değişimleri yaşanır ve balığınız hasta olabilir hatta ölebilir.
Filtre konusuna gelirsek filtre genel kanının aksine sadece suya oksijen sağlamak için değildir. Filtrenin en önemli görevi sudaki faydalı bakterilerin tutunabileceği alan sağlamaktır. Bu faydalı bakteriler attıkları tüketerek akvaryumda oluşabilecek nitrat gibi balıklar için ölümcül olabilecek gazların minimum düzeyde kalmasına yardımcı olur. Umarım yardımcı olabilmişimdir.[/QUOTE]
akvaryumda zaten pistia olucak o yüzden ben nitrattan hiç endişelenmedim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3543
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2022 21:34
Şu genç tayfanın her benzer başlıkta papağan gibi tekrar tekrar basma kalıp, tecrübelerine dayanmayan, sağdan soldan öğrendikleri bilgilerle insanları yönlendirmesi bıkkınlık vermeye başladı.

Bir kere filtrasyon dediğiniz şey yalnızca filtre cihazı, hava motoru, pipo filtre gibi şeylerle mi sağlanıyor ya da her balık türünün filtrasyon ihtiyacı, su değerleri toleransı aynı mı bunun üzerine bir kafa yorun. Mesela tabana yerleştirdiğimiz kum gibi substrat da filtrasyona yardımcı oluyor mu biliyor musunuz?

Betalar kötü su şartlarına ve ortama karşı toleransı oldukça yüksek canlılar ve bu yüksek toleranslarından dolayı akvaryum balığı ticaretinde ve hobisinde kolay ve yaygın bir şekilde suistimal ediliyor. Kadehte, fanusta bakılmak gibi suistimaller ya da yanlış tanıtımı yapılıp insanlar arasında fanus, kavanoz balığı gibi algı oluşturulması da bir suistimal. Bu her zaman tartışılan ve maalesef sonu gelmeyecek olan bir durum, tamamen sonu gelecekse de dünyadaki bütün beta ticaretinin durması gerekiyor, bu da imkansız ve bu da bir başka konunun konusu.

Peki bu başlıkta bu yüksek toleransın alakası nedir? Betalar bir başka türün akvaryum ortamında ihtiyaç duyduğu yüksek oranda filtrasyon ve stabil su şartlarına ihtiyaç duymuyor ya da bu ihtiyaçları çok daha kolay bir şekilde giderilebiliyor. Bu kolaylıktan dolayı eğer uygun substratta bol bitkili bir akvaryum kurarsanız zaten o substratta yararlı bakteriler yetişecek zaten ekilen bitkiler ortamın biyolojik ve kimyasal döngüsüne katkı sağlayacak. Böyle bir akvaryumda bir beta çok rahat bir şekilde yaşarken X bir tür belki rahat yaşayamayacak ve ekstra filtrasyon desteğine ihtiyaç duyacak, mesela bu x tür bir Apistogramma türü olabilir. Peki bu söylediklerim betaya filtre lazım olmaz yapmasak da olur anlamına mı geliyor? Hayır. Yeterli araştırma, deneyim ve birikimle filtresiz, betanın ihtiyaçlarına uygun bir akvaryum kurulabilir. Sadece asla olmaz dememek gerekir. Isıtıcı ise daha çok yaşadığınız coğrafyayla ilgili. Ben mesela kendi şehrimde nisandan ekim ayına kadar beta için ısıtıcı kullanmam, çünkü günlük ya da oda içi sıcaklık değerleri arasında aşırı farklar yok. Ama ısı farkının çok olduğu bir doğu şehrindeyseniz ısıtıcı şart. Bu ısıtıcı meselesi yine benim bulunduğum şartlar ve deneyimimle alakalı. Siz yine de bu çözümü basit sonuçları ağır olabilecek riski almayın, ısıtıcı kullanın.

Şu kanalın bu video serisine bakmanızı tavsiye ederim. Oldukça uzun soluklu sağlıklı bir beta tankı nasıl olur güzel bir örneği.
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=d-ZWMGdKxJo&list=PL2155euLw9DMQrIHTkB4aLZBpMsbmc7QS[/VID]

Mesajımın girişine ithafen son olarak; bir konu hakkında bilgi vererek insanları yönlendirmeye çalışmanız güzel bir şey ancak bilgi vermeye çalışırken yanlış yönlendirme yaptığınız da çok oluyor. Sadece herkesin okuyarak öğreneceği şeyleri feyz alarak yorum yapıp yönlendirmekten ziyade okuyarak öğrendiklerinizi önce deneyimleyin, tecrübe edinin ondan sonra edindiğiniz bilgileri paylaşın, tartışın ya da katılmadığınız görüşleri çürütün.

Beğenenler: [T]19769,ogurcay[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T]
+1: [T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]230260,Denizs[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 1454
aliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2022 22:01
[QUOTE=Neothauma ]Şu genç tayfanın her benzer başlıkta papağan gibi tekrar tekrar basma kalıp, tecrübelerine dayanmayan, sağdan soldan öğrendikleri bilgilerle insanları yönlendirmesi bıkkınlık vermeye başladı.

...

Mesajımın girişine ithafen son olarak; bir konu hakkında bilgi vererek insanları yönlendirmeye çalışmanız güzel bir şey ancak bilgi vermeye çalışırken yanlış yönlendirme yaptığınız da çok oluyor. Sadece herkesin okuyarak öğreneceği şeyleri feyz alarak yorum yapıp yönlendirmekten ziyade okuyarak öğrendiklerinizi önce deneyimleyin, tecrübe edinin ondan sonra edindiğiniz bilgileri paylaşın, tartışın ya da katılmadığınız görüşleri çürütün. [/QUOTE]

Paylaşımınızdan alıntı yaptığım kısımda gençlere (ya da yaşları kemale ermiş olsa da deneyimsiz hobicilere) hangi kaynaktan öğrenmiş olurlarsa olsunlar bizzat deneyimlemedikleri hiç bir şeyi paylaşmamalarını söylüyorsunuz. Sebebi de kişinin kendi tecrübe etmediği bilginin güvenilir olmayacağı ve güvenilir olsa bile o bilgilere ihtiyaç duyan insanların okuyarak ulaşabilmeleri. Yani sadece tecrübesi olan konuşsun diyorsunuz.

Yanlış mı anlamışım?[EDIT]AliKhan,2022-04-07 22:24:44[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3543
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2022 23:12
[QUOTE=AliKhan]

Paylaşımınızdan alıntı yaptığım kısımda gençlere (ya da yaşları kemale ermiş olsa da deneyimsiz hobicilere) hangi kaynaktan öğrenmiş olurlarsa olsunlar bizzat deneyimlemedikleri hiç bir şeyi paylaşmamalarını söylüyorsunuz. Sebebi de kişinin kendi tecrübe etmediği bilginin güvenilir olmayacağı ve güvenilir olsa bile o bilgilere ihtiyaç duyan insanların okuyarak ulaşabilmeleri. Yani sadece tecrübesi olan konuşsun diyorsunuz.

Yanlış mı anlamışım?[/QUOTE]

Hayır, sadece tecrübesi olan konuşsun demiyorum. Danışılan bir konu hakkında o konu hakkında tecrübe sahibi olunmasa bile kaynak yönlendirmesi yapmak, benzer başka bir konudan alıntı yapmak gibi yönlendirmeler pekala yapılabilir, danışan kişiye yardımcı olunabilir. Benim bahsettiğim durum yalnızca genel geçer bilgileri kullanarak kesin yargılarla insanları tek bir doğrultuda yönlendirmek veya bu danışılan duruma çözüm olarak alternatif başka yolların da olabileceğini göz ardı ederek hatta yok sayarak yönlendirme yapmaları. Mesela aynı konudan gidelim; beta için genelde literatür, ansiklopedik bilgide 30-40 litrelik bir akvaryum idealdir der. Mesela en kapsamlı balık profil sitelerinden biri olan Seriouslyfish'te hacim için demiş ki:

[QUOTE]An aquarium with base measurements of 45 ∗ 30 cm or equivalent is large enough for a single male or pair. SF does not support the practice of keeping this species in tiny aquaria or small jars .[/QUOTE]

Evet, katılırım 45x30 luk bir taban alanı çok güzel bir beta akvaryumu olabilir. Yine alıntıda demiş ki Seriouslyfish olarak ufak akvaryumlarda ve kavanozlarda beslenmesini desteklemiyoruz, evet ben de desteklemem ama bu duruma istisna oluşturan durumlarda bakmak durumunda olunabiliyor. Mesela beta üreticiyseniz. Yani özetle 45x30 luk taban alanını öneren kaynak bilgisinin altındaki taban alanlarında da ben ve pek çok hobici çok rahat ve sağlıklı bir şekilde, tecrübe ve ne yapılmasını gerektiğini de biliyorsa ısıtıcısız ve filtresiz bir şekilde beta besleyebilir. Veya üreticiysem erkekleri ayırmak için kavanozlarda, ufak kaplarda bakabilir. Sistem gereklilikleri yerine getiriliyorsa sağlıklı bir şekilde de yaşarlar. Youtube'da beta damlatma sistemlerine göz atabilirsiniz.

Ancak bu bahsini ettiğim arkadaşlar bu alternatifleri hiçe sayıp gayet kesin yargılarla öyle olmaz böyle olacak, öyle yaparsanız balığınız böyle zarar görür, şöyle ölür gibi yanlış yönlendirmeler yapıyor. Ben de bu noktada soruyorum o zaman bu yukarda bahsettiğim alternatifleri ne kadar tecrübe ettin ya da tecrübe edenlerin deneyimlerini neye göre göz ardı ettin?

Niyet güzel, hiçbir lafım yok. Sağlıklı bir şekilde beslenmeleri için yönlendirme yapmaya çalışıyorlar ama bunu yaparken de kesin yargılarla tek bir yöne yönlendirip zaten başta imkanları kısıtlı, bilgisiz olan amatör hobicileri iyice kısıtlıyorlar. Diyelim ki elemanın 40 litre değil de 15 litre bir akvaryumu var. Bu hacimde gayet tek bir erkek beta beslenebilirken bu yapılan yönlendirmelere göre asla o akvaryuma beta girmemeli. O akvaryuma beta girer. Su değişimi, rutin bakım biraz daha düzenli bir tık daha zahmetli olur belki ama yine de girer. Ama asla olmaz değil.

Hep diyorum, beta konularında etik ve vicdan gibi şeyler sık sık devreye girdiği için her zaman tartışmalı oluyor. Bu tartışmaların da sonu gelmeyecek.

Beğenenler: [T]233562,Eruba Umi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sharkemreÇevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 129
sharkemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2022 23:16
[QUOTE=Vailtailbeta]
Isıtıcının amacı suyun sıcaklığını yükseltmekten ziyade ısıyı sabit tutmaktır. Örneğin evinizin sabahki sıcaklığı ile akşamki sıcaklığı aynı değildir. Buyüzden eğer ısıtıcı kullanmazsanız ısı değişimleri yaşanır ve balığınız hasta olabilir hatta ölebilir.
Filtre konusuna gelirsek filtre genel kanının aksine sadece suya oksijen sağlamak için değildir. Filtrenin en önemli görevi sudaki faydalı bakterilerin tutunabileceği alan sağlamaktır. Bu faydalı bakteriler attıkları tüketerek akvaryumda oluşabilecek nitrat gibi balıklar için ölümcül olabilecek gazların minimum düzeyde kalmasına yardımcı olur. Umarım yardımcı olabilmişimdir.[/QUOTE]

2,5 senedir bakıyorum hatta çiftleştirme bile yaptım oda sıcaklığında ısıtıcıya gerek yoktur boş boş yazmaya devam et beta diğer balıklara benzemez belli şartları var bu şartlar ısıtıcı ve filtreden çok daha farklı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 1454
aliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2022 03:31
[QUOTE=Neothauma ]
Hayır, sadece tecrübesi olan konuşsun demiyorum. Danışılan bir konu hakkında o konu hakkında tecrübe sahibi olunmasa bile kaynak yönlendirmesi yapmak, benzer başka bir konudan alıntı yapmak gibi yönlendirmeler pekala yapılabilir, danışan kişiye yardımcı olunabilir. Benim bahsettiğim durum yalnızca genel geçer bilgileri kullanarak kesin yargılarla insanları tek bir doğrultuda yönlendirmek veya bu danışılan duruma çözüm olarak alternatif başka yolların da olabileceğini göz ardı ederek hatta yok sayarak yönlendirme yapmaları. [/QUOTE]
Yanıtınız için teşekkürler. Kastınızın "Sadece Tecrübe Konuşsun" olmadığını hissetmiştim zaten ama önceki mesajınızda o şekilde bir algı olduğundan ifadenize açıklık getirmenize vesile olmak için sordum. Bu şekilde ifade ettiğinizde altına imza atarım...[EDIT]AliKhan,2022-04-08 03:41:54[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whoamiÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 13/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1982
whoamiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2022 04:47
[QUOTE=sharkemre]

2,5 senedir bakıyorum hatta çiftleştirme bile yaptım oda sıcaklığında ısıtıcıya gerek yoktur boş boş yazmaya devam et beta diğer balıklara benzemez belli şartları var bu şartlar ısıtıcı ve filtreden çok daha farklı [/QUOTE]

Açılın ey forum ahalisi, betaları çözmüş Emre bey. Vayy üretim de yapmış, ne kadar ilginç, ne kadar imkansız bir şeyi başarmış...

Beğenenler: [T]208569,BeyzPl[/T][T]125030,GhostKoi[/T][T]233562,Eruba Umi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sharkemreÇevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 129
sharkemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2022 19:24
[QUOTE=whoami]

Açılın ey forum ahalisi, betaları çözmüş Emre bey. Vayy üretim de yapmış, ne kadar ilginç, ne kadar imkansız bir şeyi başarmış... [/QUOTE]

cahillik ve ukalalık parayla değil tamam kardeş uzatma sen ısıtıcı ve filtre ile beslemeye devam et beta nı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Aqua DiscoveryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/03/2019
İl: Bursa
Mesaj: 2207
Aqua DiscoveryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2022 20:49
Çelik yeleği giyip bende gireyim dedim giren çıkamamış heryer boş kovan dolu mermiler havada uçuşuyor [:)] şaka bi yana herkes görüşünü söylemiş özellikle armağan bey detaylıca anlatmış youtube içerikleriyle beraber, çok ta uzatmaya işi dalgaya vurmaya gerek yok bence zaten hayvan sever insan merhametli oluyor gereğini yapar, yapmazsa da kendi bilir

Beğenenler: [T]233562,Eruba Umi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan_ali05Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 2147
hasan_ali05Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2022 23:24
[QUOTE=Foae]Bu “filtresiz”, “ısıtıcısız” akvaryum ekolünü çıkartan kişilere bol hayır duamı yolluyorum, anıyorum hergün bu başlıkları görünce.

FİLTRE,ISITICI İSTEMEYEN diye bir tanım yoktur. Kurduğunuz sistem belki bu ekipmanları istemez yeterli bitki,sirkülasyon ve su değişimi varsa o da. Ekipmanlı halde canlı bakamayan acemilerin gidip ucuz olacak diye ekipman desteği olmadan bu işlere kalkışması trajikomik. Herşeyi çözdünüz filtresiz,ısıtıcısız tank kurmak kaldı.[/QUOTE]

Söylediklerinize katılmakla beraber şuanda bende bu furyaya katılmayı düşünenlerdenim açıkçası ,ama elim gitmiyor.Malum ekonomik sıkıntılardan dolayı aylardır içime sinmeyen eski filtrelerimi kullanıyorum bunlarda artık debiyi kurtaramamaya başlayınca ya wall stad labirentli yada medaka düşünmeye başladım yada son çare hobiyi bırakacağım.
Dediğim gibi günlük hayatta akvaryum konusu olunca bana danışan tanıdığım çok hepsine de ısıtıcı ve filtreyi balıklardan ve dekordan önde tutuyorum ama bu ekipmanların fiyatı ve faturaya etkisi yüzünden danışmanlığımı reddedip akvaryumcu danışmanlığıyla akvaryum kurup 1 hafta sonra ölümlerden dolayı hobiyi bırakan veya hiç başlamadan bu sevdadan vazgeçen çok tanıdığım var malesef.Dediğiniz gibi en kötü ihtimal acemi arkadaşların ekipmansız bu yola çıkmaması hobiden soğumaması açısından en azından başlarda önemli.
N'olacak bu hobinin sonu bilmiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5044
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2022 17:10
[QUOTE=Neothauma ]Şu genç tayfanın her benzer başlıkta papağan gibi tekrar tekrar basma kalıp, tecrübelerine dayanmayan, sağdan soldan öğrendikleri bilgilerle insanları yönlendirmesi bıkkınlık vermeye başladı.
[/QUOTE]

Girişi görünce şöyle 35-40 yaşında orta kuşak birinin konuştuğu düşünülüyor. Daha yaşınız genç. [:D] Tabi ki akıl yaşta değil baştadır o ayrı mesele.

[QUOTE=Neothauma ]
Niyet güzel, hiçbir lafım yok. Sağlıklı bir şekilde beslenmeleri için yönlendirme yapmaya çalışıyorlar ama bunu yaparken de kesin yargılarla tek bir yöne yönlendirip zaten başta imkanları kısıtlı, bilgisiz olan amatör hobicileri iyice kısıtlıyorlar. Diyelim ki elemanın 40 litre değil de 15 litre bir akvaryumu var. Bu hacimde gayet tek bir erkek beta beslenebilirken bu yapılan yönlendirmelere göre asla o akvaryuma beta girmemeli. O akvaryuma beta girer. Su değişimi, rutin bakım biraz daha düzenli bir tık daha zahmetli olur belki ama yine de girer. Ama asla olmaz değil.
[/QUOTE]

Deneyimli bir kişi bakım şartlarını uç noktalara kadar esnetip sorun yaşamayabiliyorken yeni başlayan biri kayıp yaşamamak için ideal şartlara bağlı kalmalıdır kanaatimce. Yoksa bu işin sonu gelmez, 40 litre 15 litreye inmekle kalmaz, 10 litreye, 5 litreye hatta 3 litre fanusa kadar düşer. Benzer şekilde 70 litrede 10 japon balığı, 150 litrede astronot beslenir. Yine bir örnek, yetişkin bir koi carp için bazı siteler 2000 litre, forum 400 litre önerirken ben 300 litre sağlayabiliyorum fakat 500 litrede 10 tane bakmaya çalışan var. Hacim üzerinden gittim ama diğer birçok etkenin varlığını siz zaten biliyorsunuz.

Tecrübe, gözlem ve emekle başarabildiklerimiz ilk basamakta duranlara sunulurken bu iş çok zahmetsiz, çok masrafsız, çok kolay algısı yaratmamaya dikkat etmek yerinde olur. O yüzden "genç tayfa" nın önerilerine basmakalıp da olsa, detaylara değinilmemiş de olsa katılıyorum. Elbette sizin açılımlarınıza da katılıyorum.[:)]

Teşekkür Edenler: [T]29591,Neothauma [/T][T]232050,MrzAdar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir